ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:114/216)

Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny - grudniowa piekarnia 189

świeżych drożdży 75 ml zimnej wody 150ml/90g mąki pszennej (dałem typ 650) 1/2 łyżeczka soli Ciasto: 125 ml wody (temperatura pokojowa) 125 ml ciemnego piwa (dałem Koźlaka) ok. 25 g świeżych drożdży lub 8g suszonych 100ml/60g mąki żytniej razowej 75ml/50g mąki graham (lub orkiszowej) 2 łyżeczki kopru włoskiego 1 łyżeczka suszonej gorzkiej skórki z pomarańczy (w większości różnych fińskich przepisów(...)płynna konsystencja w oryginale pisze coś o zagniataniu i zmiękczaniu w lodówce i tak powinno być). Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na kilka godzin lub na noc. Ciasto Wymieszać w dużej misce wodę, piwo, drożdże, melasę i sól. Dodać starter. Dodawać, mąki żytnią i graham, przyprawy (dałem 2,5 łyżeczki przyprawy do pierników). Wymieszać i dodawać pozostałą mąkę

Stare Gary
Domowy drożdżowy chlebek na bazie dyni hokkaido 200

domowy chleb. Pieczenie chleba, zapach wydobywający się z piekarnika wypełniający cały dom, a szczególnie wyrabianie ciasta to jedna z najbardziej przyjemnych form prac domowych, zdecydowanie mająca w sobie coś mistycznego.  Składniki: 300g dyni hokkaido 2/3 szklanki mleka sojowego 1 laska wanilii 500g mąki orkiszowej typ 700 plus odrobina do podsypania 1 torebka suszonych drożdży instant (7g) ½ łyżeczki mielonego imbiru(...)następnie całość przełóż go do miski z suchymi składnikami. Połącz składniki ze sobą, dodaj rodzynki, przełóż na wysypany mąką blat i zagniataj przez kilka minut, delikatnie podsypując mąką. Gładkie ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia. Gotowe ciasto ugnieć jeszcze kilka razy i przełóż do natłuszczonej formy. Ponownie przykryj ściereczką

Roślinna - blog wegański
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 211

poniedziałek, dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii 120 g mąki pszennej tortowej (u mnie orkiszowa 650) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g masła 150 g czekolady deserowej (minimum(...)czas ubijając, stopniowo dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i zmieloną kaszę gryczaną. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Na końcu dodajemy posiekane żurawiny i orzechy. Przekładamy ciasto do blaszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Pieczemy ciasto ok. 40 minut, do suchego patyczka. Gdy ciasto stygnie przygotowujemy polewę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) 236

oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam(...)roku? Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem około 30 sztuk 250 g twarogu półtłustego (kostka) 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 100 g mąki orkiszowej razowej 60 g mąki jęczmiennej 30 g mąki orkiszowej jasnej 70 g mąki kokosowej 4 łyżki ksylitolu (można dać trochę więcej lub dosłodzić stewią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g masła klarowanego na wierzch

Fitkot
Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem (bez cukru) 227

oponek, a inni tworzą lżejsze, dietetyczne i mniej tłuste wersje przepisów. Bez względu na to, w której z grup jesteście, dzisiaj lekka wersja oponek (lub donutów) dla wszystkich Ciasto robi się bardzo szybko, bo wystarczy wrzucić składniki do miski i połączyć ręcznie lub przy pomocy miksera. Jak zwykle nie użyłam cukru, a wierzch oponek można posypać dowolnymi dodatkami (ja wykorzystałam(...)roku? Pieczone fit oponki (donuty) z twarogiem około 30 sztuk 250 g twarogu półtłustego (kostka) 2 jajka 100 g jogurtu naturalnego 100 g mąki orkiszowej razowej 60 g mąki jęczmiennej 30 g mąki orkiszowej jasnej 70 g mąki kokosowej 4 łyżki ksylitolu (można dać trochę więcej lub dosłodzić stewią) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g masła klarowanego na wierzch

