składniki: 250 g sera białego ok. 150 g mąki orkiszowej 1 jajko 2 łyżeczki cukru 1 szczypta soli truskawki (ilość zależy od wielkości) dodatkowo do podania: masło bułka tarta cukier śmietana wykonanie: Ser przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, cukier, sól oraz jajko i zagniatamy ciasto. Przekładamy na stolnicę, formujemy wałek. Odrywamy po kawałku ciasta, formujemy placuszek
Domowy Smak Jedzeniaprostym i pysznym daniem w upalne dni. Czekam na jagody leśne a to już niedługo! Składniki domowego makaronu 500g mąki orkiszowej jasnej, 5 jajek, sól do smaku. Jajka roztrzepujemy widelcem w misce. Dodajemy mąkę i sól. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie elastyczne. W zależności od wielkości jajek, regulujemy ilość mąki. Przykryte ciasto powinno odpocząć około 30minut. Wałkujemy ciasto
Leśny Zakątekszklanki mąki orkiszowej 1 szklanka gorącej wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka soli Wykonanie: Do miski wsypujemy mąkę orkiszową i mieszamy ją z solą oraz oliwą z oliwek. Na końcu wlewamy gorącą wodę i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto za bardzo klei nam się do rąk to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki. Następnie odrywamy małe kawałki ciasta i rozwałkowujemy
Kuchnia MagdaLenypłynnego miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao łyżeczka sody Pszenną mąkę przesiewam do miski, dodaję mąkę orkiszową , cukier , przyprawę do pieczenia , kakao i sodę , mieszam , wbijam jajka , dodaję ostudzone masło i miód, wyrabiam ciasto. Odrywam po kawałku , wałkuję, można podsypać troszkę mąk, jeśli jest potrzeba . Wykrawam foremkami pierniczki z dziurkami . Układam na blaszce wyłożonej papierem
Takie tam pichceniegładką masę. Kolej na mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Mieszałam aż składniki się połączyły. Wsypywałam kolejno: płatki orkiszowe namoczone wcześniej rodzynki i pokrojone suszone śliwki uprażone orzechy, migdały i pestki słonecznika Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej części dodałam kakao. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. W czasie gdy piekarnik się nagrzewał, formowałam
potrawyregionalnepotrzeba przetrzyj dynię dodatkowo przez sitko przestudzone ziemniaki podziel na 4 części, jedną część wyjmij i to miejsce wypełnij mąką orkiszową i 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Dodaj jajko i 200 g puree dyniowego. Zagnieć lekkie, nielepiące się ciasto. W razie konieczności delikatnie podsyp mąką. Podziel ciasto na 4 części. Z każdej uformuj wałek, odcinaj kawałki równej wielkości, każdy spłaszcz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Robiąc szybkie zakupy złapałam za torebkę z orkiszem. W domu ku mem zdziwieniu okazało się, że jest to ziarno orkiszowe a nie mąka. Zastanawiałam się co tu wymyślić i po prostu ugotowałam ziarna i dodałam do ciasta. Chlebek wyszedł smaczny i oczywiście zdrowy. A wiadomo - domowe najlepsze. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniOwsianka z miodem, jabłkiem i rodzynkami autorka: kasiekgotuje | blog: KasiekGotuje Truskawkowo-bananowa owsianka pieczona autorka: mjab | blog: Commit to be fit Orkiszowa owsianka z rodzynkami i bananem autor: BartPoplawski | blog: picante-jalapeno Mini protein cakes czyli mini ciasta białkowe | przepis z odżywką białkową autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Amarantusowa "Owsianka" z Bananem i Masłem Orzechowym / Amaranth Porridge with Banana
Chocolate Stop Temptingsankach w zaspie śnieżnej, jak z najbardziej abstrakcyjnego snu :D). Kocie muffinki z jabłkami i lekką pianką składniki na 9 muffinek 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mąki kokosowej 2 jajka 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego (u mnie wersja kokosowa) 1 łyżka syropu klonowego 80 g ksylitolu lub erytrytolu 1 łyżeczka karobu 1 łyżeczka proszku(...)masy jajecznej i krótko wymieszać. Mąkę połączyć w osobnej misce z pozostałymi suchymi składnikami, dodać do masy i wymieszać do połączenia. Na końcu wlać łyżeczkę ekstraktu waniliowego i wymieszać.Ciasto przełożyć do 9 papilotek i piec około 30-35 minut w 180 stopniach. Pianka jogurtowa: 200 g jogurtu naturalnego gęstego 80 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki zmielonego na puder
