ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:116/216)

Mocno cytrynowe muffinki z mąki orkiszowej 240

pszennej. Orkisz jest źródłem bialka, blonnika oraz innych minerałów i witamin. W mojej kuchni od tej pory napewno zagości na stałe :) Zachęcam do wypróbowania. Składniki: 2,5 szklanki mąki orkiszowej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 3 jajka 1/2 szklanki oleju 3/4 szklanki brązowego cukru skórka otarta z 1,5 cytryny(...)wymieszać z jogurtem, mlekiem i olejem. Dodać sok i skórkę cytrynową. Połaczyć z cukrem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papierowymi papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 25 minut. Muffinki studzić na kratce. Po wystudzeniu polać lukrem cytrynowym (utrzeć dokładnie cukier puder z sokiem z cytryny). Smacznego

kuchnia doski
Keks - zdrowsza wersja bez cukru 187

Keks to dla mnie najbardziej bożonarodzeniowe ciasto. Odkąd pamiętam pojawiał się u nas na świątecznym stole. Zawsze lubiłam to ciasto i nic przez lata się nie zmieniło. Keks robię tylko raz w roku i to pewnie stanowi o jego wyjątkowości, nie ma szans by sie mógł znudzić. Pyszny, aromatyczny z mnóstwem kolorowych bakalii, długo utrzymuje świeżość, a właściwie im starszy(...)biszkoptowy bez dodatku tłuszczu oblany polewą czekoladową (przepis tutaj ). Dzisiejszy keks to tradycyjny keks, ale taki "babkowy", ucierane ciasto z dodatkiem masła. Równie pyszny! Cukier zastąpiłam ksylitolem, także polecam nieco zdrowszą wersję! Ksylitol zamiast cukru doskonale sprawdza się we wszystkich ciastach ucieranych. Przepis pochodzi z "Kuchni polskiej" i jest jak zwykle niezawodny. Polecam! Wszystkim czytelnikom mojego bloga życzę zdrowych, słodkich

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
muffiny szpinakowe z truskawkami 160

składniki na ok. 16 szt.: 60 g szpinaku, świeżego 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 ml oleju 150 ml śmietany, kwaśnej 160 g cukru 2 jajka 2 łyżki soku z limonki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g truskawek (ja użyłam mrożonych) wykonanie: Szpinak myjemy, przekładamy do naczynia naczynia miksujące. Dodajemy śmietanę oraz olej i miksujemy na jednolitą papkę(...)mieszamy. Dodajemy cukier oraz sok z limonki, mieszamy. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę tryskawki i mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek na muffiny wyłożonych papierowymi papilotkami. Pieczemy w 160-170 st. C przez 25 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawimy do całkowitego wystudzenia. dodatkowo

Domowy Smak Jedzenia
owsianka na wodzie z prażonym jabłkiem 177

składniki: 4 łyżki płatków owsianych lub orkiszowych 1 łyżeczka wiórek kokosowych 1 łyżeczka siemienia lnianego 1 łyżeczka maku 2 łyżeczki rodzynek ok. 5-7 orzechów laskowych

Domowy Smak Jedzenia
Chleb orkiszowy ubijany 157

składniki na dwa bochenki : 840 g mąki orkiszowej 160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową) 10 g świeżych drożdży sól 20 g ok 800g wody Wykonanie: Wieczorem: 1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę. 2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie(...)ocieplenia przed dalszym formowaniem. 4. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć mąką po wierzchu. 5. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty. 6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza. W ten sposób powstaną dwa bochenki. 7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić

Posadzone i zjedzone
domowe gofry na kefirze 256

składniki: 300 ml kefiru naturalnego (u mnie kwaśne mleko) 3 jajka (żółtka oddzielone od białek) 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 3 łyżki cukru pudru 2 -3 łyżeczki z prawdziwą wanilią 3 łyżki masła, rozpuszczonego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Żółtka mieszamy z kefirem. Do osobnego naczynia przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier puder(...)mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do żółtek z kefirem dodajemy wymieszane suche składniki, mieszamy. Dodajemy masło, mieszamy. Na końcu dodajemy ubite białka i przy pomocy szpatułki delikatnie łączymy z ciastem. Pieczemy partiami w nagrzanej gofrownicy na złoty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą, dżemem lub bitą śmietaną i dowolnymi owocami

