ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:79/216)

ciasto z bananami i galaretką 418

mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki ziemniaczanej 120 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka cały czas miksując. Na końcu dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką do połączenia się z masą jajeczną. Ciasto przekładamy do foremki

Domowy Smak Jedzenia
Prosty chleb z octem 184

potrzeby, aby ciasta chlebowego wystarczyło akurat na jedną, mniejszą blaszkę.  Polecam wypróbować, nie zawiedziecie się! Składniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 30x10x7 cm : 350g mąki pszennej - sielska, typ 650 150g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850   2 łyżeczki suchych drożdży - płaskie 40g płatków jaglanych błyskawicznych - można zastąpić płatkami owsianymi 30g otrąb orkiszowych - można zastąpić otrębami(...)ciasto i odstawić do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. W tym czasie nagrzać piekarnik do 250C. Po wyrośnięciu, wierzch ciasta w blaszce spryskać wodą i obsypać ulubionymi ziarnami lub otrębami - u mnie akurat jest posypka z otrąb orkiszowych . Wstawić do nagrzanego piekarnika - 1/3 wysokości mierząc od dołu, bez termoobiegu, grzałka góra-dół - i piec w 250C przez 10 minut

Grunt to przepis!
Chleb orkiszowy 228

Dlaczego zdecydowałam się akurat na mąkę orkiszową? A no właśnie, orkisz zawiera wiele witamin i minerałów. Korzystnie wpływa na układ krążenia, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Jest to źródło błonnika, żelaza, wapnia, cynku i potasu oraz witamin z grupy B i PP. (źródło- abc.Zdrowie.pl ) Same plusy, więc bardzo Was zachęcam!:) Odnośnie pieczenia- ciasto znacznie się rozlewa podczas pieczenia, dlatego(...)tortownicy- nic lepszego nie miałam pod ręką. Miała ona średnicę 24cm. Składniki: 500g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300ml wody 2,5 łyżeczki suchych drożdży łyżeczka soli 1,5 łyżeczki oleju Do miski dodajemy mąkę, drożdże i sól. Mieszamy. Następnie dodajemy wodę i olej, zagniatamy ciasto. Ugniatamy przez około 10 minut, aż będzie jednolite i elastyczne. Wkładamy je do miski, przykrywamy folią

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z mąki razowej 255

zaczniemy smażyć naleśniki. Nie zniechęcajcie się :) Naleśniki z mąki razowej Składniki: szklanka mąki (mieszanka mąki pszennej razowej i orkiszowej) szklanka mleka szklanka wody 1 jajko 2 łyżeczki cukru z wanilią i kardamonem 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki oleju do ciasta + olej do smażenia Naleśniki z mąki razowej Wykonanie: Jajko ubijamy chwilę mikserem. Dodajemy resztę składników i dokładnie miksujemy

Pyza i Surówka
Chleb na jogurcie ze słonecznikiem i czosnkiem niedźwiedzim 193

rozgrzej do 220'C.  Ostrym nożem zrób na cieście nacięcia, nakryj gęsiarkę pokrywką. Piecz 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 190'C, zdejmij pokrywę, piecz dalej 20 minut.  Gorący chleb wystudź na kratce.   Wersja na thermomix Składniki: 200 g ziaren pszenicy 200 g ziaren żyta 150 g mąki orkiszowej T 2000 100 g mąki pszennej razowej(...)ziarnami. Do naczynia wlej wodę, dodaj pokruszone drożdże i jogurt, podgrzewaj 2 min/37'C/obr. 2. Dodaj zmielone ziarna, mąkę orkiszową, mąkę razową, czosnek niedźwiedzi, sól, melasę, cukier, wyrabiaj 3 min  / , pozostaw do wyrośnięcia w naczyniu miksującym do momentu, aż ciasto wypełni całe naczynie (ok. 30 minut). Ponownie wyrób  1 min  / . Rozgrzej piekarnik do temp. 220'C. Gęsiarkę

SzczyptaSmaQ
ciasteczka maślane z bezą i marmoladą 230

składniki na ciasteczka maślane: 200 g mąki orkiszowej 1 żółtko 150 g masła 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią (przepis tutaj ) 1 łyżka kwaśnej śmietany wykonanie: Z podanych składników zagniatamy cisto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawa dowolne kształty. składniki na bezę: 1 białko

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki z truskawkami 192

najlepsze jeszcze letnie. Zbyt szybko znikały ale to chyba dlatego, że były takie pyszne. Drożdżówki na talerzu z kolekcji Miranda Porcelana Bogucice. Składniki: Ciasto drożdżowe: 350 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 150 g mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa 3 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią Ale-raj 1 jajko 70 g masła 25 g drożdży(...)resztę mleka, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach hakiem. Gdy składniki już zaczną się łączyć wlać letnie rozpuszczone masło i miksujemy do momentu aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Miksujemy około 10 minut. Ciasto może się lekko kleić ale nie dosypywać mąki. Lekko oprószyć z wierzchu mąką, przykryć misę ściereczką i odłożyć na około godzinę w ciepłe miejsce

