ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:155/216)

Maślane ciasteczka z fiołkami (bez laktozy) 137

fiołkami powstały więc z mąki orkiszowej pełnoziarnistej i bez dodatku cukru – posłodziłam je ksylitolem. Płatki kwiatów nadały kotkom urocze łatki, masło bez laktozy wprowadziło bardzo smaczną nutę, a ciasteczkowy, kuszący zapach rozniósł się po całym domu. Dodatkowo przy tej sesji miałam małego asystenta-przeszkadzacza Maślane ciasteczka z fiołkami (bez laktozy) 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 65 g masła Polskiego(...)laktozy Mlekovita dodatkowo: świeże fiołki Masło utrzeć na gładko z ksylitolem i żółtkami. Mąkę wymieszać z budyniem i dodać do masy maślanej. Na koniec wlać mleko i zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość około 3 mm, na wierzchu ułożyć oczyszczone pojedyncze płatki fiołków, delikatnie docisnąć wałkiem. Wykrawać foremkami dowolne kształty i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około

Fitkot
Chleb z dynią i figami 167

przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych 30 g nasion dyni Przygotowanie Do misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni.  Miksuj  na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie

Przepisy na domowy ser i chleb
Maślankowe placuszki migdałowo-bananowe 189

150g pełnoziarnistej mąki orkiszowej (u mnie typ 1050) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 250ml mleka migdałowego 2 łyżki oleju 1 łyżka syropu klonowego 1 dojrzały banan Do miski wsyp mąkę, proszek oraz sodę. W osobnym naczyniu połącz mleko, olej oraz syrop klonowy. Przelej mokre składniki do suchych i dokładnie zamieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Banana obierz

Roślinna - blog wegański
DOMOWE NACHOS 182

wieczoru już nikt nie miał na nie ochoty, to sprawdziły się następnego. .. Na drugi i trzeci dzień nadal są chrupiące. Pyszne... :-) Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Składniki: - 150g mąki orkiszowej typ750   (lub 120g pszennej) - 120g mąki kukurydzianej - 120g ciepłej wody - łyżeczka soli himalajskiej - 45g oliwy z oliwek - ulubione przyprawy, u mnie(...)chili z młynka (kilka przekręceń) +Trochę mąki do podsypania blatu. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i przy pomocy haka zagnieść ciasto. Może również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto odstawić na ok.15 minut. Następnie partiami odrywać kawałki, bardzo delikatnie podsypywać mąką i rozwałkowywać na cieniutkie placki. Wykrawać trójkąty (lub dowolne kształty), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Można ciasno

Smaczne Zdrowe
Focaccia z mozzarellą i pomidorkami 117

Składniki: 500 mąki orkiszowej 650 (używam od Młynu Kopytowa ) 8g suchych drożdży 2 łyżki ziół prowansalskich 50ml oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 200ml ciepłej/letniej wody pomidorki koktajlowe 200g mozzarelli garść świeżej bazylii cebula szalotka słonecznik Mąkę mieszamy z drożdżami, ziołami, cukrem, solą. Do wymieszanych składników powoli lejemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto. Jako ostatnią dodajemy

Gotowanie i blogowanie
Chleb orkiszowy ze słodem jęczmiennym 146

mąki orkiszowej 200 g mąki pszennej chlebowej 220 ml wody 10 g słodu jęczmiennego   1 łyżka oliwy 2 łyżeczki soli (jeżeli używamy zwykłej soli, a nie tej himalajskiej to wystarczy 1 łyżeczka. Ta himalajska jest mniej słona) 1 łyżeczka cukru 4 g suszonych drożdży Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Znaczy się wyrabiamy ciasto. Tak przez 15 minut

Marder&Marder Manufacture
Bułeczki pszenno - orkiszowe 134

mąki orkiszowej jasnej 55 g mąki pszennej chlebowej 20 g siemienia lnianego 1 1/3 łyżeczki drożdży suszonych 1/2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka oleju 1 łyżeczka syropu z agawy lub miodu 200 ml ciepłej wody 1 czubata łyżeczka soli morskiej   Wykonanie: Wodę wymieszać z masłem, syropem, drożdżami, siemieniem i solą.  Dodać mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać przez kilka

