Już dawno na blogu nie było wypieków. Nie pamiętam już nawet kiedy piekłam jakieś ciasto czy ciasteczka. Postanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam ostatnio, to najszybciej upiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek
Codzienna kuchnia niecodziennapoprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 240 g jasnej mąki orkiszowej 60 g polenty (kaszy kukurydzianej) pół łyżeczki cukru 8 g soli łyżka ziaren dyni ok. 350 g wody Wieczorem Do ciasta z poprzedniego wypieku dolać niewielką ilość wody i całość wymieszać. Przykryć i odstawić na pół godziny. Do miski wsypać mąkę
Weekendy w domu i ogrodziecukier puder do posypania Płatki owsiane należy zmielić - np. młynkiem do kawy. Masło/margarynę połączyć z mąką orkiszową i następnie dodać resztę składników. Całość wyrobić na gładką masę i schłodzić w lodówce - minimum 2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawać z niego dowolne (jednakowe) kształty. Ciasteczka umieścić na blasze wyłożonej papierem
Di gotujeefekt jest po prostu... pyszny ;) Świąteczny sernik na korzennym spodzie z nutą pomarańczy Spód: 1 szklanka mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka domowego masła orzechowego (lub trochę więcej) 40 g masła (jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, można dodać odrobinę więcej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka miodu
FitKotZakwas zrobiłam według tego przepisu poniżej:Na ten przepis użyłam zakwasu, który ma ponad miesiąc.http://jollowanie.blogspot.com/search?q=zakwas+- nie cały słoik litrowy zakwasu ok.700ml- 10
Pasje Jolkiktóre bywają dość często) tylko na ciasto makowe w kształcie bułek. :-)) Dosłownie, bo maku w nich sporo, do tego ziarno słonecznika, trochę mąki pełnoziarnistej i smaczne, pełnowartościowe bułeczki gotowe. Polecam, ja uwielbiam piec bułki i to chyba nawet bardziej niż chleby, choć jadać wolę te drugie. Zadowoleni, mlaskający domownicy- bezcenne... :-)) Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki(...)orkiszowej pełnoziarnistej - 100g mąki żytniej chlebowej (żurkowej, typ 720) - 20g świeżych drożdży - 12g soli (u mnie himalajska, zwykłej troszkę mniej) - ok.420ml wody - 40g maku - 2 kopiaste łyżki słonecznika - 4 łyżki oliwy z oliwek Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 2 łyżki mąki, dolać letniej wody i dokładnie rozmieszać, odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałe mąki, dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe
Smaczne Zdroweboku 20 cm 300 g mąki orkiszowej 150 g zimnego masła 4 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 0,5 szklanki cukru brązowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 4 białka i 0,5 szklanki cukru pudru na bezę Maliny około 200 g ,zamrożonych nie rozmrażamy wcześniej!. Z podanych składników zagnieść szybko ciasto , delikatnie podsypując mąką ,jeśli będzie się kleić
Ladylaura.Pyszny chlebek z chrupiącą skórką, pieczony w naczyniu żaroodpornym, a ciasto wyrabiamy zaledwie w 3 minuty. Szybki i pyszny- tak można określić ten chlebek, u mnie na pewno będzie gościł dość często :) Składniki: 650 g mąki (u mnie 500 g pszennej i 150 g orkiszowej), 25 g świeżych drożdży, 3 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru, 2 łyżki oleju
Aga w kuchniszczęście jabłuszka mamy dostępne cały rok i takich ciast jak szarlotki nigdy nie zabraknie na naszych stołach😇 Oczywiście nie mogło jej zabraknąć również na mojej liście przepisów☝ Ta wersja zawiera same żółtka, także automatycznie macie rozwiązany problem zalegającej połówki jajka😀 Składniki na dużą blaszkę 37x26 -3 szklanki mąki orkiszowej -200 g masła extra -4 zółtka -pół szklanki cukru pudru
Zdrowie i pysznie na talerzuupieczenia maleńkich, uroczych słodkości. Proponuję pyszne, mięciutkie waniliowe babeczki z zatopioną truskawką w środku. Bardzo proste do przygotowania, na bazie puszystego ciasta ucieranego. Nie jest to tradycyjne ciasto muffinkowe- wymieszać mokre i suche składniki, potrzeba kilku minut, by utrzeć masło z cukrem. Świetne na letnią porę, do zabrania na wycieczkę lub na imprezę pod chmurką. Babeczki będą bardziej treściwe(...)białego serka. Przepis na smaczną polewę z serka znajdziesz tutaj . Zapraszam do przepisu! Składniki na 12 muffinek: 100 g masła 100 g cukru/ksylitolu 2 jajka 150 g mąki orkiszowej jasnej 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 