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowy z adwokatowym kremem 208

stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tłuszczu. Nie jest łatwo upiec biszkopt z dodatkiem kakao, by nie opadł. "Kuchnia Polska" podaje świetny sposób jak temu zaradzić - przeczytaj w opisie. Pięknie się prezentuje, świetnie porcjuje, idealny na wyjątkowe okazje, na pewno godny polecenia!   Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej (pół na pół jasnej z pełnoziarnistą(...)dżemu z pigwy lub innego 160 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany kremówki Wykonanie:   obie mąki wymieszać i zagnieść z zimnym masłem pokrojonym na małe kawałeczki na jednolite ciasto. Gdyby masa się nie kleiła dodać 1 łyżkę zimnej wody. Ciastem wylepić tortownicę o średnicy 24 cm, wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia, następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rustykalna tarta brzoskwiniowa-pyszna 186

tarta bedzie bardziej szykowna.Musicie sprobowac,bo tarta jest przepyszna.Niesamowicie chrupiace kruche ciasto i pachnace karmerlizowane brzoskwinie,to zachwyci kazdego.Ponadto to male co nieco do kawy jest niskokaloryczne,gdyz owoce leza na ciescie bez dodatkow typu smietanka czy mascarpone.Bardzo prosto i pysznie.Polecam!Skladniki:250 g maki (uzylam orkiszowej jasnej-630)60 g cukru pudru + 1 lyzka do posypaniaszczypta soli125 g zimnego(...)jajko,uformowac kule ,owinac w folie i umiescic na 30 minut w lodowce.Brzoskwinie przepolowic,usunac pestki i pokroic w cienkie 3-4 mm polkrazki.Na lekko podsypanej maka powierzchni rozwalkowac ciasto na prostokat o wymiarach 35x25 cm.Na walku przeniesc go na blache wylozona papierem do pieczenia.Na ciescie ulozyc pokrojone brzoskwinie,pozostawiajac dookola wolny 5-cm rant.Ten rant na koniec zawinac,zakladajac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy makaron orkiszowy 146

zjesz swój makaron? 2 szklanki mąki orkiszowej użyłam (Bio Planet) duże jajo 150 ml zimnej wody 1/2łyżeczki soli himalajskiej mąka orkiszowa do podsypywania 2 łyżeczki soli himalajskiej do gotowania makaronu Na stolnicy przesiać mąkę robić wgłębienie i  wbić jajko, wsypać sól, wlać wodę i zagnieść ciasto. Podsypując mąką wałkować cienko ciasto  i zostawić do przeschnięcia. Wysuszony placek

AZgotuj!
DOMOWE BUŁKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM 177

się stać długo w kuchni. Polecam! PRZEPIS NA DOMOWE BUŁECZKI PSZENNO - ORKISZOWE Z MIODEM - 300 g mąki pszennej - 180 g mąki orkiszowej - 2 łyżki płaskie mąki żytniej - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli - 1-2 łyżki oliwy - woda około 1 szklanki, tak aby wyrobić elastyczne miękkie ciasto - paczka drożdży instant Mąki wymieszaj z drożdżami dodaj pozostałe składniki, wyrabiamy miękkie elastyczne

SMYKWKUCHNI
Odchudzony keks 172

tarce o małych oczkach i odstaw na ok. 15 minut. W tym czasie w misce wymieszja mąkę orkiszową, gryczaną oraz proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Następnie dodaj posiekane bakalie oraz jabłko i marchew oraz mleko kokosowe. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni

365 dni dookoła kuchni
Orkiszowe naleśniki 175

Zrolowane, czy złożone w kopertę? Dzisiaj proponuję przepis podstawowy na naleśniki z mąki orkiszowej! Składniki na naleśniki: 1 szkl mąki orkiszowej, np. TOTA 1 szkl mleka 1 szkl wody gazowanej 1 jajo szczypta soli oliwa Wykonanie: Mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajko i szczyptę soli zmiksować. Ciasto odstawić na 20 minut. Po tym czasie smażyć naleśniki na wysmarowanej oliwą patelni

Trufelkowo
Puszyste zielone naleśniki orkiszowe z pikantną konfiturą wiśniową 184

krótko zmiksować lub roztrzepać. Następnie wlać masę szpinakową. W osobnej misce wymieszać ze sobą oba rodzaje mąki orkiszowej, proszek do pieczenia i sodę. Do składników mokrych wsypać składniki suche i dobrze wymieszać lub zmiksować. Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką, wlewać chochlę ciasta naleśnikowego i rozprowadzać je kolistym ruchem na całości patelni. Smażyć krótko z obu stron. Naleśniki podawać

Passions hobbies life
Muffiny z mąki orkiszowej z kakao 211

Łupina chroni ziarno przed zanieczyszczeniami i ma wiele cennych dla zdrowia właściwości odżywczych. Składniki : 250 g mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1 jajo 2 łyżki miodu 100 g oleju 1 łyżka naturalnego kakao Przygotowanie : Wszystkie składniki mieszam mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przekłądam do foremek do muffin. Piekę 40 minut w 180 stopniach C. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Moskole, czyli placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków po góralsku 168

sztuk Czas przygotowania: 15 minut Potrzebujesz: 500g ugotowanych ziemniaków 100-150g mąki pszennej lub orkiszowej, a ewentualnie bezglutenowej, np. gryczanej 1 łyżeczka soli Wykonanie: 1 Ziemniaki zetrzyj na tarce. 2 Ziemniaki, mąkę i sól umieść w malakserze i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie, ale nie lepiące się do rąk! W razie potrzeby dosyp mąki. Ilość mąki zależy

Blendman

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję