koniec udekorować wierzch ciasta połówkami śliwek. Po 15 minutach ciasto gotowe jest do pieczenia. Ciasto ze śliwkami jest dosyć słodkie i puszyste. Doskonale smakuje z herbatą na deser po niedzielnym obiedzie. Składniki: 40 dkg śliwek, najlepiej węgierek 2 szklanki mąki tortowej (orkiszowej lub pszennej) 1 szkl. cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka
Codziennik KuchennyPawłem Małeckim, które bardzo mi smakowały i postanowiłam zrobić je u siebie w domu. Do ciasta poza mąką pszenną dodajemy trochę mąki pszennej pełnoziarnistej. Mi akurat się skończyła i wymieniłam ją na mąkę orkiszową. Oponki są bardzo smaczne, mięciutkie. Możemy podać je z sosem malinowym lub posypane cukrem pudrem. Najlepsze zaraz
Marta Gotujemąki orkiszowej lub pszennej 50 g masła 125 ml wody 2 jajka 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli dodatkowo: cukier gruby kryształ, do posypania (ja użyłam trzcinowego) wykonanie: W garnku zagotowujemy masło z wodą i solą. Na wrzącą wodę wsypujemy przesiane mąki i energicznie mieszamy, np. przy pomocy drewnianej łyżki, na małym ogniu, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie ściągamy
Domowy Smak Jedzeniaświątecznym stole nie może zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich wybór tym lepiej, każdy znajdzie coś dla siebie. Oprócz pierniczków zawsze przygotowuję jeszcze kilka wersji zdrowych łakoci. Dzisiaj proponuję Wam pyszne ciasteczka migdałowe, na mące orkiszowej i migdałowej, bez cukru. Zapach pieczonych ciasteczek jest cudny, a smak(...)mąki orkiszowej jasnej, u mnie typ750 (pszennej ok.180g)- 100g mielonych migdałów- 60g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 125g zimnego masła- 4 łyżki zimnego mleka roślinnego lub zimnej wody- kilka kropli aromatu migdałowegoW misie miksera umieścić mąkę, dodać, mielone migdały, pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, mielony ksylitol, zimne mleko (lub wodę), aromat migdałowy i zagnieść kruche ciasto (przy
Smaczne ZdroweŁebkowskich i kolejny ulubiony. W wersji świątecznej polecam przełożenie ciasta powidłami śliwkowymi i oblanie polewą czekoladową. Oprócz orzechów i migdałów można go wzbogacić rodzynkami, daktylami lub suszonymi morelami. Bardzo polecam, szczególnie jeśli brakuje Ci czasu na wyszukane i pracochłonne wypieki! Składniki: 800 g marchwi 300 g mąki orkiszowej jasnej 300 g brązowego cukru 150 ml oleju 4 jajka 1 łyżeczka(...)cały czas mieszając. Do jajek z olejem wmiksować mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawą piernikową. Na końcu połączyć z utartą marchewką i posiekanymi orzechami wylać ciasto do tortownicy (23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Bok tortownicy wysmarować wcześniej masłem i wysypać mąką lub tartą bułką piec 1 godzinę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się szybko, więc jak nie macie pomysłu na swoje jagody, to kruche ciasto z jagodami może być najlepszym rozwiązaniem! Kruche ciasto z jagodami i bezą: 400 – 500 g świeżych, nieuszkodzonych jagód 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej / jasnej orkiszowej (200 g) 1/2 kostki masła (100 g) 2 łyżki cukru pudru lub zmielonego ksylitolu 2 duże, ekologiczne jajka 1 łyżka(...)listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zimne masło siekamy nożem z mąką, aż powstaną okruchy, a następnie dodajemy: dwa żółtka, łyżkę zimnej wody, cukier puder i szybko zagniatamy jednolite ciasto (można też wszystkie składniki wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Przygotowujemy formę 20×30 cm, 25×25 cm lub okrągłą formę na tartę ok. 24 cm (ewentualnie tortownicę
Poezja smakuszybki do przygotowania. Wystarczy , że mamy pod ręką drożdże w lodówce i mąkę orkiszową w szafce a w ciągu niespełna 1,5h wyczarujemy pyszny, delikatny i bardzo smaczny chlebuś. Przepis na formę ok.30x12cm. Ja piekę w formie silikonowej 24x8cm , wychodzi troszkę wysoki dlatego tym razem podzieliłam ciasto i z części powstała bułeczka. Bardzo mocno wyrasta dlatego nakładamy tylko do połowy(...)formy. Sprawdza się jako chleb tostowy, głównie po to powstała ta wersja chleba. Gwiazdor podarował nam nowy toster więc pokombinowaliśmy skład chlebka a'la tostowy. :-) Składniki: - 550g mąki orkiszowej białej ( u mnie typ 750) - 2 łyżki siemienia lnianego - 2 łyżki sezamu - 2 łyżki słonecznika - 25g drożdży - 500ml ciepłej wody - 1,5 łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej + dodatkowo : ziarna
Smaczne Zdrowechlebów W misie miksera umieścić mąki, dodać sól, płatki, otręby, zakwas orkiszowy (lub żytni, lub jeden i drugi), wlać ok.800ml wody i dokładnie wymieszać. Następnie dodać ziarna (słonecznik, sezam, amarantus i siemię lniane) i resztę wody i dokładnie wymieszać. Nie trzeba wyrabiać. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do dwóch form (u mnie silikonowe) przesmarowanych(...)delikatnie olejem (w przypadku metalowych musimy je dokładnie wysmarować tłuszczem i obsypać otrębami lub mąką). Dokładnie ubijamy ciasto łyżką maczaną w zimnej wodzie, tak by usunąć powietrze z wnętrza, by nie było w chlebie pustych przestrzeni. Wyrównujemy powierzchnie i obsypujemy płatkami orkiszowymi i ziarnami (u mnie siemię lniane i sezam), dość obficie skrapiamy pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja przyklejenia ziaren
Smaczne Zdrowepozytywnie zaskoczeni. Ponadto, taki zastaw idealnie komponuje się ze wspaniałym ciastem marchewkowym w wersji razowej. Spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki na ciasto, forma o średnicy 21cm: – 3 szklanki startej marchewki – 2 szklanki mąki żytniej 2000 (lub mąki orkiszowej) – 1 szklanka rodzynek – 1 szklanka orzechów włoskich – 0,5 szklanki oleju rzepakowego – 2 banany – 3 łyżki cynamonu – 2-3 łyżki ksylitolu(...)papierem do pieczenia, zapinamy, nożyczkami odcinamy nadmiar papieru, a boki za pomocą pędzelka natłuszczamy olejem, jeżeli nie – natłuszczamy całość wraz z dnem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół, na dwie części i przekładamy 2-3 łyżkami masła orzechowego, solimy je. Dociskamy górną częścią ciasta. Wierzch ponownie smarujemy 2-3 łyżkami masła orzechowego, solimy
Be Fit Be Strongadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 135 g mąki orkiszowej 85 g mąki ziemniaczanej 50 g wiórków kokosowych 250 g masła 6 jajek 240 g cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło roztapiamy. Jajka ubijamy z cukrem na parze (naczynie ze składnikami umieszczamy na garnku z gotującą się wodą). Gdy masa podwoi swoją objętość i będzie puszysta ściągamy z garnka. Dodajemy(...)stopniowo wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia, mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Następnie dodajemy masło oraz wiórka kokosowe i mieszamy do połączenia się składników. Ciasto przelewamy do dużej, natłuszczonej formy na babkę lub tortownicy z kominem. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 40 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągamy z formy, odstawiamy do wystudzenia i dowolnie dekorujemy
Domowy Smak Jedzeniajest to przepis bezglutenowy , zawiera orkiszową kaszę mannę i bułkę tartą zwykłą , bo jak zawsze powtarzam, cena tej bezglutenowej jest nienormalna . Kotleciki są naprawdę smaczne i bardzo proste w przygotowaniu. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na 14 kotlecików): 1 szklanka czerwonej soczewicy 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 łyżek orkiszowej kaszy manny bułka tarta (do smażenia ale też(...)międzyczasie słonecznik podprażamy na suchej patelni. 4. Ugotowaną soczewicę odcedzamy na sicie i wrzucamy do miski. Dodajemy wszystkie składniki. Soli około 1 łyżeczki. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli nasze ciasto na kotlety okaże się zbyt luźne, warto dosypać bułki tartej. 5. Kotleciki udaje się z łatwością formować. Lubię obtaczać je w bułce tartej. 6. Następnie smażymy je na złoty kolor
Kawa z mlekiemzaliczenia mieliśmy zebranie w szkole i jeszcze czeka nas lekarz. Wiedząc o tym, że pewnie będzie mi ciężko poczyniłam weekendowe, kulinarne przygotowania. Powstały słodkości w sam raz do śniadaniówki, ciasto z owocami, kotleciska a także chleb. Pyszny, okrągły, chrupiący bochen. Recepturę odrobinę zmienioną zaczerpnęłam z książki "O chlebie" Elizy Mórawskiej. Wcześniej, jak się okazało, korzystałam już z tego(...)siemieniem i reszta składników: 10 g świeżych drożdży 100 g żytniej maki chlebowej typ 720 400 g maki orkiszowej typ 630 210 ml wody 1 łyżeczka miodu 1,5 łyżeczki soli Przy pomocy rąk lub haka zagniatamy ciasto. Będzie dość zwarte. Formujemy kulę, wkładamy do naoliwionej miski i zostawiamy na półtorej godziny pod przykryciem. Po tym czasie ciasto powinno potroić
Dzieje kuchennej Wiewiórytarta, gdyż ciasto drożdżowe ma u podstaw ;) Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 60 min Ciasto 25 g świeżych drożdży lub 7 instant 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 4 łyżki oliwy 100 ml ciepłej wody 125 g mąki orkiszowej Farsz 2 duże ziemniaki 6 cebul 200 g sera gorgonzola 200 ml śmietany 30% 3 łyżki maślanki
Słodki Kompromissię szprycka do dekoracji ciast z końcówką do robienia ciasteczek. Oczywiście nie mogłam przejść obok niej obojętnie...Natychmiast przypomniał mi się smak dzieciństwa i tak oto maszynka zagościła w moim domu. A skoro jest maszynka to i musiały powstać ciasteczka!:) Przepis autorski ze starego babcinego zeszytu. Gorąco polecam! Składniki: -450g mąki orkiszowej -250g masła -3/4 szklanki
Smaczne Zdrowepieczenią cielęcąSkładniki na 10 klusek:300-350 g mąki orkiszowej 700100 ml mleka2 dkg drożdży świeżych lub 1,5 łyzeczki suchych1 łyżka cukru1/2 łyżeczki soli2 łyżki stopionego masła2 jajkaWykonanie:drożdże rozetrzeć z cukrem.Gdy się rozpłyną,dolać ciepłe mleko.Mąkę wymieszać z solą,wsypać do miski,dodać drożdże i jajka.Wyrobić ciasto najlepiej mikserem.Dodać stopione masło,ponownie wyrobić.Przykryć ściereczką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!