Zdrowa i smaczna przegryzka owsiana.Upieczona w calosci na blaszce,nie tradycyjnie w formie ciasteczek.Dzieki temu mniej przy nich pracy.Efekt ocencie sami.Owsiane kwadraciki sa uzalezniajace.Upieczone pierwszego dnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!reszty zakwasu dodaj ponownie pół szklanki wody i mąki. Szczegóły w linku powyżej)- 1 kilo mieszanej mąki ja wykorzystałam 400 g mąki chlebowej bez dodatku drożdży, 400 g orkiszowej i 200 g razowej typ 2000.Ty użyj dowolnie, jak Tobie smakuje.- 20 g drożdży- nieco więcej niż pół szklanki wody przegotowanej- łyżka soliNiecały słoik zakwasu mieszamy z drożdżami, dodajemy wodę(...)mąkę sól.Wyrabiamy. Nie jest to bardzo pracochłonne. U mnie pracuje kiciuś ale ręcznie trwa to około 15 minut.Chleb z zakwasem nie potrzebuje długiego wyrabiania.Wyrobione, nie klejące się zbytnio ciasto przekładamy do wyłożonych papierem do pieczenia foremek.Przykrywamy wilgotną ściereczką i czekamy aż wyrośnie.Po ok. 1.5 godziny włączamy piekarnik.Gdy się nagrzeje pieczemy pierwsze 10 minut w 220°dalsze
Pasje Jolkitygodniu piekłam je już trzykrotnie :) Spróbujcie, gorąco zachęcam. Autorka użyła mąki orkiszowej białej, a ja pełnoziarnistej :) P.S. ...a w poniedziałek zapraszam na pyszny domowy keczup :) Składniki: 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 250 g mąki pszennej typ 550, 7 g drożdży instant, 300 ml wody, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka anyżu (użyłam jednej gwiazdki, którą(...)słonecznik, siemię lniane, dynia. Smarowanie bułeczek: 1 jajko wymieszać z 1 łyżeczką śmietany. Mąki wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ok 7-10 minut. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce do natłuszczonej miski, przykrywamy ręcznikiem bawełnianym na 1,5 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po tym czasie delikatnie wyrabiamy i dzielimy na 9 równych części. Bułeczki
Delicious Titbitspolecam tę drugą opcję. Choć i pierwsza jest również ok. :-) Znalezione tutaj . Wychodzi dość dużo tych ciastek, coś ok.50 sztuk. Składniki: - 300g masła orzechowego -400g mąki orkiszowej 750 ( lub 2,5 szkl.mąki pszennej) - 1/2 szklanki cukru trzcinowego - 1 szklanka ksylitolu ( lub cukru) - 1/3-1/2 łyżeczki soli - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki sody - 200g masła(...)drugim naczyniu utrzeć masło z cukrami na gładką masę. Dodać masło orzechowe i dokładnie wymieszać. Następnie dodajemy po jednym jajku. Do uzyskanej masy dodajemy suche składniki i mieszamy. Ciasto schładzamy w lodówce ok.30 minut. Po schłodzeniu formujemy z ciasta małe kulki wielkości orzecha włoskiego i odciskamy na każdym ślad widelcem, Gdyby widelec się kleił ,to oprószyć go mąką, moje ciasto
Smaczne Zdrowedodatkiem zmielonej kaszy jaglanej - zdrowa pychotka ! Do zmielenia kaszy idealnie sprawdził się mój młynek, którym mielę ksylitol na puder. Ciasteczka wyszły baaardzo smaczne. Gorąco polecam ! Składniki: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub ok.230g mąki pszennej - 50g mielonej kaszy jaglanej - 200g zimnego masła - 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) - 50g ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy(...)łyżeczka proszku do pieczenia Łącznie ksylitolu (lub cukru) i cukru waniliowego ma być 110g. Masło pokroić na mniejsze kawałki. Do misy miksera wrzucić wszystkie składniki i zagnieść kruche ciasto. Można także zagnieść ciasto ręcznie. Z ciasta uformować dwie kule, które następnie spłaszczyć i każdą po kolei rozwałkować na blacie na ok.3-5mm i wykrawać foremką ciasteczka. Wycięte ciacha układać na blaszce
