ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:116/216)

Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie 132

oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne. Połączenie płatków orkiszowych z owocami i nabiałem to dobry poranny zestaw. Daje energię i zapewnia sporą ilość białka, błonnika i innych elementów niezbędnych, by dobrze rozpocząć dzień. Może to Wasze nowe danie na #ŚniadanieBezMięsa ? Zobaczcie przepis na babeczki gruszkowo-orkiszowe POTRZEBUJEMY trzy gruszki jabłka dwa jajka mały(...)mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego J Łyżką wykładamy je do foremek na muffiny. Pamiętamy, że babeczki lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza. Artykuł Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Czekoladowy clafoutis z czereśniami 126

Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki mąki (u mnie orkiszowa pełnoziarnista) 3/4 szklanki mleka 2-3 łyżki kakao 1/2 laski wanilii (same ziarenka) 2 łyżki cukru skórka z 1/2 cytryny szczypta soli 400 gram wydrylowanych czereśni Wszystkie składniki prócz czereśni mieszamy na gładką masę. Na dnie formy do pieczenia układamy czereśnie, zalewamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika

Mango Papaja
Ciasto kokosowo-cukiniowo-bananowe bez jajek 196

szklanka, czyli ok. 150 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 3 łyżki fruktozy (dałam zamiast ksylitolu, bo chciałam resztkę, która mi została, zużyć) 1 płaska łyżeczka sody 4 łyżki oleju banan 1 szklanka startej na grubych oczkach cukinii niepełna szklanka kefiru* garść rodzynek imbir, kurkuma * zastąpienie kefiru mlekiem sojowym uczyni z tego ciasta produkt wegański:) Nastawiłam piekarnik na 180* C. Ciasto zrobiłam

Zdrowa Kuchnia Sowy
Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi 146

godzin w temperaturze pokojowej.Składniki (na 2 foremki a 20cm):270 g zaczynu330 g zaparki200 g mąki orkiszowej razowej 300 g mąki luksusowej (typ 550)200 g zmielonych orzechów włoskich250 g wody6 soli7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta do ich dokładnego połączenia i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 15 minut. Zagnieć krótko(...)godziny) do temperatury pokojowej, a nawet troszeczkę wyższej, na przykład w piekarniku z włączonym światłem. Pamiętaj, aby ciasto cały czas było pod przykryciem, albo włożone do torby foliowej. Ciasto bardzo ładnie rośnie, mimo iż jest wyłącznie na zakwasie pszennym potrafi prawie dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Nagrzej piekarnik do 220 °C. Oprósz wierzch bochenka mąką i piecz przez około 45 minut

Grahamka, weka i kajzerka
Jak zrobić idealne kruche wegańskie ciastka? Przepis podstawowy. 267

masy mąki, no góra 200 g w sumie. Ciasto jest plastyczne, możecie wycinać dowolne kształty, a ciacha po upieczeniu spokojnie wytrzymają tydzień (przechowywane puszcze czy też w słoiku). Składniki na około 40 sztuk: 350 g mąki pszennej, ale nawet 200 g z tego może to być inna mąka np. pełnoziarnista orkiszowa jak to było u mnie 1 dojrzały banan łyżeczka

greenscarf
PRECLOWE BUŁECZKI 180

ciasto na 8 części, teraz dzielę już zawsze na 10, i tak jest co jeść... :-) Inspiracją był przepis znaleziony tutaj , jednak dostosowałam go do używanej przeze mnie mąki. W oryginale były na mące pszennej chlebowej, ja przygotowałam od razu na orkiszu, ale podaję także ilości mąki pszennej, dla tych, którzy chcieliby bułki preclowe pszenne. Składniki: - 520-540g mąki orkiszowej(...)małe jajko (M) - 12g świeżych drożdży lub 5g suchych Dodatkowo: - 2l wrzącej wody - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka soli - 1 łyżka cukru (ja nie daję) - trochę mąki do podsypania ciasta - 1 małe jajko Odważyć 540g mąki, z tego 20g odłożyć do ewentualnego dosypania na końcu. Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki i ok.50ml (g) letniej wody, dokładnie zamieszać

Smaczne Zdrowe
Kruche łaciate ciasteczka z mąką orkiszową i karobem na Dzień Kota 2018 183

napatrzeć Więcej zdjęć tych kocich słodkości pojawia się też na facebooku i instagramie , więc zapraszam do odwiedzenia i obserwacji Kruche łaciate ciasteczka z mąką orkiszową na Dzień Kota 2018 około 40 sztuk 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g masła klarowanego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (64 g) 1 czubata łyżka domowego masła orzechowego (lub innego dobrej jakości(...)łyżeczka karobu Masło utrzeć z ksylitolem i żółtkami, dodać pozostałe suche składniki (oprócz karobu) i zagnieść gładkie ciasto. Oddzielić około 1/4 gotowego ciasta i dodać do niej karob, zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Jasne ciasto lekko rozwałkować, dodać na wierzch kawałki ciasta z karobem (tak, by powstały łatki) i rozwałkować całość na grubość kilku milimetrów. Wycinać kształty i układać

