PRZEPYSZNE ciasto! Połączenie dwóch rodzajów, murzynka i sernika z kaszą jaglaną jest naprawdę pyszne! Mokry środek w miękkim i kruchym cieście z pewnością każdemu zasmakuje. Przepis jest na dużą blachę, która u mnie poszła w jeden dzień! 😆 A to oznacza, że było naprawdę dobre. No, ale konsumpcję przeprowadzona była na niemałe grono :) Po co robić dwa osobne ciasta, jak można(...)wybierania się na zakupy. Kiedyś robiłam podobne ciasto z tym, że sernik był w cieście na maślance. Przepis na Łaciatego murzynka z serem i kaszą znajdziecie TUTAJ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: duża blacha 37x26 murzynek: -kostka masła -pół szklanki wody -pół szklanki słodzika/cukru -3 łyżki kakao ciemnego -2 szklanki mąki orkiszowej -2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zdrowie i pysznie na talerzuwykonać ten przepis! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -60 g mąki orkiszowej -1 jajo -30 g masła orzechowego -1 średni banan -pół łyżeczki proszku do pieczenia -woda -słodzik/cukier wedle uznania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy za pomocą miksera/blendera, stopniowo dolewamy wody, aby ciasto zrobiło się lekko lejące. 2. Wlewamy masę do formy na muffiny
Zdrowie i pysznie na talerzuZdrowe zamiennika ciast z wykorzystaniem warzyw? Dlaczego nie! Święta tuż, tuż, więc pora pomyśleć o świątecznych wypiekach. Piernik z ciecierzycy jest rewelacyjny! Jego smak przypadnie każdemu gustowi. Składniki: 2 jaja 2 łyżki ksylitolu 1 łyżka oleju 3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżka karobu lub kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta proszku do pieczenia 1 puszka odsączonej ciecierzycy aromat migdałowy
Truskawkowa Fiestazakwasu, płynnego 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych 30 g nasion dyni Przygotowanie: Do misy robota (posiadającego mieszadło do zagniatania ciasta) dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. Miksuj
Codziennik Kuchennycukru z kwiatu kokosa szczypta soli małe jabłko łyżka mąki orkiszowej (można użyć dowolnej) 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia kilka pokruszonych orzechów pekan kilka kawałków suszonego mango łyżeczka stopionego masła ghee (lub dowolnego tłuszczu) Orkisz wymieszać z mąką, jajkiem, solą i cukrem. Dodać mleko roślinne i wymieszać. Ciasto powinno być gęste. Nastęnie dodać stopione masło i proszek
Poranek na słodkosmaku. Składniki: 200g masła 150g brązowego cukru 1 jajko 500g mąki orkiszowej Młyn Kopytowa 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki suszonego chilli 4 kopiaste łyżki kakao 2 łyżki mleka całe migdały od Symbio Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, chilli oraz brązowy cukier. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto. Dodajemy jajko, mleko i wyrabiamy ciasto. Formujemy wałek ciasta i wstawiamy
Gotowanie i blogowaniełyżeczka soli 500 ml ciepłej wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 szklanki suszonej żurawiny 1/3 szklanki nasion słonecznika Drożdże wymieszać z miodem i 1/2 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 15-20 minut. Następnie dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć
Mango Papajabiałym serem i malinami (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 100g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych malin Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką
Moja Michamąki żytniej 75 g razowej mąki chlebowej 75 g mąki orkiszowej grubo mielonej 2 łyżeczki soli 1 łyżka suszonego rozmarynu 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżeczki miodu 140 ml letniej wody 140 ml mleka w temperaturze pokojowej Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Ja stawiam obok grzejnika
Z Kuchni Do Kuchniserem i musem truskawkowym (Danie jednoosobowe- 10 pierożków) Składniki: 50g mąki orkiszowej 50g mąki pszennej razowej 1/4 łyżeczki soli 50 ml gorącej wody 150g twarożku domowego grani cukier bądź słodzik garść mrożonych lub świeżych truskawek Przygotowanie: Do miski wsypujemy obie mąki, sól i zalewamy gorącą wodą. Szybko mieszamy ciasto łyżką i wyrabiamy. Ciasto rozwałkowujemy (cienko) na blacie i wykrawamy szklanką
Moja Michasłonecznika 100 ml nasion lnu (u mnie złocisty) 200 ml mąki orkiszowej razowej 200 ml mąki żytniej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 ml oleju słonecznikowego 2 jajka 1 łyżeczka soli (płaska) 1 łyżka miodu 2 łyżeczki stewii Wymieszać wszystkie sypkie składniki. Dodać olej, jajka, miód i wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na równe kulki, a następnie spłaszczyć
FitKotorkiszową przesyłam ukłony do cudownego sklepu ekologicznego natusfera.pl . 500 g mąki orkiszowej chlebowej typ 750 350 ml maślanki 20 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 1 suszona pikantna papryczka chili Suszoną papryczkę chili kroimy bardzo drobno i razem z pestkami łączymy z resztą składników. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia
Marder&Marder Manufacturewywiązał się problem. Co ja mam z nimi zrobić? Galaretki, deserki, ciasta... A co z resztą? No, yyy... Część poszła na nalewkę/likier. Większość z tych całych trzech potężnych porcji zamroziłam, dzięki czemu moja zamrażarka praktycznie nic, prócz truskawek, nie kryje. A może dżem? Na zdjęciach propozycja podania - orkiszowe bułeczki posmarowane greckim jogurtem i tym właśnie dżemikiem. Wrażenia smakowe... mniaam
W kuchni Karmel-itkidwie godziny, a to tylko dlatego, że schowałam pudełko! Ciasteczka są kruche i w sam raz do herbatki! Do kawy też idealne! Do ich przygotowania użyłam 2 szklanki mąki orkiszowej typ 650 Młyn Kopytowa pół szklanki naparu – z 2 łyżek- z zielonej herbaty cejlońskiej u mnie zielona cytrusowa od BASILUR Pół szklanki cukru 3 łyżki prażonych ziarenek Migdałowy(...)pokrój na mniejsze kawałki- dodaj. Wlej napar herbaciany.Wsyp prażone ziarenka z kokosem, który uwielbiam. Zresztą jakocham Migdałowy Przylądek, on mnie tak wakacyjnie nastraja! Wszystko razem wyrób do jednolitej kuli ciasta. Ciasto włóż do lodówki na półtorej godziny. Po tym czasie urywaj po kawałeczku, formuj w dloniach kulki i spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do peiczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku
Z Kuchni Do KuchniCiasto jest bardzo lekkie i puszyste, drożdżówki są słodkie, ale tylko dzięki białemu serowi. Nawet na drugi dzień są przesmaczne. Piekłam w dwóch tortownicach o średnicy 26 cm, bo chciałam żeby były jak odrywane buchty, wy możecie piec standardowo tj. na blaszce od piekarnika. Ja robiłam z dodatkiem mąki razowej, ale wyjdą też z samej mąki tortowej lub orkiszowej. Składniki(...)mąki. Wymieszać żeby nie było grudek. odstawić na 10 min., tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczną bąbelkować). Mąki przesiać do misy miksera, dodać rozczyn i resztę składników. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, jeżeli lekko klei się do rąk
moj przepis na