ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:97/216)

Warsztaty kulinarne „Chlebem i solą” 182

sprawdza się wyśmienicie. Jednak w oko wpadł mi (nie tylko mi) piekarnik z szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIEROGI Z JAGODAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 168

Sezon jagodowy w pełni. Jak co roku nie mogło zabraknąć uwielbianych przez nas pierogów. Ciasto zawsze robię " na oko " , tym razem wszystko odmierzałam. Uwieczniałam też każdy etap wykonania na zdjęciu, niestety okazało się , że przez roztargnienie nie było w aparacie karty...:-( I tak oto zdjęć przygotowywania brak. Mam nadzieję nadrobić to następnym razem i dołączyć zdjęcia bardziej szczegółowe(...)użyć zwykłego cukru.. Składniki: - 600g mąki orkiszowej 700 - 40g masła - 2 żółtka - 300ml wody - 1/2 łyżeczki soli + dodatkowo: - jagody do farszu - kwaśna śmietana lub masło z bułką + ksylitol i ksylitol z wanilią lub cukier waniliowy Masło stopić, lekko przestudzić. Wszystkie składniki wymieszać razem w misie malaksera lub ręcznie na gładkie, sprężyste ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na kilka mniejszych części

Smaczne Zdrowe
BABECZKI BROWNIE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE z kremem (wegańskie, bezglutenowe) 151

ogromne wrażenie! Zrobiłam ciasto brownie na bazie fasoli i pyszny krem. Wszystko ma czekoladowo – orzechowy smak. Babeczki są wegańskie i bezglutenowe, możesz je także zrobić w wersji bez cukru – zapraszam //   Składniki (na 6 sztuk): Ciasto: 100 g fasoli ugotowanej lub z puszki (u mnie biała) 40 g mąki jaglanej lub innej (np. pszennej, orkiszowej) 3 łyżki masła(...)wybranego słodzika (u mnie cukier trzcinowy) 2 łyżki mąki jaglanej lub pszennej 3 łyżki mąki kokosowej lub migdałowej (czy też zmielonych wiórek kokosowych, migdałów, orzechów) Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto fasolę zblenduj na gładką masę. Dodaj do niej resztę składników i wymieszaj. Jeśli użyjesz cukru lub innego słodzika, który nie występuje w postaci syropu zwiększ o 20 ml ilość soku

Via Gusto
Krokiety z kapustą, pieczarkami i żółtym serem 154

zdecydowanie się nie dłuży :) Przepis na naleśniki: 150g mąki ( używam orkiszowej 650 od Młynu Kopytowa ) 50g mąki pełnoziarnistej (używam orkiszowej 1850 od Młynu Kopytowa ) 2 jajka 250ml mleka odtłuszczonego 100ml wody gazowanej Mąki, jajka oraz mleko zmiksować na gładką masę. Ciasto odstawić na 30 minut, dodać wodę gazowaną i miksować ponownie 2 minuty. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni. Swoją patelnię(...)cebule szalotki 3 łyżki masła  50g sera żółtego startego 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu mielonego szczypta soli  2 jajka 200ml mleka 4 łyżki mąki ( używam orkiszowej 650 od Młynu Kopytowa ) olej do smażenia Na patelni roztapiam masło, dodaję pokrojone na kawałki pieczarki, szczyptę soli oraz szalotkę pokrojoną w kostkę. Gdy pieczarki będą miękkie, dodaję pociętą kapustę kiszoną

