robota kuchennego. Zawsze ratował mnie wówczas zwyczajny ręczny mikser. Niestety, staruszek odmówił posłuszeństwa. Przypomniałam sobie o przepisie, z którego korzystałam przed laty, a pochodzi stąd . Nie musisz wyrabiać ciasta, a pieczenie jest niekłopotliwe i nie zajmuje tyle czasu co z tradycyjnego przepisu. Przepis tym razem nieco zmodyfikowałam i nie wyrastał jak w orginale w ściereczce suto wysypanej mąką(...)skorupkę. Składniki: 400 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 2 łyżki zakwasu żytniego 2 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suchych 300 ml wody 1,5 łyżeczki soli morskiej Wykonanie: wszystkie składniki wymieszać łyżką, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 12 godzin, najlepiej na całą noc wyrośnięte ciasto przełóż na papier wysmarowany olejem i umieść w misce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 1/2 łyżeczki kardamonu 100 g cukru 30 g drożdży 1 jajko 250 ml mleka 100 g masła 1 szczypta soli wykonanie: Drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru, 2 łyżkami mąki oraz 1/3 szklanki ciepłego mleka. Dokładnie wymieszane składniki odstawiamy na ok. 15 min. aby zaczyn podrósł. Masło roztapiamy. Mleko podgrzewamy. Mąkę mieszamy(...)kardamonem, pozostałym cukrem oraz z solą. Gdy zaczyn będzie podrośnięty przekładamy go do dużej miski i stopniowo dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie łatwo odchodziło od dłoni lub wyrabiamy przy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta przez ok. 7 min. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy ciasto w ciepłym miejscu na ok. 60 min. do wyrośnięcia. składniki na nadzienie
Domowy Smak Jedzeniatrochę zaszalałam z ciasteczkami , bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie(...)orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Artykuł Pierniczki z masłem orzechowym
Fitkottrochę zaszalałam z ciasteczkami , bo wiele przepisów mnie zainteresowało i koniecznie musiałam je wypróbować Te pierniczki zobaczyłam na blogu Zdrowie na języku i trochę zmodyfikowałam dwa przepisy, łącząc mąkę orkiszową ze zmielonymi płatkami, a karob z przyprawą do piernika. Iście hybrydowo, prawda? Powstały kruche, orzechowe ciasteczka z aromatem piernika. Z czasem na pewno stają się bardziej miękkie, ale u mnie(...)orzechowe podgrzać i odstawić do przestudzenia. Płatki owsiane zmielić z siemieniem lnianym na mąkę w blenderze. Wymieszać z mąką orkiszową, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową, karobem i cynamonem. Wsypać do przestudzonych mokrych składników, dodać jajko i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość kilku milimetrów i wycinać kształty. Piec około 10 minut w 180 stopniach. Artykuł Pierniczki z masłem orzechowym
Fitkotcoś na co właśnie miałam największą ochotę. Pankejki. Składniki (na 2 porcje): 1 szklanka mąki orkiszowej 1 jajko 2/3 szklanki mleka szczypta proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżka syropu klonowego do ciasta 2-3 łyżki migdałów w płatkach olej rzepakowy do smażenia do podania: syrop klonowy, truskawki
Mango PapajaCiasto z galaretką na karnawał.Edyta Guhl. Witajcie Kochani, karnawał zapowiada się wesoło. Zaplanowałam kolorowe ciasto z galaretką i jeszcze przy żadnym z wypieków tyle się nie uśmiałam co tym razem. Biszkopt upiekłam z mąki orkiszowej, ponieważ zwykła mąka wyszła, a w szafce znalazłam tylko dwa rodzaje mąki razowej, a także mąkę orkiszową i gryczaną. Biszkopt z mąki razowej? Hmmm
dolcevitainmykitchenmasła 125 cukru pudru (zmieliłam trzcinowy) 1 jajko 50g orzechów (u mnie brazylijskie; robiłam tez w włoskimi) 240g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna) 1 łyżka karobu (można użyć kakao) 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) Dodatkowo: mąka do podsypywania ciasta (u mnie ta sama co w ciastkach) Orzechy należy zmielić. (U mnie powstała wilgotna papka - dłużej mielona byłaby masłem orzechowym