Fitkot
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 172

jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jedliśmy. Bardzo wilgotne, aromatyczne, świetne do kawy. Ciasto które trzeba upiec chociaż raz, jesienią lub zimą. Już sam jego zapach rozgrzewa i poprawia nastrój :) Przepis pochodzi z brulionu „Czas odnaleziony” Moniki Kantor i Sebastiana Załęckiego. 200 g mąki orkiszowej typ 750 lub pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki sody(...)masło. Na koniec dodajemy startą marchewkę i bakalie. Mieszamy i przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Smacznego :) Artykuł Ciasto marchewkowe z rodzynkami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
domowe donutsy w lukrze 150

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej 3 jajka 250 ml mleka, letniego 30 g drożdży 110 g cukru 100 g masła 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 szczypta soli 1 łyżka alkoholu dodatkowo: lukier kolorowa posypka wykonanie: Drożdże, 1 łyżę cukier oraz ok. 2 łyżki mąki mieszamy w 125 ml letniego mleka i odstawiamy(...)rozczyn podrośnie dodajemy go do reszty mąki. Wlewamy pozostałe mleko, dodajemy jajka, pozostały cukier, alkohol, sól oraz roztopione letnie masło i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy kulę. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe na ok. 60 min. do wyrośnięcia. Wyrośnięte cisto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na ok. 1 cm grubości i przy pomocy np. szklanki wykrawamy kółka

Domowy Smak Jedzenia
razowa tarta ze szpinakiem i twarogiem 182

książki Clausa Meyera Wszystkie smaki Skandynawii . Razowe ciasto niezbyt nam smakowało, choć myślę, że to kwestia przyzwyczajenia, ponieważ w mojej kuchni króluje biała mąka pszenna. Natomiast farszem do tarty jesteśmy zachwyceni i z całą pewnością powtórzę to danie, tym razem na bardziej tradycyjnym, kruchym spodzie. składniki: 100 g mąki orkiszowej 100 g mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia

babka w formie
Smaczne gofry waniliowe 177

polewą owocową,nuetellą dżemem,czy bitą śmietaną.Smaczne,ponieważ już samo ciasto jest przepyszne.Sposób przygotowania ma również duże znaczenie.Szczególnie smakują ,gdy przygotowane są z miękkiego,utartego masła.Składniki na 12 sztuk:125 g masła25 g cukru1 łyżka domowego cukru waniliowego3 jajka1 laska wanilii250 g mąki orkiszowej 6301 łyżeczka proszku do pieczenia250 ml mlekaWykonanie:masło utrzeć z cukrem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowe brownie z awokado - bez cukru! 174

Dzisiejsze ciasto to w zasadzie coś pomiędzy brownie a tradycyjnym wypiekiem.  Dosyć gorzkie, przełamane kwaskowatym posmakiem malin. Jest też na tyle ciężkie, że spokojnie można się najeść jednym kawałkiem ;)  Składniki (10 porcji):   350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 miękkie awokado 100 g gorzkiej czekolady pół szklanki mrożonych malin pół szklanki mleka roślinnego 50 g (5 łyżek) kakao(...)Dodaj jajka i miksuj przez minutę. 3. Dodaj sodę oczyszczoną, mąkę, sól, kakao, mleko i miód, następnie wymieszaj. 4. Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w rondelku, dolej do ciasta i zmiksuj. 4. Masę przelej do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułóż zamrożone maliny. 5. Całość wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz ok. 35-40 minut

Powiedz dietom nie
Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie czyli poWeekendowe Lakocie odc.149 192

pochodzi z bloga Kornik w kuchni.   Piękny liściowy talerz to wytwór Lilu2art :) Skandynawskie ciasto imbirowe na melasie 125 g masła 150 g ciemnego cukru muscovado (u mnie demerara) 150 ml melasy (u mnie z karobu) 250 ml maślanki 2 jajka 180 g mąki jasnej orkiszowej (lub zwykłej pszennej) 70 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pełnoziarnistej pszennej) 2 płaskie łyżeczki(...)misie miksera ubijamy jajka z maślanką. Dodajemy masę maślano-cukrową cały czas ubijając. Po łyżce wsypujemy suche składniki czekając za każdym razem, aż poprzednia porcja wymiesza się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 29x9 cm lub innej blaszki o podobnej powierzchni, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez ok. 40 minut - do suchego

