ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:104/216)

muffiny z cukinią 175

składniki na ok. 12 szt.: 200 g mąki orkiszowej 250 ml jogurtu naturalnego 250 g cukinii 3 łyżki sera żółtego, startego 2 jajka 80 ml oleju 2 łyżki natki pietruszki, posiekanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta soli wykonanie: Cukinię myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy(...)gałką muszkatołową, serem żółtym oraz natką pietruszki. W osobnym naczyniu mieszamy kefir z olejem oraz jajkami i wlewamy do suchych składników. Dodajemy cukinię i mieszamy do połączenia się z ciastem. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonej papierowymi papilotkami foremki na muffiny. Pieczemy w 180 st. C przez ok 25-30 min., do tzw. suchego patyczka. Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
PEŁNOZIARNISTE CIASTECZKA ORKISZOWE 109

bakalie i kawałki czekolady. Co tylko wpadnie Wam do głowy.  Jedna tylko techniczna uwaga- ciasto jest dosyć klejące, koniecznie schłodźcie je przez jakiś czas- pół godziny, jeśli potrzeba trochę więcej- w lodówce. To zdecydowanie ułatwi Wam pracę :) Składniki 120 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 80 g płatków orkiszowych 130 g masła 50 g cukru pudru (oczywiście możecie dodać więcej

OliveandThyme
domowe precle 128

składniki: 600 g mąki orkiszowej lub pszennej 20 g drożdży 400 ml mleka, letniego 2 łyżeczki soli dodatkowo mak, sezam, sól grubo ziarnista do oprószenia 4 łyżeczki sody do gotowania wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z ok.125 ml letniego mleka i ok 2 łyżkami mąki. Odstawiamy do podrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą a następnie dodajemy podrośnięty zaczyn oraz resztę letniego(...)mleka i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Następnie przekładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę. Dzielimy na 10 części. Każdą z nich rolujemy w wałeczki o cieńszych końcach, oplatamy i przyklejamy do grubszej części. W dużym garnku zagotowujemy z sodą. Wkładamy precle (każdy z osobna

Domowy Smak Jedzenia
babka ucierana 123

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 125 g masła, miękkiego 100 g cukru pudru 225 ml mleka 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią opcjonalnie: parę kropli ulubionego olejku wykonanie: Masło miksujemy z cukrem puder oraz cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodajemy stopniowo żółtka(...)miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wymieszane i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka oraz opcjonalnie olejek. Mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką foremki z kominem (ok. 23 cm średnicy). Pieczemy przez ok. 40-50 min. w 170 st C., do tzw suchego patyczka. Dowolnie dekorujemy

Domowy Smak Jedzenia
fuczki – bieszczadzkie placki z kapustą kiszoną 284

składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g kapusty kiszonej, odciśniętej 1 jajko ok. 170 g mleka lub wody sol, pieprz, kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz do smażenia śmietana lub sos czosnkowy do podania wykonanie: Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się

Domowy Smak Jedzenia
Chleb na smalcu z czosnkiem i zielonymi oliwkami 165

Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze  wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący.  Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej(...)Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki orkiszowej, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.  Smalec roztapiamy, studzimy, ale ma być płynny. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy smalec, pieprz, pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto. Ma być lekko klejące, w razie potrzeby dodajemy mąki. Dodajemy posiekane drobno oliwki

Moniki Smakołyki
Wiosenne kruche ciasteczka 126

można zastąpić  np. pomarańczową  lub zwykłą naturalną  /zimną/ ,  którą  należy dodać  w takiej ilości, by uzyskać elastyczne, zwarte ciasto.  Do przygotowania ciasta użyłam zwykłego blendera, ale  można je wyrobić w tradycyjny sposób   na stolnicy.   Dodatek mąki  ryżowej  i skrobi kukurydzianej  sprawia(...)Ciasteczka takie mogą być przyjemną  dekoracją stołu i koszyczka. Składniki: 200 g mąki jasnej orkiszowej 50 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 1 żółtko 100 g masła 3 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki wody różanej Wykonanie: -Wszystkie składniki na ciasto  przełożyć do misy miksera  i krótko wyrobić do mometu , aż powstanie   gładkie , jednolite

Zakamarki mojej kuchni
chrupiące gofry na soku pomarańczowym 173

mąki orkiszowej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 jajka (osobno żółtka i białka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy białka z solą na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Czy z tej mąki będzie chleb? 151