50 ml mleka 12 truskawek cukier puder do posypania Wykonanie: miękkie masło utrzeć ze zmielonym ksylitolem na puszystą, jasną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orkiszowej lub pszennej 1 łyżka cukru szczypta soli tłuszcz do smażenia rodzynki, cukier puder do podania wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy sól oraz cukier i ubijamy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka. Przesiewamy mąkę, i dodajemy ją do masy, delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy ser wymieszany ze śmietaną, mieszamy na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Małymi porcjami wykładamy ciasto formując
Domowy Smak Jedzeniainspirujących wielce, dających duże pole manewru w kwestii doboru np. dodatków. Wieczorem zagniotłam ciasto a rano bułeczki napełniłam nie wiśniami tylko powidłem. Naprawdę zapachniało jesienią!!! 10 bułek zniknęło razem z kakao nim się spostrzegłam... Buchty z powidłem 30 g świeżych drożdży 280 g mąki orkiszowej typ 630 150 ml letniego mleka, może być roślinne 1/2 łyżeczki soli(...)puder W misce mieszamy mąkę, sól i skórkę cytrynową. Żółtka ucieramy z cukrem a następnie łączymy z mlekiem, drożdżami i przestudzonym masłem. Dodajemy stopniowo mąkę i mieszamy, wyrabiamy gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłym miejscu lub na noc do lodówki. Po wyrośnięciu ciasto odgazowujemy (jeśli było w lodówce najpierw ocieplamy na 30 minut). Dzielimy na 10 części
Dzieje kuchennej Wiewióryskładniki: 700-800 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g drożdży 1 jajko 100 g cukru 180 ml letniej wody 180 ml letniego mleka 100 g miękkiego masła 100 g rodzynek sułtanek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 szczypta soli dodatkowo: 1 jajko do smarowania wykonanie: Mąkę przesiewamy z cynamonem oraz gałką muszkatołową do dużej miski. Dodajemy sól(...)jajko, pokrojone na kawałki masło oraz ciepłą wodę i mieszamy. Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem oraz letnim mlekiem. Wlewamy do ciasta i zagniatamy. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie, elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Na końcu dodajemy rodzynki i wgniatamy je w ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 min. do podrośnięcia. Następnie odrywamy po kawałku ciasta formujemy kuleczki
Domowy Smak Jedzeniamąką- może być zwykła pszenna czy pełnoziarnista, mieszana lub- ostatnio ulubiona- orkiszowa. Nie zwlekajcie z jego przygotowaniem, tym bardziej, że składniki miesza się łyżką, przygotowuje w 5 minut, piecze tylko 25 min., ale niestety... zjada w minutę! ;))) Jestem pewna na 100%, że po spróbowaniu tego ciasta będzie często gościło na Waszym stole, bo jest przepyszne! :) * kremowy serek naturalny
Kraina Miodem Płynącataki, od zwyczajnego ciasta różni je to, że zamiast wody dodaje się do nich maślankę, ciasto pięknie wyrasta i do tego jest bardzo chrupiące, nadzienie do nich zrobiłam z pieczarek i czarnej fasoli. Wypróbujcie koniecznie. Składniki (ok 35-40 pierożków) 300g mąki orkiszowej (lub innej im bardziej pełnoziarnista mąka tym więcej wchłonie płynu) 4-5 g suchych aktywnych drożdży(...)drożdże, sól, cukier, kurkumę, maślankę podgrzewamy z olejem do temperatury ok 40 stopni (tak żeby można zamoczyć palec i się nie oparzyć zbyt wysoka temperatura może zabić drożdże i ciasto nie urośnie) wlać do mąki wymieszać łyżką powinno powstać gładkie ciasto jeśli nie chwilę wyrabiać lub dodać maślanki lub oleju. Pozostawić do wyrośnięcia najlepiej w ciepłe miejsce około 40 minut
zdrowa vege kuchniabardziej placuszki z uwagi na swój mały rozmiar. Jedzono je podobno już w starożytnej Grecji w IV w p.n.e. Są przepyszne i zapewniam Was, że się udają, choć skład ciasta może Was zaskoczyć. Nie ma w nim mleka oraz jajek, za to jest sporo oliwy z oliwek. Przepis na tiganites powinien więc zainteresować alergików i wegan. A ja polecam każdemu(...)dorzucam bezpośrednio do ciasta. Dzięki temu wydaje się słodsze, mimo że nie ma w nim ani grama cukru ;) Ponieważ ciasto na tiganites zawiera w sobie oliwę, placuszki smażę na nieprzywierające patelni i nie smaruję jej już żadnym tłuszczem. Tiganites - greckie placuszki z oliwą Składniki / na 8-10 placuszków: 150 g mąki (polecam wykorzystać pełnoziarnistą lub orkiszową) pół łyżeczki soli pół
Chilli Czosnek i Oliwa