dzięki uprzejmości AleDobre.pl . 520 g mąki orkiszowej typ 550 6 g suszonych drożdzy 2 jajka 200 ml mleka 3 łyżki cukru 50 g masła 1 łyżeczka soli marmolada mandarynkowa do nadzienia I bez zbędnych podchodów i zastanawiania się wszystkie składniki (oprócz marmolady oczywiście) lądują w dużej misce. I przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Ma być idealnie sprężyste, w ogóle
Marder&Marder Manufacturemąki pszennej 200g mąki orkiszowej typ 2000 łyżeczka przecieru pomidorowego 6-8 suszonych pomidorów w oleju, grubo pokrojonych 1/2 łyżeczki soli Wykonanie Do miski wlać 250ml ciepłej wody, dodać drożdże i cukier, odstawić na 5-6 minut.Po tym czasie dodać mąkę, sól, przecier pomidorowy, resztę wody i suszone pomidory.Zagnięść ciasto przez około 5 minut, będzie kleiste.Uformowa
w mojej kuchnijeden duży 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego 1 łyżeczka miodu 600 ml ciepłej wody Ziarna słonecznika, pestki dyni do posypania, lub sezamu Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Dobrze wyrobić 5 - 10 minut, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia
Na słodko lub wytrawnieorkiszowej 100 g m ą ki pszennej ok 400 ml cieplej wody 8 g suchych drożdży łyżeczka soli 3 łyżki usmażonej na maśle cebulki 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamu łyżka oleju Wykonanie: Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać około 10 minut. Nie przejmować
Walijskie PichceniePaszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu. Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią . Jak zwykle wybrałam dynię(...)chwili zdecydowałam się dodać pistacje do farszu. Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Paszteciki Składniki: na 30 pasztecików 20 g świeżych drożdży 350 g pszennej mąki 100 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłego mleka 2 żółtka 1 łyżeczka soli 50 g miękkiego masła jajko do posmarowania czarnuszka do posypania Nadzienie 150 g pieczonej dyni piżmowej
codojedzeniawięcej już mi nie potrzeba. Tradycyjnie jednak podaje się jeszcze æbleskiver, czyli, tłumacząc dosłownie, jabłkowe plastry. Nijak ma się to do rzeczywistości, gdyż æbleskiver to kulki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem jabłek, smażone na specjalnej patelni. Nie mam takiej, niestety, więc na blogu póki co przepisu nie będzie, ale może uda mi się taką kiedyś upolować. I choć(...)zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie siostra C. była zachwycona, bo mogła się nimi zajadać do woli. Dlatego użyłam mąki orkiszowej zamiast pszennej. Dodałam też odrobinę kakao - dla koloru. Polecam Wam bardzo, koniecznie zróbcie jeszcze przed Świętami!Cynamonowe ciastka z melasąSkładniki:(na 55-60 sztuk)310 g mąki orkiszowej25 g kakao150
Pożeraczka, czyli raz adobrzepietruszkowym posmakują każdemu. Mogą stanowić dodatek obiadowy lub samodzielne danie. Wyglądem przypominają tradycyjne kopytka, jednak bliżej im do leniwych. Przygotowane bez ziemniaków, za to w swoim składzie mają twaróg. Ciasto jest zwięzłe, przyjemne i łatwe do współpracy, a kluseczki są mięciutkie i dosłownie rozpływaja się w ustach. Tani, kolorowy i pyszny obiadek. Zapraszam do przepisu! Składniki: 400 g marchewki(...)dusić, aż marchewki zmiękną - około 10-12 minut. Jeszcze ciepłe zmiksować na gładko, ostudzić i wstawić na 15 minut do lodówki schłodzoną masę wymieszać z parmezanem, mąką (użyłam mąki orkiszowej pół na pół białej z pełnoziarnistą) i twarogiem. Wyrabiać 5 minut. Na oprószonym mąką blacie podzielić masę na 4 części i uformować z każdej walec jak na kopytka. Nożem odcinać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tartaletki ze śliwkami - zapraszam na przepyszny deser. Nie potrzebujesz wiele czasu, by je przygotować. Tym razem zamiast jednej dużej tarty, sympatyczne małe, zgrabne tartaletki, bardzo podzielne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Orkisz podobno najzdrowsze ziarno świata, w Polsce znane szerszej publice bardziej z orkiszowych chlebów czy ciasteczek. Przed nami zaś ziarno pełne błonnika, zestawu witamin i minerałów
