składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 150 g mąki orkiszowej razowej 300 g zakwasu (ja użyłam żytniego) 1 łyżka soli himalajskiej 1 łyżka cukru brązowego 350 ml letniej wody wykonanie: W dużej misce mieszamy mąki, sól, cukier, zakwas dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz. Następnie
Domowy Smak JedzeniaMimy Sinclair) Jasne ciasto piernikowe Składniki: 140 g jasnej melasy lub miodu (u mnie syrop ryżowy) 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1 cytryny 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki (u mnie biała, orkiszowa) 1 łyżeczka soli(...)godzinę. Ciemne ciasto piernikowe Składniki: 80 g ciemnej melasy 60 g jasnej melasy lub miodu 200 g brązowego cukru 200 g masła starta skórka z 1/2 pomarańczy 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżeczka sody oczyszczonej 500 g mąki (u mnie biała, orkiszowa) 1 łyżeczka soli (u mnie
Moja Mama Gotujeskładniki: 1000 g ziemniaków 120-160 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 jajko wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Jeszcze ciepłe obieramy i ugniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko oraz mąkę i mieszamy do połączenia. Odrywamy po kawałku ciasta formujemy wałeczki (jeśli ciasto się bardzo klei to podsypujemy mąką), odcinamy
Domowy Smak Jedzeniamąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Na końcu wsypujemy przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 330 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 65 g masła 15 g smalcu 80 ml gęstej śmietany 130 g miodu 10 g przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 żółtka 1 białko 1 łyżeczka sody wykonanie: W rondelku podgrzewamy mód z przyprawą do piernika oraz kawą. Zestawiamy z ognia, dodajemy masło oraz smalec(...)sztywno, dodajemy stopniowo żółtka oraz cukier, ubijając na puszystą masę. Następnie dodajemy wystudzoną masę miodową oraz śmietaną z sodą, miksujemy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z kakao i wyrabiamy ciasto (będzie bardzo luźne, ja miksuję końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego). Ciasto wstawiamy na parę godzin do lodówki aby stężało (ja pozostawiałam na noc). Następnie wykładamy na podsypana mąką stolnicę (ciasto
Domowy Smak Jedzeniarozpoczynam jagodziankami. Uwielbiam te puszyste bułeczki nafaszerowane soczystym fioletowym nadzieniem, po którym trzeba przez 10 minut szorować zęby ;) Przedstawiam Wam wersję na mące orkiszowej. Znikają tak samo szybko, jak tradycyjne. 12 sztuk: 400 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki 0,5 szklanki oleju rzepakowego nadzienie: 1,5 szklanki jagód(...)gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy po sporej łyżce jagód wymieszanych z cukrem i mąką kokosową. Zlepiamy ciasto i rulonik zwijamy. Powstałe ślimaczki układamy, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, a w tym czasie ciasto jeszcze podrośnie. Smarujemy
Mienta blogskładniki: 100 g czekolady gorzkiej 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru pudru 240 ml maślanki 100 ml oleju 2 jajka 2 łyżki kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody dodatkowo do dekoracji: polewa czekoladowa posiekane orzechy wykonanie: Czekoladę siekamy. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, sodą, kakao oraz przyprawą do piernika. W osobnym naczyniu miksujemy olej(...)maślanką oraz jajkami. Do zmiksowanych składników przesiewamy suche składniki i mieszamy np. szpatułką tylko do połączenia się składników. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej keksówki (ok. 25x10cm). Pieczemy w 175 st. C przez ok. 60 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i dowolnie dekorujemy. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak JedzeniaPyszne, puszyste i zdrowe ciasto z truskawkami. Tak troszkę poeksperymentowałam z nim, pomieszałam dwie mąki i zamiast cukru dodałam ksylitol. Jedna mąka to mąka orkiszowa, a druga pszenna pełnoziarnista, dodatkowo pokruszone płatki migdałów i cynamon. Nam smakowało bardzo :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Blaszka 24x34 cm Składniki: 5 jajek L 3/4 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki oleju u mnie rzepakowy(...)szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka cynamonu truskawki 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 2. Truskawki myjemy, kroimy na połówki. Obie mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 3. Do misy miksera dajemy jajka, ubijamy je na najwyższych obrotach
