ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:171/216)

W letnim-lekkim tonie, czyli mięciutkie bułeczki z serkiem wiejskim 121

masła (30 g) 300 g serka wiejskiego o temp. pokojowej (ok. 10 łyżek) 2-2,5 szklanki mąki pszennej (340-425 g), ja zużyłam 390 g 2 szklanki mąki orkiszowej (310 g) Wykonanie: Drożdże kruszymy na drobne kawałki, dodajemy cukier i przy pomocy łyżeczki dokładnie rozcieramy, aż otrzymamy płynną masę, dodajemy 2 łyżki ciepłej wody oraz łyżkę mąki pszennej, dokładnie(...)sitko, dodajemy sól, jajka, pozostałą wodę, masło, podrośnięte drożdże oraz serek wiejski (serek wiejski, przed dodaniem do mąki dobrze rozgniatamy widelcem, możemy go również rozdrobnić przy pomocy blendera). Wyrabiamy ciasto dosyć długo, aż ciasto nabierze sprężystości, ale wciąż będzie mocno lepkie. Ciasto przekładamy do miski skropionej olejem, odstawiamy pod przykryciem, do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 1 godzinę. Wyrośnięte

KulinarneImpresje.pl
Zupa krem z brokułów, domowym groszkiem ptysiowym i ziołowymi kuleczkami z białego sera 182

wykorzystać do wielu dań słodkich i wytrawnym, zup i deserów. Sam też jest pyszny!     Groszek ptysiowy ·          250g mąki, użyłam orkiszowej jasnej ·          250ml wody, ·          100g masła(...)garnek na niedużym gazie i prażymy cały czas mieszając przez 3 minuty. Ponowie zestawiamy garnek i nie czekając aż masa wystygnie wbijamy po 1 jajku mieszając łyżką lub mikserem. Ciasto powinno być elastyczne, nie powinno się rwać. Wkładamy ciasto   ściśle do woreczka foliowego, nacinamy w odpowiednim miejscu i wyciskamy małe kuleczki na wcześnie przygotowaną blachę z piekarnika wyłożona papierem

Leśny Zakątek
Jesienny chleb z dynią i figami 156

zaproszenie mnie do październikowej piekarni :) Składniki : 100 g puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego ( u mnie żytni) 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej - taką dałam, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli 50 g suszonych fig, drobno pokrojonych 30 g nasion dyni przepis(...)misy robota dodaj wszystkie składniki, za wyjątkiem soli, fig i dyni. ( Drożdże pokruszyłam i  dodałam do zakwasu). Miksuj na minimalnym poziomie przez 4 minuty. Dodaj sól i miksuj ciasto na poziomie 2 ciasto przez 4 minuty, dodaj figi i nasiona dyni i miksuj przez 2 minuty Zdejmij hak do ciasta, przykryj i zostaw ciasto do wyrastania w temperaturze

Proste Potrawy
Placuszki dyniowe z jabłkami na leniwe śniadanie 155

alergików. Placuszki z jabłkami przygotowały też Ania, Emilia, Marta i Panna Malwinna; koniecznie zajrzyjcie, co wymyśliły! Placuszki dyniowe z jabłkami Składniki: (na 10-12 placuszków) 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 200 ml mleka 125 g puree z dyni 1 łyżka miodu 1 jabłko dodatkowo: syrop klonowy, miód lub cukier puder do podania(...)puree i miodem. Wlać mokre składniki do suchych, dobrze wymieszać. Odstawić. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w plastry.  Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu układać plastry jabłka, przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze kila minut. Podawać gorące z miodem, cukrem pudrem lub syropem klonowym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bananowe pancakes 138