Gotowanie i blogowanie
Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem, wg Hamelmana 232

przed.Podane ilości składników są zgodne z przepisem źródłowym. Ciasto wyszło mi stosunkowo luźne, więc chleb upiekłem w foremce. Jeśli chcesz upiec koszykowca, trzeba będzie kontrolować ilość wody, aby ciasto było dostateczenie zwarte, tak by mogło wyrastać w koszyku, bądź bezpośrednio na blasze. Ilośc skłądników wystarczyła na upieczenie dwóch bochenków w prostokątnych keskówach o długości 26 cm, oraz w dwóch miniforemkach(...)Odstaw w przykrytym pojemniku na 12 godzin w temperaturze 21 °C.Ciasto chlebowe (2 bochenki a 26 cm + 2 malusie foremusie):290 g zaczynu630 g mąki pszennej chlebowej90 g mąki orkiszowej razowej480 g wodu o temp 24 - 25 °C50 g oliwy15 g drożdży świeżych 20 g soli30 g pieczonego czosnkuPrzygotowanie chleba: Na początek rozpuść sól w połowie wody. W drugiej połowie

Grahamka, weka i kajzerka
babka piernikowa 142

składniki: 160 g mąki orkiszowej lub pszennej 150 g cukru 100 g miodu 125 ml mleka 125 g masła 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (w granulkach) 100-120 g orzechów, zmielonych 20 g przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki sody wykonanie: Masło, cukier, miód, kawę oraz mleko podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru. Zestawiamy(...)osobnym naczyniu mieszamy mąkę, przyprawę do piernika, zmielone orzechy oraz sodę. Do suchych składników dodajemy przestudzone płynne, mieszamy. Dodajemy stopniowo żółtka za każdym razem mieszamy do połączenia się z ciastem. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do foremki z kominem o średnicy ok. 23 – 24 cm średnicy. Pieczemy przez

Domowy Smak Jedzenia
CIASTECZKA MAŚLANE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 217

tylko one...). :-) Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej białej (lub 1kg pszennej) - 750g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałki - 300g mielonego ksylitolu lub cukru pudru (lub w kryształach) - 5 żółtek - 2 łyżki kakao Do miski odważyć mąkę, dodać ksylitol (lub cukier), pokrojone masło oraz żółtka i zagnieść szybko kruche ciasto (można się wspomóc hakiem miksera, u mnie dziewczyny zagniatały ręcznie). Wyrobione

Smaczne Zdrowe
domowe bułeczki orkiszowe 138

składniki: 500 g maki orkiszowej 40 g drożdży 300 g maślanki 25 g masła, roztopionego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wykonanie: Drożdże mieszamy z cukrem i letnią maślanką. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na ok. 30 min. do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy ciasto na mniejsze kawałeczki, formujemy bułeczki, smarujemy

Domowy Smak Jedzenia
Jagodzianki orkiszowe pełnoziarniste 144

jagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie teraz wieczorem.Rosnie sobie cala noc w lodowce ,a rano pozostaje tylko nadziac buleczki i upiec.Moje jagodzianki maja 50 % dodatek maki pelnoziarnistej orkiszowej.Sa tak samo puszyste i pyszne jak ich"biale"krewniaczki ,a o ilez zdrowsze.Zachecam(...)maka pelnoziarnista i do wyprobowania mojego przepisu.Buleczki sa z duza iloscia jagod,po proszu pycha.Skladniki na 12 buleczek:500 g maki (250 g maki 550 i 250 g maki orkiszowa pelnoziarnistej)240 g mleka70 g masla60 g cukru1/2 lyzeczki soli1 paczuszka suchych drozdzy(swiezych 1/2 kostki)3 zoltka  Nadzienie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
domowe gofry z truskawkami 145

składniki: 210 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru 20 g masła, w temperaturze pokojowej 250 ml mleka 2 jajka (osobno białka i żółtka) 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli dodatkowo do podania: truskawki cukier puder bita śmietana rozpuszczona czekolad wykonanie: Żółtka miksujemy z cukrem i masłem. Dodajemy mleko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia(...)miksujemy do połączenia się składników . Białka ubijamy na sztywno z solą. Dodajemy je do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy np. szpatułki. Kratkę gofrownicy smarujemy masłem, nakładamy partiami ciasto i pieczemy na złoty kolor. Gotowe wykładamy na kratę. Podajemy np. z truskawkami, cukrem pudrem, bitą śmietaną, roztopioną czekoladą

