orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżki karobu 2 żółtka 60 g schłodzonego masła klarowanego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki mielonych migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 3-4 łyżki mleka do dekoracji: kasza jaglana ekspandowana (jagły) Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać żółtka i posiekane masło klarowane, dolać mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować
Fitkotorkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżki karobu 2 żółtka 60 g schłodzonego masła klarowanego 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 3 łyżki mielonych migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 3-4 łyżki mleka do dekoracji: kasza jaglana ekspandowana (jagły) Mąkę wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać żółtka i posiekane masło klarowane, dolać mleko. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować
FitKotorkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej) łyżeczka cukru łyżeczka soli 4 łyżki pesto bazyliowego Sposób przygotowania: Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym (nie gorącej) mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz pesto bazyliowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy
Pyry na Gazorkiszowej jasnej typ 650 300 ml letniej wody 15 g zakwasu piekarskiego Młyn Kopytowa 20 g drożdży 1,5 łyżeczki soli 30 g cebulki prażonej ale-raj złoty i czarny sezam Przygotowanie: W letniej wodzie rozmieszać zakwas i drożdże. Mąki przesiać do misy miksera dodać sól wlać wodę z zakwasem i drożdżami i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych
Ala piecze i gotujeorkiszowej 100 g mąki pszennej tortowej 80 g mąki pszennej razowej 140 g masła szczypta soli 1 jajko + 1 żółtko 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżka zimnej wody WYKONANIE Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać wszystkie rodzaje mąki, dodać masło, jajko, żółtko, szczyptę soli, zioła prowansalskie i wodę. Zagnieść szybko ciasto
Passions hobbies lifeorkiszowe) 100 g płatków owsianych 220 g mąki pełnoziarnistej/razowej 200 g rodzynek 100 g słonecznika łuskanego 1/2 szkl. cukru brązowego 1 kostka margaryny 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 kopiaste łyżki domowego Przygotowanie: W misce ucieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy bakalie, mąkę, otręby, proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto (jeśli
CzarnawisienkaSkładniki: 300 gram mąki (ja użyłam po 100 gram mąki pszennej razowej typ 2000, mąki orkiszowej oraz mąki gryczanej) 50 ml jogurtu naturalnego 2% + 50ml do farszu 1 jajo+ 3 jaja do farszu szczypta soli szczypta kminku 300 gram brokuł 200 gram piersi kurczaka 50 gram sera Comte (twardy, żółty ser o niezbyt intensywnym smaku) szczypta majeranku sól pieprz(...)nać pietruszki Mąkę, jogurt naturalny, jajo, sól oraz kminek zagniatamy i formujemy kulkę. Owijamy ciasto folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pierś kurczaka opruszamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, układamy w formie
Mango PapajaBiałko – 3,4g, Tłuszcz – 7,5g, Węglowodany -16g, IG – 36 100 g oliwy/oleju ½ szklanki cukru erytrytol 4 jajka 1 łyżka skórki pomarańczy 1 szklanka mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej 1 szklanka mąki migdałowej ½ szklanki siemienia lnianego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g suszonych moreli 50 g suszonych fig ½ szklanki rodzynek 1 szklanka mleka roślinnego 30g czyli duża garść(...)porcjami dodajemy do ucieranej masy na przemian z mlekiem. Całość dobrze mieszamy. Figi oraz morele kroimy na kawałeczki, dodajemy posiekane orzechy włoskie, migdały i siemię lniane. Następnie dodajemy do ciasta rodzynki – można lekko oprószyć je mąką pełnoziarnistą, aby nie opadły na dno ciasta. Foremkę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy ciastem. Pieczemy 45 minut (lub dłużej - sprawdzamy patyczkiem) w temp