Fitkotdeszcz. Tarta czekoladowa z pieczonymi śliwkami i figami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 26 cm) ciasto kruche: 100 g zimnego masła 60 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii 1/8 łyżeczki soli 25 g mielonych migdałów 25 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 160 g mąki pszennej 1 jajko ganache: 250 g ciemnej czekolady (58%) 350 ml śmietany kremówki(...)figi 5 śliwek 50 g ciemnego cukru muscovado dodatkowo: 15 g niesolonych pistacji, bez łupinek Masło, cukier, wanilię, sól, migdały i mąki umieścić w malakserze. Zmiksować. Dodać jajko, połączyć. Ciasto rozwałkować na okrąg nieco większy niż średnica formy, wyłożyć nim formę i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Schłodzone ciasto gęsto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzezabierając oddech. Co mnie nie zabije, to wzmocni. Puki jeszcze smak jest, to są i smakowite rzeczy. Po smakowitym obiedzie, smakowity podwieczorek w formie tarty jaglanej. Na kolację chleb orkiszowy. Zapomniałam, że mam orkisz, który czyni zwykłą mieszankę, niezwykłym chlebem. Cóż, będzie na następny raz :) Zupa z ciecierzycy w nowym wydaniu. Zamiast dyni – młoda kapusta. Trochę bardziej treściwa(...)jajkami. Dodajemy borówki i mieszamy delikatnie. Formę do pieczenia wykładamy ciastem francuskim, wykładamy masę jaglaną. Na wierzch możemy dodać jeszcze owoców. Pieczemy w 180 st. C, najpierw 15 minut od dołu, a następnie z góry i dołu przez kolejne 15 minut. Podawać z miodem. Na koniec jeszcze chleb orkiszowy. Bez finezji, z mieszanki Gdańskich Młynów, ale z dodatkiem siemienia lnianego
Kucharzycawilgotnym miąższem, czegóż chcieć więcej... Polecam baaardzo gorąco ! Pracy przy nim niewiele, (naprawdę) a efekt powalający. Ciasto możemy sobie przygotować rano, wówczas wieczorkiem mamy świeżutki chlebuś lub przygotowujemy wieczorem i pieczemy na drugi dzień rano, popołudniu, jak nam pasuje. Składniki: - 450g mąki orkiszowej białej (u mnie typ750) - 150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (typ2000) - 30g świeżych drożdży - 480ml wody(...)sól i rozrobione drożdże. Wszystko razem zamieszać drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na 12-18 godzin. Po tym czasie ciasto przekładamy albo na ręcznik kuchenny oprószony mąką lub otrębami albo tak jak ja ostatnio robię, a mianowicie przekładam ciasto do miski wyłożonej papierem do pieczenia, obsypany otrębami lub ziarnami, wierzch
Smaczne Zdrowemąki pszennej razowej, typ 2000 Ciasto 350+25 g letniej wody (moim zdaniem tej wody jest za dużo do tej ilości mąk; dałam 300 g + 25 g) 100 g zaczynu (reszta zostaje na następny raz) 450 g mąki pszennej jasnej, np. typ 650, 750 50 g mąki pszennej razowej, typ 2000 (dałam razową orkiszową) 10 g soli czubata łyżka mąki(...)wymieszać 300 g wody ze 100 g zaczynu. Dodać obie mąkę pszenną i orkiszową i mieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Miskę przykryć wilgotną ściereczką i zostawić w temp. pokojowej na 25-40 min do autolizy. Rozpuścić sól w 25 g wody i dodać do ciasta. Wyrobić. Ciasto zostawić w temperaturze pokojowej na ok. 3-4 godziny, w zależności
Weekendy w domu i ogrodzieciasta jest expresowe. Cóż sprawia, że smakuje tak wyjątkowo? Cieniutka warstwa kruchego ciasta połączona warstwą ulubionego dżemu z mięciutkim biszkoptem smakuje tak rewelacyjnie. Do tego pyszny krem mascarpone z bananami obłożony truskawkami. Całość smakuje po prostu super. Zapraszam do przepisu. Składniki na kruchy spód: 120 g mąki orkiszowej 630 30 g mielonych orzechów laskowych 75 g zimnego masła(...)łyżki soku z cytryny Dadatkowo: 400 g truskawek 1 op. Tortenguss 4-5 łyżek dżemu 5-6 łyżek mocnej herbaty Earl Grey Wykonanie: wymieszać suche składniki na kruche ciasto i rozetrzeć między palcami z pokrojonym na małe kawałki masłem do uzyskania konsystencji "mokrego piasku" . Wbić żółtko i zagnieść jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć rozwałkowne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!które przełamują intensywny czekoladowy smak. Zaserwowałam to ciasto podczas ostatniej wizyty mojej rodziny i byłam zdumiona, jak bardzo im posmakowało. Wszystkie kawałki rozeszły się w przeciągu pięciu minut, poza jednym, który moja kuzynka od razu kazała-nie prosiła- zapakować sobie na drogę powrotną do domu. Składniki: 1 szkl. mąki orkiszowej 1 szkl. mąki owsianej 1/3 łyżeczki sody(...)Zamieszaj, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy i zapiekaj ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest dopieczone. Po 10 min. wyjmij je z tortownicy i pozostaw do ostygnięcia. Podczas, gdy ciasto stygnie, zajmij się polewą. Do rondla wrzuć daktyle, dolej mleko i podgrzej. Kiedy
Roślinna - blog wegański