Sto kolorów kuchni
Chleb bananowy 167

Podstawą udanego ciasta są jak najpardziej przejrzałe banany...teoretycznie. Moje byłay całkiem świeże a i tak chlebek wyszedł słodki. Może to dlatego że moja wersja zawiera łyżke miodu.  Chciałam też aby mój chlebek był mniej mokry wiec dodałam więcej mąki. Składniki: 4 banany 1 łyzka miodu Ćwierć szklanki słonecznika Ćwierć szklanki dyni 1.5 szklanki mąki orkiszowej 0.5 szklanki mąki

Lubczyk i Wanilia
100 % chleb orkiszowy na drożdżach :) 240

mąki orkiszowej 1 łyżka ostropestu mielonego 1 łyżeczka soli morskiej 40 g świeżych drożdży 200 ml wody 100 ml gorącej wody ziarenka "Słoneczne Pola" 2 łyżki mleka Przygotowanie: W garnku podgrzej 200 ml wody. Rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. Do miski wsyp mąkę, ostropest mielony, sól. Następnie dodaj rozrobione drożdże. Wyrabiaj ciasto, w trakcie dodając

Zdrowie na języku :P
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 203

mąki orkiszowej razowej 7 g   suchych drożdży 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 200 ml letniej wody 2 łyżki tartego parmezanu  1 łyżka suszonego oregano Wykonanie: Wszystkie składniki oprócz parmezanu i oregano wsypać do miski, wymieszać na pierwszym biegu robota i wrabiać przez 10 minut na drugim biegu. Pozostawić na 5 minut, żeby ciasto odpoczęło i znowu

Kulinarne przygody Gatity
Kakaowe placuszki z gruszką 168

orkiszowych gruszka jajko łyżeczka kakao ok. 70 ml zimnej wody łyżeczka oliwy imbir I po kolei wg Pięciu Przemian: 1.  jajko i łyżeczka oliwy (sł) 2.  szczypta imbiru (o) 3.  ok. 70 ml zimnej wody (sł) 4.  mąka i otręby (k) 5.  kakao (g) 6.  pokrojone drobno 3/4 gruszki Na rozgrzaną patelnię wylałam ciasto

Zdrowa Kuchnia Sowy
CIASTECZKA PEŁNOZIARNISTE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 372

szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej -ok.7 łyżek ksylitolu(może być cukier) -2 mniejsze jajka -3 żółtka -3 łyżeczki proszku do pieczenia -ziarna słonecznika, pestki dyni, migdały, kokos(do posypania) -2 białka+ 3 łyżeczki ksylitolu rozbełtane(do posmarowania ciastek) Do miski wsypać mąkę, ksylitol, jajka, żółtka, proszek do pieczenia i pokrojone w kostkę masło. Szybko zagnieść jednolite ciasto(gdyby ciasto było

Smaczne Zdrowe
Burgery z kaszy gryczanej z sadzonym jajkiem 191

Czas przygotowania: 45 min. Składniki na 6 burgerów Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 200 g kaszy gryczanej palonej 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1

kulinarnyJa
Pełnoziarniste ciasto z nektarynkami - proste 106

uwierzycie,ze ciasto upieczone w calosci  z maki pelnoziarnistej moze byc tak puchate, puszyste lekkie jak chmurka.Jest rewelacyjne i o ilez zdrowsze niz upieczone ze zwyklej maki.Co najwazniejsze,to pewniak-zawsze sie udaje. Bardzo proste do przygotowania i szybkie, piecze sie 30 minut.Upieklam je w tortownicy o przekroju 23 cm.Gdy podwoicie porcje,bedzie idealna na duza blache.Nadaja(...)uzylam nektarynek.Idealna propozycja na letnie,upalne dni.Skladniki na foremke o srednicy 23 cm:2 jajka1/2 szklanki cukru( dalam ciemny trzcinowy)1 szklanka maki (dalam 1/2 pszennej pelnoziarnistej i 1/2 orkiszowej pelnoziarnistej)125 g masla1 lyzeczka proszku do pieczenia1 lyzeczka cukru waniliowegoskorka otarta z 1 cytryny3  spore nektarynki lub kazde inne ulubione owocecukier puder do posypaniaWykonanie:Maslo umiescic w rondelku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku 142

