ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:62/216)

ciasto kopciuszek 244

Ciasto zainspirowane przepisem siostry Anastazji. Połączenie biszkoptu jasnego z biszkoptem z dodatkiem maku. Przełożone lekką, delikatnie różową masą śmietankową oraz budyniową. Wierzch ciasta pokrywa warstwa nasączonych w alkoholu herbatników, oblanych polewą czekoladową. składniki na biszkopt jasny: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 100 g cukru wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej (samo dno) papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na biszkopt z makiem: 40 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek

Domowy Smak Jedzenia
Racuchy drożdżowe na pełnoziarnistej mące z rodzynkami 235

zawsze, u większości z nas przywołuje wspomnienie dzieciństwa. Dzisiaj chcę wam zaproponować pełnowartościowe placuszki wykonane na pełnoziarnistej mące pszennej z dodatkiem równie wartościowej mąki orkiszowej. Mieszanka tych mąk nadaje ciekawy nieco orzechowy aromat ciastu, które pięknie wyrasta dzięki obecności drożdży. Relatywnie niewielka ilość cukru a także dodatek rodzynek sprawia, że wasze pociechy chętnie będą po nie sięgać. Wpis ten również(...)słodkie będą z pewnością alternatywą dla wszelkich naleśników, tradycyjnych placków i innych tego typu przekąsek. Zachęcam do spróbowania.  Składnki: 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej 2 jajka 30 g cukru trzcinowego jasnego szczypta soli 20 g drożdży świeżych lub 10 g suchych  250 ml mleka  20 g rodzynek  1 łyżka oleju

vaniliowoczekoladowa
CHLEB Z TARTYM JABŁKIEM NA ZAKWASIE 150

mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach Czas fermentacji 12-14 godzin CIASTO WŁAŚCIWE cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki orkiszowej jasnej ( użyłam pszenną graham ) 550 g wody 20 g soli himalajskiej 1 jabłko do dekoracji Wszystkie składniki ciasta wymieszać i wyrobić do dobrego

Pieguskowa Kuchnia
Drożdżowe z jagodami i kokosową kruszonką - bardzo puchate 165

niedawna drożdży instant. Ciasto robi wrażenie, bo jest bardzo wysokie. Nie spogladam już zazdrosnym okiem na mistrzowskie wypieki z cukiernii, bo sama je potrafię upiec. Ty też upieczesz je bez trudu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w dość wysoką foremkę, przynajmniej 6,5 cm. Zapraszam do przepisu! Składniki na blaszkę 24x28x6,5 cm: 500 g maki orkiszowej 700 2 jajka 200ml(...)łyżki miodu 1/2 łyżeczki soli dodatkowo:  400 g jagód Składniki na kruszonkę: 100 g mąki orkiszowej 700 50 g wiórków kokosowych 60 g zimnego masła 4 łyżki ksylitolu Wykonanie: składniki na posypkę rozetrzeć między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli ciasto jest za suche dodać masła, jeśli za wilgotne dosypać mąki. Zagnieść w kształt dysku, owinąć folią spożywczą i odłożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z owocami na mące orkiszowej 184

Szybki placek z owocami na mące orkiszowej. Bardzo cieszą mnie przepisy bez glutenu i powoli chciałabym zmienić moją dietę. Jeśli jeszcze uda mi się kiedyś wyeliminować biały cukier i zastąpić go czymś innym...Ciasto jest przepyszne, soczyste, konsystencja przypomina mi tureckie wypieki. Najlepiej smakuje z jabłkami, lecz możecie użyć różnych innych owoców. Dzisiaj wersja z brzoskwiniami

dolcevitainmykitchen
ciasto pijak klasyczny 658

miksując. Do ubitej masy dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy przez ok. 30-35 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: 725 ml mleka 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g cukru 250 g masła(...)gorącej masy dodajemy masło oraz olejek rumowy do smaku i mieszamy do połączenia się z masą. Gorący krem wylewamy na wystudzony i nasączony ponczem biszkopt. dodatkowo: herbatniki (na wierzch ciasta) ok. 3 kieliszki wódki polewa czekoladowa + parę kropli olejku rumowego poncz: ok. 100 ml wódki wymieszanej z 125 ml wody wiórka kokosowe wykonanie ciasta: Biszkopt wkładamy do blaszki, nasączamy

Domowy Smak Jedzenia
WEGAŃSKIE CIASTO MARCHEWKOWE BEZ PIECZENIA 265

jednocześnie.  :-) Idealnie wykorzystany wolny czas! Kilkanaście minut pracy, a dużo więcej w przyjemnym degustowaniu rewelacyjnego ciasta! ❤ Składniki na 10 kawałków (formę 35 × 21 cm): Ciasto: 1 szklanka wytłoczyn z marchwi, 1 szklanka płatków orkiszowych, 1 szklanka wiórek kokosowych, 1 szklanka suszonych daktyli, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku. Polewa: 6 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego RAW, 5 łyżek

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 186

wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto właściwe: 460 g mąki pszennej typ 1050 (użyłam 720) 340 g wody 230 g mąki orkiszowej typ 630 (użyłam ciemnej, pełnoziarnistej) cały zaczyn cała zaparka 18g soli Przygotowanie: Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 18-20 godzin w temperaturze pokojowej(...)wymieszać do połączenia się składników i pozostawić do autolizy na 30 minut. Po tym czasie dodać mąkę orkiszową, zaczyn i zaparkę. Miksować na pierwszej prędkości przez 5 minut, następnie dodać sól i mieszać na drugiej prędkości przez 2-3 minuty. Gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24 °C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy

Stare Gary
Piernik dyniowy. Prosty, bez ucierania 196

wszystko za sprawą puree z dynii. Dynia skleja wypiek i czyni ciasto bardzo puszystym bez udziału jajek. Asekuracyjnie dodałam jedno jajko, ale myślę, że bez niego byłoby równie pysznie. Zachęcam do upieczenia, piernik jest magiczny! Składniki suche: 1 i 3/4 szklanki g mąki orkiszowej (pół na pół jasnej 630 z pełnoziarnistą) 1/2 szklanki ksylitolu/cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe 180

www.empik.com/zima-swiata-follett-ken,p1061285133,ksiazka-p  A na blogu ciąg dalszy przepisów z wykorzystaniem dyni. Tym razem będzie to przepis na pyszne ciasto. Pyszne, proste do upieczenia ciasto dyniowe Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej lub mieszanki bezglutenowej: mąki ryżowej, kukurydzianej i ziemniaczanej) 3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły) 3 jajka 1 kostka masła 1/2 kg dyni (polecam dynię(...)żółtka. Następnie stopniowo dodaj przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Ubij białka na sztywną pianę i łyżką wmieszaj do masy. Tortownicę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piecz 45 – 50 minut Wymieszaj cukier puder z odłożoną masą i taką polewą posmaruj wystudzone ciasto. Smacznego! Autor: Mama

Moja Mama Gotuje
Krucha tarta z morelami i borówkami 156

Kruche ciasto z masą maślano-migdałową, oraz z soczystymi morelami i borówkami. Ciasto pachnące ciepłym sierpniowym słońcem :) ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g mąki jasnej orkiszowej 50 g cukru trzcinowego 1/4 łyżeczki soli 125 g masła jajko masa: 125 g masła 70 g cukru trzcinowego 2 jajka 60 g mielonych migdałów dodatkowo: 8 moreli pół szklanki borówek Mąkę mieszamy

Mienta blog
Migdałowe ciasto z jabłkami 336

tych, którzy musieli ze swojej diety wykluczyć cukier ze względów zdrowotnych. We wszystkich ucieranych ciastach ksylitol sprawdza się znakomicie! Składniki na foremkę 26 cm: 180 g miękkiego masła 160 g cukru/ksylitolu 2 łyżki cukru waniliowego 4 jajka szczypta soli 200 g mąki orkiszowej jasnej 630 160 g mielonych migdałów 2 łyżeczki proszku do pieczenia około 120 ml mleka(...)puszystą masę. Cały czas miksując wbijać kolejno po jednym jajku. Dodać szczyptę soli mąkę wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodawać na zmianę z mlekiem do maślanej masy. Ciasto wyłożyć do foremki i wyrównać szpatułką jabłka obrać, przekroić na pół, następnie usunąć gniazda nasienne. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Jabłuszka ponacinać wielokrotnie w poprzek uważając

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wilgotne, orkiszowe ciasto marchewkowe z kremem cynamonowym na Halloween i nie tylko (wegańskie) 209

porównaniu do zrobienia całego ciasta przez mojego kochanego, domowego cukiernika! :) Przepis na tortownicę o średnicy 21cm, +/- 14 kawałków, jeden (ok. 100g) 250kcal. Składniki na ciasto: - 3 szklanki startej marchewki - 2 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka rodzynek - 1 szklanki orzechów włoskich - 0,5 szklanki oleju rzepakowego/kokosowego - 2 banany - 3 łyżki cynamonu - 2-3 łyżki ksylitolu - 2 łyżki masła orzechowego - 1 łyżeczka(...)natłuszczamy całość wraz z dnem. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy. Jeżeli zdecydowaliśmy się na wykonanie kremu: serek, cynamon i miód miksujemy do połączenia składników. Ostudzone ciasto kroimy wzdłuż na pół i przekładamy gotowym kremem. Przechowujmy w lodówce. Dekoracja: w sztywnym papierze lub tekturze wycinamy za pomocą nożyka dowolny motyw, kładziemy na ciasto i w miejscu "dziur

Be Fit Be Strong
Bananowy murzynek z suszoną wiśnią, kandyzowaną pigwą i polewą czekoladową 176

podane w przepisie.... suszona wiśnia + kandyzowana pigwa! Składniki na 2 małe keksówki lub jedną dużą: 3 duże banany 1/3 szkl. ksylitolu 1 szkl. mąki orkiszowej typ 1850 lub 2000 1/2 szkl. mąki orkiszowej typ 500/550 1 łyżeczka sody oczyszczonej 50 g roztopionego masła klarowanego 1/3 szkl. kakao Garść suszonych wiśni Garść kandyzowanej pigwy Przygotowanie:  Wszystkie składniki oprócz wiśni(...)Pieczemy ok. 50 min. Polewa czekoladowa: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka ksylitolu 3 łyżki mleka bez laktozy Rozpuszczamy czekoladę wraz z ksylitolem i mlekiem. Polewamy upieczone i ostudzone ciasto

Czarnawisienka
torcik cappuccino na Dzień Babci i Dziadka 191

ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo wymieszane z wodą żółtka. Na koniec wsypujemy wymieszaną mąkę orkiszową z mąką ziemniaczaną, cappuccino oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto przelewamy do tortownicy (wyłożonej samo dno papierem do pieczenia) o średnicy 21 cm. Pieczemy w 170 st. C, przez(...)wystudzone i nasączone krążki biszkoptu cappuccino. Tort dekorujemy dowolna masą lub polewą. Ja użyłam masy budyniowej. składniki na masę budyniową: 500 ml mleka 1 budyń toffi 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru (mniej lub więcej do smaku) 200 -250 masła, w temperaturze pokojowej opcjonalnie: barwniki spożywcze wykonanie: 250 ml mleka zagotowujemy

Domowy Smak Jedzenia