sezonie letnim wystarczy rozdrobnić na cieście widelcem kilka malin i mamy gotowy farsz. Woda gazowana sprawia, że naleśniki są bardzo delikatne, dosłownie jak puszek, a olej nadaje im elastyczność. Z podanych składników w ychodzi ok. 12 sztuk cieniutkich naleśników. :) Składniki: - 4 jajka - 1/2 szkl mleka - 10 bardzo kopiastych łyżek* mąki orkiszowej typ 700 lub 750 - 0,5l wody gazowanej(...)łyżka to ok.40g mąki Jajka wbić do miski lub garnka dodać sól , mleko i lekko ubić. Następnie dodać troszkę wody, ksylitol i wymieszać. Dodawać po łyżce mąkę i mieszać. Ciasto będzie dość gęste ale dobrze się wówczas rozprowadza mąka, nie będzie grudek. Na końcu dolewamy powoli wodę i mieszamy , aż do uzyskania pożądanej konsystencji . W moim przypadku było to niecałe
Smaczne Zdrowewygląda pomyłka Blondynki! W pierwowzorze powinnam użyć mąki orkiszowej typ 700, a ja wsypałam orkiszową pełnoziarnistą. Najnormalniej w świecie się pomyliłam. Zresztą, a czy ja kiedykolwiek mówiłam, że jestem nieomylna? Nie! Wolno się pomylić każdemu. W szczególności Blondynce :) Przy podstawowej liście składników ciasto wyszło mi strasznie suche i bardzo twarde, o elastyczności mogłam zapomnieć. Miałam dwie opcje: wyrzucić albo(...)taka bardziej treściwa. Nam smakowała, wtedy jedliśmy ją z hummusem, drugą dziecko zjadło na sucho tak chłopakowi smakowało :) Co do orkiszu, będzie tego więcej u mnie. Czekam na mąki orkiszowe i jak tylko do mnie dotrą biorę się za więcej. Obiecuję publicznie, że już będę zachowywać się poprawnie i gafy z orkiszem już nie strzelę. Kto odważny niech próbuje
Blondynka Gotujeteksty, a ja kombinowałam z ciastem. Nie chciałam obdarowywać dzieci pszennymi ciachami, skoro sami ich nie jadamy, na codzień używamy także ksylitol, ale tutaj wybrałam puder trzcinowy, jest nierafinowany, więc trochę zdrowszy od białego cukru, a zarazem bezpieczny dla nieprzyzwyczajonych dziecięcych żołądków. Śmiechu było co niemiara, z podanych składników wyszło nam 60 sztuk orkiszowych ciastek z andrzejkowymi wróżbami. Składniki: - 400g(...)mąki orkiszowej jasnej typ750 - 80g pudru trzcinowego - cukier z prawdziwą wanilią (10g) - 4 jajka - 2 łyżki oleju (lub 1 łyżka oleju, 1 łyżka wody) - szczypta soli ------------------------------------------ + 1 jajko do posmarowania ciastek Najpierw przygotowujemy sobie kartki z wróżbami, nasze karteczki miały rozmiar 0,5x16cm. Nasze przykładowe hasła: SUPER UCZEŃ 1 KLASY ! ;-) JESTEŚ SUPER ! ;-) POSPRZĄTAJ OKRUSZKI ! ;-) UŚMIECHNIJ SIĘ ! ;-) SŁUŻ INNYM POMOCĄ ! ;-) KOCHAJ
Smaczne Zdrowegiej. Do dużej miski przesiałam 3 szklanki mąki orkiszowej typ 850, dolałam 3/4 szklanki kefiru i 1/2 szklanki wody - całość wymieszałam i odstawiłam pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie dodałam łyżkę soli i szklankę zakwasu razowego żytniego ( konsystencji jogurtu greckiego - czyli dość gęstego) - ciasto jest luźne i klejące, ale nie należy dodawać więcej mąki
