ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:166/216)

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy 173

Domowy chleb na drożdżach z pełnoziarnistej mąki orkiszowej to pyszna i zdrowsza alternatywa dla białego pieczywa.  Składniki na bochenek: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 7 g drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka cukru trzcinowego 300 ml letniej wody 2 łyżki oliwy masło i otręby do wysypania formy. Formę o wymiarach około 30x10 cm wysmarować masłem, wysypać otrębami. Mąkę i sól(...)miski. Dodać drożdże i cukier, wymieszać.  Zrobić w środku wgłębienie i wlać w nie wodę oraz oliwę.  Wyrabiać kilka minut ręcznie lub robotem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie jednolite ciasto, które lekko się klei.   Przełożyć je do formy, wyrównać i przykryć. Odłożyć w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny, aż ciasto wyrośnie

wyzwania kuchenne
Arabski chlebek z tahini 118

zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny! Składniki: 400 g mąki orkiszowej jasnej 630 200 ml mleka 30 ml wody 50 g masła 2 czubate łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 op. suchych drożdży nadzienie: 1 szklanka tahini 3/4 szklanki cukru pudru(...)łyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem.  każdą kulę rozwałkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wyniki Konkursu - wygraj książkę Karola Okrasy Ryby Są Super z autografem 191

łatwy :) Tam gdzie przynajmniej 2 przepisy, a jedna nagroda nigdy prosto nie jest :) Książkę wygrywa K.F. za Wytrawna tarta żurek z jajkiem i białą kiełbasą SKŁADNIKI: TARTA: •250g mąki orkiszowej pełnoziarnistej •100g masła zimnego •1 jajko •1/4 łyżeczki soli •3 łyżki zimnej wody NADZIENIE: •300 ml jogurtu naturalnego •1 jajko •1 biała kiełbasa •3 łyżki żurku w proszku •2 ząbki(...)Mąkę przesiewamy z solą na stolnicę, dodajemy pokrojone w kostkę masło, siekamy nożem, aż masło połączy się z mąką w formę grudek. 2.Jajko roztrzepujemy z wodą i dodajemy do ciasta. Ciasto ugniatamy aż uzyskamy jednolitą masę, którą formujemy w kulę i zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na placek grubości mniej

Parowar Faceta
Dietetyczny chleb bez mąki 163

miska, łyżka i wybrane składniki. Z tego przepisu wychodzi płaski chlebek, który kroimy na niezbyt grube kromki. Składniki: 200 g kefiru ½ łyżeczki soli 1 szklanka* otrębów pszennych ½ szklanki* płatków orkiszowych ½ szklanki* płatków owsianych górskich ½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych ½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego ¼ szklanki* ziaren słonecznika ¼* szklanki wody, oraz płatki i słonecznik do obsypania * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik(...)Formę kekskową wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy łyżką, wlewamy kefir i jeśli jest potrzeba to wodę, mieszamy dokładnie łyżką aż powstanie kleista masa. Ciasto przekładamy do keksówki, ugniatamy lekko łyżką. Posypujemy powierzchnię pieczywa płatkami górskimi i słonecznikiem. Pieczemy ok 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy chleb z formy, studzimy na kratce. Do chleba przygotowałam pastę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki z ziemniakami 149

niewyczuwalne. Przepis znaleziony tutaj . Polecam! Składniki: 300 g ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę 250 g miodu 150 g cukru trzcinowego 125 g masła 300 g mąki białej orkiszowej 300 g mąki pszennej 2 łyżki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko   Przygotowanie:   Miód, cukier i masło umieścić w garnuszku i podgrzać(...)zmiksować. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej mieszanki dodać przesiane mąki, przyprawę do piernika, kakao, sodę i jajko. Wszystko dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta.   Gotowe ciasto cienko rozwałkować. Za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 10 minut (czas pieczenia zależy

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki dyniowe z czarnym sezamem 133

upieczone z dodatkiem mąki pełnoziarnistej są wyjątkowo puszyste i deklikatnie słodkie dzięki dodatkowi dyniowego puree. Idealne z domowym dżemem, ale smaczne także z wytrawnymi dodatkami. Składniki: 400 g mąki orkiszowej (300 g jasnej 630 i 100 g pełnoziarnistej) 200 g puree z dynii 220 g mleka pół na pół z wodą 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)dodatkowo: 2 łyżki czarnego sezamu 1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie: przygotować puree z dynii, z przepisu tutaj wszystkie składniki umieścić w misie robota i hakiem zagnieść gładkie, sprężyste ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto podwoi objętość wyrośnięte ciasto wyrzucić na blat podsypany mąką i zagnieść ponownie. Odciąć z ciasta 12 równych kawałków

