ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:87/216)

Korzenne ciasto z cukinią 176

ciasto po obiedzie też by się przydało, więc dziś przepis na szybkie ciasto z cukinią, wystarczy wymieszać i upiec. Jest to ciasto wilgotne, więc spokojnie wytrzyma kilka dni. Składniki: 250-300 g cukinii 300 g mąki orkiszowej może być też pszenna 200 ml oleju roślinnego 2 banany 100 g orzechów włoskich lub pekan płaska łyżeczka sody oczyszczonej płaska łyżeczka proszku(...)cukrem i olejem. Połącz suche składniki z mokrymi do połączenia składników. Dodaj cukinię, wymieszaj. Piecz w temp. około 170 C przed godzinę, ale sprawdź przed wyjęciem z piekarnika czy ciasto jest suche, jeżeli ni to podpiecz jeszcze przez 5-10 minut.     Artykuł Korzenne ciasto z cukinią pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Pomysł na… gofry kokosowe 148

kokosowe z masłem orzechowym i dżemem truskawkowym słodzonym sokiem owocowym. Brzmi przesmacznie! Dodatek ciężkiej mąki kokosowej sprawił, że ciasto było bardzo gęste i trzeba było dolać więcej mleka. Gofry nie są tak puszyste, jak np. z mąki ryżowej czy jasnej orkiszowej, jednak smak wynagradza brak lekkości :) 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mąki kokosowej 3 szklanki mleka 2 jajka Mąkę

Kucharzyca
Chleb Orkiszowy Pełnoziarnisty z Ziarnami - łatwy i długo świeży! 140

mąki mają czytelnie opisany typ. No dobra pochwał na tyle, choć zasługują na więcej, ja polecam! Chleb, dziś zajmę się chlebem orkiszowym. Nie żadną tam mieszanką, ale chleb czysto orkiszowy. Tu poleciałam do Margarytki , która jak co się zdarza coraz częściej poratowała mnie swoim przepisem. Chleb jest zarąbisty! Zarówno świeży jak i na drugi dzień. Na trzeci nie wiem(...)mniejszej chlebowej, mojej ulubionej Crusty Bake, ale ciasto rośnie jak szalone i musiałam grzecznie przełożyć do keksówki, bo normalnie by mi ciasto wykipiało :) A teraz poważnie. Do dzieła, działać mi tam, bo naprawdę Warto! Składniki: 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 300 g mąki orkiszowej jasnej typ 750 2 łyżki pestek dyni (40 g) 2 łyżki ziaren białego sezamu

Blondynka Gotuje
Słodka szarlotka bez cukru z żurawiną i orzechami 155

odrobinę mniej słodki. Zapraszam na pyszną szarlotkę ,mocno owocową i podwójnie chrupiącą,bo z dodatkiem orzechów włoskich i żurawiny.Górę ciasta posypałam cukrem pudrem z ksylitolu,po prostu zmieliłam ksylitol w młynku do kawy. Składniki: 170 g mąki  orkiszowej jasnej 630 100 g maki ziemniaczanej 60 g ksylitolu lub cukru 125 g zimnego masła 1 jajko L 1 łyżeczka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
PYSZNE KRUCHE CIASTECZKA Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ 179

formie dropsów    (z wałeczka) i wykrawanych serduszek, za drugim już tylko wycinałam foremkami (serca, kwiatki). Ciasta nawet nie trzeba schładzać, idealnie się z niego wykrawa. Polecam , są baaaardzo smaczne. Przepis znaleziony tutaj  , z moimi małymi modyfikacjami. Składniki: - 310g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 120g mąki ziemniaczanej - 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ 2000) - 200g zimnego masła

Smaczne Zdrowe
ciasteczka budyniowe 174

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g budyniu np. waniliowego 120 g masła, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru wykonanie: Na stolnicę przekładamy mąkę, budyń, cukier i mieszamy nożem. Dodajemy masło, mieszamy z suchymi składnikami siekając nożem. Zagniatamy ciasto, wkładamy je do woreczka spożywczego i schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Następnie odrywamy kawałeczki ciasta, formujemy kuleczki mniejsze

Domowy Smak Jedzenia
kruche ciasteczka z kokosem 137

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 75 g cukru 55 g wiórek kokosowych wykonanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz masło i siekamy. Następnie dodajemy wiórka kokosowe, mieszamy i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm, podsypując mąką i wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
mini babeczki kokosowe 202

składniki: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy(...)puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
mini babeczki kokosowe 157

składniki: 110 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100 – 130 g cukru 1 jajko 50 ml mleka 60 g masła, miękkiego 50 g wiórek kokosowych 2 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego + 1 łyżka mleka dodatkowo: trochę polewy czekoladowej do dekoracji wiórka do dekoracji wykonanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy jajko i miksujemy(...)puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
Tarta z musem mandarynkowym 163

Sezon na mandarynki w pełni. Jak każdemu z nas ich zapach kojarzy się z nadchodzącymi świętami. Tak i te ciasto - przypomina nadchodzące święta. Składniki: Tarta 2 jaja 2 1/2 łyżki oleju 3 łyżki ksylitolu 3/4 szklanki mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta proszku do pieczenia aromat migdałowy Mus 5-6 mandarynek 1/2 szklanki wody 1 łyżka ksylitolu

Truskawkowa Fiesta
Ciasteczka kawowe z bazylią i kremem truskawkowym 206

Kruche, orkiszowe ciasteczka pachnące kawą i ziołami, z soczystymi owocami w śmietankowym kremie. Idealnie smakują z filiżanką świeżo zaparzonej kawy. Kawa zbożowa z błonnikiem będąca doskonałym

Smaczna Pyza
Pumpernikiel na zaczynie 141

wody) 400 g mąki żytniej (użyłam mieszanki mąki razowej i chlebowej w proporcjach 1:1) 600 g mąki orkiszowej (użyłam typ 750 chlebowa) 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy 4 łyżki melasy (dodałam słód pszeniczny) 25 ml mocnej kawy Przygotowanie ciasta chlebowego: Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn, dodać sól, miód, olej

Codziennik Kuchenny
Kakaowo-waniliowy torcik bez cukru 100

ciasta jest niezawodne brownie fasolowe. Natomiast krem powstał z twarożku. A zatem torcik do zadań specjalnych – poprawi humor oraz dostarczy niezbędnego w diecie białka. To co, ruszamy do kuchni? :) PRZEPIS KAKAOWO– WANILIOWY TORCIK CIASTO ¾ puszki czerwonej fasoli 2 jajka Pół szklanki suszonych daktyli + woda do namoczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej Łyżka

HealthyCreations
Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru) 228

wyjdzie tak, jak sobie założyłam, ale jest idealny. Delikatny, puszysty i wyrósł jak normalny biszkopt bez dodatków. Barwiony jest naturalnie jęczmieniem i nie ma to żadnego wpływu na smak. Ciasto jest smaczne i zebrało same dobre opinie testujących :D  Piekłam już kiedyś wersję szpinakową, jednak jest z nią trochę więcej pracy i wychodzi nieco cięższe. Dzisiejsza propozycja to typowy(...)bazie kremowego serka, bez użycia żelatyny. Taka zielona odmiana jest na zimę w sam raz ;) Naturalnie zielony biszkopt z delikatnym kremem (bez cukru) 5 jajek 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka młodego jęczmienia 1/2 szklanki ksylitolu Krem: 450 g serka kremowego 150 g jogurtu greckiego 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka

FitKot
Brownie z malinami 224

Bardzo czekoladowe amerykańskie ciasto brownie już drugi raz u mnie na blogu, ale tym razem przepis na bazie z mąki orkiszowej. Na wierzchu ułożyłam maliny, ale myślę ze sprawdzą się również truskawki. Składniki na formę 20x20cm: 100 g gorzkiej czekolady 75 g masła 1/2 szkl. cukru brązowego 2 jajka 1/2 szkl. mąki orkiszowej łyżka kakao szczypta soli 200 g świeżych(...)odstawić na 2 minuty. Do tak powstałej masy dodać jajka i ponownie zamieszać. Dodać przesianą mąkę, kakao i sól. Wymieszać do połączenia składników. Przelać masę do formy, wyrównać. W ciasto powkładać maliny w odstępach. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 min., aż ciasto lekko podrośnie. Po upieczeniu, pozostawić do ostygnięcia a następnie pokroić na kwadraty

wyzwania kuchenne