ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:104/216)

fikuśne pączusie z bananami – ekspresowe 319

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 banany 80 ml mleka 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka alkoholu lub ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli dodatkowo cukier puder do oprószenia tłuszcz do głębokiego smażenia wykonanie: Mleko mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem dopieczenia, sodą i solą. Dodajemy mleko oraz(...)jajo i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę banany. Mieszamy z ciastem. Przy pomocy łyżeczki lub łyżki (za każdym razem natłuszczonej np. w oleju) nabieramy ciasto i partiami smażymy w rozgrzanym do 175 st. C. głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wyciągamy łyżką cedzakową, układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi. Prze podaniem oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
świąteczne pierniczki 309

składniki: 270 – 290 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g masła 50 g cukru pudru 150 g miodu Jamar 1 jajko 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej wykonanie: Masło oraz miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się roztopi i połączy z miodem. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy(...)cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Dodajemy przestudzony miód z masłem i wyrabiamy ciasto. Ciasto wychodzi luźne po schodzeniu troszkę stężeje. Schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Wykładamy na stolnice, podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
domowe rogaliki krucho drożdżowe 182

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g drożdży 80 g mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka 1 jajko dodatkowo: marmolada lub powidło 1 jajko do smarowania cukier puder do oprószenia wykonanie: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodajemy masło i siekamy(...)nożem następnie dodajemy żółtka, jajko oraz mleko z drożdżami. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Następnie dzielimy na trzy części. Każde z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów. Na każdy z zaokrąglony bok nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki marmolady i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej

Domowy Smak Jedzenia
babeczki z masą makową i orzechową kruszonką 180

składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 60 min. w lodówce. Po tym czasie ciasto

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto lawendowe z jagodami i sosem truskawkowym 214

cukier lawendowy lub suszone kwiaty zmielić z cukrem, wystarczy młynek do kawy. Ciasto z jagodami dobrze smakuje z sosem truskawkowym do przygotowania ze świeżych lub mrożonych truskawek lub w wersji ekspresowej (tak jak w tym przepisie) z konfitury truskawkowej. Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 220 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 4 jajka, 1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowego, 6 łyżek oleju

SzczyptaSmaQ
cepeliny z bryndzą 138

składniki: 1000 g ziemniaków 1 jajko ok. 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 450 g bryndzy sól, pieprz wykonanie: Ziemniaki obieramy. 500 g gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odcedzamy, ubijamy na puree i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą część ziemniaków ścieramy na tarce, odciskamy sok do miseczki i odstawiamy. Gdy sok się ustoi odlać go a pozostałą skrobię dodać(...)ziemniaków. Ziemniaki ugotowane i starte łączymy, dodajemy mąkę, jajko i wyrabiamy ciasto. Doprawiamy. Bryndze kroimy w kostkę. W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Z ciasta odrywamy kawałki, promujemy placuszki, na każdy nakładamy po kawałku bryndzy, formujemy kluski. Wrzucamy partiami na wrzątek. Gotujemy po ok. 15 min. Wyciągamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Podajemy okraszone masełkiem i podsmażoną cebulką lub np. z sosem

Domowy Smak Jedzenia
Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową 218

Proste i smaczne danie dla zabieganych. Smażone na maśle boczniaki z cebulką i czosnkiem w sosie na bazie serka i śmietany kremówki. Boczniaki to nieliczne grzyby

Oryginalny smak
cantuccini – włoskie ciasteczka 172

składniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g migdałów 2 jajka 120 -150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia *otarta skórka z 1 cytryny 1 szczypta soli wykonanie: 50 g migdałów drobno siekamy, pozostałe pozostawiamy całe. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy posiekane migdały, cukier, jajka, otartą skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy siekając przy pomocy(...)noża. Dodajemy całe migdały i zagniatamy ciasto. Formujemy wałek o grubości ok. 3 cm średnicy, przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 30 min. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i kroimy je (uwaga: gorące;) ) ostrym nożem na ciasteczka grubości ok. 1 i 1/2 cm. Układamy na blaszce i pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
maślane ciasteczka z maszynki 182

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub zwykłej pszennej 100 g masła, klarownego lub zwykłego,miękkiego 40 g cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki śmietany 18% 25 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli wykonanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodajemy żółtko, śmietanę oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy. Na koniec dodajemy wymieszanie ze sobą mąki oraz(...)sól. Całość miksujemy na gładką masę. Ciasto przekładamy do maszynki do wyciskania ciastek. Ciasteczka wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy gdyż ciasteczka podrosną. Pieczemy przez ok. 12 – 15 min. w 180 st. C., na złoty kolor

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowo - pomarańczowe gwiazdki z ksylitolem 163

