Pięć kłosów 151mąka orkiszowa 100 g -mąka żytnia razowa typ 2000/100 g -zakwas żytni 200 g - sól 15 g -woda 400 g -blaszka (forma ) 10 na 30 cm - papier do pieczenia -jak komuś zależy na czasie proponuje dodać 4 g suchych drożdży ponieważ taki chlebek długo wyrasta u mnie 6 godz. Wykonanie Łączymy wszystkie składniki dokładnie przekładamy ciasto do formy i czekamy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 332świąteczne ciasto to polecam (na Sylwestra też będzie doskonały:) Składniki: 2 szklanki marchwi tartej na drobnych oczkacg 2 pomarańcze 1 cytryna 1 3/4 szklanki mleka (u mnie sojowe) 3 szklanki mieszanki bakalii (skórka cytrynowa, daktyle, rodzynki itp.) 1 szklanka orzechów (u mnie laskowe i włoskie) 1 szklanka suszonej żurawiny 6 łyżek oliwy 2 szklanki mąki orkiszowe typ 650 1 szklanka
pyszne zdrowości
miodowe placuszki z orkiszowymi płatkami 189orkiszowe płatki, zalewamy je gorącą wodą, przykrywamy misę i całość odstawiamy na sześć, siedem minut. Następnie do namoczonych płatków, dodajemy mąkę, miód, proszek do pieczenia, mleko, oraz jajko, całość mieszamy na jednolitą masę i odstawić na dwie minuty. W tym czasie rozgrzewamy patelnię, dodajemy na nią odrobinę oleju, a następnie przecieramy patelnię papierowym ręcznikiem. Ciasto nabieramy
Miód i pieprz
Razowe ciastka studenckie z bakaliami 207razowej mąki orkiszowej, typ 2000 150 g brązowego cukru ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki melasy (ewentualnie syropu klonowego lub miodu) 50 ml śmietany kremówki 36% 200 g mieszanki studenckiej lub ulubionych bakalii * PRZYGOTOWANIE Zimne masło ucieramy z brązowym cukrem. Następnie wsypujemy: mąkę, sól, proszek, do pieczenia oraz wlewamy melasę i kremówkę. Zagniatamy ciasto. Powinno być plastyczne
Food Square
Pszenny chleb na zakwasie 232pszenną mieszamy z orkiszową i graham, dodajemy sól mieszamy, wlewamy ciepłą wodę oraz czynny zakwas, dodajemy ziarna kminku-kto nie lubi tego zapachu może go pominąć.Dodajemy łyżkę miodu i zagniatamy ręką sprężyste ciasto.Zostawiamy w misce przykrywamy ściereczką i odnosimy w ciepłe miejsce na 2 godziny, po tym czasie zagnieść od nowa i zostawić na godzinę. Ciasto dzielimy na dwie
Wanilia i Kardamon
Paratha śródziemnomorska z koperkiem 210mąki orkiszowej, ok. 100 ml wody, szczypta soli, woda, 3 łyżki oleju rzepakowego, nadzienie: 100 g ARLA APETINA w kostkach BAZYLIA & OREGANO, pęczek koperku, 3 łyżki kapary, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, suszone chili świeżo mielone do smaku. Przygotowanie: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy olej, wodę i wyrabiamy, gładkie, elastyczne ciasto. W razie
Moniki Smakołyki
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 190dyni. Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu. Pokroić roladę na 8 części. Każdy kawałek odwrócić tak, by było widać pestki dyni i rozgnieść na płasko (jak na zdjęciu obok). Bułki odłożyć do ponownego wyrośnięcia (pół godziny). Piec ok. 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni C. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać szczelnie zamknięte. ----------- Podobne: Orkiszowe bułki ziołowe
Weekendy w domu i ogrodzie
Orkiszowe naleśniki z jogurtem migdałowym i owocami 186szklanka mąki orkiszowej typ 2000 szczypta soli 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki wody gazowanej olej kokosowy do smażenia 100 ml jogurtu naturalnego łyżka miodu migdały w płatkach drobno posiekane kilka kropel esencji migdałowej owoce: 150 gram truskawek, kilka malin i borówek ewentualnie cukier puder do posypania Jaja, mąkę, mleko, wodę gazowaną i szczyptę soli dokładnie mieszam. Ciasto nie powinno być
Mango Papaja
