doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4 łyżki oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka
Dieta Rozdzielna i Zdrowiemąki pszennej typ 650 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej (zastąpiłam pełnoziarnistą mąką orkiszową) 680 g letniej wody (wodę dolewałam stopniowo i w rezultacie użyłam jej mniej; temperatura wyliczona poniżej) 18 g soli 5 g świeżych drożdży 300 g aktywnego zakwasu pszennego 100% Wyliczenie temperatury wody Temperatura bazowa ciasta (temp. otoczenia+temp.mąki+temp.wody) = 55st. Na temperaturę powietrza i mąki
Weekendy w domu i ogrodzieniewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone i płatki sojowe pochodzi
Di gotujeniewielką ilość oleju/masła i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta, które w razie potrzeby można odrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone i płatki sojowe pochodzi
Di gotujełyżeczka kakao 2 łyżki olej rzepakowy 3/4 szklanki Mąkę ryżową lub orkiszową mieszamy w misce z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym. Jaja ubijamy z curem, wlewamy olej, dokładnie mieszamy, wsypujemy sypkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Kawałki moreli układamy na cieście. Pieczemy 45 minut w rozgrzanym
AZgotuj!ricottą Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości Porcje 18 Składniki 300 g mąka orkiszowa 1 łyżeczka proszek do pieczenia 100 g erytrol lub inne słodziwo 250 g serek ricotta 1 szt jajko 1 łyżka spirytus 1 łyżeczka syrop waniliowy lub esencja Sposób przygotowania Wszystkie składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Szklanką o dużej średnicy wycinamy
Kucharzycasamej bialej maki.Zawsze staram sie drozdzowki wzbogacic zdrowszymi zamiennikami, dodatkiem maki pelnoziarnistej,orkiszowej,czy mleka kokosowego i jak najbardziej odchudzic.Te z nadzieniem serowym to nasze ulubione.Tu koperty wioda prym,bo buleczki w tym ksztalcie mieszcza najwieksza ilosc serka.Dodatek malin dodaje im nieslychanego aromatu.Sa przepyszne.Bardzo polecam.Skladniki na ciasto ( 12 sztuk):400 g maki (250 g maki 550+150 g maki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naprędce upieczona bagietka jest naprawdę smaczna.Składniki na 2 bagietki:350 g mąki orkiszowej jasnej 630170-200 ml wody30 g masła lub oliwy1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki soli1,5 łyzeczki drożdży instantWykonanie:wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrabiać tak długo ,aż ciasto będzie jednorodne,błyszczące i całkowicie odklejone od brzegów miski.Ilość dodanej wody zależy od rodzaju mąki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cukru) - 2 i 2/3 szkl mąki orkiszowej (lub pszennej) - u mnie 370g orkiszowej typ 700 - szczypta soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo : - blanszowane migdały do dekoracji (jako pazurki) - białko jaja ( do przyklejania pazurów) Masło pokroić na mniejsze kawałki dodać do reszty składników i zagnieść szybko kruche ciasto. Jeżeli nie mamy pudru można użyć zwykły ksylitol lub cukier , ja dałam
Smaczne Zdrowewilgotna. Przepis troszkę zmieniłam, bo do rodzynek dodałam jeszcze żurawinę i jak dla mnie wychodzi jeszcze lepsza:)) Składniki: -80g rodzynek -40g żurawiny -3-3,5 szklanki mąki orkiszowej -5dag drożdży świeżych lub 21g suchych -6 żółtek, roztrzepanych -1 jajko, roztrzepane -szczypta soli -1 szklanka mleka, letniego -pół szklanki ksylitolu(może być drobny cukier) -125g masła, roztopionego(...)mąkę, drożdże, sól i ksylitol wymieszać (ze świeżymi wcześnie zrobić rozczyn). Wsypać do dużej misy. Dodać żółtka, jajko, mleko, aromat waniliowy, masło. Wszystko zmiksować mikserem z przystawką(hakiem) do ciasta drożdżowego, można również wyrobić ręcznie. Pod koniec dodać rodzynki, ostatni raz wyrobić. Ciasto przykryć ręcznikiem i pozostawić w cieple do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto wyjąć, wyrobić raz jeszcze
