ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:92/216)

delikatne ciasto a la raffaello 316

mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) dodatkowo: ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do blaszki

Domowy Smak Jedzenia
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 170

diabetyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Sprawdzi się również u osób z osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba.   Możecie

Powiedz dietom nie
CHLEB ORKISZOWY UBIJANY 115

bochenki (z którym w sumie wyszło aż cztery, gdyż ciasto się rozciągnęło). Chlebki wyszły smaczne, wilgotne, ale niskie – nie podniosły się wystarczająco w piekarniku (piekłam bez kamienia). Chyba za jakiś czas zrobię drugie podejście. Tymczasem idę pooglądać wypieki Piekarek i Piekarzy, którzy brali udział we wspólnej Lutowej Piekarni. CHLEB ORKISZOWY UBIJANY(...)składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie

Pieguskowa Kuchnia
Rustykalna tarta z jabłkami. 239

inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao 125 g zimnego masła ,pokrojonego na mniejsze kawałki

Ladylaura.
NALEŚNIKI ORKISZOWE 186

doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania. Czasami najłatwiejsze rzeczy sprawiają mnóstwo problemów..ale spokojnie przychodzę w pomocą😇  Zaczniemy od prostego przepisu na naleśniki z mąki orkiszowej, którą z reguły każdy lubi i posiada. Od razu uprzedzam, że nie spotkacie u mnie mąk typu zwykła pszenna czy tortowa bo takowych nie używam..co nie wyklucza, że możecie(...)rodzaj mąki. Każda ma swoją konsystencję i to również jest wyznacznikiem jakie dodatki będą potrzebne do idealnego naleśnika. Końcowy efekt ciasta ma być zawsze lejący. I tą kwestię będę powtarzać przy każdym rodzaju naleśnika jaki będę wam prezentować😁 Mąka orkiszowa co prawda jest rodzajem pszenicy ale jej zdrowszą odmianą. Można ją stosować zarówno na słodko jak i na słono. Przepisy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Drożdżowy szarpaniec ze śliwkami 171

stres minął. A ciacho jest - zapraszam :) dodatki : 500 g śliwek węgierek 2 łyżki mąki cukier puder do posypania ciasta ciasto : 1/2 szk cukru kokosowego  Kłos-Pol 3 szk mąki pszennej typ 500  Kłos-Pol 1 szk mąki orkiszowej 1/3 kostki masła 2 jajka 1 szk mleka 2% 50 g świeżych drożdży kruszonka : 150 g mąki pszennej(...)mąki orkiszowej 100 g masła 100 g cukru kokosowego Przygotować dwa rondelki. Do jednego wrzucić masło i stopić a do drugiego wlać mleko, wsypać łyżkę cukru kokosowego, dwie łyżki mąki i wrzucić drożdże. Mieszać rózgą przez chwilę i lekko wszystko podgrzać. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki i cukier kokosowy, wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i znów przemieszać

Ewa w kuchni
kruche ciasteczka stempelki 251

składniki: 250 g maki orkiszowej lub pszennej 110 – 120 g cukru pudru 1 jajko 125 g masła, schłodzonego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cynamon, kardamon, sól, jajko oraz masło i wszystko siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
czekoladowo kawowe ciasto w słoiczku 169

puch. Żółtka oddzielamy od białek. Do maślanej masy stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy espresso, miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy maślanej, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy np.przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką

Domowy Smak Jedzenia
BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ BEZ CUKRU 697

kiedy staram się nie kupować gotowych ciast , ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików a wolę nie dawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję, dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka(...)bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Składniki: - 2 średnie jajka - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) - 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej białej ( lub pszennej) Białka oddzielamy od żółtek. W misie  malaksera ubijamy na sztywno białka razem z ksylitolem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy łyżką

