ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:94/216)

Pumpernikiel - styczniowa piekarnia 138

dałam chlebową 720) Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto chlebowe zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłęj wody ( jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody) 400 g mąki żytniej  (dałam chlebową 720) 600 g mąki orkiszowej (dałam pełnoziarnistą) 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy 4 łyżki mleasy ( można dodać słód jęczmienny

Stare Gary
kruche ciasteczka pomarańczowe 108

składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g cukru pudru 100 g masła, schłodzonego 3 łyżki soku z wyciśniętej pomarańczy skórka z otartej pomarańczy (przed starciem należy pomarańczę dokładnie umyć i sparzyć) wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, masło, sok z pomarańczy oraz otartą skórkę. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Zawijam w folię

Domowy Smak Jedzenia
domowe podłużne biszkopty 130

składniki: 50 g mąki orkiszowej lub pszennej 52 g cukru 2 jajka cukier puder o oprószania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy dalej. Dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy do połączenia się. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Gotowe ciasto przekładamy np. do rękawa

Domowy Smak Jedzenia
delikatne ciasto a la raffaello 275

mąki orkiszowej lub pszennej 15 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) dodatkowo: ok 125 ml np. wody z sokiem z cytryny do nasączenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy przesiane mąki i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Przekładamy ciasto do blaszki

Domowy Smak Jedzenia
Czy mąka orkiszowa jest lepsza od zwykłej? 133

diabetyków, ponieważ stabilizuje poziom cukru we krwi. Sprawdzi się również u osób z osłabionym apetytem. Do czego używać? Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa. Można ją więc stosować do naleśników, ciast, pierogów, makaronów (np. typ 650 czy 750) a cięższe typy 1850 czy 2000 np. do wypieku chleba.   Możecie

Powiedz dietom nie
CHLEB ORKISZOWY UBIJANY 82

bochenki (z którym w sumie wyszło aż cztery, gdyż ciasto się rozciągnęło). Chlebki wyszły smaczne, wilgotne, ale niskie – nie podniosły się wystarczająco w piekarniku (piekłam bez kamienia). Chyba za jakiś czas zrobię drugie podejście. Tymczasem idę pooglądać wypieki Piekarek i Piekarzy, którzy brali udział we wspólnej Lutowej Piekarni. CHLEB ORKISZOWY UBIJANY(...)składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie

Pieguskowa Kuchnia
Rustykalna tarta z jabłkami. 177

inne owoce i wielką ochotę na coś szybkiego do kawy robię tę tartę .Nie trzeba schładzać ciasta przed pieczeniem i tak wychodzi cudownie kruche ,czekoladowe i pełne jabłek i orzechów. Po upieczeniu dodałam owoce granatu ,pycha. Składniki : 1 , 1/4 szklanki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru ciemnego 1 żółtko 2 łyżki kakao 125 g zimnego masła ,pokrojonego na mniejsze kawałki

Ladylaura.
NALEŚNIKI ORKISZOWE 149

doświadczonych jest dzielenie się informacjami jak prawidłowo przyrządzać dania. Czasami najłatwiejsze rzeczy sprawiają mnóstwo problemów..ale spokojnie przychodzę w pomocą😇  Zaczniemy od prostego przepisu na naleśniki z mąki orkiszowej, którą z reguły każdy lubi i posiada. Od razu uprzedzam, że nie spotkacie u mnie mąk typu zwykła pszenna czy tortowa bo takowych nie używam..co nie wyklucza, że możecie(...)rodzaj mąki. Każda ma swoją konsystencję i to również jest wyznacznikiem jakie dodatki będą potrzebne do idealnego naleśnika. Końcowy efekt ciasta ma być zawsze lejący. I tą kwestię będę powtarzać przy każdym rodzaju naleśnika jaki będę wam prezentować😁 Mąka orkiszowa co prawda jest rodzajem pszenicy ale jej zdrowszą odmianą. Można ją stosować zarówno na słodko jak i na słono. Przepisy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Drożdżowy szarpaniec ze śliwkami 143

