soli CIASTO WŁAŚCIWE: 125ml wody - w temp.pokojowej 125ml ciemnego piwa - u mnie Żywiec Porter 3 łyżki ciemnego, płynnego miodu rzepakowego [ok 75 g] - w oryginal e miała by ć melasa 2 łyżki roztopionego masła [ok 25ml] 25g świeżych drożdży lub 8g suszonych - u mnie suche 60g mąki żytniej razowej - u mnie typ 2000, razowa drobna 50g mąki orkiszowej 400g mąki(...)uzyskania gęstej, jednolitej papki - ja mieszałam w g ar nuszku łyżką . Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Ciasto właściwe W dużej misce wymieszać wodę, piwo, roztopione masło i miód. Dodać starter . Dodać mąki żytnią i orkiszową oraz przyprawy i s ól . Wymieszać i stopniowo dodawać pozostałą mąkę pszenną. Wyrabiać ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne
Grunt to przepis!Składniki: ciasto: 2 szklanki mleka spożywczego 2% 2 szklanki mąki orkiszowej 1 jajko 1 łyżka cukru szczypta soli 1 łyżka oleju 1/2 szklanki wody gazowanej 1 kostka twarogu chudego 1 serek homogenizowany waniliowy 1 duży banan 1 mały jogurt naturalny owoce sezonowe (u mnie borówki) Sposób przygotowania: ciasto: Mleko przelać do pojemnika, wsypać mąkę i wymieszać
Prosto i Smacznie z Anetąmiska już pusta. Tak niezobowiązująco . Tym razem delikatny smak dyni został doprawiony czosnkiem i sporą ilością ziół; w połączeniu ze słonawym kozim serkiem i mięciutkim ciastem całość po prostu zachwyca. Oczywiście, zamiast mąki orkiszowej można użyć pszennej, a dobór ziół pozostawiam Waszym indywidualnym gustom. Chleby piekły dzisiaj również Mopsik , Mirabelka , Lejdi , Emilia i Martynosia . Orkiszowy chlebek do odrywania(...)dynią i kozim serem Składniki: (na keksówkę o wymiarach 30x11 cm) 500 g mąki orkiszowej 30 g świeżych drożdży 250 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła nadzienie: 250 g musu z dyni 35 g masła 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli 100 g koziego sera
Pożeraczka, czyli raz adobrzeuciec prosto pod koc, zaszyć się pod nim, z kubkiem kakao i rozkoszować się chwilą... Smakować i rozpływać się... hmmm pysznie ;-))) SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej eko - +około 100-150 g dowolnej maki do podsypywania - 3/4 kubka letniego mleka ekologicznego - 1/2 szklanki cukru - 1/2 kostki margaryny -1/2 kostki drożdży świeżych - 3 jajka(...)włoskich (sparzone wrzątkiem) - 3 czubate łyżki masła - 2 łyżki miodu - 2 łyżki brązowego cukru - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1/2 łyżeczki cynamonu Za pomocą blendera zmiksuj składniki na gęste masło. Wykonanie ciasto: - mąki przesiej na sicie do dużej miski - w kubku rozmieszaj drożdże, łyżkę cukru i mleko, na gęstą papkę, tak powstanie nam roztwór na zaczyn - w misce z mąką zrób
SMYKWKUCHNIsposób wyeliminowałam pszenicę z diety.Nie,nie nie zrezygnowałam z glutenu całkowicie,ale zamieniłam zamulającą i zapychającą mój organizm mąkę pszenną na zdrowszą mąkę orkiszową.O orkiszu możesz przeczytać tutaj .Nie zrezygnowałam z pierogów,które uwielbiam,ani ciast do popołudniowej kawki i nie uwierzycie,powoli i bez żadnych wyrzeczeń kulinarnych z mojej strony wróciłam do wagi sprzed lat,a wystający brzuszek(...)mąki orkiszowej jasnej 630 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka drożdży instant-opcjonalnie 400 ml wody dodatkowo: 2 łyżki sezamu do posypania 2 łyżki otrąb do wysypania foremki 1 łyżka oleju do wysmarowania formy Wykonanie: do zakwasu przesiać mąki,dodać sól,i wodę.Wymieszać mieszadłem do ciasta drożdżowego na 2-3 prędkości około 7 minut.Mo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zapraszam na kanał MissPKproject Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 10 – 12 kromek (forma 23 cm x 10 cm) Składniki: 200 g cukinii 1 jajko 1 szklanka mąki orkiszowej 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek syropu klonowego 1/3 szklanki oleju (u mnie olej arachidowy) 1 łyżka nasion chia 1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka słonecznika łuskanego 2 łyżki pestek(...)pieczenia 4. Następnie wsypać mąkę i wymieszać 5. Wlać syrop klonowy oraz olej 6. Dodać ulubionych nasion 7. Ciasto przelać do formy 8. Upiec ciasto i wystudzić Pobierz wersję do druku: Pobierz Orkiszowy chleb z cukinią Artykuł Orkiszowy chleb z cukinią pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plwytrzymują konkurencji. Jednak w tym prostym ucieranym cieście z dodatkiem marcepanu smakują wybornie. Szczególnie smaczne są te duże, soczyste odmiany czereśni. Ciasto jest wyjątkowo delikatne i bardzo smaczne, a dodatek marcepanu dodaje mu charakteru. Składniki: 240 g mąki orkiszowej jasnej 630 150 g cukru 5 jajek 150 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g marcepanu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!soli -100g ksylitolu(lub cukru) -250g masła(roztopionego) -1,5 szklanki mleka(ciepłego) -0,5kg krupczatki(trochę do podsypywania) -0,5kg mąki wrocławskiej (ja dałam 550g mąki orkiszowej) -1 lub 2 łyżeczki spirytusu lub octu -powidła lub dżem(do nadziewania) Składniki na zaczyn: -15dag drożdży -3 łyżki mąki(kopiaste) -1 szklanka mleka(ciepłego) -2 łyżeczki cukru trzcinowego(...)puszystą masę. Następnie dodać zaczyn i resztę składników. Dokładnie wyrobić(ręcznie lub melakserem z hakiem). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3 razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat i uformować długi, wąski wałek(ok. 5 cm) i wykrawać niedużym kubkiem kulki. Lekko
