ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:66/216)

Mazurek daktylowo-chałwowy 194

bliskowschodnich klimatach. Prawdziwa rozpusta! To ostatni już przedświąteczny przepis, zatem wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, radosnych i pełnych smaku Świąt Wielkanocnych! Składniki na spód: 200 g mąki orkiszowej 450 125 g masła 65 g ksylitolu/cukru 2 ugotowane żółtka Składniki na nałożenie: 300 g świeżych daktyli 2 łyżki tahini 1/4 szklanki wody/mleka kokosowego szczypta cynamonu Dodatkowo: płatki migdałowe kawałki orzechów(...)odłożyć do lodówki na 30 minut daktyle zmiksować blenderem z dodatkiem tahini i wody lub mleka do pożądanej konsystencji. Jeśli chcesz przygotować masę z suszonych daktyli, przepis znajdziesz tutaj ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej na cienki placek. Boki ciasta obkroić formując kształt pisanki. Z odkrojonych resztek ciasta rozwałkować cienkie ruloniki. Dwa ruloniki spleść ze sobą jak sznurek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb razowy pszenno - orkiszowy 127

razowej typ 2000 1/2 szklanki wody Składniki wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 10-12 godz., w ciepłym  miejscu. Ciasto 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej razowej  typ 2000 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej  (pełnoziarnistej) 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 5 łyżek płatków owsianych 5 łyżek ziaren słonecznika 2 łyżeczki

Przepisy na domowy ser i chleb
Ravioli ze szparagami, mascarpone i gorgonzolą! 148

robię bardzo różnie, w zależności od tego ile jaj mam w lodówce ;-), na blogu jest już kilka przepisów na ravioli, polecam każdy. Ciasto na ravioli: - 300 g mąki np. typ 480, ja dzisiaj użyłam akurat orkiszowej typ 700 - 2 żółtka - 1 całe jajko - 1 duża łyżka oliwy z oliwek - ciepła woda - szczypta soli - ulubiona przyprawa do warzyw Jak zagnieść

SMYKWKUCHNI
Koszyczek z ciasta drożdżowego 213

użyłam skróconych patyczków do szaszłyków - są dłuższe i nieco grubsze. Mocowania zamaskowałam błękitnymi kokardami, które dodały całości uroku. W koszyczku schowałam wydmuszki z ciastem czekoladowym . Chlebowy koszyczek Składniki: (na spory koszyczek) 680 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 1 jajko 55 g cukru 1/2 łyżeczki soli 60 ml oleju dodatkowo: 1 jajko wykałaczki Mąkę przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO Z CAŁYMI GRUSZKAMI! 182

GRUSZKAMI składniki na ciasto ucierane:  - 1 szklanka oleju rzepakowego (250ml) - 5 żółtek  - 5 białek - 2 szczypty soli - 130 g cukru (jeśli lubisz słodkie ciasta to dodaj 160 g cukru) - 150 g mąki orkiszowej typ 630 - 200 g mąki pszennej tortowej - 2 łyżki śmietany 18% - 1/3 szklanki mleka 2% - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - płaska łyżeczka sody - 1/2 łyżeczki(...)sodę. Białka ubij z solą na bardzo sztywną masę. Do miski z mąką dodaj masę z oleju. Wymieszaj bardzo dokładnie. Dodaj pianę z białek i delikatnie ją wprowadź w ciasto. Ciasto-masa, musi być jednolita i dobrze wymieszana. Gruszki obierz ze skórki, spody gruszek zetnij nożem tak aby stabilnie stały w formie. Ustaw 4 gruszki w formie. Łyżką dookoła każdej