Kuchnia PROzdrowotnapodanych proporcji wyszło mi 14 dużych drożdżówek więc było czym obdzielić rodzinkę, która akurat przyjechała w odwiedziny :)Bułeczki:* dynia- 1/2 kg* mąka pszenna- 200 g* mąka orkiszowa- 180 g** drożdże świeże- 35 g* jajka- 2 szt.* cukier trzcinowy- 80 g* mleko- 125 ml* masło- 75 g* sól- szczyptaMasa budyniowa:* budyń- 1 opakowanie* mleko- 350 mlPolewa:* śmietana(...)soli oraz pure z dyni i dobrze wyrobić ciasto.Ciasto powinno być miękkie i puszyste i nie powinno się kleić do rąk (w razie potrzeby dosypać odrobinę mąki, a jeżeli ciasto jest za suche, to dolać mleka ).Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5- 2 godz.Ciasto wyjąć z miski, mocno uderzyć pięścią i wyrabiać
Kraina Miodem PłynącaPiernik,pierniczki to nieodłączny element światecznej atmosfery i nie może ich zabraknąć w bożonarodzeniowym menu.Piernik to bowiem symbol szczęścia i dostatku.W moim rodzinnym domu nie było żwyczaju nastawiania ciasta piernikowego 4-6 tygodni przed świętami.Do dziś nie przepadam za twardymi,ciężkimi i przesłodzonymi piernikami.Co nie znaczy,że nie gościł na naszym stole świateczny piernik,choć niektórzy mogą powiedzieć(...)orzechy włoskie i żurawina.Bakalie wedle uynania.Błyskawiczny do przygotowania,i tak pyszny,że można go jeść codziennie.Skusi każdego łasucha.Składniki na 2 keksówki (30 cmx11cm):3 szklanki mąki orkiszowej jasnej-6301 szklanka cukru125 g masła250 ml mleka1 słoik dżemu2 jajka L2 łyżki kakao2 płaskie łyżeczki sody3 łyżeczki przyprawy piernikowej2 garście orzechów włoskich2 garście żurawiny 1 szklanka = 200 mlSkładniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tych owoców do koktajli oraz pysznych ciast. Jak tylko zobaczyłam ten przepis , długo się nie zastanawiałam, od razu postanowiłam przygotować taki sernik. Delikatny, rozpływający się w ustach biszkopt, pyszna owocowa pianka serowa...hmmm, czegóż chcieć więcej. Oczywiście zamiast pieczenia spodu można wykorzystać gotowe biszkopty, wybór pozostawiam Wam. U mnie wersja na delikatnym biszkopcie orkiszowym, piecze się go tylko 13 minut
Smaczne ZdroweSkładniki: Naleśniki: 3/4 szklanki mąki orkiszowej 1 łyżeczka (5 ml) proszku do pieczenia 2 łyżeczki japońskiej herbaty matcha 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego 3 łyżki cukru pudru 1 1/4 szklanki mleka roślinnego Nadzienie: słodka pasta z fasoli adzuki według tego przepisu Wykonanie: W misce mieszamy suche składniki. Dolewamy mleka i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie miało raczej rzadką konsystencję. Rozgrzewamy suchą
Lamarida.plomletowych. Orkiszowy omlet bananowy. Składniki: 1,5 łyżki mąki orkiszowej, np. TOTA 2 jajka 1 banan dodatkowo: kiwi olej kokosowy Wykonanie: Kiwi obrać i pokroić w plastry. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka, banana i mąkę zmiksować blenderem na gładką masę i połączyć z białkami. Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wylać ciasto. Kiwi ułożyć
Trufelkowoszczelnie nią owinąć formę z ciastem. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na godzinę - dwie. Piec chleb w temperaturze 180 stopni C przez 1,5 godziny (pieczenie góra/dół). Po wyjęciu chleb powinien dawać głuchy dźwięk po uderzeniu od spodu. Usunąć z chleba papier i odstawić do całkowitego ostygnięcia. ----- Podobne: Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami Chleb piwny z czarnuszką i sezamem
Weekendy w domu i ogrodzie