składniki: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy(...)bakalie z mąką i mieszamy do połączenia się składników. Wafel umieszczamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli potrzeba przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100 g żurawiny (posiekanej), 100 g daktyli (posiekanych), 50 g kandyzowanej skórki pomarańczy, 100 g migdałów (drobno posiekanych), 50 g orzechów włoskich (drobno posiekanych)) 1 arkusz wafla wykonanie: Bakalie mieszamy z mąką. Żółtka miksujemy(...)bakalie z mąką i mieszamy do połączenia się składników. Wafel umieszczamy na dnie foremki wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli potrzeba przycinamy dopasowując go do dna foremki). Na wafel wykładamy ciasto z bakaliami. Pieczemy w 170- 180 st. C, przez ok. 35-40 min. Po upieczeniu studzimy na kratce, polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 190 g mąki orkiszowej 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej 120 g cukru 30 g kakao 1 jajko 120 ml mleka słodkiego 250 ml mleka kwaśnego 60 ml oleju 1 łyżka dżemu 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe 400 g owoców: porzeczki czerwone, czarne, truskawki, czereśnie, jagody 700 ml gorącej wody wykonanie: Mleko(...)czekoladowe oraz dżem i miksujemy na małych obrotach. Następnie dodajemy mąkę przesianą z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą i mieszamy przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Przelewamy ciasto do tortownicy (ok. 23 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia samo dno. Pieczemy przez ok. 35 – 40 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu Odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniamożna ją śmiało zjeść z czystym sumieniem. Dodatkowo jeżeli ktoś liczy kalorie, to można zmniejszyć ilość sera ;-) SKŁADNIKI na 2 duże pizze Na ciasto do pizzy 400 g mąki pszennej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej graham typ 1850 duża szczypta soli szczypta cukru 60 g świeżych drożdży 370 ml wody 4 łyżki oliwy z oliwek Na farsz(...)łyżka masła 2 ząbki czosnku kilkanaście oliwek (u mnie mieszane zielone i czarne) 250 g żółtego sera 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia WYKONANIE Ciasto do pizzy: Do miski wsypać obie mąki. Do mniejszej miseczki wlać wodę, dodać szczyptę cukru i drożdże, wymieszać, tak żeby drożdże się rozpuściły. Z miski z mąkami zabrać po łyżce
Passions hobbies lifepieczenia. Pieczemy ok. 30 min. w 160-170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 3 łyżki maki orkiszowej lub pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (granulki) 200 g masła, miękkiego wykonanie: Ok. 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń oraz mąkę(...)galaretki o smaku brzoskwiniowym 750 ml gorącej wody wykonanie: Galaretkę rozpuszczamy w wodzie i odstawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie odsączamy z nadmiaru syropu a następnie kroimy w kostkę. wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy 1/2 cz. kremu, układamy na nim brzoskwinie i wykładamy pozostałą część kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie. Całość zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy
Domowy Smak Jedzeniapodgrzać w kuchence mikrofalowej przez 5-10 sekund .Teraz rozsmaruje się z łatwością jak lukier na cieście.Na kwadracie arbuza polożyć ser na to zwinięte paski ogórka .Posypac orzechami i udekorowac liśćmi mięty ,lub bazylii.ps.u mnie polożone na grubszym orkiszowym naleśniku.:) ingredienti: 4 quadrati , di anguria 1/2 tazza di buona qualità(...)calore nel forno a microonde per 5-10 secondi Ora facilmente striscio la ciliegina sulla piazza cocomero cieście.Na mettere il formaggio su di esso arrotolato strisce di cetriolo noci .Posypac e decorare con foglie di menta , o bazylii.ps.u mi orkiszowym situato sulla più spessa frittella
w mojej kuchninajdrobniej, u mnie niewielkie drobinki płatków były wyczuwalne, ale moim zdaniem nie psuło to wyglądu a tym bardziej smaku ciasta. Można użyć też gotowej mąki owsianej albo nawet jakieś innej - na pewno dobrze sprawdzi się pełnoziarnista lub orkiszowa. C iasto nie zawiera również cukru ani innego słodzika - w końcu dojrzałe banany i czekolada w zupełności wystarczą, żeby było ono słodkie
Healthy food explorerskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 145 g cukru 230 ml oleju 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody czyszczonej 400 g jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę dodatkowo do jabłek 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu 100 g słonecznika 20 g rodzynek ok. 35 g płatków migdałowych(...)miksujemy do połączenia się z ubitymi białkami. Następnie dodajemy suche składniki na przemian z olejem i mieszamy np. szpatułką. Na końcu dodajemy mieszankę z jabłkami i mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi oraz sezamem. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 45-50 min. do tzw suchego patyczka. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaobieramy), obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrane ziemniaki również ścieramy na tej samej tarce, dodać jajka, mąkę ziemniaczaną, sól i mąkę orkiszową i dokładnie zamieszać. Odstawić na chwilę, aż trochę puści sok. Ciasto ma być gęste i mokre (suche placki będą się rozwalały). Na rozgrzaną patelnię nakładamy olej (u mnie kokosowy) i po 1 łyżce masy