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
65. Orkiszowe placki na maślance z truskawkami 340

więc, wewnętrzne rozdarcie gwarantowane :) Ponadto dodam, że są to ulubione placuszki mojej kochanej mamy. Wychodzi 5 porcji, 1 to ok. 150g = 233 kcal . Składniki: - 300g maślanki - 200g mąki orkiszowej - 3 łyżki oleju ryżowego/rzepakowego/kokosowego   - 1 łyżka ksylitolu - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 duże jajka - 1 łyżeczka lnu mielonego - kilka-kilkanaście sztuk truskawek *opcjonalnie: ksylitol w pudrze(...)truskawek miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Odkładamy na 10-15 minut. W tym czasie truskawki myjemy pod bieżącą wodą, szypułkujemy i kroimy w poprzek na plastry. Nakładamy ciasto na rozgrzaną patelnię za pomocą łyżki, pamiętając, o zasadzie 1 łyżka = 1 placuszek . Od razu na każdy placek kładziemy po parę plastrów truskawek. Gdy zobaczymy, że spód placuszków już się

Be Fit Be Strong
Chleb mieszany z cebulką 160

szafce. Mąki oczywiście z Młynu Kopytowa. składniki: 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g mąki żytniej typ 720 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki orkiszowej typ 650 200 g mąki pszennej graham typ 1850 300 ml letniej wody 1 duża cebula +olej do podsmażenia 2 łyżki oleju 1 łyżka soli Cebulę obrać i pokroić w drobną(...)oleju. W jednej misce wymieszać wszystkie mąki ze solą. W drugiej misce wymieszać zakwas, letnią wodę i olej. Następnie połączyć zawartość obu misek. Dodać zarumienioną cebulkę i wyrobić jednolite ciasto. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na 3- 4 godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić objętość. Po tym czasie ciasto wymieszać i przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10). Ponownie odstawić

Monia miesza i gotuje
PUSZYSTY SERNIK ŚMIETANOWY, BEZGLUTENOWY 292

gęsty wiaderkowy) - 1/2 litra słodkiej kremówki 36% - 4 całe jajka - 200g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (lub cukier waniliowy) - po 2 łyżki mąki pszennej (lub orkiszowej) i ziemniaczanej (dałam 4 łyżki mąki ziemniaczanej - 80g) - 60g suszonych moreli (moje były bez dodatku cukru) Dodatkowo: polewa marcepanowa: - puder trzcinowy (lub zwykły) - kilka kropli aromatu migdałowego - kilka łyżeczek słodkiej(...)czekolady z odrobiną kremówki do polania W miseczce umieścić kilka łyżeczek pudru, dodać aromat i dolać kremówkę, dokładnie wymieszać, masa musi być bez grudek. Polewę przygotowujemy bezpośrednio przed polaniem ciasta. W misie miksera ubić śmietanę, przełożyć do mniejszej miseczki. Do misy wbić jajka, dodać ksylitol i ksylitol z wanilią i ubić na gładką, puszystą masę. Tę masę również przelać

Smaczne Zdrowe
Chleb orkiszowy z orzechami 162

mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody 500g maki orkiszowej typ 2000 łyżeczka cukru łyżeczka soli 10 łyżek siemienia lnianego 10 łyżek pestek słonecznika 10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem(...)oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut

Pyry na Gaz
Ciasteczka dyniowe z czekoladą. I wyprawa do Legolandu 166

upiec dyniowe, połączyłam więc nasze pragnienia w jedno. Skorzystałam z przepisu z Lisiej kawiarenki, jednak mocno go zmieniłam. Nie miałam jajek, więc dodałam nieco mleka. Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, przyprawy korzenne - na czekoladę. Wyszły mi niezbyt duże, puchate, mięciutkie ciasteczka. Smakują troszkę jak biszkopciki z czekoladą - wszystkim bardzo przypadły do gustu, i mimo sporej ilości, znikały błyskawicznie.Polecam(...)czekolady (70%)Mało zmiksować z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodać puree z dyni, ekstrakt i mleko,połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, sodą i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach.Czekoladę posiekać, dodać do masy, połączyć.Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczając.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BUŁECZKI ORKISZOWE PEŁNOZIARNISTE NA ZAKWASIE 198

