ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:152/216)

ciasteczka dyniowo owsiane z czekoladą i orzechami 109

składniki: 125 g puree z dyni 110 g płatków owsiany (ja użyłam górskich) 40 g prażonych orzechów laskowych HELIO 40 g czekolady (ja użyłam deserowej) 100

Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie piernikowe muffiny z dynią 140

całe mnóstwo bajerów do pieczenia. Po bajce „Trolle” udzielił nam się z Miśką klimat brokatowy i natychmiast pojechałyśmy do marketu, kupiłyśmy świeże kwiaty do domu, błyskotki na ciasta, papilotki do babeczek w gwiazdki, piernikowe ludki itd., znalazła się tez przyprawa do pierników i tak sobie wymyśliłam piernikowe muffiny, a że w spiżarni mam ze 20 dyń(...)skład, bo w niektórych jest mąka! modyfikowany przepis podstawowy na /Składniki na 12 sztuk (pogrubioną czcionką) 250 g mąki/ 200 g mąki pszennej i 50 g mąki orkiszowej 200 ml mleka sojowego 100 g cukru/ 50 g cukru dark muscovado i 50 g jasnego trzcinowego 1 banan około 140 g/ pół avocado (waga bez skórki i pestki

greenscarf
Puszyste bułki z ziemniakami - lipcowa piekarnia 143

klik! 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka+25 ml wody 25 g świeżych drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem. Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą

Stare Gary
Puszyste bułeczki z ziemniakami w lipcowej piekarni 103

mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka + 25 ml wody 25 g świeżych drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem.  Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Przykryć misę folią spożywczą

Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowe brownie z wiśniami | bez cukru, bez laktozy | 165

Proste, mocno czekoladowe ciasto typowe dla kuchni amerykańskiej, przełamane kwaśnym smakiem wiśni. Moje przygotowane ze szczyptą miłości na Dzień Ojca. Rady: Im mniejsza blaszka, tym wyższe ciasto i dłuższy czas pieczenia. Ja moje zaczęłam wyciągać gdy już zaczynało się spiekać na wierzchu. Wiśnie same w sobie są pyszne, ale można dołożyć im towarzyszów - pokrojone kostki mlecznej czekolady, orzechy. Składniki(...)małą blaszkę: 100 g masła 200 g czekolady gorzkiej 3 jajka 200 g erytrolu 110 g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) Wiśnie Przygotowanie: Masło rozpuszczamy z czekoladą w rondelku. Lekko studzimy. Jajka energicznie mieszamy z erytrolem. Dodajemy roztopioną czekoladę i mąkę. Ponownie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i dekorujemy wydrylowanymi wiśniami

Czarnawisienka
Żytnie bajgle z sezamem 158

mąki żytniej (lub orkiszowej) typ 450-750 2 łyżki cukru 20 g drożdży 200 ml letniego mleka bez laktozy 100 ml letniej wody  1 łyżeczka soli himalajskiej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 białko jaja 3 garście sezamu Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier, mleko, wodę, sól i olej. Zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (w razie potrzeby podsypujemy

Czarnawisienka
Miękkie pierniczki pełnoziarniste 221

może być orkiszowa pełnoziarnista)  200 g mąki żytniej pełnoziarnistej 200 g ksylitolu 2 łyżki przyprawy do piernika 2,5 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 jajka  180 g płynnego miodu 160 g roztopionego masła  PRZYGOTOWANIE Suche składniki miksujemy. Dodajemy jajka, miód oraz wystudzone masło. Wyrabiamy (ręcznie lub przy pomocy malaksera) jednolite ciasto. Schładzamy w lodówce

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni 131

kawałek ciepłej kromki i kubek kakao. Pycha! 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka  soli 4 czubate łyżki płatków owsianych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 g mąki pszennej  3 łyżki oleju z pestek winogron 3 czubate łyżki pestek dyni  1 łyżka mleka do posmarowania(...)miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Polecam również mój chleb owsiany

Kolorowa kuchnia Elki
Syrniki – placuszki twarogowe 333

mąki pszennej lub jasnej orkiszowej + do obtoczenia szczypta soli olej lub masło klarowane do smażenia do podania np.: kwaśna śmietana, cukier puder, syrop klonowy, miód, dżem lub świeże owoce listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, cukier, cukier puder. Mieszamy. Dodajemy mąkę oraz szczyptę soli. Ponownie mieszamy. Ciasto powinno być lekko lepiące

Poezja smaku
Orkiszowe ciasteczka z cynamonem 139

Składniki: 200 gram mąki orkiszowej razowej typ. 2000 100 gram masła 1 jajko 2 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki cynamonu Szczypta soli Wałek ze wzorem do dekoracji MyGiftDna Foremka w kształcie serduszka do wycinania ciastek Papier do pieczenia Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz pozostałe składniki. Wszystko razem zagniatamy na gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową

Bajeczna Kuchnia
Pełnoziarniste ciastka z olejem dyniowym (z mąki orkiszowej) 131

wielkości) (*)  300g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (może być inna pełnoziarnista) 100 ml oleju z pestek dyni 110g cukru brązowego (może być zwykły) 2 jajka 2 łyżki śmietany (płaskie) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę, cukier, proszek oraz sodę wymieszać w misce i dokładnie połączyć z resztą składników. (Powinna powstać jednolita masa.) Ciasto należy rozwałkować na grubość

Di gotuje
Rogaliki drożdżowe z powidłami 145

szkl mąki orkiszowej typ 650 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli powidła śliwkowe  Przygotowanie: W podgrzanym mleku wymieszać drożdże z łyżeczką cukru i odłożyć do" poruszania "się drożdży. Do miski wsypać mąki dodać resztę cukru, sól, jajka, zaczyn drożdżowy i zmiksować. Wlać letnią rozpuszczoną margarynę i miksować około 10 minut aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Misę

Ala piecze i gotuje
Krakersy wieloziarniste 101

lnianego 1/2 szklanki płatki orkiszowe 1/2 szklanki mąka gryczana 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam 1 łyżeczka kminek 1 łyżeczka tymianek 1/2 łyżeczki mielony kmin rzymski 1/2 łyżeczki kolendra mielona 1/2 łyżeczki sól 200 ml woda Sposób przygotowania Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, gdy będzie

Kucharzyca
Chleb z makiem i białym serem 103

Kopytowa 100g mieszanki płatków orkiszowych, gryczanych i owsianych 10 drożdży suchych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 300g twarogu 200ml ciepłego mleka 100g maku od Symbio Mleko podgrzewamy, tak by było ciepłe ale nie parzyło. W misce mieszamy mąki, płatki, drożdże, sól, cukier, twaróg i połowę maku. Do mieszanki powoli wlewamy ciepłe mleko i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne

Gotowanie i blogowanie
chleb 111

mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 580-600 ml ciepłej wody nasiona sezamu lub słonecznika do posypania Wykonanie Mąkę i sól , drożdże, wymieszać.  Oliwę, miód, wodę,polączyć razem wymieszana polączyc z maka sola i drożdżami.. Dobrze wyrobić, aż ciasto zacznie odchodzić od brzegów naczynia

w mojej kuchni