SMYKWKUCHNI
CHLEB PEŁNOZIARNISTY ORKISZOWY LUB ŻYTNI Z DYNIĄ, NA ZAKWASIE 236

już w różnych wariantach, był sam orkiszowy, sam żytni, a także pomieszany żytnio-orkiszowy, ta ostatnia wersja najbardziej nam odpowiada, dlatego ja osobiście piekę go właśnie w tej wersji. Przepis podaję na jedną formę, u mnie silikonowa, o wym.24x8cm. Składniki: - 350g mąki orkiszowej typ2000 lub żytniej typ2000 , lub po 175g żytniej i orkiszowej - 350g ziaren dyni - 40 ziaren słonecznika(...)sól,ziarna dyni i słonecznika, zakwas oraz wodę odważam do misy miksera i mieszam mieszadłem do połączenia składników. Mąki zarówno orkiszowa jak i żytnia nie wymagają długiego wyrabiania (tak jak pszenica), dlatego ja mieszam tylko do połączenia składników. Ciasto przekładam do formy wysmarowanej delikatnie olejem (w przypadku form metalowych trzeba formę dokładnie wysmarować i wysypać mąką lub otrębami). Masę dokładnie

Smaczne Zdrowe
Pełnoziarnisty, podwójnie czekoladowy chlebek z cukinią (wegański, bez białego cukru) 226

właściwości odżywczych i zdrowotnych. Kto chce „przemycić” cukinię w pysznym, wilgotnym, mocno czekoladowym i prostym w przygotowaniu cieście, temu spieszę z pomocą tym przepisem Składniki na formę 9 x 20 cm (lub małą keksówkę o zbliżonych wymiarach): 275 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 40 g kakao 80 g nierafinowanego cukru kokosowego lub miałkiego trzcinowego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 6 łyżek(...)oraz posiekaną czekoladę – całość wymieszać łyżką, do połączenia. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie przez kilkanaście minut, następnie uwolnić z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu. Smacznego! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej . Masę najlepiej jest

Even Better Food
Sernik na zimno z borówkami 254

coś jest tutaj nie tak. No bo po co kupować gotowca, skoro takie ciasto na pewno da się zrobić samemu, bez tej całej chemii, z naturalnych, ekologicznych, zdrowych składników. Zakasałam rękawy i wzięłam się do dzieła. Upiekłam niski biszkopt z mąki orkiszowej, pojechałam na wieś położoną na terenie Rudniańskiego Parku Krajobrazowego nazbierać borówek amerykańskich z krzaczka rosnącego w ogrodzie znajomych(...)powstała moja wizja domowego sernika na zimno. Jeśli kiedykolwiek będę mieć dzieci to nie skalam się przygotowaniem im ciasta z torebki! ;) SKŁADNIKI: Na tortownicę o średnicy 23 cm. Biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa, ale może być pszenna, tortowa) szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera białego, półtłustego,3-krotnie mielonego 70 g cukru

W kuchni Katie
MUFFINKI JOGURTOWE- BARDZO WILGOTNE 288

najbardziej lubi. Inspiracją był ten przepis   lekko tylko zmodyfikowany Przepis na 12 sztuk: Składniki: - 170g jogurtu naturalnego - 150g drobnego cukru (u mnie ksylitol) - 100g roztopionego masła - 200g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 3 jajka - 1/2 płaskiej łyżeczki sody (3g) - 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia - skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny (lub ekstrakt waniliowy) - szczypta soli W jednej(...)składników mokrych wsypać składniki suche i całość delikatnie wymieszać, nie wyrabiać, nie mieszać zbyt długo, mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, rozłożyć do nich równo ciasto. Można do każdej babeczki wcisnąć po niedużym kawałku czekolady lub dodać mniejszą truskawkę, poziomki, jeżyny, itp. lub nie dodawać nic. Formę z muffinami wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaczne Zdrowe
Tartaletki orkiszowe z rabarbarem,malinami i stewią 151

Pierwszy rabarbar !Nie moglam sie powstrzymac przed kupnem.Od razu wiedzialam do czego go zuzyje.Tak powstaly dzisiejsze tatraletki.Dodatek mrozonych malin,bardzo uszlachetnil smak rabarbarowej tarty.Bardzo pyszne ,bardzo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 224

zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin (to ciasto nie wymaga „cieplarnianych warunków” – wprost przeciwnie rośnie „w chłodzie”). Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete ciasto i formujemy bochenek (nie zagniatamy!), podwijając pod spód. Ciasto jest luźne, z pęcherzykami, i takie ma być – pod żadnym(...)bochenek (można miską, w której wyrastał) i przygotowujemy garnek. Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna. Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę

mojewypiekiinietylko
Nocny chleb pieczony w garnku rzymskim 253

zostawiamy w temperaturze pokojowej na 12 – 18 godzin (to ciasto nie wymaga „cieplarnianych warunków” – wprost przeciwnie rośnie „w chłodzie”). Na drugi dzień. Garnek (spód i pokrywę) zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Stolnicę posypujemy mąką, delikatnie wykładamy wyrośniete ciasto i formujemy bochenek (nie zagniatamy!), podwijając pod spód. Ciasto jest luźne, z pęcherzykami, i takie ma być – pod żadnym(...)bochenek (można miską, w której wyrastał) i przygotowujemy garnek. Wylewamy wodę, osuszamy, smarujemy wnętrze (spodu i pokrywy) olejem i posypujemy płatkami orkiszowymi. Na pokrywę dajemy mniej, ale do drugiej części nie żałujemy, aby chleb nie przywarł do dna. Ciasto ponownie formujemy (bez zagniatania), przekładamy do garnka, ostrym nożem nacinamy i przykrywamy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, na najniższą półkę. Ustawiamy temperaturę

mojewypiekiinietylko
kopytka z jarmużem 151

orkiszowej lub pszennej (+,- , jeśli potrzeba więcej) wykonanie: Jarmuż przekładamy na patelnię i chwilkę dusimy aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie drobniutko siekamy lub rozdrabniamy przy pomocy robota kuchennego (im drobniej tym lepiej). Ugotowane ziemniaki ugniatamy na pure. Dodajemy do nich jarmuż, jajko mąkę ziemniaczaną oraz mąkę orkiszową lub pszenne i wyrabiamy do połączenia się składników. Odrywamy porcję ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Pikantne, domowe i bardzo zdrowe krakersy! 192

Kuchnią 5 Przemian:) Składniki na talerz (nieduży!) ciastek: 100 g mąki orkiszowej 50 płatków żytnich 50 g płatków owsianych łyżka masła ok. 80 ml wody kilka suszonych pomidorów z oliwy przyprawy: lubczyk, sól, kminek mielony, bazylia do posypania: kminek, sezam, mak dodałam jeszcze łyżkę oliwy spod pomidorów, bo ciasto nie chciało się uelastycznić dostatecznie aby je rozwałkować;) Płatki(...)zmieliłam (nie na mąkę, bo wysiadł mi młynek i mieliłam w blenderze i może to było powodem kłopotów z rozwałkowaniem ciasta), masło roztopiłam (i nawet sklarowałam!) i po kolei dodawałam do miski mieszając po każdej przemianie:  mąkę orkiszową, płatki żytnie (g) masło i 1/3 łyżeczki mielonego kminku (sł) płatki owsiane, 1/3 łyżeczki bazylii (o) 1/3 łyżeczki soli morskiej

Zdrowa Kuchnia Sowy
orkiszowy razowy chleb z suszonymi pomidorami 174

letnim słońcu pomidorów. sposób wypieku dwóch bochenków zaczyn 2 szklanki mąki żytniej razowej 6 łyżek aktywnego  zakwasu   2 szklanki letniej wody wypiek 2 szklanki mąki pszennej orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej razowej 2 szklanki mąki pszennej 10-12 suszonych pomidorów z zalewy 80 ml oleju z zalewy spod suszonych pomidorów woda 1/2 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka soli sposób(...)drewnianą łyżką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia  na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy mąkę orkiszową, mąkę pszenną zwykłą, mąkę pszenną razową, olej z pomidorowej zalewy, pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, oraz sól.  Całość mieszamy, dodając

Miód i pieprz