Domowy Smak Jedzenia
paluchy drożdżowe 302

orkiszowej lub pszennej 250 ml mleka, letniego 100 ml oliwy lub oleju np. słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 35 g drożdży 1 i 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: 1 żółtko kminek, czarnuszka wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z cukrem, dwoma łyżkami mąki oraz z ok. 100 ml letniego mleka i odstawiamy do podrośnięcia. Do podrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe

Domowy Smak Jedzenia
Malinowe pancakes 223

ciasta i gęstej polewy malinowej. Nic dziwnego, że te smaczne amerykańskie placuszki zawojowały świat. Bardzo proste, szybkie do przygotowania i smaczne. Pieczenie ich to sama przyjemność, patrzeć jak puchną, rosną, bąbelkują. W dosłownym tłumaczniu oznaczają po prostu naleśniki. Dla mnie są jednak bardziej podobne do polskich racuchów. Właśnie jako racuchy zjedliśmy je na dzisiejszy obiad. Składniki: 180 g mąki orkiszowej(...)Resztę malin umieścić w rondelku z 1 łyżką cukru i sokiem z cytryny. Rozmrozić na małym ogniu, następnie  rozgotować i przetrzeć przez sitko. Ostudzić, przelać do dzbanuszka wymieszać ciasto z malinowym puree i pianą z białek nakładać łyżką małe porcje ciasta na patelnię. Gdy ukażą się bąbelki odwracać na drugą stronę. Smażyć na niewielkim ogniu, by miały czas wyrosnąć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy razowy z białą kaszą gryczaną 234

chleba, który został zaproponowany przez Elę z blogu W poszukiwaniu Slowlife . Ela wskazała chleb orkiszowy razowy z kaszą gryczaną wg Trufli . Oczywiście nie omieszkałem dodać swoich trzech groszy. Kaszę gryczaną dałem białą, również dodałem odrobinę mąki żytniej chlebowej. Mąkę żytnią dałem dlatego, że początkowo ciasto wydało mi się zbyt luźne, nawet jak na chleb razowy. No i kaszę gryczaną dodałem(...)gryczanej 300 g mąki orkiszowej razowej 30 g mąki żytniej chlebowej 160 g wody 15 g soli 25 g płynnego miodu smalec do wysmarowania foremki ziarna słonecznika do obsypania foremki i posypania chleba Przygotowanie: Do dużej miski włóż wszystkie składniki prócz kaszy gryczanej. Mieszaj mikserem na wolnych obrotach kilka minut. Dodaj kaszę gryczanę i przemieszaj ciasto drewnianą kopyścią

Grahamka, weka i kajzerka
Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem 139

żeby uniknąć dodawania mąki pszennej więc ciasto potrzebowało więcej czasu żeby wyrosnąć. Po upieczeniu pączki są za to dość lekkie i delikatne, ale najlepiej smakują pierwszego dnia więc warto część zamrozić na zapas tuż po ostudzeniu. Składniki na 4 duże blachy pączków : 1,5 szklanki jasnej mąki orkiszowej 3,5 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 2 saszetki drożdży instant 2 szklanki(...)Mąkę wsypać do wysokiego naczynia. Mleko lekko podgrzać, wsypać drożdże i wymieszać.  Następnie rozpuścić masło. Do mąki dodać mleko z drożdżami, masło, ksylitol lub cukier i jajka. Wyrobić ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące więc podczas wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to ponad

Ze smakiem i z pasją
ciastka z piwem vel piwoszki 140

składniki: 285 g mąki orkiszowej 125 ml piwa 200 -250 g masła, schłodzonego dodatkowo: marmolada cukier puder wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Powoli wlewamy piwo, jednoczenie siekamy a następnie zagniatamy ciasto. (Możemy je chwilkę schłodzić w lodówce). Wałkujemy na stolnicy. Wycinamy np. kwadraty, na środku każdego kładziemy marmoladę, zlepiamy dwa naprzeciwległe rogi. Układamy na blaszce

Domowy Smak Jedzenia