Pulchniutkie, słodkie (mimo, że prawie bez cukru) no i drożdżowe... Nie znam chyba nikogo kto nie lubi ciasta drożdżowego. W dodatku są banalnie proste do wykonania... Skusicie się? Składniki na ok. 2 blaszki bułek: 500 g mąki orkiszowej typ 450-550 50 g drożdży 50 g masła 2 żółtka 1/2 szkl. ksyilitolu 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej(...)dodać pół szklanki ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę przesiać, dodać ksylitol, wanilię, żółtka, szczyptę soli, resztę mleka. Pod koniec wlać masło, wyrobić dobrze ciasto aż będzie odchodziło od dłoni (można podsypywać odrobiną mąki). Gdy ciasto już ładnie odchodzi od dłoni, przykryć ściereczką i odłożyć w cieple miejsce na 45 min. Po upłynięciu 45 minut
CzarnawisienkaPotem postanowiłam sprawdzić, jak się placek będzie miał bez glutenu. Ma się bardzo smacznie, choć nie wyrósł tak bardzo, jak z mąki orkiszowej. W smaku niczego mu nie brakuje, w konsystencji, być może, puszystości. Bardziej przypomina półkruche ciasto, niż zwykły placek. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Bezglutenowy placek ze \u015bliwkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished
Kucharzycabiszkopt: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g budyniu waniliowego 100 g cukru pudru 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej samo
Domowy Smak Jedzeniabardzo zdrowe naleśniki kokosowe. Idealne na podwieczorek-najlepsze z konfiturą malinową (również własnej produkcji). Znalezione tutaj . Ciasto najlepiej jest przygotować godzinę przed smażeniem oraz smażyć na patelni BEZ tłuszczu:) Szybkie i banalnie proste!:) Składniki: - 4 jajka - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g mąki orkiszowej białej - 550ml wody gazowanej - 1/3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki ksylitolu - 3 łyżki wiórków kokosowych
Smaczne Zdroweśmiało mogą rywalizować z tymi ze sklepowej półki. Ciasteczkowe rogaliki formujemy zazwyczaj z trójkąta wyciętego z ciasta, te powstają nieco inaczej. Dokładnie jak zobacz na filmie. Są mega proste, warto zrobić ich więcej i zamrozić. Składniki na 9 sztuk: 500 g mąki orkiszowej jasnej 630 60 ml oleju rzepakowego 60 g cukru 190 ml mleka sól - 1 płaska łyżeczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mąki orkiszowej lub pszennej 125 g mąki ziemniaczanej 200 g cukru 2 jajka 4 łyżki masła, roztopionego 80 g śmietany 1-1i1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Mąkę orkiszową, ziemniaczana przesiewamy na stolnicę. W garnku miksujemy Cukier z jajkami, śmietaną oraz masłem a następnie powoli wlewamy do mąki. Siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wałkujemy w miarę cienko. Nakłuwamy widelcem
Domowy Smak Jedzeniałyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy majonez i miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąka ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy. Całość miksujemy do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffinki. Pieczemy w 180 st. C przez
Domowy Smak Jedzeniazdecydowanie zdobyła uznanie wśród najmłodszych. Moje choinki są z pierniczków prawie gryczanych - zabrakło mi mąki gryczanej, i dosypałam nieco orkiszowej. Jednak można je przygotować bez tego dodatku, i wtedy będą bezglutenowe. Można też choinki zrobić z innego pierniczkowego ciasta, a ciasto gryczane powykrawać w dowolne kształty. Ja miałam ochotę wypróbować i jedno, i drugie, więc połączyłam to w całość
Pożeraczka, czyli raz adobrzejakie "wyszły" z mojego piekarnika. Powstały zupełnie przez przypadek. Inspirację zaczerpnełam z bloga Adama Piekarza. Inspiracją nie jest konkretny przepis, a raczej sposób przygotowania ciasta na bułki. A ciasto wg zaleceń przygotowałam metodą 2- fazową z tzw. podmłodą. Bułeczki są absolutnie genialne. Fakt, przygotowanie ich zajmuje trochę więcej czasu, ale efekt jest nieporównywalny. Bułki są cudownie chrupiące i niezwykle(...)słód 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdzy instant Wykonanie: I faza: podmłoda orkiszowa. 100 g mąki orkiszowej jasnej wymieszaj ze 100 g wody i 0,5 łyżeczki drożdży. Przykryj i odstaw na 2 godziny do fermentacji II faza: ciasto właściwe. Wszystkie składniki wymieszaj razem z podmłodą i odstaw, by całe ciasto przefermentowało zagnieć celem pozbycia się gazów fermentacyjnych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uchowało Aby ucierane ciasto było puszyste ale i zarazem było lekko wilgotne, wykorzystuje do ciasta zamiast masła olej rzepakowy, sprawdza się zdecydowanie lepiej w ciastach ucieranych. Przepis na to ucierane ciasto możecie zrobić z dowolnymi owocami, np. truskawkami czy jabłkami. Ja postawiłam na połączenie rabarbaru i porzeczek czerwonych, które miałam jeszcze zamrożone. PRZEPIS NA CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM(...)składniki: - 300 g mąki pszennej tortowej - 100 g mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej - 5 czubatych łyżek cukru - 1 płaska łyżeczka sody - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 4 jajka rozmiar L lub 5 jaj rozmiar M - 220 ml oleju rzepakowego - 180 ml mleka krowiego lub roślinnego - kieliszek rumu lub opakowanie cukru rumowego - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - rabarbar i czerwona porzeczka
SMYKWKUCHNIzwiązku z czym, ciasto było luźne (wymagało pieczenia w formie) a gotowy chleb miał miąższ stosunkowo miękki. To ciasto jest zupełnie inne, zwarte dzięki czemu można uformować okrągły kształt. Ciasto należy wyrabiać ręcznie, jest dość gęste (zwykły mikser już się do tego nie nadaje). Po upieczeniu miąższ jest dość gęsty. Poniżej źrodło przepisu oraz moje notatki. Ja robiłam z połowy(...)piec w temperaturze 200 o C przez ok. 30 minut. N otatki: następnym razem zamiast mąki orkiszowej dam lżejszą mąkę pszenną (tortową lub krupczatkę), ziarna zanim dodam do chleba namoczę w wodzie by zbilansować ilość płynów w cieście (ziarna pochłaniają wilgoć ). Czas pieczenia zależy od piekarnika i grubości uformowanego bochenka, jednak należy uważać by nie piec za długo
coolinarnastrefa.blogspot.comszczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy (w razie potrzeby podsypujemy mąką). Wykrawamy foremką np. kwiatki (większe od foremki do której będziemy je wkładać, tak aby płatki(...)galaretka z czarnej porzeczki (przepis tutaj ) konfitura składniki na krem patissiere: 250 ml mleka 250 ml śmietanki kremówki (lub mleka) 100 g cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii wykonanie: Mleko zagotowujemy ze śmietanką oraz przeciętą wzdłuż laską wanilii (najlepiej wyciągnąć ziarenka z wanilii). W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę
Domowy Smak Jedzeniamąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 120 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia się z masą jajeczną. Ciasto przekładamy do foremki
Domowy Smak Jedzeniapotrzeby, aby ciasta chlebowego wystarczyło akurat na jedną, mniejszą blaszkę. Polecam wypróbować, nie zawiedziecie się! Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 2 łyżeczki suchych drożdży - płaskie 40g płatków jaglanych błyskawicznych - można zastąpić płatkami owsianymi 30g otrąb orkiszowych - można zastąpić otrębami(...)ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250C. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta w blaszce spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami - u mnie akurat jest posypka z otrąb orkiszowych . Wstawić do nagrzanego piekarnika - 1/3 wysokości mierząc od dołu, bez termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut
Grunt to przepis!Dlaczego zdecydowałam się akurat na mąkę orkiszową? A no właśnie, orkisz zawiera wiele witamin i minerałów. Korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. (źródło- abc.Zdrowie.pl ) Same plusy, więc bardzo Was zachęcam!:) Odnośnie pieczenia- ciasto znacznie się rozlewa podczas pieczenia, dlatego(...)tortownicy- nic lepszego nie miałam pod ręką. Miała ona średnicę 24cm. Składniki: 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli 1,5 łyżeczki oleju Do miski dodajemy mąkę, drożdże i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Ugniatamy przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią
Czerwona Porzeczka