Chwila przerwy od słodkich wypieków-czyli przedstawiam Wam bułeczki orkiszowe na zakwasie. Bardzo pyszne, pulchne i szybkie pod względem pieczenia. :) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej pełnoziarnistej typ2000 -100g mąki żytniej chlebowej typ720 -170g zakwasu żytniego  u mnie pełnoziarnisty) -1 łyżeczka soli -10-12g drożdży -1/3 łyżeczki(...)230ml wody -2 łyżki oliwy -2 łyżki ziaren (dynia, słonecznik itp.) Zakwas wymieszać z wodą i drożdżami. Dodać oliwę, sól i cukier i stopniowo wsypywać mąkę. Wyrobić gładkie ciasto, na końcu dodając pestki dyni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej oliwą, przykryć ściereczka i odstawić do wyrastania na około godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto wyrośnie, delikatnie posmarować wnętrza

Smaczne Zdrowe
PIZZA NA MĄCE ORKISZOWEJ , WERSJA II- NAJLEPSZA ! 141

zgadza. Dodatki są jak zwykle dowolne, u nas każdy przygotowuje swoją własną wersję. Polecam , równie pyszna jak dwie poprzednie. Składniki na 6 sporych pizz, każda ok.250g. Składniki: - 1kg mąki orkiszowej (u mnie typ 750) - 35-40g świeżych drożdży - 1 płaska łyżka soli himalajskiej lub morskiej - 460ml ciepłej wody (nie gorącej) - 6 łyżek oliwy z oliwek (lub zwykłego oleju) - świeże(...)kubeczku, dolać ok.50ml wody i łyżkę mąki, odstawić na kilka minut aż ruszy. W dużej misie umieścić resztę składników. Dodać do nich wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie , elastyczne ciasto. Ja używam do tego malaksera z hakiem ale można również ręcznie. Z ciasta uformować kulę i przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia

Smaczne Zdrowe
Weselne ciasteczka 106

ciasteczka Przedstawiam przepis na przepyszne ciasteczka. Weselne dlatego, ponieważ akurat przygotowywałam je na weselny stół😁, jednakże zawsze można ten prosty przepis wykorzystać na co dzień. Składniki: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 1 szklanka mąki kokosowej - 5 żółtek - 1 całe jajo - 3/4 szklanki ksylitolu/cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżeczka soli - 2 kostki masła - 1/3 szklanki kefiru Sposób przygotowania: - mąkę wymieszaj(...)kostki masła (twarde od razu wyjęte z lodówki); - wszystko należy wymieszać, tak aby masło było pokrojone na drobne kawałki,; - całość wygniataj rękoma aż do uzyskania gładkiej masy; - włóż gotowe ciasto do lodówki na pół godziny; - po tym czasie podziel ciasto na równe części, rozwałkuj i wykrawaj ciasteczka o wybranym kształcie; - piec w temperaturze 180 stopni, aż się zarumienią czyli

MintTaste
tarta z maki orkiszowo-ryzowej ze szpinakiem 111

Składniki Forma 30x11 190 g mąki orkiszowej - zmieliłam płatki 70 g mąki ryżowej - zmieliłam czarny ryż 30 ml oleju słonecznikowego 40ml oliwy z oliwek 2 łyżki suszonych ziół do smaku sól do smaku 80 ml wody środek 1 duże jajko ,lub dwa małe 160 g śmietany 1 szklanka szpinaku 2 szklanki szpinaku sól i pieprz do smaku Wykonanie Zmielić ryż(...)płatki na mąkę. Dodać ulubione przyprawy ,obydwie oliwy i wodę . Wyrobić ciasto i pozostawić na 30-40 minut w misce przykrytej talerzem.  Wyłożyć ciasto do blaszki ,wylepić boki i dno. Jajko , śmietanę ,szklankę liści szpinaku ,sól i pieprz do smaku zmiksować .  Na ciasto wyłożyć liście szpinaku .Wlać mieszaninę zmiksowaną . Piec w piecu w temp. 180 ° C przez około

