trochę zaszalałam z ciasteczkami , bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie(...)orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Artykuł Pierniczki z masłem orzechowym
Fitkottrochę zaszalałam z ciasteczkami , bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie(...)orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Artykuł Pierniczki z masłem orzechowym
Fitkotcoś na co właśnie miałam największą ochotę. Pankejki. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mąki orkiszowej 1 jajko 2/3 szklanki mleka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka syropu klonowego do ciasta 2-3 łyżki migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia do podania: syrop klonowy, truskawki
Mango PapajaCiasto z galaretką na karnawał.Edyta Guhl. Witajcie Kochani, karnawał zapowiada się wesoło. Zaplanowałam kolorowe ciasto z galaretką i jeszcze przy żadnym z wypieków tyle się nie uśmiałam co tym razem. Biszkopt upiekłam z mąki orkiszowej, ponieważ zwykła mąka wyszła, a w szafce znalazłam tylko dwa rodzaje mąki razowej, a także mąkę orkiszową i gryczaną. Biszkopt z mąki razowej? Hmmm
dolcevitainmykitchenmasła 125 cukru pudru (zmieliłam trzcinowy) 1 jajko 50g orzechów (u mnie brazylijskie; robiłam tez w włoskimi) 240g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna) 1 łyżka karobu (można użyć kakao) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Dodatkowo: mąka do podsypywania ciasta (u mnie ta sama co w ciastkach) Orzechy należy zmielić. (U mnie powstała wilgotna papka - dłużej mielona byłaby masłem orzechowym
Di gotujedomu często unosi się zapach świeżo upieczonego bochenka chleba, w Twoim też? Składniki (na 1 bochenek): 500 gram mąki orkiszowej 390 ml ciepłej wody 7 gram suchych drożdży 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki na chleb wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, które odkleja się od dłoni. Jeśli ciasto jest zbyt suche należy dolać więcej wody a jeśli zbyt mokre- dosypać mąki
Mango Papajaminut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (200 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki orkiszowej, 200 g maślanki, 10 g soli), dodać zaczyn i wymieszać. Przed wyrabianiem ręce mocno oprószyć mąką, podsypywać również blat (ciasto można wyrabiać na stolnicy, blacie lub od razu w dużej misce). Czas wyrabiania bywa różny, u mnie było to około
Passions hobbies lifeprzykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobi
w mojej kuchniprzykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobi
w mojej kuchniwrzesień i bawiłam się tylko matematyką w godzinach popołudniowych, nocą oraz nad ranem..Lepiłam pierogi.Orkiszowe PierogiSkładniki:1 szklanka mąki orkiszowej łyżka oleju rzepakowegogorąca woda (ale nie wrząca)Przygotowanie:Połączyć mąkę z olejem a następnie dodać tyle wody, aby ciasto mączne zabrało wystarczającą jego ilość. Ciasto ma być plastyczne.Odłożyć ciasto pod ściereczką na około pół godziny, aby mogło dobrze
Eat Shrimpswięcej wydzielanych gazów podczas fermentacji ciasta. Ponadto zwiększa tolerancję na obróbkę mechaniczną ciasta. Sól hamuje aktywność enzymów, co jest bardzo istotne, jeśli masz mąkę otrzymaną z porośniętego ziarna. Sól też doskonale maskuje niepożądane smaki. Może z punktu widzenia domowego chlebowypiekacza wydaje się to mało istotne, jednak jest to metoda popularna przy produkcji pieczywa. Otóż ciasto powinno przefermentować, aby było(...)lodówki. Składniki (na 12 bułek) cały roztwór solno - drożdżowy 500 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g wody 15 g miodu 10 g miękkiego masła Przygotowanie bułek: Umieść wszystkie składniki w misce, oprócz masła. Połącz składniki i wyrabiaj około 5 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, wyłóż na nie masło. Ciasto następnie złóż i wyrabiaj około 10 minut
Grahamka, weka i kajzerkamokrą, wilgotną konsystencję i tutaj główną przyczyną jest puree śliwkowe, które nadaje ciastu takiej wilgotności. Poza tym ciasto charakteryzuje się kawałkami czekolady oraz pysznymi, laskowymi orzechami w środku. Pychotka! Składniki (na formę keksową o długości 30 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 3/4 szklanki mąki żytniej chlebowej (lub razowej) 400 gram śliwek 4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego) 4 łyżki(...)się składników. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut (pieczemy do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Opcjonalnie dekorujemy polewą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadrodzy... dziś są moje urodziny! Więc koniecznie musi być przepis na ciasto! Bierzcie kawałek i świętujcie ze mną. Ps. Przypominam o trwającym konkursie urodzinowym :) Składniki: 3 żółtka 100g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki ( używam orkiszowej 650 od Młynu Kopytowa ) 2 opakowania budyniu 10 śliwek różowych 2 łyżki cukru do posypania śliwek Zimne(...)drugiego. Mniejszy kawałek wkładam do zamrażarki. Większym kawałkiem wylepiam blachę i wkładam na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewam do 190*C i przez 15 minut podpiekam spód ciasta. Na ostudzonym cieście układam połówek śliwek, miąższem w dół i posypuję je łyżką cukru. Budyń przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotowy i ciepły wlewam do blaszki - powoli