Ala piecze i gotuje
Bułki pieczone metodą solno-drożdżową. 207

miękkisz. To najlepsze bułki jakie dotąd upiekłam. Składniki roztworu solno–drożdżowego: 100 g wody 10 g soli 10 g świeżych drożdży Składniki ciasta (na 10 bułek): 500 g mąki pszennej TYP 550 – można zamienić na mąkę orkiszową 200 g wody 15 g miodu lub syropu z cukru trzcinowego 10 g masła miękkiego roztwór soli i drożdży Dzień wcześniej Umieść sól(...)godziny). Dzień pieczenia Umieść wszystkie składniki (z wyjątkiem masła) w misce i ugniataj przez 5 minut. Następnie dodawaj po kawałku masło i ugniataj przez kolejne 10 minut. Pozostaw ciasto w temperaturze około 30 ° C przez około 90 minut. (Wkładam go do nagrzanego do 50 stopni piekarnika i natychmiast wyłączam piekarnik). Formowanie bułek Podziel ciasto na kawałki o wadze około

Codziennik Kuchenny
Drożdżowy chleb ze słodem 183

godzin Składniki  na 2 chleby Zaczyn: 1,5 dag drożdży 250 ml ciepłej wody 8 łyżek mąki pszennej razowej Ciasto chlebowe: zaczyn 350 ml ciepłej wody 200 g mąki żytniej typ 1050 200 g mąki orkiszowej 600 g mąki pszennej typ 720 2 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy      2 łyżki miodu 3 łyżki suszonego słodu żytniego

Kulinarne przygody Gatity
O zapachu rumu i wanilii, a smaku rabarbaru z morelą i truskawką! 100 lat! 124

się potem prezentują na cieście. Zestaw patelnię z ognia. Dodaj morele, truskawki i wymieszaj delikatnie całość. Gotową masę wykładamy na ciasto. CIASTO: - 100 g schłodzonego masła - 80 g mąki jaglanej - 80 g mąki owsianej - 50 g mąki orkiszowej jasnej - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - czubata łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią - 2 żółtka z jaj rozmiaru

SMYKWKUCHNI
BAGIETKI Z PŁASKURKI I ORKISZU 210

płaskurki można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 250g mąki z płaskurki typ650 - 250g mąki orkiszowej typ750 - 100g mąki żytniej typ720 - 10g soli himalajskiej (zwykłej trochę mniej) - 30g świeżych drożdży - 30g masła klarowanego(...)objętości, na ok.45 minut. Po tym czasie masę wyłożyć na podsypany mąką blat. Ja zwilżam blat mokrą szmatką i przyklejam folię spożywczą, na folię wsypuję mąkę i dopiero wykładam ciasto. Ciasto kilkakrotnie zagniatamy w kopertę, tzn. zaginamy na siebie przeciwległe narożniki. Ciasto musi być omączone, w przeciwnym razie będzie się mocno kleić (jest dość rzadkie, dzięki temu bagietki

Smaczne Zdrowe
Tropikalne babeczki o smaku mango-kokosowym 158

przypadku – z mango; mango ma wyjątkowy smak i piękny słoneczny kolor, dzięki czemu w pewnym stopniu pełni podobną funkcję, co żółtko, ponieważ ciasto zyskuje ładną pomarańczową barwę.  Uwaga, nadjeżdża powóz słodkości! Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej typ 700 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 szklanki wiórków kokosowych plus 2 łyżki do posypania ½ łyżeczki mielonego kardamonu ¾ szklanki mleka sojowego ½ szklanki(...)rozgnieć za pomocą widelca. Olej kokosowy oraz mango przełóż do mleka z cukrem, całość połącz ze sobą i przelej do miski z suchymi składnikami. Dokładnie połącz wszystkie składniki ciasta. Za pomocą łyżki do lodów napełniaj przygotowane papilotki, a wierzch babeczek posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i wyjmij babeczki

Roślinna - blog wegański
FIT naleśniki waniliowe z sałatką owocową 290

pikantnym, w postaci krokietów mięsnych bądź jarskich oraz jako cudowny, węglowodanowy dodatek do sałatek! Naleśniki można przyrządzać z mąki pszennej, razowej lub orkiszowej. Dla miłośników lekkiej diety proponujemy delikatne naleśniki z nadzieniem waniliowym i sałatką owocową! Ciasto naleśnikowe Ważne! Składniki na ciasto naleśnikowe dodajemy na tzw. oko: 1 szklanka mleka 1/4 szklanki wody 1 jajko ok. 3/4 szklanki mąki

Korniszonki
EKSPRESOWE BABECZKI JABŁKOWE (WEGAŃSKIE, BEZGLUTENOWE) 207

szybkość wykonania nie zuboża smaku. Te słodkie, cynamonowe maleństwa smakują każdemu. Polecam! Składniki na 4 babeczki o średnicy 11 cm: ciasto: 1 1/2 szklanki mąki (w wersji bezglutenowej mieszanka owsianej bezglutenowej i ryżowej, w wersji z glutenem - orkiszowej), 130 ml wody, 1 łyżka oleju kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy lub klonowego, szczypta soli, nadzienie: 3 jabłka, 10 suszonych daktyli

Jeść, by żyć w zdrowiu
Placuszki kokosowe z ananasem 182

pyszne placuszki. Mają cudowny kokosowy aromat, a z ananasem tworzą bardzo harmonijne połączenie smakowe. Soczysty ananas zatopiony w kokosowym cieście na pewno Wam posmakuje. Pracy przy nich niewiele, mam nadzieję, że się skusicie. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 1 szklanka mleka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko L 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!