Składniki : 250 g mąki orkiszowej jasnej 50 g kakao 100 g cukru pudru - ksylitolu 3 łyżki smażonej skórki pomarańczowej 200 g masła szczypta soli 1 jajko M   150 g dżemu pomarańczowego lub z pigwy Wykonanie:  mąkę, kakao, cukier puder, skórkę pomarańczową i szczyptę soli wymieszać. Dodać masło oraz jajko i zagnieść gładkie ciasto - robotem mikserem lub ręcznie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTKA WYTRAWNE 186

zostały nazwane nasze krakersy, kruche ciasteczka na słono. Powstały z powodu rodzinnego święta - urodzin córeczki. Zniknęły ze stołu bardzo szybko, co oznacza, że smakują wyśmienicie.  Fajnie przełamały słodycz ciast i tortu. Polecają się więc na wszelkiego rodzaju imprezy lub, po prostu, na codzień  jako przekąska w domu, do pracy czy szkoły, dla dzieci lub dorosłych,  dla wszystkich(...)proszku, 5 łyżek passaty pomidorowej, 1/3 szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego, 6 łyżek wody. * Można zastąpić mąka orkiszową. Wykonanie : Wszystkie składniki suche umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy składniki mokre.  Następnie łączymy mokre z suchymi i zagniatamy ciasto. Powstałe ciasto wałkujemy partiami na grubość 3-5 mm. Wykrawamy wybrane kształty. Następnie wykładamy na blachę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb wiejski 222

Ulrike Skadow . Ps. to moje pierwsze próby z mąką orkiszową, póki co bardzo mi się ta mąka podoba :). Składniki na 1 bochenek: 20 gr świeżych drożdży 400 gr mąki orkiszowej pełnoziarnistej* 100-200 gr mąki żytniej pełnoziarnistej** (ja dałam 100 gr) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli (ja dałam jedną) Maki wsypać do miski zrobić wgłębienie, wlać drożdże rozpuszczone(...)odczekać 10 min aż drożdże ruszą. W Pozostałej wodzie rozpuścić sól. Do drożdży (z mąką stopniowo dodawać wodę, cały wyrabiając. Przełożyć na blat oprószony mąką. Wyrabiać do momentu, aż ciasto przestanie się kleić do rąk, około 10 min, bardzo energicznego wyrabiania. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką do podwojenia objętości, w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować z ciasta bochenek

moj przepis na
Pulpeciki z orkiszową kaszą manną i makaronem bezglutenowym w sosie pomidorowym 223

razem przedstawiam przepis, który nie jest całkowicie bezglutenowy , ponieważ zawiera orkiszową kaszę manną . Orkisz zawiera gluten , ale jest on lepiej przyswajalny . Przepis dedykuję osobom, które zdecydowały się na dietę bezglutenową z przyczyn innych niż celiakia (np. mój syn z powodu kłopotów metabolicznych występujących przy zaburzeniach ze spektrum autyzmu ). Danie inspirowane jest przepisem na pulpeciki z makaronem wg Nigelli Lawson . Serdecznie(...)Składniki na pulpeciki (proporcje dla 4-5 osób): ok. 500 g mięsa mielonego 1 jajko 1 ząbek czosnku ok. 2 łyżek stołowych startego sera np. grana padano 3 łyżki orkiszowej kaszy manny 1 łyżeczka soli sporo pieprzu ok. 1 łyżki oregano Składniki na sos: 1 litr sosu pomidorowego (używam zwykle dwóch kartoników z Lidla) 1 cebula 2 ząbki czosnku

Kawa z mlekiem
Orkiszowe babeczki cytrynowe z migdałami 148

Idealnie puszyste babeczki orkiszowe, cudownie pachnące cytryną. Do ich przygotowania nie potrzebujemy ani zbyt wielu skladników, ani wiele czasu. Wystarczy zmieszać mokre składniki z suchymi i za 20 minut cieszyć się słodkim wypiekiem :) 10 szt: 180 g mąki orkiszowej jasnej 70 g cukru trzcinowego łyżeczka sody 200 g kefiru pół szklanki oleju jajko łyżka soku z cytryny skórka starta(...)misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą. Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki). Wierzch posypujemy płatkami migdałów. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka). Odstawiamy do ostudzenia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :) Artykuł Orkiszowe babeczki cytrynowe z migdałami pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
Placki, które hollywódzka aktorka robi swoim dzieciom na śniadanie 315

Placki „Hollyłódzkiej” Mamy Składniki: Sucha mieszanka: 1 1/2 filiżanki mąki orkiszowej (lub całości pszenicy) 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki soli Odmierzyć i dokładnie wymieszać wszystkie suche składniki (można pomnożyć przepis i przechowywać zapas w szklanym słoju lub plastikowym pojemniku) . Ciasto: 1 banan 1 łyżka masła (roztopionego) 2 jajka 1 1/4 szklanki

Jem więc Jestem