ciasto robi się łatwo i przyjemnie. Upieczcie, póki sezon na dynię trwa! Korzenne ciasto dyniowe z gruszką Składniki: (na keksówkę o wymiarach 11x29 cm) 200 g puree z dyni 130 g cukru trzcinowego 120 ml oleju 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 180 g mąki orkiszowej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu(...)proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka roztrzepać, wymieszać z puree dyniowym, cukrem, olejem i ekstraktem z wanilii. Mokre skłądniki wlać do suchych, wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu poukładać kawałki gruszek. Piec w 180 st. C. przez 60 minut, do suchego patyczka. Ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzetekstura i smak bardzo przypomina ciasteczka digestive. Oczywiście możesz użyć gotowych ciastek, wtedy ciasto przygotujesz migiem, ale muszisz liczyć się z tym, że przyswoisz sporo tłuszczy trans. Przepis stary jak świat nieco zmodyfikowany znajdzie na powrót wielu wielbicieli. Składniki na spód: 60 g mąki orkiszowej jasnej 60 g mąki orkiszowej 2000 80 g masła 2 łyżki cukru pudru/ksylitolu szczypta soli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki na biszkopt kakaowy: 140 g maki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek) 20 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka. Make przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Stopniowo wsypujemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia się składników. 1/2 przekładamy(...)wyłożonej samo dno papierem do pieczenia. Układamy posklejane powidłem śliwkowym biszkopciki i przykrywamy je pozostałą częścią ciasta. Pieczemy ok. 40 min. w 170st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru 200 g masła, miękkiego wykonanie
Domowy Smak Jedzeniamąki żytniej 720 200 g wody Składniki wymieszać w misce łyżka i zostawić na 14 godzin w temperaturze pokojowej. ciasto chlebowe 100 g maki żytniej razowej 150 g mąki żytniej jasnej 75 g mąki orkiszowej razowej 2 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 220-250 ml wody cały zaczyn Wszystkie składniki ciasta chlebowego wymieszać łyżką drewnianą w misce, najpierw
FitKotzrobienia tarty potrzebujesz maxymalnie 15 minut, potem pieczenie i jeszcze z 10 minut na wykończenie. Koniecznie zapiszcie przepis! PRZEPIS NA TARTĘ Z JABŁKAMI ciasto, składniki: - 125 g masła prosto z lodówki - 80 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (jeśli nie masz możesz użyć tylko pszennej) - 160 g mąki pszennej tortowej - 1 duże jajko z lodówki - łyżka cukru pudru - 1/3 łyżeczki proszku
SMYKWKUCHNInawet nie próbowałam. Pewnie dostojnie puszące się ptysie w cukierniach sugerowły, że to prawdziwy cukierniczy majstersztik. A to jedno z najprostszych ciast. Nie zrobisz zakalca, składniki się nie zwarzą, naprawdę trudno je zepsuć. Eklerki upiekłam z mąki orkiszowej, a tradycyjny krem budyniowy zastąpiłam mascarpone z dulce de leche. Nie ma prostszego kremu do przygotowania, a smak rewelacyjny! Wierzchy dodatkowo oblane
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Proste, szybkie ciasto z rabarbarem. Do mojego ciasta wybrałam mąkę owsianą pełnoziarnistą. Dobrze wychodzi z orkiszową, gryczaną i ryżową pełnoziarnistą. Składniki: 3 - 4 szt rabarbaru 4 jaja od zielononóżki 1/2 szklanki ksylitolu/cukru trzcinowego 2, 5 szklanki mąki owsianej pełnoziarnistej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli pół łyżeczki wanilii w proszku 2 łyżki kakao lub karobu olej
