ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:124/216)

Bułki z płaskurki i kotlety z czarnej fasoli, czyli domowy hamburger 186

białka). W kuchni idealnie zastąpi tradycyjną mąkę pszenną -zrobicie ciasto, makaron, naleśniki, zagęścicie sosy, etc.  Płaskurka jest dość wymagająca w uprawie – nie urośnie na byle glebie. Wręcz nie toleruje nawozów i środków chemicznych. Jednymi słowy – zdecydowanie jest zdrowsza nie tylko od mąk pszennych, ale również orkiszowych. Za sprawą zwiększonej ilości popiołu i innych składników mineralnych, wypieki(...)Zaczyn drożdżowy dodać do pozostałej mąki, dodać wodę, olej, sól i wyrobić do uzyskania jednolitej masy. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 10 części, uformować bułki, ułożyć je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i ponownie pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Bułki posmarować żółtkiem, posypać ziarnami słonecznika, płatkami owsianymi

gutfut
Jagodzianki z borówką amerykańską - pyszne drożdżowki na maślance 163

pierwszy robilam ciasto drozdzowe na maslance.Jest doskonale,bardzo plastyczne,naprawde godne polecenia.Na drozdzowki jest zawsze dobra pora.Poza tym to najzdrowszy i najmniej kaloryczny slodki dodatek do kawy lub na drugie sniadanie,a te upieczone w domu nie maja sobie rownych.Zapraszam do przepisu.Skladniki na 14 buleczek a 50 g:400g maki (200g pszennej 550 i 200 g orkiszowej(...)cukier,opakowanie suchych drozdzy,dodac mleko,zoltka i wyrobic hakiem gladkie,nie lepiace sie ciasto.Przykryc mise robota folia spozywcza i odstawic w cieple miejce do podwojenia objetosciz podanej ilosci ciasta zrobilam 14 buleczek odwazajac na wadze po 50 g ciasta na buleczke.Mozesz zrobic mniej bulek troche wiekszych.Uformowac kulki,rozplaszczyc je w dloniach,ulozyc na blaszce i zostawic do napuszenia.Nastepnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fit szarlotka wegańska - niczym chałwa :) 210

smak i konsystencja idealnie odzwierciedlają chałwę! Każdy zachwalał i ciasto zniknęło w kilka chwil :) Nadal nie wiem co było powodem, a raczej składnikiem, który zadecydował o takim a nie innym smaku :) Mimo wszystko, wyszło bajecznie pysznie, zdrowo i słodko :) Spód: 150 g płatków owsianych  50 g płatków orkiszowych 50 g orzechów nerkowca (Bioindygo) 60 g cukru kokosowego (Bioindygo(...)kielichowy) i miksuj do momentu powstania jednolitej masy.  Gotową masę przesyp do miski i dodaj rozpuszczony olej kokosowy. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Powstanie jednolita masa, podobna do ciasta kruchego.  Ciasto przełóż do formy (u mnie mała keksówka) wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj spód.  Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i podpiecz przez 15 minut

Zdrowie na języku :P
Szybkie ciasto na śmietanie z owocami 153

każdego będziecie mogli wypróbować. Nie dziwie się, że je wybraliście jako najlepsze, bo samej mi bardzo posmakowało. Serniki każdy zna, a takie ciasto w wersji ze śmietaną rzadziej się spotyka i wykonuje, dlatego takie ciasta najbardziej smakują. 😛 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zacznę od tego, co najistotniejsze, czyli czas przygotowania. Ja wykonałam je w 20 minut z zegarkiem w ręku. Oczywiście(...)będzie to taka prawdziwa pokojowa temperatura, ale sprawimy, że produkty nie będą zimne i nie będzie problemu potem z zakalcem lub niewyrośnięciem ciasta. Ciasto mimo niewielkiej ilości składników jest wilgotne i sycące. Owoce, jakie dodacie do ciasta są waszym wyborem, nie muszą to być wiśnie jak u mnie. Świetnie sprawdzą się również śliwki, brzoskwinia, jabłka, truskawki czy maliny, a nawet

Zdrowie i pysznie na talerzu
Binenstich mit Apfelfülung 164

kremu daje wyjątkowy efekt.Spód drożdżowy jest to ciasto bardzo maślane typu brioszka,a krem budyniowy najczęściej można spotkać z dodatkiem bitej śmietany.Znalazłam wersję typowo jesienną,bo z dodatkiem jabłek i uboższą w kalorie,ponieważ dodatkiem do kremu budyniowego jest twarożek zamiast bitej śmietany.Składniki na spód: 230 g mąki orkiszowej 6302 jajka20 g drobnego cukru110 g masła(...)soku z cytryny1,5 łyżki mąki ziemniaczanej50 ml wody Składniki na polewę miodowo-migdałową:75 g masła30 ml mleka 70 g cukru2 łyżki miodu130 g płatków migdałowychWykonanie:składniki na ciasto drożdżowe umieścić w misie miksera i zagnieść do połączenia składników.Masło pokroić na małe kawałki i przy cały czas pracującym robocie dodawać po kawałeczku masła,bez przerwy.W pewnym momencie może