stres minął. A ciacho jest - zapraszam :) dodatki : 500 g śliwek węgierek 2 łyżki mąki cukier puder do posypania ciasta ciasto : 1/2 szk cukru kokosowego  Kłos-Pol 3 szk mąki pszennej typ 500  Kłos-Pol 1 szk mąki orkiszowej 1/3 kostki masła 2 jajka 1 szk mleka 2% 50 g świeżych drożdży kruszonka : 150 g mąki pszennej(...)mąki orkiszowej 100 g masła 100 g cukru kokosowego Przygotować dwa rondelki. Do jednego wrzucić masło i stopić a do drugiego wlać mleko, wsypać łyżkę cukru kokosowego, dwie łyżki mąki i wrzucić drożdże. Mieszać rózgą przez chwilę i lekko wszystko podgrzać. Zaczyn zostawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki i cukier kokosowy, wymieszać. Dodać rozbełtane jajka i znów przemieszać

Ewa w kuchni
kruche ciasteczka stempelki 216

składniki: 250 g maki orkiszowej lub pszennej 110 – 120 g cukru pudru 1 jajko 125 g masła, schłodzonego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, cynamon, kardamon, sól, jajko oraz masło i wszystko siekamy nożem. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez

Domowy Smak Jedzenia
czekoladowo kawowe ciasto w słoiczku 139

puch. Żółtka oddzielamy od białek. Do maślanej masy stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy espresso, miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy maślanej, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy np.przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką

Domowy Smak Jedzenia
BISZKOPTY NA MĄCE ORKISZOWEJ BEZ CUKRU 663

kiedy staram się nie kupować gotowych ciast , ciasteczek itp.kombinuję, testuję, starając się zadowolić dość wybredne gusta mojej Rodzinki. Ponieważ moja najmłodsza Córcia jest wielbicielką biszkopcików a wolę nie dawać jej kupnych- raz ,że to pszenica , a dwa tak naprawdę nie do końca wiem co jej wtedy daję, dziś wersja tych pysznych ciasteczek - bez cukru i bez mąki pszennej. Ciasteczka(...)bardzo łatwe do wykonania i bardzo smaczne. Składniki: - 2 średnie jajka - 2 łyżki ksylitolu ( lub cukru) - 2 lekko kopiaste łyżki mąki orkiszowej białej ( lub pszennej) Białka oddzielamy od żółtek. W misie  malaksera ubijamy na sztywno białka razem z ksylitolem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Na końcu dodajemy po 1 łyżce mąkę i delikatnie mieszamy. Wylewamy łyżką

Smaczne Zdrowe
pyszne ciasto z masą serową i kokosem 413

orkiszowej lub pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 90 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodajemy cukier oraz żółtka, nie przerywając miksowania. Mąkę pszenną łączymy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek mieszając delikatnie łyżką drewnianą. Ciasto

Domowy Smak Jedzenia
CHLEB WIEJSKI RODZINNY, RAZOWIEC NA MĄCE Z PŁASKURKI I ORKISZU 152

godzę, to tego degustowaliśmy jeszcze gorącego, z dodatkiem zimnego masełka, zagryziony kiszonym ogórem był wprost bajeczny... ;-) Chleb jak większość chlebów, które tworzę pieczony jest na dwóch zakwasach, na orkiszowym i żytnim. Można oczywiście zamiast tych dwóch użyć tylko jednego, za to w podwójnej ilości. Piekłam w ciemnej blaszce o wym.: 33x25,5x6cm Po upieczeniu taki bochen waży ok.2400g, ja kroję(...)można przygotowywać wszystko to, co przygotowuje się ze zwykłej pszenicy: chleby, bułki, ciasta, ciasteczka, naleśniki, itp. Ciasta przygotowane na jej bazie są delikatne, słodkawe, o orzechowym posmaku.  Źródła:   Stressfree ,  superpokarmy Składniki: - 400g mąki z płaskurki jasnej typ650 - 400g mąki orkiszowej jasnej typ750 - 200g mąki z płaskurki pełnoziarnistej - 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 45g soli himalajskiej - 250g zakwasu żytniego

Smaczne Zdrowe