Przepysznik - BLW i nie tylkoKlasyk! w mojej osobistej odsłonie :). Świeży szpinak zamiast rzymskiej kapusty, grzanki z chleba orkiszowego, lekki aromatyczny sos, jajko na miękko i intensywny ser ementaler to cechy
Kuchnia PROzdrowotnaprzyprawy do piernika1 łyżeczka cynamonu2 łyżki kakao1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżka kawy rozpuszczalnej250 ml mleka2 jajka250 g mąki pszennej typ 500 50 mąki orkiszowej typ 650 Masa kokosowa200 g kokosu3/4 szkl cukru1 szkl mleka1 łyżeczka żelatyny3 łyżki zimnej wody Polewa3 łyżki margaryny Palma z Bielmar3 łyżki cukru3 łyżki kakao3 łyżki jogurtu naturalnego(...)Zdjąć z ognia odczekać 2-3 minuty dodać sodę oczyszczoną, roztrzepane jajka i energicznie wymieszać. Mieszając dodawać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 30*11 cm. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut do suchego patyczka.Po upieczeniu piernik wyjąć z formy odkleić papier
Ala piecze i gotujezawsze jest najlepszy. Wiemy z czego jest zrobiony i dlatego smakuje o dużo lepiej niż kupowany. Dziś idealny chlebek dla ludzi bardzo zabieganych i nie mających czasu na wyrobienie ciasta. Chleb wg. tego przepisu jest bardzo prosty w przygotowaniu, bo wcale nie potrzebuje zagniatania , wystarczy tylko wymieszać składniki łyżką i wstawić do lodówki na długie godziny. Sam etap zrobienia(...)dań i zup . Inne przepisy na chleby są TUTAJ . Idealny chleb bez zagniatania - przepis: Składniki: 3 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 (580 g ) 1/2 szklanki mąki orkiszowej lub żytniej razowej (90 g) 2 szklanki lekko ciepłej wody (500 ml) 1 łyżeczka drożdży instant (3 g) lub 12 g świeżych* 2 łyżki oleju 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki
Kuchnia Łukaszaorkiszowej jasnej 1/4 szklanki płatków owsianych 25 g drożdży świeżych 25 ml oleju rzepakowego 250 ml maślanki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu 1 średnia marchewka Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Drożdże i miód rozpuszczamy w maślance, dodajemy oliwę, sól, płatki owsiane i marchewkę. Mieszamy dokładnie i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto
Kucharzycadanie obiadowe. Inspiracją był ten przepis . Moje były w wersji orkiszowej. Idealne-elastyczne, mięciutkie, b.łatwe do formowania. Dopiero gdy zupełnie wystygną stają się twarde, miękną po ponownym podgrzaniu na patelni. Z podanych składników wyszło mi 10 placków, pit. Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 340g mąki orkiszowej tortowej typ450) - 3/4 szklanki mleka (u mnie bez laktozy) - 1/2 łyżeczki(...)solą. Do rondelka z mlekiem i masłem, wlewamy pozostałe mleko. Do miski dodajemy ciepłe mleko z masłem i dokładnie wyrabiamy, nie trzeba nawet używać miksera, ja zagniotłam ciasto ręcznie. Jest bardzo elastyczne, niezbyt twarde i łatwo się ugniata. Miskę z ciastem zakrywamy i odstawiamy na ok.20-30 minut (by odpoczęło). Następnie dzielimy na 8-10 równych części (ja zważyłam całość
Smaczne Zdroweciast, a których przecież szkoda wyrzucać. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, razem z pieczeniem zajmuje niecałe 30 min. Do tego są naprawdę smacznie i idealnie pasują jako dodatek do kawy czy herbaty ☕ Składniki: 4-5 białek pół szklanki cukru pudru 70 g masła 200 g wiórków kokosowych 2 dojrzałe banany 3-4 łyżki mąki (ja dałam mąkę orkiszową
Kuchnia MagdaLenyPrzepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki i domowe gotowanie na pyszne i zdrowe bułeczki na śniadanie. SKŁADNIKI 700 g mąki orkiszowej + mąka do podsypywania 200 ml maślanki, 200 ml ciepłej wody, 40 g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/3 szkl. oleju, 2 łyżki słonecznika łuskanego , 1 łyżeczka czarnuszki, 2 łyżki płatków owsianych WYKONANIE(...)Zaczyn: maślankę lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Ciasto: w misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn, olej, wodę, czarnuszkę i słonecznik, mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w miarę potrzeby, tworząc kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce
słodki bratek