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 209

uszyste ciasto jogurtowe odwrócone z rabarbarem. To idealna propozycja na słoneczny weekend - mało pracy, szybkie pieczenie, proste składniki, lekka konsystencja... i na słońce z kawą lub herbatą :) Czas przygotowania: 45 minut Porcja: forma 25 cm Składniki: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 2 jaja, 3/4 szklanki gęstego jogurtu, 3/4 szklanki cukru, 4 łyżki cukru trzcinowego  gruboziarnistego(...)Dodać olej, jogurt, wanilię i skórkę cytryny, ubijać do połączenia składników. Masę wylać na rabarbar i wyrównać. Piec w 180 stopniach przez 35 minut (funkcja grzania góra-dół). Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i wyłożyć na tortownicę. Zimne posypać płatkami kwiatów i cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.  T kaniny lniane  Kardelen   by  Mira design . Zastawa

SzczyptaSmaQ
Pełne zdrowia ciasto z płatków owsianych i truskawek. Idealne na piknik! 143

typowo letnia propozycja, która zasmakuje zarówno tym starszym, jak i młodszym uczestnikom wspólnie spędzonego czasu podczas piknikowych szaleństw. Obłędny zapach wody różanej powoduje, że nie można się od ciasta oderwać i zazwyczaj na jednym kawałku jego konsumpcja się nie kończy :) Moim zdaniem jest to optymalny pomysł na piknik!  Składniki (na formę 25 cm x 25 cm): 100 gram margaryny(...)Omega Optima 1 i 1/2 szklanki ulubionych płatków (użyłam jęczmiennych i owsianych) szczypta cynamonu i imbiru  dwie łyżki miodu  dwa banany  1 jajko 3 łyżki mąki orkiszowej typ 2000 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  750 gram truskawek  1 łyżka wody różanej  50 gram płatków migdałów  Truskawki kroję na ćwiartki i duszę z dodatkiem

Mango Papaja
Warkocz orkiszowy na zakwasie 201

drożdży. Składniki na zakwas pszenny-orkiszowy: 1 łyżka zakwasu żytniego 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej+ 2 łyżki mleka 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej + 2 łyżki mleka 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej+ 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na chałkę: cały zaczyn na zakwas pszenny 350 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 60 g cukru(...)zakwas pszenny metodą 3-stopniową. 1 łyżkę zakwasu żytniego rozmieszać z 1 łyżką mąki orkiszowej i 2 łyżkami mleka + cukier+ sól. Odstawić do wyrośnięcia. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie cały zaczyn pszenny z resztą składników umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i podzielić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Owsiane placki z makiem i owocami 134

pestkami dyni zmielić na mąkę. Można wykorzystać też gotową mąkę owsianą lub zamienić na orkiszową, gryczaną czy pszenną pełnoziarnistą Pół banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem, mąką owsianą, siemieniem lnianym i makiem Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany Wykładać łyżką porcje ciasta na nagrzaną patelnię, na górę placków układać ulubione owoce (u mnie banan i kiwi) Smażyć

HealthyCreations
Ciasteczka czekoladowe 148

rondelku podgrzej mleko z miodem lub syropem daktylowym. Do miski przesiej mąkę ryżową i orkiszową, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj składniki mokre: mleko z syropem lub miodem oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Czekoladę pokrój na drobne kawałki, dodaj do ciasta. Zagniataj, aż powstanie jednolite ciasto. Odłóż je na ok. 20 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej

365 dni dookoła kuchni
orkiszowe chrupiące bagietki 157

objętość). Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki  pszennej zwykłej, dodajemy mąkę orkiszową, sól, dwie łyżki roztopionego masła i letnią wodę. Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając elastyczne, dosyć zwarte ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco

Miód i pieprz
Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym i nutą cytryny - zdrowa słodycz 154

propozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia ;) Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej słodyczy babeczkom i użyłam jednego z superfoods - nasionek chia (przyjemnie chrupią podaczas jedzenia :D). Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej  0,5 szklanki ksylitolu szczypta soli 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka

FitKot
Svele - norweskie placki 228

sporych placków /  Jak zrobić? ok. 100 g mąki pszennej lub orkiszowej 4/5 szkl. kefiru - ok. 200 ml jajko łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki sody łyżeczka rozpuszczonego ostudzonego masła  Mąkę i sodę wymieszać, wbić jajko, wlać masło, miód i kefir. Wymieszać całość. Ciasto odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć (smażyłam na maśle, można także użyć oleju/oliwy lub smażyć

tost z dżemem
Chleb orkiszowo-pszenno-żytni na zakwasie 128

chrupiącą skórką. Na 2 bochenki: Zaczyn: 100 g zakwasu 200 g mąki orkiszowej typ 1850 100 ml wody Mieszamy składniki łyżką aż się połączą i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 8-12 godzin wcześniej. Ciasto właściwe: cały zaczyn 100 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki pszennej 230 ml wody

Marder&Marder Manufacture
Duńskie pierniczki, czyli orzeszki z pieprzem 199

Skończyły mi się puszki! Nie mam miejsca na więcej pierniczków. Hmm... Może to jakiś znak...? Na szczęście w niedzielę przyjadą goście, trochę zjedzą, trochę zabiorą (oby

Pożeraczka, czyli raz adobrze