Krupczatka – ciasta kruche, półkruche, parzone, makaronowe 550 Luksusowa – cista drożdżowe i smażone 750 Chlebowa- chleb, pieczywo 950 Bułkowa – pieczywo 1400 Sitkowa – pieczywo 1850 Graham – pieczywo pełnoziarniste 2000 Razowa – pieczywo, ciasta pełnoziarniste Maki żytnie dzielimy natomiast na następujące typy: typ 580 – żytnia jasna typ 720 – pytlowa typ 1400 – sitkowa typ 1850 – starogardzka typ 2000 – razowa (do chlebów żytnich razowych(...)takich rodzajów pszenicy zalicza się z całą pewnością Triticum pelta – pszenica, z której otrzymuje się mąkę orkiszową. Była popularna w średniowieczu, obecnie znów wraca do łask ze względu na dużą zawartość błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonała do chlebów, ciasta, naleśników, * jęczmienna – trochę zapomniana, a charakteryzująca się mniejszą zawartością glutenu niż mąka pszenna. Dobrze jest ją mieszać z innymi

Pyry na Gaz
Zdrowa pizza z patelni na twarogowym spodzie, gotowa w kilka minut 134

przepis na zdrową smaczną pizzę na cienkim, chrupiącym spodzie. Co najlepsze nie wymaga długiego wyrabiania, wyrastania, ani nawet odpalania piekarnika!  Głównym składnikiem spodu pizzy jest twaróg. Do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej dzięki czemu pizza jest zdrowsza niż ta tradycyjna zrobiona z białej mąki.  W ramach oszczędności czasu przygotowałam pizzę na patelni, ale równie dobrze można upiec(...)popisu Waszej wyobraźni ;)  Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na  tartę oraz markizy  na bazie ciasta twarogowego. ZDROWA, EKSPRESOWA PIZZA Z PATELNI Czas przygotowania 15-20 minut Z podanych składników wychodzą dwie małe pizze 120g twarogu półtłustego Jajko 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zamienić na owsianą, gryczaną

HealthyCreations
kruche jajeczka na Wielkanocny stół 6724

cisto: 200 g mąki orkiszowej 80 g cukru 70 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy lub lemon curd cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko oraz masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka

Domowy Smak Jedzenia
Pizza-kości na Halloween 152

pracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu!Składniki na 12 kości:380 g mąki orkiszowej(250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)250 g letniej wody2 łyżki oliwy1,5 łyżeczki  suchych drożdży1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kopytka z batatów 154

jaką macie wprawę w ich robieniu, niestety. Wszystko rozgrywa się o odpowiednią konsystencję ciasta. Jednak, jeśli zrobicie według poniższej instrukcji, to na pewno wyjdą! Kopytka z batatów Wydrukuj przepis Porcji: 2-3 Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 średnie bataty, upieczone i obrane 350g mąki pszennej, orkiszowej lub bezglutenowej + do podsypania 2 łyżeczki soli + do gotowania Wykonanie: 1 Wszystkie składniki

Blendman
Ciasto z jeżynami i kokosową kruszonką 195

Zapraszam na bardzo letnie, jezynowe ciasto z kokosowa kruszonka.Takie nafaszerowane  owocami ciasta lubimy najbardziej.Zreszta jak co roku plony jezyn z wlasnego ogrodu sa imponujace,a w tym roku dodatkowo wyjatkowo wczesne.Spod zrobilam z maki orkiszowej z dodatkiem maki gryczanej.Jest cienki,ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej.Ciasto jest dosc zwarte i ladnie sie porcjuje.Smak jezyny i kokosa doskonale(...)cukru trzcinowego Muscowado1 jajkoNalozenie owocowe:750 g jezyn2-3 lyzki cukru1 budyn waniliowy1 pelna lyzeczka maki ziemniaczanej100 ml wody2 lyzki bulki tartej Skladniki na kruszonke kokosowa:50 g maki orkiszowej jasnej50 g wiorkow kokosowych 50 g cukru trzcinowego50 g masla  Wykonanie:skladniki na kruchy spod,zagniesc,owinac w folia i odlozyc na 30 minut do lodowkijezyny oplukac,odszypulkowac umiescic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukru 146

ciasteczka i piernik. Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukru powstały specjalnie do Magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru – najnowszy numer możecie pobrać na stronie . Jedno małe ciasteczko to tylko 16 kcal Pierniczki z karobem około 82 małe ciasteczka 80 g erytrytolu 30 g melasy z morwy białej 40 g oleju kokosowego 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g mąki kokosowej(...)uzyskania jednolitej konsystencji, przestudzić, mieszając co jakiś czas. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawę i karob. Dodać płynne składniki, a na końcu jajka. Połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce

Fitkot