ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:102/216)

Chleb żytnio-orkiszowy (Pane di farro e segale) 177

zucchero  1 cucchiaio di olio di oliva 1 cucchiaino di sale PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę orkiszową, żytnią i manitoba z suchymi drożdżami. Dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżkę cukru oraz  1  łyżkę oleju.  Ciasto wyrabiamy stopniowo dolewając letnią wod ą,  aż stanie si ę  gładkie i elastyczne.  Ciasto

La grande e la piccola cuoca
Naleśniki orkiszowe 192

mnie najzdrowszą. Wcześniej robiłam z mąki owsianej, przepis na te naleśniki znajdziecie tutaj Składniki na 4 naleśniki: 110 g mąki orkiszowej 2 jaja 300 ml mleka szczypta soli olej do smażenia można dodać cynamon bądź miód jeśli chcemy ciasta na słodko, ja jednak tego nie dodaję, bo wtedy mogę wykorzystać te naleśniki na sposób wytrawny. Przygotowanie: Do naczynia wlewasz mleko

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Biblijny chleb Ezechiela 151

zaczyn:  150g zakwasu z mąki orkiszowej pełnoziarnistej ( stosunek wody do mąki w zakwasie to 150g : 100g ) 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100g mąki jęczmiennej pełnoziarnistej 50g mąki z prosa, lub mielimy kaszę jaglaną w młynku  200g wody Ciasto właściwe: cały zaczyn - 700g 300g mąki pszennej chlebowej 100g ugotowanej kaszy jaglanej *   100g czerwonej soczewicy gotowanej 100g ugotowanego bobu (użyłam

Codziennik Kuchenny
Ciasto bananowe z mąki orkiszowej 162

szklanki cukru trzcinowego 2 jajka 1/3 szklanki oliwy 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej  1 czubata łyżeczka sody szczypta kurkumy cynamon do posypania  Przygotowanie: - cukier utrzeć z olejem - dodać jajka, zmiksować - dodać rozgniecione widelcem banany, wymieszać - dołożyć mąkę, sodę i kurkumę , ponownie wymieszać - ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy, po wylaniu oprószyć cynamonem - piec

Pora na pora i pomidora
Orkiszowo karobowe zdrowe batoniki domowe 161

łyżeczkę ciemnego kakao) 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie Do miski wkładamy banana, rozgniatamy go widelcem. Następnie wsypujemy całą szklankę płatków orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość

Słodkie okruszki
domowe biszkopciki 245

mąki orkiszowej (lub pszennej) 25 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 35 g cukru 1 szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy

Domowy Smak Jedzenia
Migdałowo-karobowe batoniki orkiszowe. Zdrowe batoniki domowe. 128

łyżeczkę ciemnego kakao) 2 łyżki płatków migdałowych Przygotowanie: Do miski wkładamy banana, rozgniatamy go widelcem. Następnie wsypujemy całą szklankę płatków orkiszowych. Potem dodajemy miód, karob i pokruszone w dłoniach płatki migdałowe. Całość wstępnie mieszamy, po czym lekko zagniatamy ciasto ręką do dokładnego połączenia składników. Małą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wykładamy naszą masę (do około połowy keksówki) na wysokość

Słodkie okruszki
Bułki z mąki orkiszowej 182

Lubię domowe pieczywo, trochę z tym pracy, ale warto. Ciasto na bułki rozrobiłam wieczorem i zostawiam do rana. Śniadanie było pyszne, taka bułka z masełkiem , szyneczką

Kuchnia Pokoleń
Szybkie bananowe ciastka 160

SKŁADNIKI: 1 duży banan 2 miarki płatków owsianych wymieszanych z otrębami orkiszowymi 1 czubata łyżka nasion chia 1 łyżka nutelli (możecie pominąć) 1 łyżka naturalnego tahini

ClauditteMissCooking
Chleb ukraiński 166

zakwasowy: 190 g zakwasu żytniego razowego 220 g mąki żytniej średniej  [ u mnie mieszanka mąki żytniej  z mąką orkiszową] 160 g wody Składniki dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte na 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu (32ºC). Ciasto właściwe: cały wcześniejszy zaczyn 300 g wody 400 g mąki pszennej chlebowej  95 g mąki pszennej razowej

Moje domowe kucharzenie
Paluchy pszenno-orkiszowe z czarnym sezamam 171

Te paluchy czyli podłużne bułki upiekłam specjalnie żeby potem podać je z pieczonym mięsem. Ciasto nastawiłam na noc i rosło sobie spokojnie kiedy ja smacznie spałam

Smaczna Pyza
Ciasto orkiszowo-drożdżowe z truskawkami 127

Najwyższa pora na ten przepis, bo sezon na truskawki się kończy, a ciasto jaki widać na załączonym obrazku, właśnie jest z truskawkami :) Na szczęście, jak każde drożdżowe, choć na mące orkiszowej, doskonale się nadaje do każdych innych polskich owoców sezonowych jagód, wiśni, agrestu, porzeczek, śliwek.  Eksperyment z mąką się udał, dzieci chętnie zjadły. Z mąki owsianej zrobiłam kruszonkę i muszę

bistro mama
BUŁECZKI OWSIANE- PYSZNE I PUSZYSTE 232

otręby, mąkę owsianą oraz wodę, dokładnie zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce na ok.30 minut. W misie miksera umieścić mąkę orkiszową, sól, dodać mleko , oliwę z oliwek oraz wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrobić do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na ok.60 minut. Po tym czasie na blat (u mnie wyłożony