Gotowanie i blogowanieodpowiednią wilgotność tak, że powierzchnia ciasta nie ma nawet szansy pomarzyć o wysuszeniu. W dodatku przyspiesza cały proces, i w najwyżej czterdzieści pięć minut mam idealnie wyrośnięte, cudownie puszyste ciasto. No żyć, nie umierać! Jestem zachwycona i jednocześnie zdegustowana samą sobą, że wcześniej tego nie odkryłam. Teraz, skoro coraz lepiej rozumiem mój piekarnik (a nie jest to łatwe, zważywszy(...)koniecznie zajrzyjcie do Ani , Karoliny i Malwinny . Chleb z pastą z bobu i suszonymi pomidorami Składniki: (na keksówkę o wymiarach 27x15 cm) 350 g mąki pszennej 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 23 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy pasta z bobu: 350 g ugotowanego, wyłuskanego bobu 2 ząbki czosnku
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrzanie ) i pozostawić rozczyn do wyrośnięcia . Po 15 minutach : Do rozczynu dodaję pozostałe składniki : pozostałą mąkę pszenną , mąkę orkiszową , sól , wodę i wszystko razem mieszam łyżką w misce aż składniki się połączą . Gdy składniki się połączą dodaję olej i nadal mieszam ciasto w misce aż olej wchłonie się w ciasto . Teraz ciasto wykładam na blat podsypany mąką i wyrabiam ciasto(...)miskę możemy wstawić do lekko nagrzanego piekarnika do około 30 stopni (wyłączyć grzanie ) i pozostawić ciasto do wyrośnięcia . Po około 60 minutach , formowanie chlebka . Foremkę wykładam papierem do pieczenia . Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i formuję chlebek na wielkość foremki . Uformowany chlebek przekładam do foremki i nacinam od góry w kliku miejscach żyletką ( ostrym nożem
Uwaga Babcia Piecze Chlebupieczony chleb nie miał zakalca i mimo że płaski, był bardo smaczny. Właściwie przypominał ciabatę. Podjęłam jeszcze jedną próbę, tym razem zmniejszyłam ilość wody o ok 1/3. Ciasto można było już trochę formować, niestety w czasie rośnięcia wszystko się ponownie rozlało. Drugi raz mieliśmy smaczną ciabatę. Trzeciej próby nie było, ale sądzę, że jeśli ktoś podejmie się pieczenia(...)bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży Sól 20 g ok 800 g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie
Stare Garyprzepis. Ciasto to będzie jednym z prezentów dla naszych babć. Podarunek od serca, powstały z miłości i odrobiny chęci. Tradycyjne laurki też zostaną wręczone, ale gwoździem imprezy ma być to ciasto. Wykonane zostało w dużej mierze przez moją córkę. W końcu to ma być prezent od niej. Zachęcam do oddania przygotowania tej słodkości w ręce Waszych dzieci. Ciasto jest(...)babcia się podzieli tym słodkim podarunkiem. Przyznam, że ja też liczę na mały kawałek. To ciasto jest pyszne, słodkie, puszyste, mięciutkie, wilgotne...wymarzone! Nasze babcie nie korzystają z komputera, więc odważę się też przyznać, że to chyba najtańsze z ciast wegańskich. Ciasto zaświadcza, że wykorzystywanie jajek, krowiego mleka i masła w wypiekach to narzucony nam program. Bez tych składników
Jeść, by żyć w zdrowiuprzepis. Ciasto to będzie jednym z prezentów dla naszych babć. Podarunek od serca, powstały z miłości i odrobiny chęci. Tradycyjne laurki też zostaną wręczone, ale gwoździem imprezy ma być to ciasto. Wykonane zostało w dużej mierze przez moją córkę. W końcu to ma być prezent od niej. Zachęcam do oddania przygotowania tej słodkości w ręce Waszych dzieci. Ciasto jest(...)babcia się podzieli tym słodkim podarunkiem. Przyznam, że ja też liczę na mały kawałek. To ciasto jest pyszne, słodkie, puszyste, mięciutkie, wilgotne...wymarzone! Nasze babcie nie korzystają z komputera, więc odważę się też przyznać, że to chyba najtańsze z ciast wegańskich. Ciasto zaświadcza, że wykorzystywanie jajek, krowiego mleka i masła w wypiekach to narzucony nam program. Bez tych składników
Jeść, by żyć w zdrowiuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 550 g mąki orkiszowej 25 g drożdży 60 ml maślanki 6 łyżek masła, roztopionego 250 ml wody, ciepłej 3 łyżki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli opcjonalnie 2 łyżki zmielonego sezamu dodatkowo: 1 jajko do posmarowania 1 łyżka oliwy sezam do posypania wykonanie: W dużej misce dokładnie mieszamy drożdże z ciepłą wodą, 1 łyżką cukru oraz(...)miejsce na ok. 10 min. Gdy rozczyn podrośnie dodajemy pozostałą mąkę, cukier, sól, masło, maślankę oraz opcjonalnie zmielony sezam. Wszystko mieszamy a następnie wyrabiamy przez ok. 10 min., aż ciasto będzie elastyczne, i będzie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wierzch smarujemy oliwą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto dzielimy na osiem
Domowy Smak Jedzenia