ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:113/216)

Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem 184

jest dość "mokry" (mąki orkiszowe można zastąpić właśnie pełnoziarnistą lub razową) 1 jajko 250 g chudego sera białego 1 łyżka cukru pudru (najlepiej trzcinowego ) [opcjonalnie] 1 większe jabłko Przygotowanie: Ser z jajkiem zmielić np. blenderem na gładką masę. Dodać mąki oraz cukier i ugnieść na stolnicy. Należy to robić dość delikatnie. Jeśli ciasto się klei możemy je podsypać mąką(...)ściereczką. Odstawiamy na 15 minut lub trochę dłużej. Ciasto po 15 minutach wyciągamy i rwiemy na ok. 11/12 części. Wałkujemy je i na środek układamy pocięte na cząsteczki jabłko. Sklejamy boczki i ręką formujemy kulkę. Gotujemy w osolonej wodzie, 7/8 minut od wypłynięcia. Najlepiej smakują z żurawiną, serkiem i cynamonem.  Orkiszowe knedle serowe z jabłkiem

Czarnawisienka
Ciasteczka owsiano-kokosowe wegańskie 114

postanowiłam połączyć te 2 rzeczy. Przepis zaczerpnęłam bloga z mama alergika gotuje , który to poleciło mi kilka osób gdy zaczęłam mówić o alergii dziecka.   Składniki: 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 500,  80 g płatków owsianych drobnych (u mnie górskie), 60 g wiórek kokosowych, 1 łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia (bez fosforanów), 125 ml syropu ryżowego (lub innego(...)ciasta formujemy kule wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce w 2 cm odległości od siebie (ciasteczka urosną),spłaszczamy każdą kulę przy pomocy dna od kieliszka (można go nasmarować olejem, aby się nie przyklejał). Wstawiamy blaszkę z ciasteczkami (u mnie 12 szt na blaszce) do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 12-15 minut (mają być przyrumienione).   Wskazówki: Mąkę orkiszową

Państwo Wojtczuk gotują
ciasto kinder country 170

Ciasto to jest trochę zmienioną wersją ciasta z bloga cake caprice . Ciasto naprawdę warte chwili czasu w kuchni (bardzo krótkiej chwili) nie wymaga pieczenia ,a jest pyszne. 40 biszkoptów standardowej wielkości okrągłych 250 g schłodzonego mascarpone 330 g schłodzonej śmietanki 36 50 g preparowanych płatków żytnich i orkiszowych (razem obu 50 g) 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki mleka(...)ubić mikserem na gładką, puszystą masę. Dodać płatki i mleko w proszku, delikatnie wymieszać masę łyżką. W tortownicy ułożyć herbatniki na nie wyłożyć masę i kolejną warstwę herbatników. Gotowe ciasto należy polać polewą i schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego

cukrem pudrem posypane
Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami 145

lekkie ciasto jogurtowe ze śliwkami.   Pyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto jogurtowe ze śliwkami Składniki: 3 jajka 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy) 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka gęstego naturalnego jogurtu 1 szklanka oleju (u mnie słonecznikowy) 2 szklanki mąki ( u mnie orkiszowa) 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (najlepiej BIO bez fosforanów(...)rozpuszczony. Następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i do ubitych jajek dodawać po kolei jogurt, olej, przesianą razem z proszkiem do pieczenia mąkę (można również składniki delikatnie wymieszać łyżką). Ciasto przelać do tortownicy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia.Śliwki wypestkować, pokroić na małe kawałeczki wyłożyć na ciasto i delikatnie wmieszać widelcem. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego

Moja Mama Gotuje
Placuszki z kaszy manny z miodem i truskawkami 144

takich pyszności. Zresztą te placuszki posmakują dla wszystkich - niezależnie od wieku! Polecam. (około 15 sztuk)   1/2 szklanki kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; u mnie kasza manna orkiszowa )   1/2 szklanki mleka (pysznie komponuje się kokosowe ) 1 jajko Dodatkowo: 1 łyżka miodu (płaska) 6-7 truskawek Ponadto: masło/olej do smażenia (preferuję masło) Kaszę manną wymieszać z mlekiem(...)rozgrzać niewielką ilość masła/oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na delikatnie złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami lub w wersji solo. (Na zimno również świetnie smakują.)   Kaszę manną orkiszową oraz mleczko kokosowe można nabyć w sklepie Radix

