ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:68/216)

Czarna Zośka 1313

upiec. Babcia Zosia składniki ma zapisane a samo wykonanie ciasta w głowie:). Z tych karteczek zapisanych przez moją córkę oraz to, co zapamiętała i przekazała mi już bez zapisek powstał dokładny przepis:). Kilka uwag, które mogą się przydać. Ciasto można upiec w 2 foremkach, unikniemy wówczas krojenia ciasta i wtedy rozmiar foremki może być nieco większy a czas pieczenia odpowiednio(...)mleku. Najbardziej oczarowało mnie samo ciasto. Czarne jak noc, wilgotne z mnóstwem orzechów i może być bazą do wielu inspiracji. Dlatego nazwałam to ciasto Czarna Zośka:). Ciasto można nasączyć ale ja nie widziałam takiej potrzeby. Gotowe ciasto przechowujemy w chłodzie przykryte folią spożywczą. Świetnie się kroi i smakuje znakomicie. Czarna Zośka Składniki na ciasto

Leśny Zakątek
Pikantne ciastka z żółtym serem - w sam raz na letnią biesiadę:) 215

Przemian. Składniki na ok. 30 ciasteczek: 170 g mąki orkiszowej 170 g sera żółtego, najlepiej ostrego 2 - 3 łyżki miękkiego masła 2 - 3 łyżki wody/mleka łyżeczka musztardy dijon przyprawy: sól, kurkuma, curry, ostra papryka, lubczyk Ser starłam na tarce na dużych oczkach, co nie było za dobrym pomysłem, bo ciasto za nic się z tego nie chciało zrobić, w związku(...)dodawałam do miski i mieszałam, jak zwykle, po każdej przemianie: 1.  mąka orkiszowa (k) 2.  po 1/4 łyżeczki kurkumy i lubczyku (g) 3.  masło, ser (sł) 4.  musztarda, papryka ostra, curry (o) 5.  1/2 łyżeczki soli  i woda (sn) Zagniotłam ciasto, po czym odrywałam małe kawałki, toczyłam z nich kulki, a potem rozpłaszczałam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Rozgrzewające jesienne ciasto z dynią, marchewką i żurawiną 227

Pyszne i proste ciasto na jesienne dni. Świetne w parze z gorącą herbatą z dodatkiem imbiru.Ciasto nie tylko przyjemnie nas rozgrzeje, ale również dostarczy nam wielu ważnych witamin i mikroelementów, a to za sprawą obecności w nim oleju rzepakowego, żurawiny, marchewki, dyni i mąki orkiszowej graham. Bo najlepsze słodycze, to takie, które przynoszą naszemu organizmowi dodatkowe korzyści ;-) Stosuję rafinowany olej(...)temperatury 180 ° C, dno blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Marchewki oskrobać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i przyprawę do piernika, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy dodać olej

Passions hobbies life
CIASTO KOKOSOWE Z JABŁKAMI 195

prostu. To ulubione ciasto mojej najmłodszej Córci. Nam zasmakowało również i to bardzo, tak, że było już u nas trzykrotnie w krótkim czasie i na tym nie poprzestaniemy, uwielbiamy bowiem takie smaki. Przepis znaleziony tutaj , z małymi modyfikacjami. Piekłam w formie 25cm . Składniki: - 145g masła - 120ml mleczka kokosowego - 230g mąki (dałam orkiszową typ700) - 100g ksylitolu lub cukru - 2 jajka(...)całość na puszystą, jasną masę. Następnie dodać po jednym jajku na zmianę z mleczkiem kokosowym i mąką wymieszaną z wiórkami i proszkiem do pieczenia. Wymieszać do połączenia składników. Gotowe ciasto wykładamy do tortownicy (spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane) i wyrównujemy. Na wierzchu układamy połówki jabłek, stroną wypukłą (ponacinaną) ku górze i posypujemy cynamonem, gdy dajemy (u mnie część

Smaczne Zdrowe
Chleb pełnoziarnisty pszenno-orkiszowy 163

skórkę. Zdrowo i smacznie. Składniki na 1 bochenek Zaczyn 30g świeżych drożdży 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru 1 szklanka letniej maślanki Ciasto 2 szklanki drobnej mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka drobnej mąki pełnoziarnistej orkiszowej 2 łyżki czarnego sezamu 3 łyżki jasnego sezamu 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 łyżeczki soli 100 ml letniego mleka Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć

Pełny talerz
Chleb pszenno-żytni 159

sezam, mak, czarnuszka). My lubimy wierzch chlebka posypać płatkami owsianymi. Część mąki pszennej z opisu, zastąpiłam mąką orkiszową i część mąką pszenną ale pełnoziarnistą. Pieczenie chleba uczy cierpliwości i dostrzegania znaczenia małych rzeczy. Trzeba pamiętać tu o takich drobiazgach, jak przykrycie ciasta na czas wyrastania chleba, zarówno w misie jak i w blachach, inaczej powstanie nam skorupka na samym wierzchu(...)mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Zaczyn (dzień wcześniej) 360 g mąki żytniej chlebowej 720 300 g wody 2 łyżki zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 230 g mąki żytniej chlebowej 720 300 g mąki pszennej chlebowej 850 (ja dałam 200 gr mąki orkiszowej i 100 gr mąki pszennej pełnoziarnistej) 400 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży zaczyn z dnia poprzedniego