w mojej kuchni
CHLEB ORKISZOWY 146

Zdrowy pełnoziarnisty chleb orkiszowy z chrupiącą skórką SKŁADNIKI: 500 g mąki orkiszowej 500 g mąki pełnoziarnistej 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g świeżych drożdży 840 ml wody PRZYGOTOWANIE: 1.Drożdże rozcieramy z cukrem i zalewamy odrobiną ciepłej wody. 2. Mieszamy do rozpuszczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 min, żeby drożdże zaczęły pracować(...)miski przesiewamy mąki. 4. Wlewamy zaczyn drożdżowy i wodę. Mieszamy. 5. Dodajemy oliwę i sól. Ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być J 6. Przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zostawiamy na min. 4 h do wyrośnięcia. 7. Po tym czasie ciasto odgazowujemy i przekładamy do foremek wyłożonych papierem. Przykrywamy i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 min. Wierzch

Marcepanowa kuchnia
Chleb na zakwasie z prażonym siemieniem lnianym wg. Piotra Kucharskiego 123

keksówki o dł. 22 cm Składniki: 150 g siemienia lnianego 150 ml wody 400 g aktywnego zakwasu żytniego 300 g mąki żytniej typ 720 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 400 ml wody 1 łyżeczka soli Przygotowanie: Siemię lniane prażymy na suchej patelni, aż zacznie intensywnie pachnieć. Zalewamy je 150 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Zakwas mieszamy z obydwoma mąkami(...)lniane i jeszcze raz mieszamy.  Miskę przekrywamy folią spożywczą i odstawiamy na trzy - cztery godziny do wyrastania.  Dwie keksówki smarujemy olejem, posypujemy otrębami i przekładamy do nich ciasto. Przykrywamy folią, aby nie wysechł wierzch ciasta. Odstawiamy na 1,5 godziny do wyrastania.   Piekarnik rozgrzewamy do 250 st C. Wstawiamy do niego foremki, a na spód piekarnika wylewamy

Kulinarne przygody Gatity
Racuszki z bananami 132

dziś zapraszam Cię na smaczne i proste racuszki z bananami Składniki: 1 szklanka mleka, możesz użyć mleka kokosowego, na które przepis znajdziesz tutaj 2 szklanki mąki – ja użyłam orkiszowej 0,25 szklanki cukru, ja nie używam cukru, dodałam słodzik erytrytol – o nim poczytasz tutaj 1 łyżeczka proszku do pieczenia olej do smażenia, ja używam oleju kokosowego 2 banany(...)plastry w misce wymieszaj jajka i mleko, w drugiej misce mąkę, proszek do pieczenia i cukier. połącz mieszankę suchych składników do mokrych i dokładnie wymieszaj mikserem. do tak przygotowane ciasta wrzuć banany i wszystko jeszcze raz mieszamy łyżką na patelni rozgrzej olej i smaż racuszki po usmażeniu warto odsączyć racuszki na ręczniku papierowym możesz podać z cukrem pudrem, ja jadłam

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Oszukane bułeczki z mikrofali w 5 minut! 174

spokojnie można go pominąć (sprawdzone ;)). Bułki bez użycia piekarnika, przygotowujemy je w mikrofalówce. Polecam! Składniki: (na 2 bułeczki) 2 jajka 6 łyżek dowolnych otrębów (u mnie orkiszowe)   2 łyżki jogurtu naturalnego  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć) szczypta soli Przygotowanie: Wszystkie składniki dobrze wymieszać widelcem w misce do połączenia. Powstałą masę przelać(...)Wstawić je do mikrofalówki na około 2-3 minutki (lub troszkę dłużej- w zależności od mocy Waszej mikrofali). Podawać na ciepło bądź zimno, na słodko lub wytrawnie. Do ciasta można dodać również ulubione przyprawy, dodatki lub zrobić bułeczki na słodko dodając cukier, czekoladę, bakalie itp. Smacznego! Inspiracja: przepisy diety Dukana

