ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:118/216)

Chlebem i solą. 235

program warsztatów, że mogliśmy wypiekać i smakować różne rodzaje chleba na miejscu, ale i zabrać przygotowane ciasto do domu i delektować się gorącym bochenkiem kolejnego dnia wspominając miłe warsztatowe chwile.   Podczas warsztatów wraz z zaproszonymi blogerami i dziennikarzami upiekliśmy: bułki orkiszowe chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z  figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo

KUCHARNIA
SPIRALKI CZEKOLADOWO-WANILIOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 162

Przepis znalazłyśmy tutaj . Składniki: -70g ksylitolu(może być cukier) -175g miękkiego masła -230g mąki orkiszowej -2 łyżki nutelli -1 łyżka kakao - kilka kropli aromatu waniliowego Masło zmiksować z cukrem i dodać aromat waniliowy. Dodać mąkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, nutellę i wyrabiamy. Oba kawałki ciasta(ciemne

Smaczne Zdrowe
Razowe ciasto z marcepanem i jablkami czyli poWeekendowe Lakocie odc.80 169

jedno popołudnie w czasie imprezy urodzinowej Syncia. Przepis podpatrzony w Kornikowej Kuchni . Razowe ciasto z marcepanem i jablkami 2 kwaśne jabłka 1 cytryna 100 g marcepanu 150 g miękkiego masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego (pominęłam) 3 jajka 180 g mąki razowej orkiszowej (u mnie była to mieszanka pół na pól maki pszennej razowej i zwykłej) 1 łyżeczka(...)jajku i dalej miksujemy, by składniki dobrze się połączyły. W osobnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych i dalej miksujemy. Otrzymamy dość gęste ciasto. Przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem i wyrównujemy wierzch łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Do ciasta delikatnie wciskamy jabłka naciętą stronę do góry. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wytrawne ciasto z papryką i pomidorami 163

Kolejny przepis z cyklu zagubionych. Się zagubił, ale już się znalazł :) To pyszne drożdżowe ciasto nie należy do szybkich, jednak jego przygotowanie, choć długie, to pozostaje proste. Rezultat jest tak pyszny, że nie będziecie żałować ani minuty spędzonej na przygotowania.   Składniki: 450 g mąki orkiszowej 150 g chudego twarogu lub tofu 150 ml letniej wody 50 ml wrzątku(...)zalewamy wrzątkiem. W letniej wodzie rozrabiamy drożdże i dodajemy do mąki wymieszanej z solą i rozmarynem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę, twaróg i pomidory razem z wodą, którą zostały zalane. Ciasto wyrabiamy ok. 5 minut i zostawiamy do wyrośnięcia. Po 5 minutach ciasto znowu ugniatamy i przekładamy do formy, w której będzie pieczone. Zostawiamy przykryte ściereczką na 30 minut do wyrośnięcia

Kucharzyca
Ciasto czekoladowo adwokatowe z ganache 176

każdym kawałku chce się więcej i więcej.  Porcelana Rodos Bogucice Składniki: Ciasto: 150 g masła 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania 60 g cukru  100 g cukru kokosowego 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 50 g kakao 180 ml adwokatu 180 g mąki orkiszowej T 650 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 duże jajka Ganache: 100 g czekolady mlecznej(...)Jajka roztrzepać w naczyniu ( nie miksować) wlać letnią masę czekoladową i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać  na gładką i jednolitą masę. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka

Ala piecze i gotuje
mini pączki z dynią 159

orkiszowej 200 g puree z dyni 1 jajko 2 łyżki cukru 60 ml mleka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 szczypta soli 1 łyża spirytusu dodatkowo: tłuszcz do smażenia wykonanie: Cukier, jajko, puree z dyni oraz sól miksujemy. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia, alkohol. Następnie wlewamy mleko i całość miksujemy. Łyżką nabieramy ciasto

Domowy Smak Jedzenia
KRUCHE CIASTECZKA W 3 WERSJACH 173

jajka czekoladowe Kinder niespodzianki...Jednak nie je ich, a tylko rozpakowuje zabawki, dlatego też mam w domu pełno mlecznej czekolady, której nikt nie chce zjeść....Postanowiłam poeksperymentować i na cieście  rozwałkowałam pokruszoną czekoladę. Ciastka wyszły nieziemskie, bo czekolada zrobiła się w środku chrupiąca. Dodatkowo jeszcze miałam z ostatnich wypieków trochę toffi,  tak więc powstały 3 wersje ciasteczek(...)przepisu wychodzą dwie pełne blaszki ciasteczek. Dodatki do nich można skomponować samemu lub zrobić ciasteczka bez niczego. Idealnie smakują do porannej kawy lub  herbaty:) Składniki: -460g mąki orkiszowej -350g masła(dałam twarde) -140g ksylitolu -kilka kropli aromatu waniliowego Dodatkowo(nie trzeba, ale ja użyłam): -1 łyżeczka kakao -trochę czekoladek z jajek Kinder niespodzianki -karmel Masło pokroić

Smaczne Zdrowe
Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru 147

ciasto jest drożdżowe i będzie odstawiane do wyrośnięcia. Efekt końcowy bardzo zadowolił mnie i moich degustatorów. Wyszły delikatne, puszyste, nie za słodkie. Nawet na 2 dzień, trzymane pod ściereczką zachowują swój smak i sprężystość jak od razu po zrobieniu. Wszystkie składniki z lodówki mają być w temperaturze pokojowej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: (ok. 64 szt.) -650 g mąki orkiszowej -kostka(...)zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.) 3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasto "wiewiórka" (z jabłkami i agrestem) 114

suszonych owoców. Ja standardowo odbiegłam od oryginału zastępując suszone owoce agrestem. Ciasto jest lekkie, smaczne i w sam raz na jesienne wieczory. Składniki (na formę 20x 15 cm): 4 jabłka, pokrojone w kostkę 300 gram agrestu po 1/2 łyżeczki cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, goździków 1 szklanka mąki (użyłam orkiszowej typ 2000) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 2 łyżki(...)pieczenia, orzechy, cukier i kakao. W drugiej misce mieszamy jajka, oliwę z oliwek i jogurt naturalny oraz owoce. Do drugiej miski wsypujemy składniki suche i dokładnie mieszamy zawartość obu. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 55-60 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce

Mango Papaja
Parkin czyli piernik z Yorkshire w wersji wegańskiej 137

trzcinowego nierafinowanego Przygotowanie: W kąpieli wodnej połącz melasę, cukier i olej kokosowy. Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w blenderze, ale nie na mąkę tylko tak na 50 %. Do dużej miski przesiej mąkę, sodę i przyprawę piernikową. Połącz wszystko razem (nie zapomnij o mleku). Ciasto jest gęste ale lejące, więc spokojnie Przełóż do formy wysmarowanej olejem kokosowym lub innym roślinnym

greenscarf
Frankfurter Kranz. Tort z Frankurtu 276

Frankfurter Kranz to niemiecka specjalność cukiernicza rodem z Franfurtu. Tort składający się z wielu warstw upieczonych z ciasta biszkoptowego lub piaskowego i maślanej masy, ozdobiony krokantem z orzechów laskowych, włoskich lub migdałów. Warstwy kremu mogą być wzbogacone konfiturą, a góra ozdobiona kandyzowanymi wiśniami. Całość bardzo klasyczna, elegancka i subtelna w smaku. Prezentuje się świetnie i tak samo smakuje. Wprowadziłam małe(...)modyfikacje, by tort pieczony w domu był nieco mniej kaloryczny i zdrowszy. Cukier zastąpiłam ksylitolem i muszę stwierdzić, że biszkopt pomimo dodatku mąki orkiszowej jest po prostu rewelacyjny. Krem maślany jest oryginalny, bardzo smaczny, ale i kaloryczny. Tort idealny dla tych wszystkich, którzy wykluczyli ze swojej diety cukier ze względów zdrowotnych lub chcą po prosto zdrowiej żyć i nie odmawiać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Mocno cytrynowe muffinki z mąki orkiszowej 203

pszennej. Orkisz jest źródłem bialka, blonnika oraz innych minerałów i witamin. W mojej kuchni od tej pory napewno zagości na stałe :) Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki brązowego cukru skórka otarta z 1,5 cytryny(...)wymieszać z jogurtem, mlekiem i olejem. Dodać sok i skórkę cytrynową. Połaczyć z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Muffinki studzić na kratce. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym (utrzeć dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny). Smacznego

kuchnia doski
Keks - zdrowsza wersja bez cukru 153

Keks to dla mnie najbardziej bożonarodzeniowe ciasto. Odkąd pamiętam pojawiał się u nas na świątecznym stole. Zawsze lubiłam to ciasto i nic przez lata się nie zmieniło. Keks robię tylko raz w roku i to pewnie stanowi o jego wyjątkowości, nie ma szans by sie mógł znudzić. Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy(...)biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową (przepis tutaj ). Dzisiejszy keks to tradycyjny keks, ale taki "babkowy", ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" i jest jak zwykle niezawodny. Polecam! Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, słodkich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
muffiny szpinakowe z truskawkami 124

składniki na ok. 16 szt.: 60 g szpinaku, świeżego 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 ml oleju 150 ml śmietany, kwaśnej 160 g cukru 2 jajka 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g truskawek (ja użyłam mrożonych) wykonanie: Szpinak myjemy, przekładamy do naczynia naczynia miksujące. Dodajemy śmietanę oraz olej i miksujemy na jednolitą papkę(...)mieszamy. Dodajemy cukier oraz sok z limonki, mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę tryskawki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w 160-170 st. C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
owsianka na wodzie z prażonym jabłkiem 150

składniki: 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki rodzynek ok. 5-7 orzechów laskowych

Domowy Smak Jedzenia