Mieszam w Garnku
PLACUSZKI NA MAŚLANCE 149

smażenia, owoce do podania, rozpuszczona czekolada WYKONANIE Kaszę zalewamy maślanką, odstawiamy na 10 minut aż napęcznieje. Dodajemy jajko, mieszamy, dodajemy cukier, mąkę, sodę i płatki orkiszowe, mieszamy ze sobą aby wszystkie składniki się połączyły.Ciasto powinno mieć troszkę gęściejszą konsystencje niż naleśniki. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Łyżką nakładamy porcję ciasta, smażymy z obu stron na złoto. Podajemy z ulubionymi

słodki bratek
naleśniki po rusku 6278

składniki na ciasto naleśnikowe (na ok. 10 szt.): 135 g mąki orkiszowej 3 jajka 120 ml mleka 2 łyżki oleju 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Gotowe cisto odstawiamy na. 30 min. Po tym czasie smażymy naleśniki na rozgrzanej, suchej patelni. składniki na farsz: 4 ugotowane ziemniaki, wystudzone 250 g białego sera 1 cebula 4 ząbki czosnku

Domowy Smak Jedzenia
CHRUPIĄCE PLACKI ZIEMNIACZANE, GRUBOTARTE 329

smażenia (lub olej) - ksylitol lub cukier do posypania Umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać sól, jajka, ksylitol, mąkę ziemniaczaną i część mąki orkiszowej. Całość dokładnie wymieszać. Mieszając dosypywać stopniowo resztę mąki. Ciasto będzie takie średnio gęsto, nie powinno być zbyt płynne. Po odstawieniu na 15-20 minut ciasto stanie się bardziej płynne. Placki będą dzięki temu bardziej

Smaczne Zdrowe
Chleb z mąki orkiszowej 164

  400 g maki orkiszowej, 1 łyżeczka soli, 300 ml cieplej wody, 0,5 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki oliwy, 2,5 dag drożdży.  Wymieszać mąkę

Gotowanie jest łatwe
Ciasto dyniowe z jabłkami i cynamonem 193

Smaczne i proste ciasto. W sam raz na jesień do kawy lub herbaty :-) Jak zrobić puree z dyni piszę TUTAJ . SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego 150 ml oleju rzepakowego 450 g puree z dyni 130 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej graham typ 1850 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki mielonego(...)blaszki o wymiarach 25x30 cm posmarować masłem i posypać mąką. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do miski wsypać oba rodzaje mąki orkiszowej, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sodę i cynamon, wymieszać. Do kolejnej miski wbić jajka, dodać szczyptę soli i ubijać stopniowo dodając cukier trzcinowy. Do ubitej masy dodać puree z dyni i olej

Passions hobbies life
Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru 247

chwili, gdy poprzedniej jesieni upiekłam po raz pierwszy kasztany. W ciasteczkach mąka spisała się świetnie, są kruche, delikatne i mają niepowtarzalny smak. Z ciastem nieźle się pracuje, można śmiało wykrawać nawet małe ciasteczka :) Strrrasznego Halloween! :) Kasztanowo - orkiszowe kruche ciasteczka bez cukru 140 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki kasztanowej ekologicznej 85 g ksylitolu 1/4 łyżeczki płynnego ekstraktu ze stewii

FitKot
Jak przygotować zakwas chlebowy dla znajomych? 167

wierzchu. Niżej podaję przepis na dodatkowe 2 zakwasy dla znajomych, czyli dosypuję po 150 g mąki na każdy z nich. Składniki : garść ciasta z poprzedniego wypieku (zakwas) 200 g razowej mąki żytniej 300 g razowej mąki orkiszowej 350 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli łyżeczka cukru ok. 800 ml przefiltrowanej wody Wieczorem wymieszać w dużej misce mąki, cukier, sól

Weekendy w domu i ogrodzie
Pączki - pyszne, puszyste, orkiszowe 194

dodatkiem cukru na puchaty kogel-mogel. Nawet nie musisz ich formować, bez obawy - nie oblepisz się ciastem drożdżowym. Po prostu wyrośnięte ciasto rozwałkowujesz i wykrawasz foremką pączki. Ot i wszystko! Składniki na około 13 pączków: 275 g mąki orkiszowej 630 25 g drożdży 1/2 szklanki mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 żółtka 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka(...)mąkę przesiać przez sito, dodać do masy jajecznej mleko podgrzać. Część dodać do drożdży, zamieszać, wlać do żółtek z mąką, posolić. Wyrabiać hakiem dodając resztę mleka i alkohol. Gdy ciasto odchodzi od miski, wlać roztopione, ciepłe masło. Ponownie wyrobić. Ciasto powinno być lużne. Przykryć misę folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy podwoi swoją objętość, wyłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy ubijany 197

wystygł. Mógłby być troszkę wyższy, choć i tak ładnie mi wystrzelił na kamieniu. Szczerze powiedziawszy, ponieważ ciasto było rzadkie,  myślałam, że wyjdzie z niego całkiem płaski berecik, ale nie jest źle :-).  Chleb orkiszowy ubijany Czas przygotowania: 12 godzin Proporcje  na 1 bochenek Składniki: 420 g  mąki orkiszowej 80 g mąki razowej pszennej

Kulinarne przygody Gatity