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta z warzywami i kozim serem, a właściwie Quiche 282

moją ulubioną :)   Składniki (na 1 prostokątną formę do tarty jak na zdjęciu poniżej lub okrągłą o średnicy 26-28 cm)   Kruchy spód ciecierzycowo - orkiszowy: 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3/4 szklanki mąki z ciecierzycy 125 gram masła 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 żółtko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 opakowanie warzyw na patelnię marki Hortex(...)koziego sera 50 gram sera mozzarella 3 jaja 3 łyżki jogurtu greckiego posiekana bazylia szczypta suszonego oregano, soli oraz pieprzu Ze składników na kruchy spód zagniatam jednolite i gładkie ciasto, po czym owijam je folią spożywczą i umieszczam na 30 minut w lodówce. Po tym czasie wyciągam ciasto, wałkuję, umieszczam w formie i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Mango Papaja
Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą 177

koloru. Więcej o tej mące możecie przeczytać tu: klik .  (około 27 małych placuszków lub 5-6 niewielkich naleśników )   1 jajko 200 ml mleka   10 łyżek mąki orkiszowej (płaskie; można użyć pszennej ) 3 łyżki mąki z żołędzi (płaskie)   1 łyżka miodu (płynnego) 1/4 łyżeczki cynamonu 1 łyżka masła/oleju kokosowego (roztopionego) 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna) Dodatkowo(...)masło/olej kokosowy do smażenia (nie używałam)  Żółtko zmiksować z mlekiem, miodem, a następnie z obiema mąkami i cynamonem. Białko ubić na sztywną pianę i powoli połączyć z ciastem. Dodać masło/olej kokosowy oraz szczyptę sody Całość ponownie delikatnie wymieszać i odstawić na około 2-3 minuty. (Masa będzie dość rzadka, ale taka powinna być.) Na patelni rozgrzać niewielką

Di gotuje
Maślane bułki śniadaniowe – z mąki orkiszowej. 159

Składniki (13 bułeczek po ok. 50 g każda): 320 g jasnej mąki orkiszowej – typ 630, 80 g mąki żytniej pełnoziarnistej – typ 2000, 200 ml ciepłej przegotowanej wody, 100 g masła, 25 g drożdży prasowanych, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki soli, odrobina oleju/ oliwy (do namaczania noża) Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier i rozdrobnione drożdże. Wszystko(...)zalewamy ciepłą wodą dokładnie mieszając. Gdy składniki połączą się ze sobą, dodajemy roztopione ciepłe masło i całość dokładnie zagniatamy aż ciasto wchłonie masło. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Ciasto dzielimy na małe bułeczki – w tym celu użyłam łyżki – i formujemy z nich kulki, które następnie układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą spłaszczamy, następnie nacinamy

rozgotowana
Pikantny placek dyniowy z ajwarem - super fit 214

przyprawą w dużej ilości podmieniłam na ulubioną kolendrę. Szybka, łatwa, nie może się nie udać. Obłędnie smaczna, także bez dokładki się nie obejdzie! Składniki: 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 6 łyżek oleju 1 jajko 400 g dyni 1 cytryna - bio 1 ząbek czosnku 1 cebula 200 g ajwaru 1 łyżeczka kolendry/kuminu sól, pieprz 50 g czarnych oliwek bez pestek(...)łodyżek melisy, mięty   Wykonanie:     olej, mąkę, jajko i 1/2 łyżeczki soli zagnieść do połączenia składników i uformować kulę. Jeśli jest taka potrzeba dodać łyżkę zimnej wody. Ciastem wyłożyć dno torownicy o przekroju 26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia, mocno docisnąć ręką. Wstawić do lodówki piekarnik nastawić na pieczenie góra-dół na 200`C dynię obrać, przekroić wzdłuż

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Portugalskie Pao de Deus - boskie bułeczki kokosowe 194

pyszne drugie śniadanie dla naszych milusińskich. Prostota i nieskomplikowane wykonanie, a jaki smak! Warto się skusić! Przepis dodaję do akcji "Zdrowsza drożdżówka". Składniki na 12 sztuk: 320 g mąki orkiszowej jasnej 700 150 ml mleka/mleka kokosowego 1 jajko skórka z 1/2 cytryny 50 g oleju kokosowego/masła 45-60 g cukru 2 łyżeczki drożdży instant dodatkowo: 100 g wiórków kokosowych(...)mnie maliny Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać olej kokosowy, by się rozpuścił  do misy robota odważyć mąkę, dodać resztę składników i zagnieść hakiem  jednolite, gładkie ciasto. Może się lekko lepić. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości 100 g wiórków kokosowych wymieszać z rozbełtami jajkami i cukrem. Odstawić wyrośnięte ciasto odgazować uderzając pięścią