Ciasto można zrobić dzień przed pieczeniem, zawinąć w folię i przechować w lodówce. Z tej ilości upiekłam 56 sztuk ciastek o średnicy 6cm. Można wierzch ciastek przed pieczeniem posypać dodatkowo całymi ziarnami, które zrumienią się w trakcie pieczenia i wzmocnią ich smak. Zagapiłam się i zmieliłam cały sezam, jaki miałam w domu:). Do ilości sezamu dobrałam odpowiednią ilość pozostałych składników(...)niezwykle smakowite. Nie są za bardzo słodkie ale o to mi chodziło. Polecam dla dorosłych i dla dzieci!  Ciasteczka sezamowe z dodatkiem świeżego tymianku Potrzebujemy 400g mąki pszennej orkiszowej jasnej lub zwykłej pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ½ płaskiej łyżeczki soli, 450g zmielonych ziaren białego sezamu, x) 200g drobnego cukru, ½ szklanki świeżego tymianku, xx) 200g schłodzonego masła

Leśny Zakątek
Chleb orkiszowy na zakwasie 126

gwoli wyjaśnienia: orkisz to też pszenica. Tylko inna :) Bo tak naprawdę to jest zwykły prosty chleb, bez żadnych dodatków. Tyle tylko, że na zakwasie. Więc tak: 500 g mąki orkiszowej typ 750 165 g zakwasu żytniego 300 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru olej do posmarowania chleba No i kilka szybkich wskazówek: Myślę, że zakwas nie musi być(...)mieć. Jeśli mamy dość młody zakwas to jednak z 5-8 gram drożdży trzeba będzie dać. No i tak: wszystkie składniki łączymy ze sobą w dużej misce i wyrabiamy ciasto. Przez 15-20 minut. A jak mamy specjalny mikser (a właściwie specjalną końcówkę) to pewnie wystarczy z 8 minut. No i jak już wyrobimy to przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Marder&Marder Manufacture
Czekolada i kardamon - Świąteczne Biscotti! 199

wyczarować świąteczne biscotti, korzenne, aromatyczne. Po prostu polskie :) Kardamon i czekolada to jedno z moich ulubionych połączeń :) Oto efekty eksperymentu! Składniki: 2 szklanki mąki razowej orkiszowej pół szklanki otrębów orkiszowych pół szklanki otrębów pszennych 1/3 szklanki słodziku Sussina Gold w proszku* 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4-5 jajek pół szklanki suszonej żurawiny z wiśniami pół szklanki siekanych migdałów płatki(...)dodajemy słodzik/cukier i miksujemy kolejne 5 minut. W drugiej misce łączymy wszystkie suche składniki, poza owocami i migdałami, i dodajemy je stopniowo do jajek. Po kilku łyżkach mąki ciasto staje się gęste i mikser niekoniecznie da sobie radę. Wtedy bierzemy w obroty łyżkę i ucieramy ciasto ręcznie :) Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, wrzucamy do miski suszone owoce

Spektrum Smaku
Koktajl śniadaniowy ENERGIA z orkiszem 212

Jeśli jesteście porannymi niejadkami, bądź tak późno wstajecie do pracy że nie zostaje Wam wiele czasu na śniadanie to czas pomyśleć o porannych koktajlach. W letniej

