ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:75/216)

Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 187

było wypróbować :) Polecam jedynie pamiętać o zachowaniu odstępów między pierniczkami przed pieczeniem, bo rosną i u mnie część trochę się posklejała. Ciasto jest świetne w obróbce, więc nikt nie powinien się denerwować przy wycinaniu kształtów ;) Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym 60 g cukru kokosowego 30 g syropu klonowego 25 g masła 25 g oleju kokosowego 200 g mąki orkiszowej

FitKot
CIASTECZKA OWSIANE 173

użyłam ksylitolu) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -odrobina olejku(nie trzeba) -ewentualnie 3 łyżki sezamu Przygotowanie: 1. Roztapiamy tłuszcz, ubijamy jajka z cukrem i dodajemy do tego resztę składników. 2. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy, możemy też obtoczyć ciasto w sezamie. Na blaszce układamy je dość blisko siebie(niewiele rosną

Smaczne Zdrowe
Drożdżówki z budyniem i karmelizowanym rabarbarem 181

rezygnujcie z tej przyprawy, fajnie podkręca smak). Karmelizowany rabarbar i budyń można zrobić wieczór wcześniej. Składniki na 12 dużych drożdżówek: 250 gr mąki pszennej typ 450 250 gr mąki orkiszowej ciemnej 300 ml ciepłej wody lub ciepłego mleka lub pół na pół (u mnie pół na pół z mlekiem sojowym) 20 gr świeżych drożdży 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy(...)tych 500 gr), cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę mąki, jajko, masło, sól. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, będzie dość luźne i może się

moj przepis na
Zdrowe ciasto czekoladowe z malinami - bez jajek 199

Przepis zmieniłam o rodzaj mąki, zamiast wody dodałam jogurt, zamiast cukru ksylitol, smak wzbogaciłam o cynamon. Możecie zamieniać składniki, dodać inne owoce , a ciasto wyjdzie tak samo pyszne :) Składniki: SUCHE: 1,5 szklanki mąki jasnej orkiszowej tym 630 (może być zwykła mąka ,albo dowolna inna mieszanka) 1/3 szklanki ksylitolu (może być inny cukier) 2 łyżeczki cukru waniliowego szczypta soli(...)szklanka jogurtu naturalnego (można użyć zwykłej wody, mleka, soku) szklanka malin (u mnie mrożone, dozwolone inne owoce) Wymieszać składniki suche, osobno wymieszać składniki mokre. Połączyć suche i mokre. Ciasto wyłożyć na blaszkę 23 cm x 23 cm wyłożoną papierem do pieczenia. na górę ułożyć maliny, lekko docisnąć by schowały się w ciasto. Piec w 180 stopniach 30-35 minut. Gotowe

coolinarny
Gofry orkiszowe z budyniem, ricottą i sezonowymi owocami 145

prawda nie należy do mistrzowskich, ale z pomocą odpowiedniego przepisu można dzięki niej uzyskać chrupiące gofry. Moim ulubionym składnikiem przy ciastach na gofry jest ricotta, która dodaje delikatności i lekko kremowego smaku. Do przepisu użyłam mąki orkiszowej w wersji razowej, dodałam też odrobinę kokosowej. Jagody i truskawki są w lecie niezastąpionym dodatkiem do takich waniliowych, budyniowych gofrów w wersji(...)gęsty jogurt, jagody, truskawki Mąkę orkiszową wymieszać z kokosową, proszkiem do pieczenia, budyniem i otrębami. Jajka ubić ze szczyptą soli i ksylitolem na puszystą masę. Dodać serek ricotta i zmiksować na gładko. Do masy dodać 2 łyżki oliwy i ponownie zmiksować. Dodawać stopniowo suche składniki i mleko, zmiksować całość. Rozgrzać gofrownicę i nakładać porcje ciasta. Piec około 7-10 minut

FitKot
BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY BABKA WIELKANOCNA 191

aromatyczna. Smakuje wybornie! Koniecznie zapiszcie przepis i wypróbujcie, a na Święta będzie hit! BAKALIOWA, BEZGLUTENOWA I BEZ LAKTOZY  BABKA WIELKANOCNA SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 100 g orzechów włoskich - 50 g mąki kukurydzianej - 100 g mąki orkiszowej bezglutenowej - 100 g mąki owsianej - 5 jajek ekologicznych - 250 ml oleju kokosowego - 200 g startej na małych oczkach młodej marchewki - 1 łyżeczka proszku(...)łyżki mleka bez laktozy WIERZCH: - 5 łyżek orzechów włoskich - 5 łyżek orzechów laskowych - 3 łyżki miodu - 3 łyżki oleju kokosowego - 1 łyżka mleka bez laktozy Dzięki użyciu marchewki do ciasta, nie musimy dodawać do niego już cukru, marchewka odpowiednio nawilży babkę i nada jej słodkiego smaku. Margarynę, czy też masło zastępujemy olejem koksowym, którego prozdrowotne właściwości są Wam pewnie bardzo