Fitkot
Kruche łaciate ciasteczka z mąką orkiszową i karobem na Dzień Kota 2018 170

napatrzeć Więcej zdjęć tych kocich słodkości pojawia się też na facebooku i instagramie , więc zapraszam do odwiedzenia i obserwacji Kruche łaciate ciasteczka z mąką orkiszową na Dzień Kota 2018 około 40 sztuk 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 50 g masła klarowanego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego (64 g) 1 czubata łyżka domowego masła orzechowego (lub innego dobrej jakości(...)łyżeczka karobu Masło utrzeć z ksylitolem i żółtkami, dodać pozostałe suche składniki (oprócz karobu) i zagnieść gładkie ciasto. Oddzielić około 1/4 gotowego ciasta i dodać do niej karob, zagnieść do uzyskania jednolitego koloru. Jasne ciasto lekko rozwałkować, dodać na wierzch kawałki ciasta z karobem (tak, by powstały łatki) i rozwałkować całość na grubość kilku milimetrów. Wycinać kształty i układać

Fitkot
ciasto słodka teściowa 308

składniki na 1 biszkopt kakaowy (pieczemy 2 szt. lub 1 z podwójnej porcji i przekrawamy na 2 blaty): 70 g mąki orkiszowej lub pszennej 10 g kakao 100 g cukru 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Następnie dodajemy po jednym żółtku, za każdy razem(...)miksujemy do połączenia się z masą. Na koniec stopniowo dodajemy przesiana mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej, samo dno, papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 25-30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na ciasto kokosowo makowe: 110 g cukru

Domowy Smak Jedzenia
Dietetyczny piernik z czekoladą i orzechami 194

kaloryczne potrafią być nasze ulubione słodkości. Dlatego postanowiłam zrobić własne, czekoladowe ciasto, które osłodziłam duużą ilością czekolady. Oczywiście gdyby pominąć czekoladę, nasz piernik byłby najmniej kalorycznym deserem jaki znam. Uznałam jednak, że jak szaleć to szaleć... A czekolada przecież tak bardzo poprawia humor! Składniki: 200 gram mąki orkiszowej 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)łyżki wody garść posiekanych orzechów włoskich Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i kakao i przesiewamy do miski, dodajemy miód oraz jogurt naturalny i dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do formy (najlepsza będzie keksówka o długości 30cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-55 minut. Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia. Kiedy ciasto będzie

Mango Papaja
Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 161

świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałem typ 650) 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 125 ml wody (temperatura pokojowa) 125 ml ciemnego piwa (dałem Koźlaka) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham (lub orkiszowej) 2 łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (w większości różnych fińskich przepisów(...)płynna konsystencja w oryginale pisze coś o zagniataniu i zmiękczaniu w lodówce i tak powinno być). Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc. Ciasto Wymieszać w dużej misce wodę, piwo, drożdże, melasę i sól. Dodać starter. Dodawać, mąki żytnią i graham, przyprawy (dałem 2,5 łyżeczki przyprawy do pierników). Wymieszać i dodawać pozostałą mąkę

Stare Gary
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 168

domowy chleb. Pieczenie chleba, zapach wydobywający się z piekarnika wypełniający cały dom, a szczególnie wyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego.  Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży instant (7g) ½ łyżeczki mielonego imbiru(...)następnie całość przełóż go do miski z suchymi składnikami. Połącz składniki ze sobą, dodaj rodzynki, przełóż na wysypany mąką blat i zagniataj przez kilka minut, delikatnie podsypując mąką. Gładkie ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto ugnieć jeszcze kilka razy i przełóż do natłuszczonej formy. Ponownie przykryj ściereczką

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 177

poniedziałek, dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii 120 g mąki pszennej tortowej (u mnie orkiszowa 650) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 150 g czekolady deserowej (minimum(...)czas ubijając, stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i zmieloną kaszę gryczaną. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy. Przekładamy ciasto do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Pieczemy ciasto ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) 197

oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam(...)roku? Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem około 30 sztuk 250 g twarogu półtłustego (kostka) 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 100 g mąki orkiszowej razowej 60 g mąki jęczmiennej 30 g mąki orkiszowej jasnej 70 g mąki kokosowej 4 łyżki ksylitolu (można dać trochę więcej lub dosłodzić stewią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g masła klarowanego na wierzch

Fitkot
Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) 189

oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam(...)roku? Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem około 30 sztuk 250 g twarogu półtłustego (kostka) 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 100 g mąki orkiszowej razowej 60 g mąki jęczmiennej 30 g mąki orkiszowej jasnej 70 g mąki kokosowej 4 łyżki ksylitolu (można dać trochę więcej lub dosłodzić stewią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g masła klarowanego na wierzch

Fitkot