składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g kapusty kiszonej, odciśniętej 1 jajko ok. 170 g mleka lub wody sol, pieprz, kminek, cząber dodatkowo: tłuszcz do smażenia śmietana lub sos czosnkowy do podania wykonanie: Kapustę siekamy drobno. W garnku mieszamy mąkę z mlekiem lub wodą oraz jajkiem, tak jak na ciasto naleśnikowe. Dodajemy kapustę, mieszamy do połączenia się
Domowy Smak JedzeniaCiasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej(...)Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki orkiszowej, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Smalec roztapiamy, studzimy, ale ma być płynny. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy smalec, pieprz, pozostałą część mąki i wyrabiamy ciasto. Ma być lekko klejące, w razie potrzeby dodajemy mąki. Dodajemy posiekane drobno oliwki
Moniki Smakołykimożna zastąpić np. pomarańczową lub zwykłą naturalną /zimną/ , którą należy dodać w takiej ilości, by uzyskać elastyczne, zwarte ciasto. Do przygotowania ciasta użyłam zwykłego blendera, ale można je wyrobić w tradycyjny sposób na stolnicy. Dodatek mąki ryżowej i skrobi kukurydzianej sprawia(...)Ciasteczka takie mogą być przyjemną dekoracją stołu i koszyczka. Składniki: 200 g mąki jasnej orkiszowej 50 g mąki ryżowej 50 g skrobi kukurydzianej 1 żółtko 100 g masła 3 łyżki cukru pudru ok. 2 łyżki wody różanej Wykonanie: -Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do misy miksera i krótko wyrobić do mometu , aż powstanie gładkie , jednolite
Zakamarki mojej kuchnimąki orkiszowej 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego 3 jajka (osobno żółtka i białka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Do garnka wlewamy sok pomarańczowy, dodajemy żółtka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu miksujemy białka z solą na sztywną pianę. Ubite białka dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Pieczemy
Domowy Smak JedzeniaKrupczatka – ciasta kruche, półkruche, parzone, makaronowe 550 Luksusowa – cista drożdżowe i smażone 750 Chlebowa- chleb, pieczywo 950 Bułkowa – pieczywo 1400 Sitkowa – pieczywo 1850 Graham – pieczywo pełnoziarniste 2000 Razowa – pieczywo, ciasta pełnoziarniste Maki żytnie dzielimy natomiast na następujące typy: typ 580 – żytnia jasna typ 720 – pytlowa typ 1400 – sitkowa typ 1850 – starogardzka typ 2000 – razowa (do chlebów żytnich razowych(...)takich rodzajów pszenicy zalicza się z całą pewnością Triticum pelta – pszenica, z której otrzymuje się mąkę orkiszową. Była popularna w średniowieczu, obecnie znów wraca do łask ze względu na dużą zawartość błonnika, żelaza i nasyconych kwasów tłuszczowych. Doskonała do chlebów, ciasta, naleśników, * jęczmienna – trochę zapomniana, a charakteryzująca się mniejszą zawartością glutenu niż mąka pszenna. Dobrze jest ją mieszać z innymi
Pyry na Gazprzepis na zdrową smaczną pizzę na cienkim, chrupiącym spodzie. Co najlepsze nie wymaga długiego wyrabiania, wyrastania, ani nawet odpalania piekarnika! Głównym składnikiem spodu pizzy jest twaróg. Do ciasta użyłam mąki pełnoziarnistej dzięki czemu pizza jest zdrowsza niż ta tradycyjna zrobiona z białej mąki. W ramach oszczędności czasu przygotowałam pizzę na patelni, ale równie dobrze można upiec(...)popisu Waszej wyobraźni ;) Podobne ciasto, tylko, że w wersji słodkiej wykorzystywałam już w zdrowych deserach. Na blogu znajdziecie przepis na tartę oraz markizy na bazie ciasta twarogowego. ZDROWA, EKSPRESOWA PIZZA Z PATELNI Czas przygotowania 15-20 minut Z podanych składników wychodzą dwie małe pizze 120g twarogu półtłustego Jajko 70g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (można zamienić na owsianą, gryczaną
HealthyCreationscisto: 200 g mąki orkiszowej 80 g cukru 70 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo: dżem pomarańczowy, brzoskwiniowy lub lemon curd cukier puder (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); wykonanie: Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy cukier, szczyptę soli, jajko oraz masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka
Domowy Smak Jedzeniapracę korzystając z kupnego ciasta drożdżowego na pizzę (wówczas 400 g-2 paczki).Moje są zdrowszą wersją ,ponieważ ciasto powstało całkowicie z mąki orkiszowej.Aaaa...im cieńsze kości,tym bardziej chrupiące.Zapraszam do przepisu!Składniki na 12 kości:380 g mąki orkiszowej(250 g orkiszowej 700 i 130 g pełnoziarnistej)250 g letniej wody2 łyżki oliwy1,5 łyżeczki suchych drożdży1
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jaką macie wprawę w ich robieniu, niestety. Wszystko rozgrywa się o odpowiednią konsystencję ciasta. Jednak, jeśli zrobicie według poniższej instrukcji, to na pewno wyjdą! Kopytka z batatów Wydrukuj przepis Porcji: 2-3 Czas przygotowania: 5 minut Potrzebujesz: 2 średnie bataty, upieczone i obrane 350g mąki pszennej, orkiszowej lub bezglutenowej + do podsypania 2 łyżeczki soli + do gotowania Wykonanie: 1 Wszystkie składniki
BlendmanZapraszam na bardzo letnie, jezynowe ciasto z kokosowa kruszonka.Takie nafaszerowane owocami ciasta lubimy najbardziej.Zreszta jak co roku plony jezyn z wlasnego ogrodu sa imponujace,a w tym roku dodatkowo wyjatkowo wczesne.Spod zrobilam z maki orkiszowej z dodatkiem maki gryczanej.Jest cienki,ale radzi sobie doskonale z utrzymaniem masy owocowej.Ciasto jest dosc zwarte i ladnie sie porcjuje.Smak jezyny i kokosa doskonale(...)cukru trzcinowego Muscowado1 jajkoNalozenie owocowe:750 g jezyn2-3 lyzki cukru1 budyn waniliowy1 pelna lyzeczka maki ziemniaczanej100 ml wody2 lyzki bulki tartej Skladniki na kruszonke kokosowa:50 g maki orkiszowej jasnej50 g wiorkow kokosowych 50 g cukru trzcinowego50 g masla Wykonanie:skladniki na kruchy spod,zagniesc,owinac w folia i odlozyc na 30 minut do lodowkijezyny oplukac,odszypulkowac umiescic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasteczka i piernik. Orkiszowe pierniczki z karobem bez cukru powstały specjalnie do Magazynu Bezbolesne Usuwanie Cukru – najnowszy numer możecie pobrać na stronie . Jedno małe ciasteczko to tylko 16 kcal Pierniczki z karobem około 82 małe ciasteczka 80 g erytrytolu 30 g melasy z morwy białej 40 g oleju kokosowego 180 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g mąki kokosowej(...)uzyskania jednolitej konsystencji, przestudzić, mieszając co jakiś czas. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, przyprawę i karob. Dodać płynne składniki, a na końcu jajka. Połączyć do uzyskania gładkiego ciasta. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 20 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce
Fitkotskładniki: 1000 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g drożdży 6 żółtek 1 jajo 500 ml mleka 5 łyżek oleju 150 g cukru 1 kieliszek spirytusu szczypta soli 1 l oleju lub 1 kg smalcu do smażenia do głębokiego smażenia ponadto: cukier puder marmolada wykonanie: Drożdże rozcieramy z jedną łyżką cukru, dodajemy 1-2 łyżek mąki, wlewamy 0,5 szklanki(...)ciepłym miejscu. Żółtka oraz jajo ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę. Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, utarte żółtka, pozostałe ciepłe mleko, olej, sól oraz spirytus. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie „odstawać od ręki”. Naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjmujemy na stolnicę, krótko wyrabiamy i rozwałkowujemy
