ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:78/216)

Placuszki orkiszowe (szklankowe) 136

musieć odmierzać składników. Koniec końców, musiałam dodać odrobinę więcej mąki, ale to chyba też kwesta przyzwyczajenia co do gęstości ciasta. Placuszki pyszne. Idealne na śniadanie, szczególnie z rozmrożonymi truskawkami.     Składniki: 1 jajko 1 szklanka mąki ( u mnie orkiszowa jasna – dodałam ze 2 łyżki więcej) 1 szklanka mleka 1 łyżka oleju     Do polania: Zamrożone, rozgniecione truskawki

Sto kolorów kuchni
Domowy chleb z czarnuszką 98

chlebek w domu. Składniki: 2 szkl mąki pszennej 2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 7 g drożdży suszonych 1 łyżka czarnuszki + do posypania 2 szkl ciepłej wody Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną oraz orkiszową, sól, drożdże, czarnuszkę i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto na chleb. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pączki zestawienie przepisów + Pancake Day :) 116

pączków :) TŁUSTY CZWARTEK: Pączki tradycyjne Pączki parzone drożdżowe Wyborne pączki parzone z kremem waniliowym Pączki-oponki parzone lukrowane Bananowe mini pączki orkiszowe Wytrawne mini pączki ser(k)owe PANCAKE DAY :) Jabłka w cieście z sosem karmelowo kokosowym Naleśniki z twarożkiem i owocami w syropie Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym Racuszki serowe z morelą

coolinarny
jesienne ciasto z jabłkami i ziarnami 145

składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 145 g cukru 230 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody czyszczonej 400 g jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę dodatkowo do jabłek 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g słonecznika 20 g rodzynek ok. 35 g płatków migdałowych(...)miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz sezamem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45-50 min. do tzw suchego patyczka. Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
PLACUSZKI DYNIOWO - ZIEMNIACZANE 159

obieramy), obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrane ziemniaki również ścieramy na tej samej tarce, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i mąkę orkiszową i dokładnie zamieszać. Odstawić na chwilę, aż trochę puści sok. Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki będą się rozwalały). Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej (u mnie kokosowy) i po 1 łyżce masy

Smaczne Zdrowe
Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem 201

pomysł na kruche ciasteczka, tym razem bez korzennych przypraw, ale z dodatkiem miodu. Zdaję sobie sprawę z tego, że miód traci swoje drogocenne właściwości pod wpływem temperatury, ale w ciastach i ciasteczkach z jego wykorzystaniem chodzi głównie o smak i aromat wypieków, więc raz za czas można taką kulinarną zbrodnię popełnić Ciasteczka są do zrobienia na szybko, bez dodatku cukru(...)Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać jajko i przestudzone składniki mokre. Zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować niezbyt cienko ciasto i wykrawać ulubione kształty. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Artykuł Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem pochodzi z serwisu Fitkot

Fitkot
Muffiny bananowo jabłkowe z otrębami orkiszowymi 122

banana (waga już po obraniu, czyli ok. 1 banana) 100 g startego jabłka (po obraniu ze skórki i usunięciu pestek to ok. 3/4 dużego jabłka) 40 g otrębów orkiszowych 40 g brązowego cukru trzcinowego 20 ml oleju rzepakowego 150 ml mleka 30 ml śmietany 12% 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Banana kroimy w drobną(...)Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego! A otręby orkiszowe, których użyłem dostępne są TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto

Marder&Marder Manufacture
Teatr pod gołym niebem i drożdżówki dla alergików 172

wyjątkowych bułeczkach. Przygotowane właśnie z myślą o teatrze (który zawsze połączony jest z rodzinnym piknikiem) dla siostry C., uczulonej na gluten i laktozę. Są więc na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka ryżowego. Nie mają nawet jajek - zamiast nich użyłam musu z dyni, który czekał grzecznie w zamrażarce na swoją kolej (a to już najwyższa pora, bo w Polsce, tuż przed(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej55 g zimnego masła50 g cukrudodatkowo:3 łyżki mąki ziemniaczanej400 g truskawek4 łyżki mleka ryżowegoMąki przesiać, dodać to, co zostało na sitku z mąki pełnoziarnistej. Wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, wlać mleko ryżowe, odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać pure z dyni, skórkę z cytryny i resztę cukru. Zagnieść ciasto. Margarynę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb razowy orkiszowo-żytni na zakwasie 114

dodatkiem mąki żytniej. Chleb jest aromatyczny, długo pozostaje świeży. Ma fajny miąższ z dużymi dziurkami. Jak to zwykle u mnie, chleb powstał z konieczności, bo potrzebowałam wykończyć mąkę razową orkiszową i resztkę mąki żytniej chlebowej. Chleb przechowywany nawet 5 dni w ściereczce lnianej nie traci aromatu. Bardzo lubię piec chleb w domu. To oczekiwanie na wyrastanie i potem niesamowity zapach(...)zakwasie window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g zakwasu 100 g mąki żytniej 720 400 g mąki orkiszowej razowej 650 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli garść płatków owsianych Sposób przygotowania Wszystkie składniki połączyć i wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 6-8h. Pieczemy

Mieszam w Garnku
Bułeczki razowe na jogurcie 205

mąką. Dolać wodę – wszystko dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min w ciepłe miejsce. Na ciasto: zaczyn drożdżowy 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki pszennej razowej ( można użyć orkiszowej) łyżeczka soli jajko 2 łyżeczki miodu płynnego ok 400 g jogurtu naturalnego ok 30-40 ml ciepłej wody łyżeczka oleju Do dużej

Niebieski kubek z kawa
Sernik dyniowo - czekoladowy, zebra 363

Prosty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów i dynii i czekolady. Składniki na foremkę 24 cm: 120 g mąki orkiszowej pół na pół 630 z pełnoziarnistą 80 g masła 1 łyżka kakao - opcjonalnie szczypta soli 1 łyżka cukru/ksylitolu 500 g twarogu(...)łyżki mączki kukurydzianej 1 czubata szklanka cukru/ksylitolu   300 g puree z dynii 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie:  składniki na kruche ciasto zagnieść do połączenia składników. Wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piec w 200`C około 15 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowo-pszenno-kasztanowy na zakwasie w sierpniowej piekarni 145

ilość zmniejszyłam dwukrotnie. Składniki (na dwie keksówki długości 29 cm): 400 g aktywnego zakwasu pszennego (*jeśli nie macie pszennego przeczytajcie info pod przepisem) 450 g wody 670 g mąki orkiszowej typ 850 lub niższy 70 g mąki kasztanowej (można zastąpić żołędziową) 15 g soli Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać najlepiej w robocie na niskich obrotach przez 5 minut. Następnie(...)mamy zakwasu pszennego, a mamy np. żytni (u mnie orkiszowy), wystarczy łyżkę żytniego wymieszać z 200 g mąki pszennej lub innej np. orkiszowej i 200 ml wody. Czynność tę należy wykonać około 8-10 godzin przed mieszaniem ciasta. Wtedy zakwas będzie odpowiednio aktywny. ** Po 10 minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto leśny mech w wersji fit 131

Ciasto leśny mech miałam w planach już od dłuższego czasu. Oczywiście w wersji lekko uzdrowionej. Do tego ciasta na krem zawsze pasowała mi śmietanka z mleka kokosowego, a nie kremówka, dlatego to właśnie jej użyłam w przepisie. Myślę, że lekko kokosowy posmak doskonale sprawdza się w tym cieście, a do tego użycie stałej części mleczka kokosowego powoduje, że do zrobienia(...)ciastae pestkami granata, albo innymi czerwonymi owocami.  Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, schłodzone w lodówce. Inspiracja: Kwestia Smaku Składniki (tortownica o średnicy 24 cm): Ciasto: 450 g opakowanie mrożonego szpinaku (liście) lub 400 g świeżego 2/3 szklanki roztopionego oleju kokosowego 1 szklanka erytrytolu 3 jajka 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 2 puszki

Healthy food explorer
domowy makaron II 169

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 230 g mąki orkiszowej 2 jajka 1 szczypta soli wykonanie: Na stolnice przesiewamy mąkę, robimy w niej dołek, wbijamy jajka i dodajemy sól. Zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Rozwałkowujemy cienko i kroimy dowolne kształty np. tagliatelle, nitki, łazanki itp. Gotujemy al dente w osolonej wodzie

Domowy Smak Jedzenia
Chleb na zakwasie 226

zagniatania ciasta,prosty przepis na chlebek z amarantusem     Składniki: 250 g mąki pszennej 200g maki orkiszowej 100 g mąki żytniej 400 g wody w temperaturze pokojowej ok 100 – 150 g aktywnego zakwasu 10 g soli 50 g  poppingu z amarantusa 50g pestek siemienia lnianego(...)Wszystkie składniki razem z poppingiem z amaratusa umieścić w misce i wymieszać dokładnie łyżką. Formę o długości 35 cm wysmarować masłem, obsypać bułką tartą i przełożyć ciasto. Wierzch wyrównać np. moczoną łyżką w wodzie. Zostawić na 12 – 16 h do wyrośnięcia (aż urośnie do krawędzi formy

w mojej kuchni