Dzieje kuchennej Wiewióry
rogaliki z nadzieniem makowym 340

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 – 3 żółtka 50 g drożdży 2 i 1/2 łyżki cukru (lub ok. 4 jeśli nie będziemy używać lukru) 250 ml mleka, letniego 125 ml oleju np. słonecznikowego 1 szczypta soli dodatkowo: gotowa masa makowa (ok. 16 łyżeczek ) mleko do smarowania lukier płatki migdałowe lub kandyzowana skórka pomarańczy wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy(...)oraz 2 łyżkami mąki i odstawiamy do podrośnięcia. Żółtka miksujemy z pozostałą ilością cukru. Do podrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, sól, roztarte z cukrem żółtka, pozostałe ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy olej. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od ręki. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryte bawełnianą ściereczką. Wrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe część

Domowy Smak Jedzenia
ciasteczka bycze oczy wg s. Anastazji 192

troszkę więcej mąki orkiszowej) 120 g masła, schłodzonego 120 g smalcu (dobrej jakości), schłodzonego 3 żółtka 120 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia dodatkowo: twarda marmolada migdały cukier puder do oprószenia wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy żółtka, cukier puder, masło oraz smalec. Wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Możemy schłodzić

Domowy Smak Jedzenia
Wytrawne clafoutis z kwiatami cukinii i pleśniowym serem (okiszowe) 146

innego jak zapiekane ciasto naleśnikowe. U mnie z kwiatami cukinii nadzianymi pleśniowym serem i orzechami włoskimi. Jest z pewnością inaczej niż można to sobie wyobrazić i bardzo, bardzo smacznie! Składniki (na 2 porcje): 10 kwiatów cukinii  50 gram sera z niebieską pleśnią  50 gram orzechów włoskich  3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 2 jaja  1/2 szklanki

Mango Papaja
Bułeczki figowe 200

Magdy Trojanowskiej. Buleczki figowe 200 g suszonych fig 300 g płatków owsianych, najlepiej błyskawicznych 100 g mąki orkiszowej 300 ml letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży W misce łączymy wodę, z drożdżami i pozostałymi składnikami (oprócz owoców). Ciasto wyrabiamy ok 10 minut. Jeśli jest zbyt luźne dosypujemy kolejne 50 g mąki. Powinno być gładkie. Figi zalewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
kutia tradycyjna 165

składniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów

Domowy Smak Jedzenia
Naleśniki na serwatce 199

pszenna ile zabierze 1 dag drożdży szczypta soli olej do smażenia Do miski wlej serwatkę, dodaj mąkę orkiszową i rozkruszone drożdże. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie dodaj szczyptę soli i rozkłócone jajo. Wsypuj mąkę mieszając do chwili, aż uzyskasz ciasto naleśnikowe o konsystencji śmietany. Odstaw ciasto na 20 minut. Usmaż  naleśniki na lekko natłuszczonej olejem patelni. Nadziewaj

Gotuj Sam!
CIABATTA 183

bochenków. Nie należy dosypywać mąki ani ugniatać ciasta.  SKŁADNIKI na 1 dużą lub 2 małe ciabatty 20 g świeżych drożdży 1 szklanka ciepłej ( nie gorącej!) wody / 250 ml 2 niepełne szklanki mąki pszennej typ 650 / 300 g 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli  2 łyżki mąki pełnoziarnistej lub otrębów orkiszowych do podsypania WYKONANIE Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy

cool and minty
Szybkie i proste chrupiące ciasteczka owsiano orkiszowe 185

przepis :)   Składniki :  3/4 szklanki mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych) 3/4 szklanki mąki orkiszowej 1/4 szklanki cukru kokosowego 50 g masła klarowanego  1-2 łyżeczki domowego ekstraktu waniliowego  1 jajko Przygotowanie : Składniki wymieszać w dużej misce, wyrobić ciasto, ewentualnie jeśli nie będzie się wyrabiać można dodać więcej masła lub mąki, następnie ciasto ułożyć między dwoma

zdrowa vege kuchnia
Chlebem i solą. 268

program warsztatów, że mogliśmy wypiekać i smakować różne rodzaje chleba na miejscu, ale i zabrać przygotowane ciasto do domu i delektować się gorącym bochenkiem kolejnego dnia wspominając miłe warsztatowe chwile.   Podczas warsztatów wraz z zaproszonymi blogerami i dziennikarzami upiekliśmy: bułki orkiszowe chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z  figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo

KUCHARNIA