Di gotuje
szybkie placuszki a la ciasteczka z patelni 691

składniki: 260 g mąki orkiszowej lub pszennej 120 g masła, schłodzonego 65 -70 g cukru 80 ml mleka 1 jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 75 g suszonej żurawiny lub rodzynek dodatkowo: masło do smażenia cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy cukier oraz masło, siekamy nożem na drobne kawałeczki a następnie rozcieramy palcami(...)uzyskana drobnej kruszonki. Dodajemy jajko oraz mleko, wyrabiamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy żurawinę lub rodzynki i zagniatamy do wmieszania w ciasto. Lekko podsypujemy mąką i oprószonym mąką wałkiem wałkujemy. Wykrawamy ok. 12 placuszków, o ok. 7 cm średnicy. Smażymy partiami na niewielkiej ilości masła. Podajemy oprószone cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
CUDNE, BUŁECZKI PSZENNO-ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 195

dłużej ciasto pozostanie świeże i nie wyschnie tak szybko. Potrzebujemy tylko wówczas trochę więcej czasu na wyrastanie, ale nasza cierpliwość zostanie nagrodzona znacznie smaczniejszym i bardziej treściwym pieczywem. Tak więc zachęcam do przetestowania przepisu. Bułki nie rośną imponująco wysokie ale za to smak i wygląd rekompensują ich wielkość. Składniki: - 300g mąki pszennej (u mnie typ650) - 200g mąki orkiszowej (u mnie(...)miski, dodać do nich letnią wodę i zamieszać do rozpuszczenia. Następnie dodajemy resztę produktów i mieszamy do połączenia wszystkich składników. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok.2h, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie bierzemy dużą łyżkę nabieramy ciasto  i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na dwóch blachach pozostawiamy

Smaczne Zdrowe
Chleb z dynią na zakwasie 168

chcesz wykonać pierwszy zakwas ) : 220 g pełnoziarnistej mąki żytniej 240 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej pół łyżeczki cukru łyżeczka soli ok. 450 ml wody 200 g dyni 2 łyżki nasion dyni Rano wymieszać w dużym garnku mąkę, cukier, sól i zakwas. Dolewać stopniowo wodę i wyrabiać ciasto aż pojawiają się pęcherze powietrza. Wyrabianie trwa ok. 5 minut (im mniej glutenu(...)wyrośnięcia na kilka (u mnie 8 godzin). Po południu ciasto zwiększy swoją objętość. Dużą garść odkładamy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechowujemy w lodówce. Do reszty ciasta dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach. Wymieszać całość i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać pestkami dyni i włożyć do torby foliowej. Szczelnie zamknąć i czekać

Weekendy w domu i ogrodzie
muffinki kokosowe 171

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki na muffiny: 120 g mąki orkiszowej 120 g cukru pudru 70 g wiórków kokosowych 150 g masła, miękkiego 3 jajka 2 łyżeczki likieru kokosowego 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia. W osobnym naczyniu ucieramy masło z cukrem na puszysta masę. Dodajemy stopniowo jajka (po każdym(...)miksujemy do połączenia się z masą). Następnie dodajemy wymieszane suche składniki oraz likier i mieszamy na jednolitą masę przy pomocy szpatułki. Ciasto równomiernie rozkładamy do wyłożonej papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę: (masę przygotowujemy wieczór wcześniej) 300 ml śmietany

Domowy Smak Jedzenia
placuszki na kwaśnym mleku z jabłkami bez drożdży 144

składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 500 ml kwaśnego mleka (kefir) 2 łyżki cukru 1 jajko 1 łyżeczka sody 1 szczypta soli ok. 500 jabłek dodatkowo: tłuszcz do smażenia cukier puder do podania wykonanie: Mąkę mieszamy z sodą, cukrem oraz solą. Mleko mieszamy z jajkiem i dodajemy do suchych składników. Całość mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na czas(...)przygotowania jabłek. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę i dodajemy do ciasta. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Łyżką partiami nakładamy ciasto na patelnię, formując placuszki. Smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy oprószone cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Pieczone omlety z truskawkami i borówkami 158