Razowy chleb orkiszowy na zakwasie 330szklanki mąki orkiszowej typ 850 i przesiałam do miski. Dosypałam 3/4 szklanki otrąb pszennych - wymieszałam. Do szklanki włożyłam 3 łyżki jogurtu greckiego i dolałam wody tyle, że w sumie płynu wyszła szklanka. Rozmieszałam jogurt z wodą i dolałam do mąki. Okazało się że płynu jest za mało, więc dolałam jeszcze 1/4 szklanki wody i krótko wymieszałam. Ciasto jest klejące
apetytnapieczenie
Pszenno - orkiszowy chleb na jajach i miodzie 196szklanki mąki orkiszowej 1,5 szklanki wody 2 płaskie łyżki miodu 2 jajka w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli 60 g roztopionego masła lub margaryny 8 g suszonych drożdży 2 suszone pomidory drobno pokrojone. Dodatkowo: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka Mak do posypania Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Pozostawić w misce
Na słodko lub wytrawnie
Dietetyczne ciasteczka orzechowe 184Ostatnio ochotę na coś słodkiego mam prawie zawsze, dlatego staram się wybrnąć z tego tematu jak najbardziej obronną ręką. I muszę powiedzieć, że nawet
Mango Papaja
19. Jak śliwka w kompot: czyli wegańska tarta śliwkowo - jabłkowa 233stosować, ponieważ mam już serdecznie dość łapania każdego możliwego choróbska, panoszącego się bezczelnie w moim otoczeniu. Wegańska tarta z powidłami i jabłkami: SPÓD: - 250g mąki owsianej (może być pełnoziarnista, orkiszowa, żytnia etc.) - 20g łyżki babki płesznik i jajowatej lub zmielonego siemienia lnianego - 3 kopiaste łyżki oleju kokosowego - 3 łyżki cukru/ksylitolu - lub więcej NADZIENIE: - słoik powideł - 3 duże jabłka - wanilia - słodzidło(...)siemię lniane z 3 łyżkami ciepłej wody, aż do powstania gęstej zawiesiny. 2.. W dużej misce zagnieść dokładnie mąkę, zawiesinę, olej kokosowy, słodzidło. Dodawać zimnej wody, aż ciasto złączy się w zwartą masę i uformować kulę. 3. Zawinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut. 4. Do rondelka wrzucić starte na dużych oczkach, obrane jabłka
Pland based fille
CIASTO 3-BIT, BEZ PIECZENIA, NA CIASTKACH PEŁNOZIARNISTYCH 231domowym budyniem. Zalanie ciastek gorącym budyniem sprawia, że szybko miękną tak, że nie trzeba nawet czekać przepisowych 12 godzin na nałożenie kremówki, wystarczy dobrze schłodzić i można kończyć ciasto. Choć oczywiście najlepiej smakuje dopiero na drugi dzień, ale kto niecierpliwy może degustować wcześniej. Na blogu jest już przepis na to ciacho na krakersach , również godny polecenia, teraz przetestowałam na ciastkach(...)następnie rozsmarowuję podgrzaną w rondelku masę krówkową. Przykrywam drugą warstwą herbatników. Masa budyniowa: - 550ml mleka - 120g drobnego cukru (dałam trzcinowy) - 90g masła - 3 jajka - 50g mąki pszennej (dałam 55g orkiszowej typ750) - 20g mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru waniliowego (dałam trzcinowy z prawdziwą wanilią) - szczypta soli Do rondelka przelałam 400ml mleka, dodałam cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli i masło, i całość
Smaczne Zdrowe
domowy tradycyjny żurek Wielkanocny 178składniki: 500 ml zakwasu z na żurek (najlepiej domowego, przepis tutaj) 1000 ml rosołu lub wywaru z warzyw 3 suszone grzyby 400 g białej kiełbasy, parzonej
Domowy Smak Jedzenia
Wegańskie KRUCHE CIASTECZKA PIWNE 243szklanki mąki pszennej + kostka margaryny + pół szklanki jasnego piwa. Moje ciastka są trochę podrasowane bo zrobione tak: - zamiast 2 szklanek mąki pszennej: - 2 szklanki mąki orkiszowej i dodatkowo: - pół szklanki mąki kokosowej, - pół szklanki płatków amarantusowych; - 1 kostka margaryny - oczywiście wegańskiej, Alsan; - zamiast jasnego piwa: - pół szklanki piwa ciemnego, nie napiszę jakiego, żeby nie było, że reklamuję(...)mąkę i płatki, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę i rozcieramy to wszystko razem w palcach. Kiedy miska jest już pełna margarynowo-mącznych grudek, podlewamy je piwem i zagniatamy ciasto. Gotową kulę ciasta zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na jakieś 15 minut do zamrażalnika albo na kilka godzin do lodówki, w zależności od tego, jak bardzo nam się spieszy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Chleb owsiany 222chlebowej, lub orkiszowej) 300 g mąki pszennej chlebowej 450 g wody 50 g płatków owsianych 1 łyżka soli 2 łyżeczki miodu 3 g suchych drożdży Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i wystudzić. Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąki, drożdże, miód i wymieszać. Można zmiksować mikserem. Wyrabiać /miksować około 7 minut. Odstawić aby ciasto odpoczęło
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
PIERNIK LAST MINUTE 584ciasta na Piernik Staropolski Dojrzewający to ten wypiek może być jego godnym zamiennikiem :) SKŁADNIKI: 150 g masła 0,5 szklanki miodu 1 szklanka cukru trzcinowego (można zastąpić białym) (200 g) 1,5 łyżki przyprawy piernikowej (20 G) 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1 szklanka mleka 3 jajka 2,5 szklanki mąki (użyłam orkiszowa
Słodko-Słony Świat Ilony
Chleb graham na zakwasie z czarnuszką 227lodówce. Resztę ciasta przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać czarnuszką. Włożyć do torby foliowej lub przykryć wilgotną ściereczką. Szczelnie zamknąć i czekać na ponowne wyrośnięcie, ok. dwóch godzin. Piec w temp. 180-200 stopni C przez ok. 1,5 godziny. Kroić, gdy chleb ostygnie. ----- Podobne: Chleb z kaszą gryczaną na zakwasie Chleb pszenny wieloziarnisty Chleb orkiszowy na zakwasie
Weekendy w domu i ogrodzie
Gryczane gofry z gorącymi wiśniami - Waffeln mit roter Grütze 218mąki orkiszowej jasnej 200 ml wody mineralnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka 60 g masła szczypta cynamonu 2 łyżki cukru 1 słoik kompotu z wiśni - 350 g 1 łyżka mączki ziemniaczanej wanilia lub rum cukier puder Wykonanie: odmierzone mąki, proszek do pieczenia i sól wymieszać, dodać wodę mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta warzywna z mini marchewkami zdrowy lunch 223przemiału lub orkiszowa ( gryczana, jaglana) żółtko z "0" 100 gram masła ekologicznego zimnego pół łyżeczki soli pieprz ok 5 łyżek mleka Nadzienie: 6 sztuk marcheweczek Marwitki kolba kukurydzy 6 jaj "0" pół szklanki mleka ser kozi lub feta do wkruszenia gałka muszkatołowa świeżo mielona tymianek suszony lub świeży sól i pieprz do smaku ulubiona sałata Składniki na ciasto umieść
AZgotuj!
Chleb orkiszowo-owsiany 175keksówkę: 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli morskiej 200 ml wody 300 g mąki orkiszowej 100 g mąki owsianej 300 g zakwasu żytniego Wykonanie Składniki umieszczamy w misce i mieszamy do połączenia się Można(...)odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.W tym czasie smarujemy keksówkę oliwą i posypujemy otrębami ,lub platkami owsianymi. Po 1 godz. przekladamy ciasto do foremki ,wyrównujemy wierzch zmoczoną łyżką i pozostawiamy do ponownego rośnięcia na około 3 godz.(ma być równe z brzegiem formy ) Wyrośnięty chlebek wstawiamy do zimnego piekarnika
w mojej kuchni
Proteinowe gofry karobowe :) 200mąki orkiszowej 30 g odżywki białkowej waniliowej 1 łyżka karobu 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka 1 łyżeczka oleju kokosowego dodatkowo: masło migdałowe Przygotowanie: Żółtko oddzielić od białka, a białko ubić na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować wraz z żółtkiem. Dodać białko i delikatnie zamieszać. Gofrownicę rozgrzać i nasmarować olejem kokosowym. Wylać ciasto i piec
Zdrowie na języku :P
Ciastecza orkiszowe 197czekolady ~Składniki:420g (3 szklanki) mąki orkiszowej razowej6g proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonej225g zimnego masła220g (1 szklanka) ciemnego brązowego cukru2 jajkaopakowanie cukru waniliowegoszczypta soli240g gorzkiej czekoladyWszystkie składniki (prócz czekolady) wrzucamy do malaksera i miksujemy*. Czekoladę kruszymy na drobinki (można użyć miksera, ale trzeba uważać, aby nie powstał nam proszek) i wgniatamy w ciasto. Wkładamy je do lodówki na 30 minut
Kuchenny Skrawek Nieba