apetytnapieczeniemąki orkiszowej 250 ml mleka 50 g masła 3,5 g drożdży instant (płaska łyżeczka) 1 łyżeczka cukru szczypta sody szczypta soli 1 jajko Wykonanie: mleko delikatnie podgrzać w rondelku, dodać pokrojone masło, by się roztopiło odważyć do miseczki suche składniki. Dodać rozbełtane jajko i miksować ręcznym robotem powoli dolewając mleko. Ciasto powinno być gładkie, bez grudek. Przykryć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!latami, dziś ją uwielbiam! Charakterystyczny orzechowy smak tego wilgotnego i zdrowego ciasta , z którego jestem naprawdę dumna, długo utrzymuje świeżość, od dziś to niezawodny przepis na piknikową imprezę.....Polecam. Składniki: Forma 40/11 cm 2 torebki kaszy gryczanej 5 dużych jaj 12 dag mąki jasnej orkiszowej 20 dag cukru brązowego trzcinowego 15 dag margaryny Optima Omega(...)kaszę, delikatnie cały czas miksując mikserem na najniższych obrotach. Mąkę orkiszową wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy jajecznej, na przemian wlewać margarynę z czekoladą, aż do połączenia. Suszone figi pokroić w kostkę nożem, a orzechy zmielić i dodać do masy, ponownie wymieszać. Tak przygotowane ciasto, wylać do wyłożonej papierem pergaminowym keksowej formy. Piec 45-50 minut
Wanilia i Kardamonmiąższ i chrupiącą skórkę. Przepis pochodzi z tej strony i delikatnie go zmodyfikowałam. Nie bawiłam się w żadne papiery do pieczenia, tylko tak jak pisałam, ciasto władowałam do blaszki. Ciasto jest bardzo rzadkie i nie bardzo widziałam opcję zabawy z papierem do pieczenia. Na pewno to nie koniec moich prób z tym przepisem, bo sam w sobie chlebuś wychodzi naprawdę(...)Dodałam również otręby, bo jakoś mi tak pustawo było;) {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/09\/chleb.jpg","recipeIngredient":["0,5 kg m\u0105ki orkiszowej (da\u0142am 720)\r","1 szklanka m\u0105ki pszennej chlebowej 750\r","2 \u0142y\u017cki oliwy z oliwek\r","1 szkl. mleka\r","2 szkl. wody\r","1 \u0142y\u017ceczka soli
Mieszam w Garnkudużo mniej. 200 g miękkiego masła 50 g cukru pudru trzcinowego 500 g mąki jasnej orkiszowej 5 żółtek 150 g miodu 3 łyżeczki przyprawy do piernika łyżeczka kakao (użyłam surowego) 0/5 łyżeczki sody oczyszczonej Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem
Mienta blogRustykalna tarta rabarbarowa to idealna propozycja na majówkę. Wiadomo, majówka nie może się obejść bez domowego ciasta. Pokrojona w kwadraty ładnie zachowuje kształt i jest łatwa do transportu. Tartę wzbogaciłam orzechową warstwą, która idealnie współgra smakowo z kwaskowatym rabarbarem. Orzechy możesz dobrać dowolnie i zrobić z samych laskowych lub np. wymieszać z orzeszkami pistacjowymi. Łodygi rabarbaru ułożone w całości(...)dodają tarcie szyku. Bardzo łatwy przepis, a do upieczenia tarty nie potrzebujesz nawet foremki. Składniki na kruchy spód: 250 g mąki orkiszowej 1050 60 g cukru pudru 1 jajko M 125 g masła szczypta soli Składniki na masę orzechową: 75 g mielonych orzechów laskowych 25 g mielonych pistacji lub 100 g laskowych 30 g roztopionego masła 3 łyżki cukru
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!składniki na kruche babeczki: 230 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g masła, schłodzonego 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 szczypta soli dodatkowo: ok. 350 g masy makowej cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy cukier puder, sól, żółtko oraz masło. Wszystko siekamy, a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez
Domowy Smak JedzeniaMiałam robić szarlotkę, ale zmieniłam zamiar na tartę. Przepis wymyśliłam na poczekaniu, a właściwie to nie czekałam, tylko kombinowałam i robiłam;) Aż taka improwizacja to jednak
Zdrowa Kuchnia SowyMałe bułeczki orkiszowe, w sam raz na dziecięcą imprezę. Idealne zarówno dla małych jak i dużych. Pyszne, puszyste i co istotne błyskawiczne. Polecam bardzo gorąco. Do ich przygotowania wykorzystałam przepis na bułki kajzerki XXL . U mnie wyszło ponad 40 małych ciabattek. Piekłam na dwóch blachach. Mąkę najlepiej dosypywać stopniowo, tzn.dać jej większą ilość, ale nie całą, odsypać jakieś(...)idealne, przy 700 radzę uważać i dodawać mąkę stopniowo. Składniki: - 760g mąki orkiszowej typ750 (dałam 720g typ700) - 350g ciepławej wody (nie gorącej) - 10-12g soli (daję himalajską) - 50g b.miękkiego masła - 30g świeżych drożdży - 1 średnie jajko +mąka do obsypania blatu, dałam orkiszowy dunst (odpowiednik krupczatki) Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1- 2 łyżki mąki oraz ok.50-70g
Smaczne Zdroweciepłej wody 4 łyżki mąki pszennej (użyłam pełnoziarnistej) 4 łyżki mąki żytniej (użyłam pełnoziarnistej) Ciasto chlebowe zaczyn 2 łyżki miodu 375 ml ciepłej wody (jeżeli dodamy kawę to 350 ml wody) 400 g mąki żytniej (u mnie pełnoziarnista) 600 g mąki orkiszowej (u mnie pełnoziarnista) 1 łyżka soli 4 łyżki oliwy 4 łyżki melasy ( można dodać słód jęczmienny lub żytni(...)miejsce. Z mąki usypać kopiec i zrobić w nim duży krater. W krater wlać zaczyn, dodać sól, miód, olej, melasę i kawę. Zarabiać, dodając wodę, aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyrabiać ciasto przez 10-15 minut, dodając wody, jeśli jest zbyt suche lub dosypując mąki, gdy zbyt wilgotne (i tu mała uwaga, ciasto z mąki
Weekendy w domu i ogrodziewyglądzie, niż ta tradycyjna (zazwyczaj składa się z dwóch rozwałkowanych blatów na spodzie i wierzchu). Zrobienie tego ciasta nie powinno zająć zbyt wiele czasu, o ile mamy już przygotowane jabłka (u mnie domowy mus jabłkowy, bez cukru - naturalnie słodki :)). Prosta szarlotka orkiszowa z korzenną nutą 3 szklanki mąki orkiszowej 0,5 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego 2-3 jajka(...)opcjonalnie) mus jabłkowy - u mnie był to 1 duży słoik - 900 ml i jeden średni - ok. 400 ml Wszystkie składniki (oprócz musu jabłkowego) umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić je na dwie równe części. Standardową blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić jedną częścią ciasta spód (można rozwałkować). Wyłożyć mus jabłkowy i rozporowadzić po cieście. Drugą część pokruszyć
FitKotmąki żytniej typ. 2000 50g mąki orkiszowej ciemnej 1 łyżeczka miękkiego masła 1-2 łyżeczki otrąb pszennych 1 łyżeczka soli 340ml wody o temperaturze 20-25 stopni 7g drożdży instant ziarna do posypania : sezam, mak, słonecznik itp. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie składniki na chleb umieszczamy w misce, mieszamy szpatułką, aby otrzymać nierówne ciasto. Krok 2. Następnie wyrabiamy ciasto mikserem przez
Moja Książka Kucharska