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb orkiszowy na drożdżach 143

smak, ale i dłuższe zachowanie świeżości) Na chleb orkiszowy na zakwasie przepis znajdziecie tu , a poniżej przepis na bochenek drożdżowy. Smacznego. CHLEB ORKISZOWY (na drożdżach) Składniki: 500g mąki orkiszowej 250 ml serwatki (lub wody) 30 g drożdży 1 niepełna łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozrabiamy w 1/2 szklanki ciepłej wody z cukrem(...)momentu, aż zaczną pracować.  Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól, oliwę oraz wyrośnięte drożdże. Dolewamy serwatkę (ja nie miałam, więc u mnie to woda)  Zagniatamy dość zwarte ciasto, które odstawiamy w misce w ciepłe miejsce na ponad godzinę, aż ciasto wyrośnie.  Z ciasta formujemy bochenek lub przekładamy do foremki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni

Bon appetit mon amie
maślane ciasteczka z orkiszem i bakaliami 131

dodamy mąkę orkiszową i bakalie, to ciastka nie tylko zyskają na smaku, lecz staną się również źródłem cennych składników mineralnych i witamin. składniki 1 kostka masła 1 szklanka mąki orkiszowej 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka pomieszanych bakalii 1/3 szklanki cukru dodatkowo cukier puder do posypania ciastek sposób wykonania Bakalie wsypujemy do miski, zalewamy je gorącą wodą i pozostawiamy(...)cukier,  dodajemy stopione masło, odcedzone na sicie bakalie, całość dokładnie wyrabiamy w rękach, formujemy w kulę i wkładamy na pół godziny do lodówki. Następnie  lodówki wyjmujemy schłodzone ciasto, dzielimy je na kawałki, formując z każdej części kulkę wielkości sporej śliwki. Teraz ciastka układamy na wyłożonej pergaminem blasze, a następnie  blachę  wkładamy do nagrzanego wcześniej

Miód i pieprz
Piernikowe ludziki! 118

temu można je swobodnie dekorować. A ja proponuję Wam wymyślić własne dekoracje dla Waszych bliskich. Piernikowe ludziki górą! PIERNICZKI Z LUKREM KRÓLEWSKIM: - 250 g mąki gryczanej - 200 g mąki orkiszowej - 100 g mąki pszennej - 300 g miodu płynnego - 100 g cukru (może być brązowy) - 120 g margaryny lub masła - 1 duże jajko - 2 łyżeczki sody - 60 g przyprawy do piernika(...)szklanki do całej szklanki cukru pudru  WYKONANIE: - masło, cukier, miód, kakao i przyprawę do piernika rozpuść w rondelku.  - masę wystudź - połącz wszystkie składniki i zagnieć ciasto - ciasto przełóż do torebeczki foliowej i schłodź od 15 do 30 minut w lodówce - gotowe ciasto wałkujemy na duże blaty grubości od 2-4 mm, w zależności jaką grubość chcemy aby miały

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 126

formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki pszennej 250 g razowej mąki orkiszowej 500 g mąki pszennej + 2 łyżki łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki ciemnego siemienia lnianego 6 łyżek złocistego siemienia lnianego 2 garści suszonej żurawiny woda(...)poprzedniego wypieku dodałam 2 łyżki mąki pszennej, by go "ruszyć". To był zakwas, którego nie używałam od stycznia, więc fermentacja była w nim zatrzymana. W sobotę rano zagniotłam ciasto z zakwasu, mąk, cukru, soli i ziaren. Wody dolewałam tyle, by ciasto dawało się wyrobić drewnianą łyżką. Gdy masa nabrała powietrza (po ok. 10 minutach wyrabiania), przykryłam wilgotną ściereczką i odstawiłam