Smaczne Zdrowepierniczkowe gofry z przepisu Niki . Spodobał mi się dodatek bakalii, od których pękają mi kuchenne szuflady (zdecydowanie dałam się ponieść przed Świętami; macie więc może jakieś sprawdzone przepisy na ciasta z bakaliami...? Może Wy zmotywujecie mnie do działania...?). Do tej pory robiłam gofry z jednego, sprawdzonego przepisu, w końcu więc przyszła pora na odmianę. A że ciągle nie mogę się(...)podwieczorek, gdy nikt nie liczy kalorii, proponuję odrobinę bitej śmietany. Lepiej być po prostu nie może... Gofry piernikowe z orzechami i rodzynkami Składniki: (na 5 gofrów) 170 g mąki orkiszowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki soli 30 g masła 45 g miodu 150 ml mleka 1 jajko 40 g orzechów włoskich
Pożeraczka, czyli raz adobrzebyłabym sobą gdybym nie zmodyfikowała oryginalnego przepisu. Składniki ( 10 sztuk): 350 g jogurtu naturalnego 1 op. cukru wanilinowego 2 jajka 3 łyżki roztopionego masła 225 g mąki orkiszowej typ 2000 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki rodzynek 1 aromat waniliowy tłuszcz do smażenia Przygotowanie: W pierwszej misce wymieszać jogurt z cukrem wanilinowym, aromatem waniliowym(...)drugiej miski wsypać mąkę, dodać sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia, wymieszać. Przesypać do składników z pierwszej miski i wymieszać delikatnie rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać Rozgrzać patelnię i ją lekko natłuścić. Nakładać po 2 łyżki ciasta na 1 placka i smażyć przez ok. 1 – 2 minuty aż placki
Oka w rosole czyli KaFka gotujerodzinnych domach gotowało się leniwe pierogi? Leniwe pierogi (4 niewielkie porcje) : 500 g półtłustego lub tłustego twarogu 2 duże, ekologiczne jajka ok. 3/4 szklanki mąki (używam pszennej lub jasnej orkiszowej) 1 czubata łyżka cukru z wanilią lub ksylitolu z dodatkiem ziarenek wanilii dodatki: truskawki, roztopione masełko, cynamon / jagody, serek homogenizowany lub śmietana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)szczyptą soli. Twaróg bardzo dokładnie rozcieramy widelcem wraz z cukrem i żółtkami (można też zblendować). Dodajemy mąkę. Gdy ją wymieszamy z twarogiem dodajemy pianę z białek i łączymy. Ciasto może się lepić – nie dosypujemy mąki, wystarczy podsypać później blat. Nie zagniatamy ciasta długo – tylko do połączenia składników. Blat i dłonie podsypujemy mąką. Otwartą dłonią toczymy wałeczek, a następnie
Poezja smakudotąd się nie zawiodłem na ich mąkach. Nie inaczej było tym razem, bułki wyszły naprawdę pierwszoklaśne :) Składniki na 12 bułek: 500 g mąki orkiszowej typ 550 250 g mąki orkiszowej typ 1850 250 ml jasnego piwa 100 ml wody 20 g świeżych drożdży 50 g masła 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli ulubione ziarna do posypania bułek Po pierwsze(...)niestety nie może być. Musi być normalne duże półlitrowe piwo. Dlaczego? Ano sprawa prosta: 250 ml użyjemy do naszych bułek, a drugie 250 ml możemy wypić w trakcie wyrastania ciasta. Inaczej wypiek się nie uda, zaufajcie mi :) A po drugie: masło rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu, żeby się nie przypaliło. I czekamy aż przestygnie nieco. A po trzecie