Smaczne Zdrowe
pyszne ciasto z masą serową i kokosem 446

orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto

Domowy Smak Jedzenia
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 188

godzę, to tego degustowaliśmy jeszcze gorącego, z dodatkiem zimnego masełka, zagryziony kiszonym ogórem był wprost bajeczny... ;-) Chleb jak większość chlebów, które tworzę pieczony jest na dwóch zakwasach, na orkiszowym i żytnim. Można oczywiście zamiast tych dwóch użyć tylko jednego, za to w podwójnej ilości. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.: 33x25,5x6cm Po upieczeniu taki bochen waży ok.2400g, ja kroję(...)można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki pełnoziarnistej - 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 45g soli himalajskiej - 250g zakwasu żytniego

Smaczne Zdrowe
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 307

Dzieci uwielbiają naleśniki, więc co jakiś czas naleśniki oczywiście muszą być. Przeważnie bywają tradycyjne na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka, ale w sytuacjach wyjątkowych, a zdarzają się takowe, kombinuję i tworzę ich nowe wersje. Ostatnimi czasy (ograniczamy mleko) przygotowuję naleśniki bez dodatku mleka krowiego. Wychodzą równie smaczne, co tradycyjne na mleku, (w moim odczuciu nawet smaczniejsze). Zamiast mleka krowiego dodaję(...)płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:  Stressfree ,  superpokarmy Składniki na ok.10-12 sztuk: - 200g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki typ650 - 2 jajka - 1 szklanka (250ml) mleka roślinnego - 2 szczypty soli - 2 łyżeczki

Smaczne Zdrowe
Ciasto marchewkowe – najlepsze. 263

Jeśli szukacie przepisu na idealne ciasto marchewkowe ,to to spełni wasze oczekiwania – wilgotne ,nie za słodkie ,przyjemnie chrupiące orzechami . Składniki :tortownica 18 cm 2/3 szklanki mąki orkiszowej ,może być pszenna Pół szklanki ciemnego cukru 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu Szczypta soli 1/3 szklanki oleju rzepakowego 2 jajka ,roztrzepane 1 szklanka posiekanych(...)orzechów włoskich 1 szklanka startej na średnich oczkach marchewki ,odciśniętej z soku . Ananas z puszki ,dałam dwa plastry pokrojone w drobne paski. Orzechy ,pestki dyni ,migdały – do posypania ciasta na wierzchu Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. W jednym naczyniu wymieszać wszystkie składniki suche :mąkę , cukier ,sól ,sodę ,proszek do pieczenia i cynamon .Przesiać . W drugim naczyniu roztrzepać jajka

Ladylaura.
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia 220

pominęłam, dodałam za to trochę świeżych igiełek rozmarynu. Chleb jest wyrazisty i kwaśny - taki jaki lubię. Nie odkładałam części ciasta na kolejny wypiek, mój chleb upiekłam z całego ciasta. Idealnie pasowała foremka o wymiarach 12x23x7cm. Pierwsze wyrastanie trwało u mnie dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam ! Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga  Weekendy w domu i ogrodzie. Chleb mieszany(...)zakwasu żytniego 50 g siemienia lnianego 70 g razowej mąki żytniej 130 g razowej mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej (dałam chlebową) łyżeczka (8 g) soli łyżka płynnego miodu (pominęłam) 330 g + 20 g wody 18 czarnych oliwek Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia. W dużej

Stare Gary
Naleśniki biszkoptowe z serem i sosem czekoladowym 193

żółtka, a potem wymieszasz z ubitą na sztywno pianą z białek otrzymasz najlepsze ciasto na naleśniki biszkoptowe. Naleśniki są mięciutkie, delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach. Wypełnione białym serem i podane z polewą czekoladową i jeżynami posmakują każdemu. Składniki na 6 sztuk: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka mleka 2 jajka L 2-3 łyżki wody gazowanej(...)żółtek dodawać mleko i wodę, a następnie 3/4 szklanki przesianej mąki. Przykryć, zostawić na kilkanaście minut ubić na sztywno pianę z białek i razem z pozostałą mąką dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać i smażyć naleśniki rodzynki zalać gorącą wodą na kilka minut. Odsączyć na papierowym ręczniku  serek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Dodać rodzynki, wymieszać w małym garnuszku podgrzać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!