Kuchnia PROzdrowotna
Orkiszowe serduszka 185

szkl mąki orkiszowej 200 g masła 5 łyżek cukru brązowego 5 łyżek cukru pudru 2 jajka 1 żółtko 1 łyżeczka sody oczyszczonej skórka otarta z jednej pomarańczy dodatkowo: 1 gorzka czekolada Wykonanie: Masło utrzeć z cukrem brązowym i cukrem pudrem. Dodać jajka, cały czas ucierając. Następnie dodać przesianą mąkę, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczy i zagnieść ciasto. Obsypać mąką, zawinąć

Trufelkowo
Pięć kłosów 91

mąka orkiszowa 100 g -mąka żytnia razowa typ 2000/100 g -zakwas żytni 200 g - sól 15 g -woda 400 g -blaszka (forma ) 10 na 30 cm - papier do pieczenia -jak komuś zależy na czasie proponuje dodać 4 g suchych drożdży ponieważ taki chlebek długo wyrasta u mnie 6 godz. Wykonanie Łączymy wszystkie składniki dokładnie przekładamy ciasto do formy i czekamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 222

świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki: 2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg 2 pomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy 2 szklanki mąki orkiszowe typ 650 1 szklanka

pyszne zdrowości
miodowe placuszki z orkiszowymi płatkami 132

orkiszowe płatki, zalewamy je gorącą wodą, przykrywamy misę i całość odstawiamy na sześć, siedem minut. Następnie do namoczonych płatków, dodajemy  mąkę,  miód, proszek do pieczenia,  mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty. W tym czasie rozgrzewamy  patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy

Miód i pieprz
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 112

razowej mąki orkiszowej, typ 2000 150 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu) 50 ml śmietany kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne

Food Square
Pszenny chleb na zakwasie 174

pszenną mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy sól mieszamy, wlewamy ciepłą wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie

Wanilia i Kardamon
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 160

mąki orkiszowej, ok. 100 ml wody, szczypta soli, woda, 3 łyżki oleju rzepakowego, nadzienie: 100 g ARLA APETINA w kostkach BAZYLIA & OREGANO, pęczek koperku, 3 łyżki kapary, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie

Moniki Smakołyki
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 128

dyni. Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu. Pokroić roladę na 8 części. Każdy kawałek odwrócić tak, by było widać pestki dyni i rozgnieść na płasko (jak na zdjęciu obok). Bułki odłożyć do ponownego wyrośnięcia (pół godziny). Piec ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni C.  Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać szczelnie zamknięte. ----------- Podobne: Orkiszowe bułki ziołowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowe naleśniki z jogurtem migdałowym i owocami 133

szklanka mąki orkiszowej typ 2000 szczypta soli 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej olej kokosowy do smażenia 100 ml jogurtu naturalnego łyżka miodu migdały w płatkach drobno posiekane kilka kropel esencji migdałowej owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek ewentualnie cukier puder do posypania Jaja, mąkę, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być

Mango Papaja
Razowy chleb orkiszowy na zakwasie 215

szklanki mąki orkiszowej typ 850 i przesiałam do miski. Dosypałam 3/4 szklanki otrąb pszennych - wymieszałam. Do szklanki włożyłam 3 łyżki jogurtu greckiego i dolałam wody tyle, że w sumie płynu wyszła szklanka. Rozmieszałam jogurt z wodą i dolałam do mąki. Okazało się że płynu jest za mało, więc dolałam jeszcze 1/4 szklanki wody i krótko wymieszałam. Ciasto jest klejące

apetytnapieczenie
Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie 141

szklanki mąki orkiszowej 1,5 szklanki wody 2 płaskie łyżki miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 8 g suszonych drożdży 2 suszone pomidory drobno pokrojone. Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka Mak do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Pozostawić w misce

Na słodko lub wytrawnie
Dietetyczne ciasteczka orzechowe 130

  Ostatnio ochotę na coś słodkiego mam prawie zawsze, dlatego staram się wybrnąć z tego tematu jak najbardziej obronną ręką. I muszę powiedzieć, że nawet

Mango Papaja