Weekendy w domu i ogrodzie
Chleb na jaglance 201

chlebek jest naprawdę wyborny :) wilgotny, o miękkim miąższu oraz wspaniałym aromacie... czarnuszką pachnie w całym domu :) Inspiracja tutaj Składniki: 350 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g drożdży instant Jaglanka:  150 g płatków jaglanych 175 ml mleka 450 wrzącej wody 30 g miękkiego masła 13 g soli 30 g miodu Płatki jaglane zalać wrzątkiem(...)Zostawić do lekkiego przestygnięcia, a następnie dodać mleko. Przestudzić. Posypka: 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka sezamu 1 łyżka płatków jaglanych Do przestudzonej jaglanki dodać mąkę z drożdżami i miksować ciasto z końcówkami do wyrabiania ciasta drożdżowego ok. 15-20 minut. Ciasto jest klejące. Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę do podwojenia objętości

Delicious Titbits
Cytrynowe muffinki orkiszowe z czekoladą 167

nich skrywała w sobie kostkę białej czekolady studenckiej z bakaliami. Puszyste, nie przesłodzone, po prostu pyszne! Składniki na 12 muffinek: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mąki orkiszowej typ 700 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 160 ml mleka 100 ml oleju 1 jajko 3 łyżki cukru/ksylitolu skórka otarta z 1 małej cytryny lub połowy dużej(...)Przygotowanie: W osobnych naczyniach połączyć suche i mokre składniki. Następnie zawartość obu naczyń delikatnie ze sobą połączyć.  Cytrynę wyszorować i sparzyć. Skórkę zetrzeć drobno na tarce. Dodać do ciasta. Foremki napełnić ciastem i do każdej włożyć po kostce czekolady. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Piec do suchego patyczka przez ok 15 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
RAZOWE BUŁKI, ORKISZOWO- ŻYTNIE ZE SŁONECZNIKIEM 281

przede wszystkim pieczywo z dużą ilością ziaren. Wychodzi z niego 6 bułeczek, dlatego proponuję zrobić z podwójnej porcji bo bardzo szybko znikają!:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki: -1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej -1 szklanka mąki żytniej chlebowej -3/4 szklanki wody -10g świeżych drożdży (lub łyżeczka suszonych) -1 łyżeczka soli -2 łyżki oliwy -3-6 łyżek słonecznika (ja dodałam jeszcze(...)Drożdże rozkruszyć do miseczki, wlać do nich troszkę wody i łyżkę mąki (bez soli). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać do mąki z solą, oliwą, wodą i zagnieść ciasto. Dodać 2 łyżki słonecznika i wgnieść w ciasto. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, delikatnie posmarować wierzch oliwą i zostawić na 30-40 minut do wyrastania. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki

Smaczne Zdrowe
KRUCHE CIASTECZKA Z CUKREM 198

nudzą, są bardzo kruche i delikatne. Ja zawsze robię je z podwójnej porcji, ponieważ dla moich pociech jedna to zdecydowanie za mało!:)) Podaję pojedynczą porcję. Składniki: -330g mąki orkiszowej  lub 300g mąki pszennej -150g masła -100g ksylitolu lub cukru -2 żółtka -1-2 łyżki śmietany -cukier waniliowy -szczypta soli -cukier krystaliczny do posypania Uwaga! Nie dodawać(...)posypania) i masło posiekać dużym nożem na małe kawałki. Następnie dodać ksylitol, sól, wymieszać z mąką i masłem, zrobić w środku dołek, dodać żółtka oraz śmietanę i zarobić ciasto ręką tak, aby wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę(ciasto nie powinno się rozdzielać). Uformować kulę i pozostawić na ok. 30 minut w lodówce aby stężało.  Następnie rozwałkować

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA OWSIANE ZE SŁONECZNIKIEM 183

drugie śniadanko dla naszych pociech. Pełnowartościowy posiłek do szkoły. Polecam . Przepis znaleziony tutaj . Składniki na ok.40szt. : - 250g miękkiego masła - 3/4 szkl mąki orkiszowej 700 - 1/2 szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 1 szkl płatków owsianych ( dałam górskie) - 1 szkl ziaren słonecznika - 1 łyżka cukru waniliowego ( dałam ksylitol z laską wanilii) - 1/2 szkl ksylitolu - 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli Słonecznik(...)złoty kolor. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło ucieramy z ksylitolem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać mąkę , płatki owsiane i przestudzony słonecznik. Zagnieść ciasto, będzie dość lepkie ale takie ma być. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok.30 minut. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać

Smaczne Zdrowe