Marder&Marder Manufactureszklanki mąki żytniej razowej,1 szklanka mąki pszennej chlebowej,15 g świeżych drożdży,2 łyżki siemienia lnianego,3 łyżki letniej wody,0,5 szklanki płatków pszennych(mogą być owsiany, orkiszowe czy żytnie),1 szklanka wrzątku, 2 łyżki miodu Wileńskich,1 łyżka masła,1 płaska łyżeczka soli,1 jajko.Przygotowanie: W miseczce rozpuścić drożdże w letniej wodzie. Odstawić(...)zalać szklanką gorącej wody. Wymieszać, aż do rozpuszczenia się miodu i masła i odstawić do ostudzenia. Następnie wymieszać obie mąki, dodać siemię lniane, rozpuszczone drożdże i ostudzone płatki. Wymieszać, ciasto będzie się kleiło, więc należy podsypać trochę mąką pszenną, ale nie za dużo. Po wyrobieniu przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować
Aga w kuchniŚwięta, święta i po świętach. Większość z nas czuje przejedzenie po wytrawnych posiłkach, które zjadamy tylko kilka razy w roku, jeśli ktoś dba o linie - oczywiście
Truskawkowa FiestaPrzepis na... CIASTECZKA OWSIANE Z DAKTYLAMI I CHIA Składniki: - 1,5 szklanki mąki owsianej; - 0,5 szklanki mąki kukurydzianej; - 0,5 szklanki mąki orkiszowej lub bezglutenowej (w przypadku osób na diecie bezglutenowej); - 3 jaja; - 10 daktyli; - 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu; - 1 łyżeczka proszku do pieczenia; - 1 masło - 170g; - 2 łyżeczki nasion chia. Sposób przygotowania: - mąki wsypać do miski; - daktyle(...)dosypać do mąk; - wbić jaja, cukier, proszek do pieczenia oraz nasiona chia - wszystko razem wymieszać z mąkami; - dodać pokrojone cząstki masła i wszystko razem ugniatać na gładką masę, gdyby ciasto się lekko kleiło, można podsypać jeszcze delikatnie mąką; - kolejny krok to wałkowanie ciasta i wykrawanie ulubionych kształtów ciasteczek - ja wybrałam standardową foremkę okrągłą; - piec w temperaturze 180 stopni przez
MintTastesamej tarcie nie ma co dużo pisać. Wystarczą dwa słowa: jest pyszna!!!❤ Składniki na tartę o średnicy 30 cm: Spód: 1 szklanka mąki gryczanej, 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie - orkisz zmielony na pył), 150 ml wody, 2 łyżki oleju (u mnie - kokosowy), 1 łyżeczka soli. Krem: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 1 1/4 puree z dyni, 5 łyżek(...)soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego. Dodatkowo: 3 plastry pomidora, 3 plastry cebuli, 1-2 łyżki sezamu. Wykonanie: Mąki mieszamy wraz z solą. Zalewamy wodą i dodajemy rozpuszczony olej. Wyrabiamy ciasto, którym później wylepiamy spód formy do pieczenia (użyłam standardowej wielkości tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia). Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200 stopni. Puree z dyni
Jeść, by żyć w zdrowiudodatkową porcją moreli, morelami karmelizowanymi wraz z pysznym sosikiem jaki się wytworzył podczas smażenia owoców. Polecam! Składniki na 10-12 knedli: 300 g twarogu 200 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) 1 jajko 1 łyżka masła/oleju 1/3 łyżeczka soli 10 małych moreli kawałek marcepanu 4-5 łyżek bułki tartej 1 łyżka masła 1 łyżka cukru dodatkowo: morele+cukier+masło(...)małych kawałków, tak by wypełnił miejsce po pestce. Jeśli nie lubisz marcepanu użyj po prostu cukru twaróg, mąkę, sól i jajko umieścić w misce i zagnieść gładkie ciasto. Gdyby się lepiło dodać odrobinę mąki. Podzielić na 2-3 częśći. Z każdej uformować wałek i odcinać równej wielkości kawałki ciasta. Ciasto rozpłaszczać na placuszek, na środku układać po 1 moreli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!