ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:96/216)

babka piernikowa 173

składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 100 g miodu 125 ml mleka 125 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach) 100-120 g orzechów, zmielonych 20 g przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Masło, cukier, miód, kawę oraz mleko podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Zestawiamy(...)osobnym naczyniu mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, zmielone orzechy oraz sodę. Do suchych składników dodajemy przestudzone płynne, mieszamy. Dodajemy stopniowo żółtka za każdym razem mieszamy do połączenia się z ciastem. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki z kominem o średnicy ok. 23 – 24 cm średnicy. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
CIASTECZKA MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 240

tylko one...). :-) Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej białej (lub 1kg pszennej) - 750g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione

Smaczne Zdrowe
domowe bułeczki orkiszowe 158

składniki: 500 g maki orkiszowej 40 g drożdży 300 g maślanki 25 g masła, roztopionego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem i letnią maślanką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałeczki, formujemy bułeczki, smarujemy

Domowy Smak Jedzenia
Jagodzianki orkiszowe pełnoziarniste 169

jagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec.Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez zdrowsze.Zachecam(...)maka pelnoziarnista i do wyprobowania mojego przepisu.Buleczki sa z duza iloscia jagod,po proszu pycha.Skladniki na 12 buleczek:500 g maki (250 g maki 550 i 250 g maki orkiszowa pelnoziarnistej)240 g mleka70 g masla60 g cukru1/2 lyzeczki soli1 paczuszka suchych drozdzy(swiezych 1/2 kostki)3 zoltka  Nadzienie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
domowe gofry z truskawkami 164

składniki: 210 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru 20 g masła, w temperaturze pokojowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno białka i żółtka) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo do podania: truskawki cukier puder bita śmietana rozpuszczona czekolad wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem i masłem. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)miksujemy do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Kratkę gofrownicy smarujemy masłem, nakładamy partiami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Gotowe wykładamy na kratę. Podajemy np. z truskawkami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, roztopioną czekoladą

Domowy Smak Jedzenia
paluchy drożdżowe 324

orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka, letniego 100 ml oliwy lub oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 1 żółtko kminek, czarnuszka wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki oraz z ok. 100 ml letniego mleka i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe

Domowy Smak Jedzenia
Malinowe pancakes 237

ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad. Składniki: 180 g mąki orkiszowej(...)Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie  rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka wymieszać ciasto z malinowym puree i pianą z białek nakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 251

chleba, który został zaproponowany przez Elę z blogu W poszukiwaniu Slowlife . Ela wskazała chleb orkiszowy razowy z kaszą gryczaną wg Trufli . Oczywiście nie omieszkałem dodać swoich trzech groszy. Kaszę gryczaną dałem białą, również dodałem odrobinę mąki żytniej chlebowej. Mąkę żytnią dałem dlatego, że początkowo ciasto wydało mi się zbyt luźne, nawet jak na chleb razowy. No i kaszę gryczaną dodałem(...)gryczanej 300 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki żytniej chlebowej 160 g wody 15 g soli 25 g płynnego miodu smalec do wysmarowania foremki ziarna słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę i przemieszaj ciasto drewnianą kopyścią

Grahamka, weka i kajzerka
Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem 159

żeby uniknąć dodawania mąki pszennej więc ciasto potrzebowało więcej czasu żeby wyrosnąć. Po upieczeniu pączki są za to dość lekkie i delikatne, ale najlepiej smakują pierwszego dnia więc warto część zamrozić na zapas tuż po ostudzeniu. Składniki na 4 duże blachy pączków : 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 saszetki drożdży instant 2 szklanki(...)Mąkę wsypać do wysokiego naczynia. Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać.  Następnie rozpuścić masło. Do mąki dodać mleko z drożdżami, masło, ksylitol lub cukier i jajka. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące więc podczas wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to ponad

Ze smakiem i z pasją
ciastka z piwem vel piwoszki 162

składniki: 285 g mąki orkiszowej 125 ml piwa 200 -250 g masła, schłodzonego dodatkowo: marmolada cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Powoli wlewamy piwo, jednoczenie siekamy a następnie zagniatamy ciasto. (Możemy je chwilkę schłodzić w lodówce). Wałkujemy na stolnicy. Wycinamy np. kwadraty, na środku każdego kładziemy marmoladę, zlepiamy dwa naprzeciwległe rogi. Układamy na blaszce

Domowy Smak Jedzenia
chleb pszenno – orkiszowy na zakwasie 165

składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej razowej 300 g zakwasu (ja użyłam żytniego) 1 łyżka soli himalajskiej 1 łyżka cukru brązowego 350 ml letniej wody wykonanie: W dużej misce mieszamy mąki, sól, cukier, zakwas dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz. Następnie

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczne pierniczki 134

Mimy Sinclair) Jasne ciasto piernikowe Składniki: 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy) 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki (u mnie biała, orkiszowa) 1 łyżeczka soli(...)godzinę. Ciemne ciasto piernikowe Składniki: 80 g ciemnej melasy 60 g jasnej melasy lub miodu 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki (u mnie biała, orkiszowa) 1 łyżeczka soli (u mnie

Moja Mama Gotuje
gnocchi klasyczne 158

składniki: 1000 g ziemniaków 120-160 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe obieramy i ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta formujemy wałeczki (jeśli ciasto się bardzo klei to podsypujemy mąką), odcinamy

Domowy Smak Jedzenia
ciasto z masą serową 275

mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
pierniczki a la alpejskie (miękkie) 164

składniki: 330 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 65 g masła 15 g smalcu 80 ml gęstej śmietany 130 g miodu 10 g przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 żółtka 1 białko 1 łyżeczka sody wykonanie: W rondelku podgrzewamy mód z przyprawą do piernika oraz kawą. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło oraz smalec(...)sztywno, dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier, ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzoną masę miodową oraz śmietaną z sodą, miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i wyrabiamy ciasto (będzie bardzo luźne, ja miksuję końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto wstawiamy na parę godzin do lodówki aby stężało (ja pozostawiałam na noc). Następnie wykładamy na podsypana mąką stolnicę (ciasto

Domowy Smak Jedzenia