Smaczne Zdroweciastach jako dodatek do koktajli i dżemów. Są idealnym składnikiem musli, owsianki czy dodatkiem do wszelakich placków. Ja dodaję je do herbaty, która smakuje wtedy pysznie owocowo. Postanowiłam wykorzystać te zdrowe i piękne owoce i upiekłam z nimi pyszne owsiane ciasteczka . Składniki: ( temperatura pokojowa) 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej z trzech zbóż: pszennej, żytniej i orkiszowej(...)Wbiłam jajko. Gdy wszystko się miksowało, wyjęłam z laski wanilii ziarenka. Dodałam je do masy . Wsypałam mąkę i wymieszałam. Następnie wsypałam otręby owsiane i płatki owsiane. Połączyłam je z ciastem. Pozostało już tylko dodać jagody goji. Wymieszałam i ciasto gotowe. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam małe kuleczki, które następnie lekko spłaszczałam. Układałam na papierze, zachowując odstępy
potrawyregionalnebezy - miękkiej w środku i pięknie chrupiącej na zewnątrz. Wierzch posypałam płatkami migdałowymi, a spód oprószyłam wiórkami kokosowymi, które wchłonęły nadmiar soku i nadały całości delikatnej, kokosowej nutki. Ciasto znika błyskawicznie za jednym podejściem, a pracy przy nim naprawdę niewiele. Możecie je zrobić również z samymi truskawkami (gdy zabraknie lada moment rabarbaru), będzie smakowało bombowo :) Ważne(...)kruszył, dlatego warto odczekać ze 2 godziny po upieczeniu. A potem już tylko istna rozpusta :) SKŁADNIKI NA SPÓD: 150 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej (lub np. orkiszowej) 80 g cukru (użyłam brązowego) 200 g zimnego masła 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli SKŁADNIKI NA BEZĘ: 5 białek 250 g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO
Słodko-Słony Świat IlonyPrzez ostatnie miesiące z pieczeniem słodkości byłam na bakier. Chyba wiosna sprawiła, że nabrałam większego apetytu na wymyślanie i przygotowywanie ciast, ciasteczek i deserów. I dlatego częściej będą się pojawiać przepisy na te smakołyki. A dzisiaj mój przepis na zdrowe ciasteczka pełne ziaren i suszonych owoców. Odmierzałam składniki, zapisując na kartce. Ciacha zrobiły furorę w mojej pracy. Przepis poszedł(...)suszone można użyć jakie się chce. Czereśnie i figi można zamienić na morele i śliwki. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Pozdrawiam i życzę wspaniałego weekendu.... Składniki: 2 szklanki płatków orkiszowych 1 szklanka mąki żytniej po 4 łyżki pestek dyni, siemienia lnianego i sezamu 3 łyżki nasion chia 100 g suszonej żurawiny 100 g suszonych czereśni 100 g suszonych fig, posiekanych
Czerwień i błękitNagietek w kuchni? Dlatego nie? Świeże płatki nagietka są siekane i dodawane do sałatek. Suszone płatki stanowią przyprawę do zup, dań głównych i ciast. Jako substytut szafranu używane są do doprawiania i barwienia ryżu i innych potraw. Dziś przygotujemy z nich sos. Nagietek Miód Śmietana Cebula Marchewka Miód Limonka Szczypiorek Kolendra Makaron Sól Pieprz Przygotowanie sosu zaczynamy od naparu(...)Drobno siekamy szczypiorek i kolendrę, dodajemy do sosu. Podlewamy śmietaną – ok 200ml. Chwilę dusimy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy wg wskazań na opakowaniu. Ja użyłem makaronu orkiszowego. Po ugotowaniu makaron przerzucamy na patelnię mieszając razem, lub polewamy na talerzu. Podajemy z cienkimi plasterkami marchewki i szczypiorkiem. Smacznego
MarcinChefmieszając, aż całość lekko zgęstnieje. Składniki na naleśniki: 3 szkl. mąki orkiszowej 2 szkl. mleka roślinnego 1 szkl. wody gazowanej szczypta soli 4-5 łyżek oleju Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy mleko, wodę, olej i wszystko dokładnie razem miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Zostawiamy ciasto na 15 minut aby odpoczęło, po tym czasie albo dolewamy trochę mleka
Dieta Rozdzielna i Zdrowie