kruche babeczkiPaluchy jak najdłuższe z ciasta rolujemy i w piekarniku pieczemy. Są smaczne, chrupiące i momentami ostro zaskakujące, bo jak na pieprz trafiamy to „piekło w gębie mamy”. Czyli łagodnie, łagodnie… sobie paluchy zjadamy, a momentami z zaskoczenia ostrość mamy. Składniki: 25 g świeżych drożdży, 150 g maki orkiszowej, 250 g mąki pszennej, 200 ml ciepłej wody(...)ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: W dużej misce rozpuszczamy drożdże w wodzie, dodajemy cukier, sól, mąkę orkiszową i całość mieszamy. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, olej i wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto spłaszczamy, dodajemy pieprz i jeszcze raz zagniatamy. Z ciasta formułujemy wałek i dzielimy na kawałki
Moniki Smakołykipożałujecie Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe przepis na 9 muffinek 210 g mąki orkiszowej płaska łyżeczka proszku do pieczenia 30 g maku szczypta cynamonu jajko 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju kokosowego 100 ml mleka roślinnego lub krowiego 200 g jogurtu kokosowego (można zastąpić zwykłym jogurtem) + kajmak W misce wymieszaj: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, mak oraz cynamon. W rondelku(...)silikonowych foremek wyłóż po łyżce ciasta, tak aby przykryła dno foremki. Następnie do każdej z nich wyłóż łyżeczkę kajmaku, a na to kolejną, dużą łyżkę ciasta, które powinno zakrywać kajmak. Muffinki piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj po przestygnięciu. Smacznego Czytaj więcej – przepisy na muffinki Artykuł Orkiszowe muffinki makowo – kajmakowe pochodzi z serwisu
365 dni dookoła kuchniSezon dyniowy w pełni! Była zupa, było ciasto, dzisiaj zapraszam na muffiny! A Wy do czego używanie dyni? Jakie potrawy robicie najczęściej? Pochwalcie się. :) Składniki: 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej, np. TOTA 3 łyżki cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl mleka 1/4 szkl oliwy 2 jajka 1 szkl puree z dyni skórka otarta z dwóch pomarańczy(...)proszek do pieczenia. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko i oliwę. Do mokrych składników wsypać suche, wymieszać, dodać puree z dyni, skórkę z pomarańczy i posiekaną czekoladę. Zamieszać niedbale. Ciasto przełożyć do papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 20-25 minut. Ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i polać nią wg uznania muffiny. Na muffinach ułożyłam dodatkowo
Trufelkowodrobno pokrojonych Ugotuj kaszę w wodzie, a różyczki brokułu na parze. Następnie połącz wystudzoną kaszę z serem żółtym, mąką, przyprawami i ziołami (jeśli trzeba, wymieszaj rękami, ma wyjść gęste ciasto). W misce wymieszaj jaja z jogurtem naturalnym. Wysmaruj naczynie do zapiekania olejem, ułóż w nim kaszę, wylej masę jajeczno-jogurtową i ułóż na wierzchu wędzony twaróg, różyczki brokułu i kawałki(...)Osssstra zupka z burakami, bardzo podobna do barszczu ukraińskiego Ryż brązowy z warzywami w mleku kokosowym i curry Pierogi orkiszowe z sosem słonecznikowym - genialne! Można wziąć pół porcji (na zdjęciu), co też zrobiłam, żeby zrobić miejsce na deser. Pyszne ciasto biszkoptowe z kawowym nadzieniem, mało słodkie, co akurat mi się podoba Millet casserole with broccoli and smoked quark Millet
Qlinarnie i Qlinarnieskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 80-100 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub ziarenka z 1/4 laski wanilii 100 g masła 1 jajko 4 łyżki kwaśnego mleka ( przepis tutaj ) lub kefiru 7 g proszku do pieczenia (1 łyżeczka) dodatkowo: cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier(...)puder, cukier z wanilią, jajko, kwaśne mleko oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie rozwałkowujemy ciasno na ok. 3 mm grubości. Wykrawamy foremką ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C do lekkiego zrumienienia. Zaraz po upieczeniu oprószamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 450 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g drożdży, świeżych 150 ml letniego mleka ok. 100 ml zsiadłego mleka lub kefiru 1 jajko 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz, z ok. 70 ml letniego mleko i odstawiamy na ok. 10 min. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, rozbełtane(...)jajko, rozpuszczone drożdże, zsiadłe mleko, olej oraz pozostałe letnie mleko. Całość mieszamy na następnie zagniatamy ciasto. Wyrabiamy przez ok 10 min., aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę i umieszczamy ją w natłuszczonej olejem misce, wierzch ciasta również delikatnie smarujemy olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoja objętość (na ok. 60 min.) W miedzy
Domowy Smak Jedzeniaprostu CUDOWNE ! Bardzo kruche, delikatne, maślane, ciasto- a'la francuskie i ten cudowny zapach podczas pieczenia. Cudo, cudo, cudo ... :-) Bardzo mocno polecam ! Po naszych pozostało tylko wspomnienie i cudowny aromat... :-))) Składniki: - 200g dyni Hokkaido ( lub innej) surowej, startej na drobnej tarce - 200g masła - 2 szklanki mąki orkiszowej ( u mnie 300g) lub pszennej - 0-2 łyżki ksylitolu ( dałam jedną: następnym
Smaczne Zdrowe