ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:142/216)

Ma`amoule - tradycyjne arabskie ciasteczka 152

wykonaniu ciasteczek nie jest wymagana precyzja, także poradzą sobie z nimi najmniejsze dzieci.  Polecam! Składniki na około 30 ciasteczek: 200 g mąki orkiszowej jasnej 200 g drobnego grysiku orkiszowego pełnoziarnistego 200 g masła 2 łyżeczki przyprawy mahlep* 3-4 łyżki wody różanej 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu+ do posypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masy daktylowej Wykonanie: suche(...)dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prosty chlebek z patelni z pastą paprykową i jajkami 141

mnie pół na pół zwykła pszenna i orkiszowa pełnoziarnista) Odrobina oliwy Dodatki 2 jajka Pomidorki koktajlowe Oliwki Szczypiorek Pasta ajvar Jogurt naturalny Papryka słodka Wodę na jajka zagotować, gdy zacznie wrzeć włożyć jajka i gotować 5-6 minut tak, żeby żółtko pozostało półpłynne Składniki na chlebek zagnieść na miękkie elastyczne ciasto. Ilość mąki dostosować tak, żeby udało się uformować placek

HealthyCreations
Orkiszowe naleśniki z mieszanką meksykańską i fetą 112

naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki orkiszowej sól, pieprz, świeże zioła 50 ml oleju farsz: 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta w oleju 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex natka pietruszki kilka łyżek sosu chili z domowej spiżarni sos pomidorowy z domowej spiżarni do posmarowania naleśników Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.  Zioła

Życie zaczyna się w kuchni
Bułki orkiszowe 92

drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki orkiszowej, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut. Do bardzo dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać mleko, dodać sól, cukier, stopione masło i gotowy zaczyn. Wszystko wymieszać łyżką, po czym przełożyć na podsypany mąką blat i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (może to zająć około 8 minut). W razie

Passions hobbies life
Chleb pszenno razowy z siemieniem lnianym 141

siemienia lnianego, 100 g otrębów orkiszowych prażonych, ponadto mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki razowej, siemię lniane, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.  Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, płatki i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i lekko klejące. W razie potrzeby dodajemy

Moniki Smakołyki
Wytrawna tarta orkiszowa; spód wytrawnej tarty 113

warzywami. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 200 gram mąki orkiszowej - 100 gram margaryny - 1 jajko - 1 łyżka wody - 1 łyżka cukru trzcinowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łączę ze sobą wszystkie składniki, schładzam w lodówce przez minimum 30 minut. Formę do tarty smaruję margaryną, wykładam ciasto i piekę ok. 20 minut w temp

Wielopokoleniowo
Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami 139

orkiszowe z budyniem i powidłami 220 g mąki orkiszowej razowej 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła

FitKot
Domowy makaron orkiszowy 113

pasków 2-3 cm Składniki: 200 g mąki orkiszowej 2 jajka 2-4 łyżki wody szczypta soli Wykonanie: na stolnicę wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków dodając sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny na zakwasie / Wheat sourdough 138

ponad pół roku piekę chleb orkiszowy z jednego przepisu, postanowiłam, że zrobię dzieciom przyjemność i upiekę "biały" chleb.  Wybrałam przepis Joli i upiekłam dwa ogromne bochny chleba.     Składniki na zaczyn: 55 g zakwasu żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej 255 g wody 170 g mąki pszennej chlebowej   Składniki ciasta właściwego: zaczyn 650 g mąki pszennej chlebowej

Sto kolorów kuchni
Naleśniki orkiszowe z wiśniami i pomarańczą 150

Składniki na ok. 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej 2 jajka 250 ml mleka 2% oliwa do smażenia 100 g wiśni (u mnie mrożone) 1 pomarańcza 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody W misce zmiksować mąkę, jajka, mleko. Ciasto odstawić na 20 minut. Patelnię lekko natłuścić oliwą

Moja Galeria Smaku
Ciasto z buraków 148

burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki) 1 łyżeczka

Powiedz dietom nie
Nie chleb ale pancakes życia | bomba witaminowa 233

łyżeczki ostropestu plamistego 10 g mąki orkiszowej 2 jajka + 1 białko 1 łyżeczka jagód goji Szczypta cynamonu, kurkumy i spiruliny Odrobina sody Woda Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Dodać wszystkie składniki, wodę odpowiednio do uzyskania konsystencji jak na zwykłe pancakes. Odstawić na kilka/kilkanaście minut. Smażyć na średnim ogniu, przewracać aż ciasto się zetnie i smażyć na mniejszym. Podawać z ulubionymi

Czarnawisienka
321. 119

Sami tworzymy to, kim jesteśmy.” Orkiszowy clafoutis z makaronem, podany z borówkami, czereśniami i truskawkamiJuż kiedyś robiłam taką wersję z makaronem.Ale to było kiedy.. :P a zalegający w lodówce makaron nie może się przecież zmarnować :P Lubię tą konsystencję po upieczeniu, ten makron się zlewa z ciastem jednocześnie tworząc chrupiącą skorupkę na wierzchu <3Przypominam sobie tamte chwile

More food, love and dreams
Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim i "Magiczne miejsce" 156

keksówkę): 250 g zakwasu 400 g mąki orkiszowej (typ 630) 150 g mąki pszennej (typ 450) 9 g soli 2 g suszonego czosnku niedźwiedziego 350 g wody W dużej misce wymieszać suche składniki. Zakwas rozcieńczyć połową szklanki wody i dodać do suchych składników. Wymieszać. Dodać do masy resztę wody i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć konsystencję dającą się mieszać

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb pszenno-orkiszowy 143

Zapraszam na pyszne domowe pieczywo z mąką orkiszową. Mąka orkiszowa dodała aromatu orzechowego do chleba. Uwielbiam domowe pieczywo i staram się piec je najczęściej jak mogę. Polecam Składniki: 1 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 szkl mąki pszennej 1 op. drożdży suchych (7g) 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju 1 szkl ciepłej wody garść pestek słonecznika do posypania Przygotowanie: Do dużej(...)miski wsypujemy obie mąki, drożdże i sól, mieszamy. Następnie dodajemy olej i ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto na chleb rękoma, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie przekładamy wyrośnięte ciasto do silikonowej keksówki i posypujemy ziarnami słonecznika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Po tym czasie wstawiamy wyrośnięty chleb

słodkie i nie tylko historie kulinarne