Di gotujedomu często unosi się zapach świeżo upieczonego bochenka chleba, w Twoim też? Składniki (na 1 bochenek): 500 gram mąki orkiszowej 390 ml ciepłej wody 7 gram suchych drożdży 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki na chleb wymieszać i wyrobić gładkie ciasto, które odkleja się od dłoni. Jeśli ciasto jest zbyt suche należy dolać więcej wody a jeśli zbyt mokre- dosypać mąki
Mango Papajaminut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałe składniki (200 g mąki pszennej typ 750, 100 g mąki orkiszowej, 200 g maślanki, 10 g soli), dodać zaczyn i wymieszać. Przed wyrabianiem ręce mocno oprószyć mąką, podsypywać również blat (ciasto można wyrabiać na stolnicy, blacie lub od razu w dużej misce). Czas wyrabiania bywa różny, u mnie było to około
Passions hobbies lifeprzykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobi
w mojej kuchniprzykryć sciereczką i pozostawić do rana. Rano dodać 1 kg.mąki pszennej/można dać 30 dag maki orkiszowej i 70 dag pszennej/, 3 szklanki ciepłej wody,23 gramy świeżych drożdży rozpuszczonych w pół szklanki ciepłej wody. Wymieszać ciasto dodając : 3/4 szklanki otrąb pszennych , lub żytnich /mają więcej błonnika/ ,1/2 szklanki słonecznika , 1/2 szklanki pestek dyni , 1/2 szklanki siemienia lnianego.Wyrobi
w mojej kuchniwrzesień i bawiłam się tylko matematyką w godzinach popołudniowych, nocą oraz nad ranem..Lepiłam pierogi.Orkiszowe PierogiSkładniki:1 szklanka mąki orkiszowej łyżka oleju rzepakowegogorąca woda (ale nie wrząca)Przygotowanie:Połączyć mąkę z olejem a następnie dodać tyle wody, aby ciasto mączne zabrało wystarczającą jego ilość. Ciasto ma być plastyczne.Odłożyć ciasto pod ściereczką na około pół godziny, aby mogło dobrze
Eat Shrimpswięcej wydzielanych gazów podczas fermentacji ciasta. Ponadto zwiększa tolerancję na obróbkę mechaniczną ciasta. Sól hamuje aktywność enzymów, co jest bardzo istotne, jeśli masz mąkę otrzymaną z porośniętego ziarna. Sól też doskonale maskuje niepożądane smaki. Może z punktu widzenia domowego chlebowypiekacza wydaje się to mało istotne, jednak jest to metoda popularna przy produkcji pieczywa. Otóż ciasto powinno przefermentować, aby było(...)lodówki. Składniki (na 12 bułek) cały roztwór solno - drożdżowy 500 g mąki orkiszowej chlebowej 200 g wody 15 g miodu 10 g miękkiego masła Przygotowanie bułek: Umieść wszystkie składniki w misce, oprócz masła. Połącz składniki i wyrabiaj około 5 minut. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Rozciągnij je, wyłóż na nie masło. Ciasto następnie złóż i wyrabiaj około 10 minut
Grahamka, weka i kajzerkamokrą, wilgotną konsystencję i tutaj główną przyczyną jest puree śliwkowe, które nadaje ciastu takiej wilgotności. Poza tym ciasto charakteryzuje się kawałkami czekolady oraz pysznymi, laskowymi orzechami w środku. Pychotka! Składniki (na formę keksową o długości 30 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 3/4 szklanki mąki żytniej chlebowej (lub razowej) 400 gram śliwek 4 łyżki cukru (użyłam trzcinowego) 4 łyżki(...)się składników. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut (pieczemy do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Opcjonalnie dekorujemy polewą. Smacznego, Klaudia
Mango Papajadrodzy... dziś są moje urodziny! Więc koniecznie musi być przepis na ciasto! Bierzcie kawałek i świętujcie ze mną. Ps. Przypominam o trwającym konkursie urodzinowym :) Składniki: 3 żółtka 100g masła 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250g mąki ( używam orkiszowej 650 od Młynu Kopytowa ) 2 opakowania budyniu 10 śliwek różowych 2 łyżki cukru do posypania śliwek Zimne(...)drugiego. Mniejszy kawałek wkładam do zamrażarki. Większym kawałkiem wylepiam blachę i wkładam na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewam do 190*C i przez 15 minut podpiekam spód ciasta. Na ostudzonym cieście układam połówek śliwek, miąższem w dół i posypuję je łyżką cukru. Budyń przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu, gotowy i ciepły wlewam do blaszki - powoli
Gotowanie i blogowanie