Domowy Smak Jedzeniabiszkopciki: 50 g mąki orkiszowej (lub pszennej) 25 g mąki ziemniaczanej 2 jajka 35 g cukru 1 szczypta soli wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wymieszane i przesiane mąki, delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Ciasto wykładamy porcjami przy pomocy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 265 g mąki orkiszowej 160 cukru 2 jajka 200 ml mleka 120 ml masła (roztopionego) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli ok. 200 g borówek amerykańskich opcjonalnie: płatki migdałowe kruszonka wykonanie: Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. W osobnym naczyniu mieszamy pozostałe składniki. Do suchych(...)składników wlewamy mokre i przy pomocy np. szpatułki lub końcówki od miksera mieszamy. Wsypujemy borówki i krótko mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do wyłożonych papierowymi papilotkami foremek na muffiny. Wierzch opcjonalnie posypujemy kruszonką lub płatkami migdałowymi. Pieczemy przez ok. 20 min. w 200 st. C, do tzw. suchego patyczka
Domowy Smak Jedzeniadopiero wtedy dodaj do reszty składników. Obok piekącej się formy z ciastem koniecznie postaw żaroodporną miseczkę z wodą – chlebek stanie się jeszcze bardziej delikatny. Wspaniały i zdrowy wypiek w pyszny sposób łączący ze sobą pożywność orkiszu, witaminy marchewki i zdrowe tłuszcze orzechów włoskich. Składniki: 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700 szczypta soli 1 opakowanie (7g) drożdży instant 2/3 szklanki(...)odstaw na bok. W rondlu podgrzej mleko sojowe tak, aby było ciepłe i dodaj do niego syrop klonowy. Powoli przelej je do miski z suchymi składnikami i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj też orzechy włoskie z olejem kokosowym, a potem startą marchewkę i całość dalej zagniataj do momentu, aż uzyskasz gładkie ciasto, co powinno zająć około 10 minut. Przykryj
Roślinna - blog wegańskiskładniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 2 banany 80 ml mleka 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka alkoholu lub ekstraktu waniliowego 1 szczypta soli dodatkowo cukier puder do oprószenia tłuszcz do głębokiego smażenia wykonanie: Mleko mieszamy z cukrem pudrem, proszkiem dopieczenia, sodą i solą. Dodajemy mleko oraz(...)jajo i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę banany. Mieszamy z ciastem. Przy pomocy łyżeczki lub łyżki (za każdym razem natłuszczonej np. w oleju) nabieramy ciasto i partiami smażymy w rozgrzanym do 175 st. C. głębokim tłuszczu. Po usmażeniu wyciągamy łyżką cedzakową, układamy na talerzach wyłożonych ręcznikami papierowymi. Prze podaniem oprószamy cukrem pudrem
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 270 – 290 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g masła 50 g cukru pudru 150 g miodu Jamar 1 jajko 30 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej wykonanie: Masło oraz miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu, aż masło się roztopi i połączy z miodem. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Mąkę mieszamy(...)cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz jajkiem. Dodajemy przestudzony miód z masłem i wyrabiamy ciasto. Ciasto wychodzi luźne po schodzeniu troszkę stężeje. Schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Wykładamy na stolnice, podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na ok. 2 mm i wykrawamy dowolne kształty. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 40 g drożdży 80 g mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła 1 łyżka cukru 2 żółtka 1 jajko dodatkowo: marmolada lub powidło 1 jajko do smarowania cukier puder do oprószenia wykonanie: Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letnim mleku. Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem o pieczenia. Dodajemy masło i siekamy(...)nożem następnie dodajemy żółtka, jajko oraz mleko z drożdżami. Siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka i schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. Następnie dzielimy na trzy części. Każde z osobna rozwałkowujemy na kształt koła i wycinamy po 8 trójkątów. Na każdy z zaokrąglony bok nakładamy po ok. 1/2 łyżeczki marmolady i zwijamy rogaliki. Układamy na blaszce wyłożonej
Domowy Smak Jedzenia