Smaczne Zdrowe
kruche ciasteczka kakaowe z migdałami 163

składniki: 200 g mąki orkiszowej lub pszennej 75 g cukru 150 g masła 1 żóltko 16 g cukru z prawdziwą wanilią 15 g kakao 100 g migdałów np. w słupkach wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier, cukier z wanilią, kakao, żółtko oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy posiekane migdały i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek, wkładamy do woreczka foliowego

Domowy Smak Jedzenia
ciasto z orzechową wkładką 173

składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy dwa): 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki (ok. 21x32cm) wyłożonej(...)upieczeniu odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugi taki sam biszkopt. Ewentualnie możemy upiec jeden biszkopt z podwojonej porcji a następnie przekroić na dwa blaty. składniki na ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 1 łyżka mąki 1 łyżka bułki tartej 7 białek 250 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Orzechy siekamy i mieszamy z mąką, bułką tartą oraz proszkiem

Domowy Smak Jedzenia
Pumpernikiel 199

mąki żytniej typ 720 Składniki dobrze wymieszać, przykryć i odstawiać na 24 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto chlebowe: zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłej wody ( jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody) 400 g mąki żytniej typ 720 600 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy 4 łyżki melasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni(...)posmarowania chlebów Przygotowanie : Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn , dodać sól, miód, olej, melasę i kawę Zarabiać, dodając wodę aż ciasto zacznie zbijać się w kulę Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut, dodając wody, jeśli jest zbyt suche lub dosypując mąki, gdy zbyt wilgotne (i tu mała uwaga, ciasto z mąki żytniej

Proste Potrawy
orkiszowo bananowe pankejki 155

orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżki miodu 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 20 g masła ok. 160 -180 ml mleka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: orzechy włoskie miód wykonanie: Masło roztapiamy. Żółtka miksujemy z miodem, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Mieszamy, dodajemy masło, mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta

Domowy Smak Jedzenia
muffiny z cukinią 200

składniki na ok. 12 szt.: 200 g mąki orkiszowej 250 ml jogurtu naturalnego 250 g cukinii 3 łyżki sera żółtego, startego 2 jajka 80 ml oleju 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta soli wykonanie: Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy(...)gałką muszkatołową, serem żółtym oraz natką pietruszki. W osobnym naczyniu mieszamy kefir z olejem oraz jajkami i wlewamy do suchych składników. Dodajemy cukinię i mieszamy do połączenia się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 180 st. C przez ok 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE 130

bakalie i kawałki czekolady. Co tylko wpadnie Wam do głowy.  Jedna tylko techniczna uwaga- ciasto jest dosyć klejące, koniecznie schłodźcie je przez jakiś czas- pół godziny, jeśli potrzeba trochę więcej- w lodówce. To zdecydowanie ułatwi Wam pracę :) Składniki 120 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 80 g płatków orkiszowych 130 g masła 50 g cukru pudru (oczywiście możecie dodać więcej

OliveandThyme
domowe precle 148

składniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 400 ml mleka, letniego 2 łyżeczki soli dodatkowo mak, sezam, sól grubo ziarnista do oprószenia 4 łyżeczki sody do gotowania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z ok.125 ml letniego mleka i ok 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą a następnie dodajemy podrośnięty zaczyn oraz resztę letniego(...)mleka i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą z nich rolujemy w wałeczki o cieńszych końcach, oplatamy i przyklejamy do grubszej części. W dużym garnku zagotowujemy z sodą. Wkładamy precle (każdy z osobna

Domowy Smak Jedzenia
babka ucierana 142

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 125 g masła, miękkiego 100 g cukru pudru 225 ml mleka 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią opcjonalnie: parę kropli ulubionego olejku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem puder oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka(...)miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka oraz opcjonalnie olejek. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki z kominem (ok. 23 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 170 st C., do tzw suchego patyczka. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
fuczki – bieszczadzkie placki z kapustą kiszoną 315

składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g kapusty kiszonej, odciśniętej 1 jajko ok. 170 g mleka lub wody sol, pieprz, kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz do smażenia śmietana lub sos czosnkowy do podania wykonanie: Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się

Domowy Smak Jedzenia
Chleb na smalcu z czosnkiem i zielonymi oliwkami 192

Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze  wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący.  Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej(...)Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki orkiszowej, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.  Smalec roztapiamy, studzimy, ale ma być płynny. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy smalec, pieprz, pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto. Ma być lekko klejące, w razie potrzeby dodajemy mąki. Dodajemy posiekane drobno oliwki

Moniki Smakołyki