Smaczne ZdroweOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego wykorzystuję w swoich potrawach..nie tylko do smażenia czy pieczenia, ale także jest składnikiem ciast np.drożdżowych. 525 g mąki [pszennej zmieszanej z orkiszową] 50 ml wody 250 ml mleka 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki soli 3 łyżeczki cukru 20 g drożdży kiełbasa ser żółty Wszystkie składniki [oczywiście
Moje domowe kucharzenieWraz z Naturą Rzeczy zapraszamy zatem na przepis właśnie na taką pyszną buraczaną zupę ze zdrowymi, pełnoziarnistymi uszkami. Od siebie dodam, że bardzo polecam użycie sugerowanej w przepisie mąki orkiszowej, wychodzą naprawdę przepyszne! Dla maluchów proponuję farsz z samą kapustą kiszoną, jest mniej aromatyczny niż ten grzybowy, ale również smakowity. Barszcz czerwony z pełnoziarnistymi uszkami (ok. 3 litry(...)suszonych grzybów 4 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu 2 listki laurowe, sól, pieprz świeżo mielony cukier brzozowy/erytrytol ok. 2 łyżek majeranek Na ciasto: 250 g mąki - 2 szklanki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej około szklanki 150 ml gorącej wody 1 jajko 1 łyżka oleju/oliwy szczypta soli Na farsz: 50 g suszonych grzybów 100g grzybów leśnych mrożonych 1 sztuka
Przepysznik - BLW i nie tylkoszpinakowym torciku (przepis tutaj ) przyszła kolej na roladę. Uwielbiam ten rodzaj ciasta, proste do przygotowania, świetnie się prezentuje i smakuje wyjątkowo. Dodatek szpinaku nie tylko pięknie barwi ciasto, ale wnosi wiele dodatkowych wartości odżywczych, których raczej na próżno szukać w ciastach. Smak szpinaku jest kompletnie niewyczuwalny - to informacja dla sceptyków. Cukier tradycyjnie zastąpiłam ksylitolem, jednocześnie zmniejszyłam kaloryczność rolady. Krem jest(...)super smaczny, przygotowany na bazie jogurtu greckiego, a całość stabilizuje niewielki dodatek żelatyny. Spokojnie możesz sięgnąć po dokładkę! Zielona rolada smakuje rewelacyjnie! Polecam! Składniki na ciasto: 4 jajka 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 250 g mrożonego szpinaku 100-120 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem: 300 g jogurtu greckiego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Miałam w tym roku mnóstwo ambitnych planów w związku z Halloween. Lubię ten dzień, podoba mi się idea radosnego podejścia do Święta Zmarłych. Wiem, że u
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki żytniej 1150 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka: 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej 1050 340 g wody 230 g mąki orkiszowej 630 cały zaczyn cała zaparka 18 g soli Wykonanie: składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 18-20 godzin w temperaturze pokojowej(...)kuchennego, wymieszać do połączenia się składników i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać makę orkiszową, zaparkę i zaczyn. Miksować na I prędkości 5 minut, następnie dodać sól i mieszać na II prędkości przez 2-3 minuty gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24`C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miałam ani możliwości, ani ochoty jeździć po sklepach a miałam natomiast ogromną ochotę przetestować przepis, który urodził się w mojej głowie. Ciasto nie dość, że z cukinią i młodym jęczmieniem to upieczone na bazie mąki pszennej, mąki orkiszowej, mąki kukurydzianej i mixu mąk bezglutenowych w łącznej ilości równej trzech szklanek. Pomimo tego, że wykorzystałam różne rodzaje mąk oraz warzywo ciasto(...)informacja, że możecie również poeksperymentować z rodzajami mąki w tym przepisie i to jest super. Pełna swoboda. To danie to zdecydowanie definicja lata. Śliczny kolor i świetny smak. Ciasto idealnie nadaje się na wynos, zatem możecie tak jak ja zabrać je na piknik zorganizowany na plaży. Jeżeli wakacyjne danie to tylko z #myVictorinox! Składniki (na formę
Mango PapajaJeśli tak jak ja lubicie lżejsze wypieki to w tym z całą pewnością będziecie zakochani. Piernik na mące orkiszowej z bananem i konfiturą truskawkową to niesamowicie wilgotne, aromatyczne i miękkie ciasto. Piernik na ostatnią chwilę, którego ciasto nie wymaga leżakowania i nadaje się do spożycia tuż po upieczeniu i przestudzeniu. Składniki (na formę keksową(...)gram mąki orkiszowej typ 2000 1/2 łyżeczki sody 1 banan 4 łyżki konfitury truskawkowej lub malinowej 2 jaja 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka mleka 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika cukier puder do dekoracji Mąkę, sodę, kakao, przyprawę do piernika przesiewam do miski. W malakserze miksuję na gładką masę banana, jajko, konfiturę, oliwę
Mango Papaja