SMYKWKUCHNI
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Pełnoziarniste pierogi z kapustą i grzybami 226

grzybami (ok. 30 sztuk) 40g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 37 kcal, Białko – 1,5g, Tłuszcz – 1,3g, Węglowodany – 5,8g, IG – 24 Ciasto: 250 g mąki - 1 i ¾ szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej, żytniej, gryczanej i ¼ szklanki mąki z ciecierzycy lub sojowej 200 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju lub oliwy szczypta soli Farsz(...)Przekładamy wszystko do głębokiej miski, doprawiamy solą i pieprzem. Mąkę przesiewamy, robimy dołek, wbijamy do niego jajko i wlewamy łyżkę oleju/oliwy. Solimy. Powoli dolewamy niepełną szklankę ciepłej wody. Rozrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Pozostawiamy je na pół godziny, następnie dzielimy na ok. 4 porcje i rozwałkowujemy na grubość około 2mm. Wycinamy kółka. Na środek ciasta nakładamy farsz, składamy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Ciasto serowe z wiśniami, wanilią i budyniem 248

kompotu, można też wykorzystać inne owoce.Część mąki pszennej zastąpiłam mąką orkiszową (dokładnie pół na pół), ale jeśli nie macie/nie lubicie mąki orkiszowej, to śmiało zastąpcie ją pszenną- tak jak w oryginale (przepis z książki 'Tradycyjne ciasto').Uwierzcie mi na słowo, że ciasto jest niesamowicie aromatyczne i dobre, oj bardzo dobre...Przepis koniecznie do wypróbowania!!! :)Ciasto serowe:* biały ser półtłusty

Kraina Miodem Płynąca
Wiekanocna babka drożdżowa z makiem 216

pyszna, puszysta, bardzo aromatyczna i dość długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi maślanki ciasto jest wilgotniejsze niż pieczone tradycyjna na mleku. Przechowywana owinięta folią spożywczą jest pyszna nawet na 3 dzień. Polecam! WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ŻYCZĘ SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I BARDZO SMACZNYCH ŚWIĄT  WILKANOCNYCH ! Składniki: 300 g mąki orkiszowej jasnej 700 125 ml maślanki 50 g masła 25 g drożdży(...)zalać wrzącym mlekiem zagotowanym z cukrem. Pozostawić na 10 minut do napęcznienia. Dodać bakalie, cynamon i amaretto. Wymieszać i odstawić do przestudzenia. Do przestudzonej masy makowej przed wyłożeniem na ciasto dodać ubite na sztywno białko drożdże wymieszać z 2 łyżkami maślanki do rozpuszczenia. Do misy robota przesiać mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem gładkie, lśniące ciasto odstające od brzegów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto z JABŁKAMI i MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ (ciasto na jogurcie) 167

Sposób przygotowania: Wszystkie składniki daj do miski i wyrób z nich ciasto na kruszonkę (ciasto powinno się rozpadać). Następnie włóż do lodówki. CIASTO – składniki: 100 g mąki (u mnie 50 g pszennej i 50 g orkiszowej) 100 g jogurtu naturalnego 2 jajka 50 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 jabłka + cukier, cynamon, kilka kropel soku

Via Gusto
Pszenno - orkiszowe bułeczki z ziarnami 141

smaczne, że nie zdążyłam zrobić zdjęcia przekrojonej bułki - ani się obejrzałam a już wszystkie były zjedzone. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba i w niej też wyrastało. Składniki na około 10 bułek:250 g mąki orkiszowej razowej (lub jasnej)250 g mąki pszennej chlebowej300 ml wody1 łyżka miękkiego masła10 g drożdży suszonych lub 20 g drożdży(...)łyżką mleka do posmarowaniaziarna do oprószenia: sezam, słonecznik, dynia, płatki soli, mak, kminek itp.przygotowanieDrożdże suche wymieszać z mąkami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn*). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, przenieść do naczynia, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1,5 godziny.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz chwilę wyrobić, podzielić

Stare Gary
Ciasto bananowe 153

wyśmienite. Pasują zarówno jako wykwinty dodatek do popołudniowej kawy, jak również, z dodatkiem marmolady jako pożywne drugie śniadanie. Ciasto bananowe pyszne, błyskawiczne do wykonania Składniki 200 g mąki (u mnie orkiszowa razowa) 1/3 szklanki brązowego cukru nierafinowanego lub ksylitolu ¾ szklanki mleka roślinnego 1/3 szklanki dobrego oleju 1/3 szklanki dość grubo posiekanych orzechów włoskich 4 dojrzałe banany(...)wsypujemy mąkę, cukier, cukier z wanilią, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Mieszamy. Banany, mleko i olej blendujemy, dodajemy wymieszane suche składniki i szybko mieszamy. Na końcu dorzucamy orzechy. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 minut. Studzimy. Smakuje doskonale samo lub z dodatkiem np. miodu lub dobrej

Moja Mama Gotuje
Chleb z tartym jabłkiem na zakwasie 126

aktywnego zakwasu żytniego 200 g mąki żytniej typ 720 150 g wody 140 g jabłka starego ze skórką na tarce o grubych oczkach Ciasto właściwe: cały zaczyn 500 g mąki żytniej typ 720 120 g mąki orkiszowej jasnej  80 g mąki orkiszowej razowej 550 g wody 20 g soli himalajskiej 1 jabłko do dekoracji   Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
ciasto ucierane z agrestem 112

składniki: 100 g mąki orkiszowej 100 g cukru pudru 100 g masła, w temperaturze pokojowej 2 jajka 30 g budyniu waniliowego skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g agrestu wykonanie: Agrest szypułkujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz budyniem. W osobnym naczyniu miksujemy na na puch masło z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo jajka(...)każdym razem dokładnie miksując. Następnie dodajemy skórkę z cytryny i miksujemy. Na końcu dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Na wierzchu równomiernie wykładamy agrest. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 40 min., lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu delikatnie wyciągamy ciasto z foremki i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia