ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:90/216)

Ciasto marchewkowe bezglutenowe 125

całą resztą. Jeśli jednak nadal części z Was nie przekonałem do jej użycia, to zachęcam do zastąpienia jej np. mąką orkiszową lub pszenną. Nie wiem, jak sprawdzą się inne mąki bezglutenowe, więc pozostawiam ich temat w waszych rękach. Ja ciasto marchewkowe przygotowałem w kokilce, bo nie było sensu piec więcej dla jednej osoby, która i tak musi cisnąć z następnymi

Blendman
Zdrowa pizza orkiszowa z mozzarellą 133

przygotowanie. Przepis na tę pizzę pochodzi z książki „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” i wg autora ciasto na pizze można przygotować wieczorem i wstawić na noc do lodówki. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/05/d-1-fit-healthy-zdrowa-pizza-orkiszowa-1170x874.jpg The post Zdrowa pizza orkiszowa z mozzarellą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
kruche ciasteczka różyczki 137

składniki: 350 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 1 jajko 1 żółtko 120 g cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy jajko, żółto i mieszamy przy pomocy noża. Dodajemy masło, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy przez ok. 30-45 min. w lodówce. Następnie rozwałkowujemy

Domowy Smak Jedzenia
ciasteczka korzenne a la spekulosy (Speculaas) 160

mąki orkiszowej lub pszennej 100 – 140 g cukru brązowego 4 łyżki mleka 150 g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki goździków, mielonych 1/4 łyżeczki imbiru, (sproszkowywanego) 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej wykonanie: Cukier mielimy na puder. Mąkę mieszamy z cukrem oraz z przyprawami. Dodajemy mleko i masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę. Wkładamy do woreczka foliowego

Domowy Smak Jedzenia
Chleb żytni na zakwasie z otrębami i siemieniem lnianym. Domowy. Najlepszy, najzdrowszy. 175

oraz wodę. Mieszamy drewnianą łyżką, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc.     Składniki na ciasto chlebowe: 175 g gotowego zakwasu 500 g mąki żytniej typ 720 niepełna szklanka otrąb żytnich i orkiszowych (lub innych) 4 łyżki siemienia lnianego 350 ml filtrowanej wody 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno łyżka soli morskiej łyżka(...)przekładamy do słoiczka i pozostawiamy jako starter do następnego wypieku. Wstawiamy słoiczek do lodówki. Do odważonego zakwasu dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Jednak niezbyt długo, ponieważ ciasto żytnie nie lubi długiego mieszania. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej gotowe ciasto. Foremkę przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrastania na kilka godzin

Naturalna Kuchnia
Ciasto i muffinki orkiszowo-migdałowe, z jogurtem i serkiem ricotta, z malinami i owocami czarnego bzu. Zdrowe, pyszne, szybkie. 123

rewelacyjny, serek ricotta nadaje pięknej wilgoci i posmaku. Ciasto i muffinki wyszły bardzo delikatne, puszyste i lekko wilgotne. Na pewno będę powtarzać te wypieki w różnych wariantach i z różnymi dodatkami. Migdały ( tutaj pisałam o ich dobroczynnych właściwościach) są subtelnie wyczuwalne, nadają pyszny smaczek. Nie bójcie się używać do wypieków mąki orkiszowej. Jest zdrowa i naprawdę nadaje się do wszystkich(...)serek ricotta oraz olej. Do drugiej miski wsypujemy i mieszamy mąkę orkiszową, dokładnie zmielone migdały, proszek do pieczenia. Składniki mokre przelewamy do miski ze składnikami suchymi i szybko i niedokładnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Nie mieszamy dokładnie, bo wyjdzie zakalec. Muffinkowe foremki wypełniamy do połowy, a resztę ciasta przelewamy do nasmarowanej tortownicy. owoce układamy na babeczkach i na ciście

Naturalna Kuchnia
Wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami II 238

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 20 g drożdży 2 jajka 150 g masła, schłodzonego 180 ml mleka, letniego 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny 90 g rodzynek 70 ml nalewki (np. wiśniówki) 1 szczypta soli 14 migdałów (obranych) dodatkowo: mąką do podsypania wykonanie: Rodzynki zalewamy nalewką i odstawiamy do namoczenia. Drożdże dokładnie mieszamy z letnim(...)misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i rozcieramy palcami, mieszając z mąką, aż powstanie konsystencja bułki tartej. Dodajemy podrośnięte drożdże, cukier, jajka i zagniatamy ciasto (jeśli potrzeba dodajemy więcej mąki). Zagniatamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Wyrobione ciasto przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Następnie do ciasta dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
kruchutkie herbatniki 113

składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g masła, schłodzonego 4-6 łyżek cukru pudru 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, sól oraz masło. Wszystko siekamy nożem a następnie zgniatamy, gładkie ciasto. Wkładamy na ok. 30 min. do lodówki. Następnie rozwałkowujemy, wykrawamy ciasteczka. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
beignety cytrynowe 101

składniki: 130 g mąki orkiszowej lub pszennej 3-4 łyżki cukru pudru 60 g masła 3 jajka 150 ml wody 1 szczypta soli 2 łyżki otartej skórki z wyparzonej cytryny dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesianą mąkę z cukrem i energicznie mieszamy(...)przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy z ognia, lekko przestudzamy i dodajemy stopniowo jajka, oraz startą skórkę z cytryny, za każdym razem po dodaniu jajka mieszamy aby wtłoczyć jajko w ciasto, aż jajka połączą się z ciastem i powstanie gładka, gęsta masa. W garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz porcjami przy pomocy dwóch

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie śniadanie - NALEŚNIKI Z BANANAMI :) 208

każdy naleśnikożerca wie i ma odpowiednią :) I teraz ważna uwaga - jeśli użyjemy mąki pszennej pełnoziarnistej, orkiszowej czy innej "grubej",  trzeba dolać trochę więcej wody, bo te mąki jakby więcej "piją". Najlepiej dolewać po trochu, mieszać i sprawdzać czy ciasto jest już ok, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Praktyka czyni mistrza :) Do ciasta można dosypać różnych rzeczy - cukru waniliowego albo

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb orkiszowy ze słonecznikiem i płatkami owsianymi 204

masłem i twarożkiem. Szczerze zachęcam Was do samodzielnego wypieku chleba - zapach unoszący się po domu rekompensuje trud oczekiwania na wyrośnięcie ciasta i upieczenie się chleba :) SKŁADNIKI: Na blaszkę o wymiarach 33 x 10 cm. 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej około 300 ml letniej wody 20 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli 50 g nasion słonecznika(...)ciepłe miejsce. 2. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, słonecznik i płatki owsiane. 3. Do miski z suchymi składnikami dodajemy rozpuszczone drożdże i dolewamy porcjami letniej wody. Mieszamy ciasto ręką, aż powstanie nam zgrabna kulka. Jeśli ciasto jest za suche dodajemy jeszcze wody, a jeśli się lepi do rąk to dosypujemy mąki. 4. Pozostawiamy ciasto w misce w ciepłym miejscu

W kuchni Katie
Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią, z mąką z pszenicy durum i mąką z pestek dyni 213

pestki dyni, jak pisałam w poprzednim poście, można wykorzystać do każdego ciasta chlebowego. W przypadku chleba na zakwasie można dodawać mąkę z pestek dyni już w momencie przygotowywania zaczynu. Ostatnio smażyłam naleśniki również z jej dodatkiem a kruche ciasteczka z maszynki zyskały na kruchości i smaku. Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią,  z mąką z pszenicy durum(...)reszty mleka dodajemy miód, startą dynię i sól. 3. Przesiewamy do miski połączone mąki: 600g orkiszowej, durum i pestek dyni. 4. Do mieszanki mąk dodajemy rozczyn z drożdży i mleko wymieszane z miodem, tartą dynią i solą. 5. Łączymy wszystkie składniki używając łyżki drewnianej. Ciasto jest dość luźne. 6. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wyrośnięcia, do podwojenia objętości

Leśny Zakątek
kruche ciasteczka z galaretka porzeczkową 124

składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 3 żółtka, ugotowane 100 g margaryny 100 g masła dodatkowo: galaretka porzeczkowa ( przepis tutaj ) lub marmolada cukier puder wykonanie: Make przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, ugotowane żółtka, masło oraz margarynę. Wszystko siekamy nożem a następnie wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 138

pokrywą w niskiej temperaturze i w zależności od objętości ciasta temp. powinna być w 120st lub nieco powyżej. W warunkach domowych jest to bardzo trudne nie tyle z powodu temperatury co z powodu formy metalowej. Nie znalazłam takiej na rynku pewnie w grę wchodzi zrobienie jej na zamówienie. Owijanie ciasta w folię aluminiową nie dość, że nie pomaga ale używanie(...)pszennej, • 4 łyżki mąki żytniej, Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe • Zaczyn, • 2 łyżki miodu • 375 ml ciepłęj wody ( jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody), • 400 g mąki żytniej • 600 g mąki orkiszowej. • 1 łyżka soli, • 4 łyżki oliwy, • 4 łyżki mleasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni), • 1 jajko

Leśny Zakątek
Styczniowa piekarnia, pumpernikiel na zaczynie 198

pszennej, • 4 łyżki mąki żytniej, Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto właściwe • Zaczyn, • 2 łyżki miodu • 375 ml ciepłęj wody ( jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody), • 400 g mąki żytniej • 600 g mąki orkiszowej. • 1 łyżka soli, • 4 łyżki oliwy, • 4 łyżki mleasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni), • 1 jajko

Leśny Zakątek