Duży, dojrzały banan Duża łyżka mąki kokosowej 3 łyżki mąki gryczanej (można użyć też owsianej, orkiszowej czy pszennej) Kilka truskawek, garść borówek Odrobina sody Woda Banana rozgnieść widelcem i połączyć dokładnie z jajkami Dodać mąki, sodę i wymieszać. Dodawać wody do uzyskania masy konsystencji ciasta biszkoptowego Masę wylać do foremek, na górę powkładać owoce Piec 20-25 minut

HealthyCreations
Pierniczki korzenne na mące orkiszowej/Wigilijna kapusta z żółtym grochem 152

powinno przeleżeć określony okres czasu zanim weźmiemy się za dalszą pracę, ale ja już któryś rok z rzędu z powodzeniem po  15 minutach zaczynam dalsza zabawę z wykrawaniem ciasta. Zwykle zaczynam po pracy, koło 17.00. Mieszam 25g masła z 300 g miodu (u mnie w tym roku był wielokwiatowy, ale może też być spadziowy albo mój ulubiony malinowy). Delikatnie(...)przypraw. :) Następnie mieszam w misce 400 g mąki orkiszowej i 200 g mąki pszennej ( w tym roku stosowałam mąkę pszenną razową, która sprawiła, że nasze pierniczki były bardziej treściwe i pożywne). Dodajemy 1 łyżeczkę sody oczyszczonej, 2 jajka zerówki, a następnie małymi porcjami ostudzoną mieszankę miodowo-korzenną. Dokładnie wyrabiamy nasze ciasto, gdyby się odpowiednio nie kleiło dolewamy kilka łyżek mlek

Moja Mama Gotuje
Dekadenckie ciasto z buraków i czekolady 129

Green Kitchen. Zielono & zdrowo” a jest nim dekadenckie ciasto z buraków i czekolady. Ciasto smaczne i czekoladowe, a za sprawą buraków bardzo wilgotne. Składniki: - 150 ml oliwy - 120 ml miodu - 3 jajka - 250g buraków - 50 g gorzkiej czekolady 75% - 200 g mąki orkiszowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 5 łyżek kakao (ok. 50g) - szczypta soli morskiej Dodatkowo trochę(...)Formę do babki smarujemy oliwą i posypujemy wiórkami kokosowymi. Masę wlewamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 25-30 minut aż wierzch ciasta popęka. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Ciasto jogurtowo-bananowe 177

słodkie, można jeść jak ciasto lub posmarować twarożkiem lub masłem orzechowym… pyszności!   Ciasto jogurtowo-bananowe Danie Ciasto , Pieczywo Kuchnia Słodkości Porcje 14 Składniki 2 szt banan mocno dojrzały 2 szt jajko 100 g jogurt naturalny gęsty 150 g mąka orkiszowa pełnoziarnista 1 łyżeczka proszek do pieczenia 2 garści orzechy włoskie lub inne orzechy, bakalie Sposób przygotowania Białka oddzielamy

Kucharzyca
Bagietki pszenno-żytnio -orkiszowe 178

łyżeczka cukru  1 szkl.wody 350 g mąki tortowej Młynomag   100 g mąki orkiszowej jasnej Skworcu 75 g mąki chlebowej żytniej Młynomag   1 łyżeczka soli  60 g rozpuszczonego masła  Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Potem ciasto podzielić

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowe naleśniki z czereśniami 115

Szybkie naleśniki na idealny początek dnia. W tym przepisie zwykła mąka została z powodzeniem zastąpiona orkiszową tylko nieznacznie zmieniając proporcję składników w daniu. Podstawę smaku tworzą czereśnie, które (jak większość owoców sezonowych) dobrze się komponują z tego typu ciastem

Milion Smaków
Naleśniki amarantusowo-owsiano-orkiszowe 167

się zagniatać, więc postanowiłam usmażyć naleśniki. Ich głównym składnikiem miał być amarantus, a gdy przyszło do wyrabiania ciasta, pod rękę nawinęły się mąki ;) Składniki (na 10 placków): 4 łyżki amarantusa ekspandowanego 6 łyżek razowej mąki owsianej 3 łyżki razowej mąki orkiszowej 3 jaja pół łyżeczki mąki ok. szklanki mleka ok. pół szklanki wody 2 łyżki oleju do smażenia Amarantus, mąki

Weekendy w domu i ogrodzie