Smaczne Zdrowepomysł na kruche ciasteczka, tym razem bez korzennych przypraw, ale z dodatkiem miodu. Zdaję sobie sprawę z tego, że miód traci swoje drogocenne właściwości pod wpływem temperatury, ale w ciastach i ciasteczkach z jego wykorzystaniem chodzi głównie o smak i aromat wypieków, więc raz za czas można taką kulinarną zbrodnię popełnić Ciasteczka są do zrobienia na szybko, bez dodatku cukru(...)Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać jajko i przestudzone składniki mokre. Zagnieść ciasto i umieścić w lodówce na 30 minut. Po tym czasie rozwałkować niezbyt cienko ciasto i wykrawać ulubione kształty. Piec około 10-15 minut w 180 stopniach do lekkiego zrumienienia. Artykuł Herbatniki pełnoziarniste orkiszowe z miodem pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotbanana (waga już po obraniu, czyli ok. 1 banana) 100 g startego jabłka (po obraniu ze skórki i usunięciu pestek to ok. 3/4 dużego jabłka) 40 g otrębów orkiszowych 40 g brązowego cukru trzcinowego 20 ml oleju rzepakowego 150 ml mleka 30 ml śmietany 12% 1 jajko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kardamonu Banana kroimy w drobną(...)Mieszamy łyżką, aż wszystko ładnie się połączy. Gotową masę nakładamy do papilotek. Mi wyszło 9 muffinek, do każdej nakładałem po 2 duże łyżki ciasta. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Prawda, że proste? Smacznego! A otręby orkiszowe, których użyłem dostępne są TUTAJ . --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto
Marder&Marder Manufacturewyjątkowych bułeczkach. Przygotowane właśnie z myślą o teatrze (który zawsze połączony jest z rodzinnym piknikiem) dla siostry C., uczulonej na gluten i laktozę. Są więc na mące orkiszowej, z dodatkiem mleka ryżowego. Nie mają nawet jajek - zamiast nich użyłam musu z dyni, który czekał grzecznie w zamrażarce na swoją kolej (a to już najwyższa pora, bo w Polsce, tuż przed(...)mąki orkiszowej pełnoziarnistej55 g zimnego masła50 g cukrudodatkowo:3 łyżki mąki ziemniaczanej400 g truskawek4 łyżki mleka ryżowegoMąki przesiać, dodać to, co zostało na sitku z mąki pełnoziarnistej. Wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać łyżeczkę cukru, wlać mleko ryżowe, odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać pure z dyni, skórkę z cytryny i resztę cukru. Zagnieść ciasto. Margarynę
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkiem mąki żytniej. Chleb jest aromatyczny, długo pozostaje świeży. Ma fajny miąższ z dużymi dziurkami. Jak to zwykle u mnie, chleb powstał z konieczności, bo potrzebowałam wykończyć mąkę razową orkiszową i resztkę mąki żytniej chlebowej. Chleb przechowywany nawet 5 dni w ściereczce lnianej nie traci aromatu. Bardzo lubię piec chleb w domu. To oczekiwanie na wyrastanie i potem niesamowity zapach(...)zakwasie window.ajaxurl="http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 200 g zakwasu 100 g mąki żytniej 720 400 g mąki orkiszowej razowej 650 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli garść płatków owsianych Sposób przygotowania Wszystkie składniki połączyć i wymieszać na gładką masę. Ciasto będzie konsystencji gęstej śmietany. Wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 6-8h. Pieczemy
Mieszam w Garnkumąką. Dolać wodę – wszystko dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min w ciepłe miejsce. Na ciasto: zaczyn drożdżowy 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki pszennej razowej ( można użyć orkiszowej) łyżeczka soli jajko 2 łyżeczki miodu płynnego ok 400 g jogurtu naturalnego ok 30-40 ml ciepłej wody łyżeczka oleju Do dużej
Niebieski kubek z kawaProsty do upieczenia, a gdy masz upieczona dynię przygotowanie sernika nie zajmie wiele czasu. Przygotowany na spodzie z kruchego, bardzo chrupkiego ciasta. Idealny dla fanów i dynii i czekolady. Składniki na foremkę 24 cm: 120 g mąki orkiszowej pół na pół 630 z pełnoziarnistą 80 g masła 1 łyżka kakao - opcjonalnie szczypta soli 1 łyżka cukru/ksylitolu 500 g twarogu(...)łyżki mączki kukurydzianej 1 czubata szklanka cukru/ksylitolu 300 g puree z dynii 3 łyżki kakao 1/2 szklanki mleka skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: składniki na kruche ciasto zagnieść do połączenia składników. Wylepić ciastem dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut. Piec w 200`C około 15 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ilość zmniejszyłam dwukrotnie. Składniki (na dwie keksówki długości 29 cm): 400 g aktywnego zakwasu pszennego (*jeśli nie macie pszennego przeczytajcie info pod przepisem) 450 g wody 670 g mąki orkiszowej typ 850 lub niższy 70 g mąki kasztanowej (można zastąpić żołędziową) 15 g soli Wszystkie składniki połączyć i wyrabiać najlepiej w robocie na niskich obrotach przez 5 minut. Następnie(...)mamy zakwasu pszennego, a mamy np. żytni (u mnie orkiszowy), wystarczy łyżkę żytniego wymieszać z 200 g mąki pszennej lub innej np. orkiszowej i 200 ml wody. Czynność tę należy wykonać około 8-10 godzin przed mieszaniem ciasta. Wtedy zakwas będzie odpowiednio aktywny. ** Po 10 minutach pieczenia skórka chleba mocno zbrązowiała, więc obniżyłam temperaturę do 200 stopni i piekłam chleb
Weekendy w domu i ogrodzie