AZgotuj!przepisy polecane są dla dzieci :-) Przepisy są różnorodne, od bardzo prostych jak jaglanka, owsianka, ale w książce znajdziemy też przepisy na bardziej wyszukane potrawy jak ciasto czekoladowo - kasztanowe, pulpeciki ryżowe na słodko, pierogi orkiszowe z malinami, razowe pierogi z jagodami. Z racji tego, że jestem fanką mięty to dla mnie numer jeden do wypróbowania jest lekki torcik czekoladowo - miętowy :-). Składniki
kruche babeczkiinne wypieki (np. Ciasteczka wspomagające nerwy, Tort Sachera) * Wypieki na przyjęcia (np. Wieńce z ciecierzycy, Pikantne ptysie) * Ciasta podstawowe (np. Ciasto na tartę, Błyskawiczne ciasto francuskie) * Chleb (np. Chleb zwalczający przeziębienie, Chałka orkiszowa) * Napoje (np. Syrop porzeczkowy, Likier pigwowy) * Śniadania (np. Owsianka, Herbatka dodająca energii) Kategorii jest całkiem sporo, przepisy zaś bardzo zróżnicowane. Od bardzo łatwych i popularnie znanych
Z miłości do słodkościBłyskawiczne, urzekające swym wyglądem i dosłownie powalające smakiem, tak w skrócie można określić te małe cuda. U nas były już dwukrotnie, w dwóch
Smaczne Zdrowemąki razowej żytniej. zakwas na chleb Nie cały słoik zakwasu, trochę zostawiam na dnie do 'nakarmienia', mieszam z 15 g drożdży. Wsypuję 1 kilo mąki orkiszowej , dodaję łyżkę masła i łyżeczkę soli. Wyrabiam ciasto do momentu, aż się będzie odklejało od rąk lub miski. W między czasie dolewam ok 2 szklanek ciepłej wody . Robię to stopniowo, gdyż czasami do osiągnięcia
Pasje Jolkipokroić w drobna kostkę,zalać 50 ml wody i dusić do miękkości około 10/15 minut.Ostudzić i zblendować na gładką masę z mąki orkiszowej,kukurydzianej,soli,oleju i dyniowego puree zagnieść ciasto ,ewentualnie dodać wodę.Wodę dodawać stopniowo.Trzeba pamiętać,że dodatek puree z dynii samo w sobie zawiera sporo wody i bardzo rozrzedza ciasto.Wmieszać do ciasta pestki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt ciemny: 35 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 10 g kakao 70 g cukru(...)mąki z kakao i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do tortownicy (24 cm średnicy) wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka ziemniaczanej 4-6 łyżek cukru
Domowy Smak Jedzeniaprzyjęła. Bazą jest mąka orkiszowa, znajdziesz tu także dużo czekolady i korzennych przypraw. Czyli iście świątecznie . Same muffinki są niezwykle delikatne, pulchniutkie, mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach (opinie testerów 😂). Najlepiej smakują jeszcze troszkę ciepłe. Zachęcam do przygotowania takiego wypieku na Święta, obiecuję, że będziecie zadowoleni w 100%. Składniki (9 sztuk): 150 g mąki orkiszowej 1 czubata łyżeczka(...)podgrzej do rozpuszczenia i połączenia miód oraz olej. Mokre składniki połącz z suchymi, dodaj jajko i mleko. Dokładnie wymieszaj, można za pomocą łyżki Do silikonowych muffinek rozlej masę. Ciasto dość mocno wyrasta, więc nie przesadzaj z ilością masy w każdej foremce. Piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 25 minut. Gotowe muffinki pozostaw do ostygnięcia, następnie oblej
Zdrowie na języku :Psezon śliwkowy, to obowiązkowo ciasto jogurtowe ze śliwkami. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a ciasto cudownie miękkie, wilgotne, pełne owoców- po prostu pyszne :) SKŁADNIKI (40 cm x 23 cm) 2,5 szklanki maki orkiszowej jasnej lub pszennej 1 szklanka brązowego cukru lub ksylitolu 400g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego 3 jajka 3/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka proszku(...)trzepaczki lub łyżki łączymy ze sobą mokre i suche składniki, tylko do połączenia składników. Śliwki dokładnie myjemy, kroimy na połówki, usuwamy pestki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Na wierzchu ciasta układamy połówki śliwek jedna przy drugiej, skórką do dołu. Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy
DefinicjaSmaku