bananów będą zachwyceni, bo są mocno bananowe w smaku. Zapraszam do przepisu! Składniki: 2 jajka 1-2 łyżki cukru/ksylitolu szczypta soli 2 małe banany 100 ml mleka 200 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu olej do pieczenia posiekane orzechy włoskie jagody sos jogurtowy: 200 g jogurtu greckiego(...)obrać, pokroić i przy pomocu blendera zrobić bananowe puree. Wmieszać do jajek banany i dodać mleko mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. W 3 porcjach wmieszać do ciasta nakładać po 1 łyżce ciasta na średnio gorącą, natłuszczoną patelnię. Smażyć po 2-3 minuty z każdej strony gotowe placuszki ułożyć w piramidę. Podawać z sosem jogurtowym, posiekanymi orzechami włoskimi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wytrawny chleb z cukinią na drożdżach 86

Jest niesamowicie smaczny, właściwie najlepszy! Składniki (na jeden bochenek upieczony w formie keksowej o wymiarach 12x 25 cm): 250 gram startej cukinii, odsączonej z nadmiaru płynu 200 gram mąki orkiszowej, typ 2000 100 gram mąki pszennej 75 gram mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką) 40 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki nasion słonecznika(...)drobnych oczkach i odciskam z nadmiaru płynu. Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami. Do miski przesiewam wszystkie mąki, dodaję cukinię, wodę, sól i nasiona słonecznika. Wyrabiam gładkie ciasto, które odstawiam na godzinę do wyrośnięcia. Następnie przekładam do ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiam do wyrośnięcia do momentu aż ciasto wypełni całą formę. W tym czasie

Mango Papaja
orkiszowe kokosanki z bananem 124

jeszcze lepszy, jeżeli słodki deser przyrządzimy ze zdrowych, naturalnych składników.  składniki 2 banany 1 szklanka wiórków kokosowych 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki cukru waniliowego sposób wykonania Do jednej misy wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, i mieszamy składniki ze sobą. Do drugiej misy wkładamy obrane ze skóry(...)Teraz dodajemy zmiksowane banany, do misy z suchymi  składnikami i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dużą blachę wykładamy pergaminem, a następnie , za pomocą łyżki, układamy na niej porcje ciasta. Teraz blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez 12-15 minut. Wyjęte ciastka studzimy posypujemy jeszcze szczyptą kokosowych wiórków  i podajemy

Miód i pieprz
KRUCHE, MAŚLANE CIACHA ORKISZOWO-JAGLANE 213

nowe. Do niektórych się wraca częściej do innych mniej. Te należą do tej pierwszej grupy, choć przygotowywałam je od razu z podwójnej porcji, to zniknęły błyskawicznie. Składniki: - 290g mąki orkiszowej typ750 - 40g domowej mąki jaglanej (lub kupnej) - 2 żółtka - szczypta soli - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% (dałam 45g) - 100g mielonego ksylitolu (lub pudru trzcinowego) - 150g(...)gruby cukier trzcinowy, lub zwykły (ja mam jednego amatora ciastek z bardzo grubym cukrem, i choć zdrowe to nie jest, to kilka zawsze musi takich być...) Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie miksera i zagniatamy (przy pomocy haka) kruche ciasto .Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy po kolei na blacie. Następnie wykrawamy krążki

Smaczne Zdrowe
CIASTECZKA ORKISZOWO-ŻYTNIE PEŁNOZIARNISTE Z DYNIĄ I SŁONECZNIKIEM 175

bardzo zdrową i smaczną słodycz. Idealne jako pełnowartościowe drugie śniadanie lub podwieczorek. Z podanych składników wyszły mi 2 pełne blaszki zdrowych słodkości. Składniki: - 140g mąki żytniej pełnoziarnistej - 140g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - 150g zimnego masła - 170g ksylitolu (lub cukru trzcinowego) - 8 kopiastych łyżek pestek dyni - 8 kopiastych łyżek ziaren słonecznika - 2 jajka - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka ksylitolu(...)proszkiem do pieczenia, dodać pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło, wsypać ksylitol i ksylitol z dodatkiem wanilii. Przy użyciu haka wymieszać składniki. Następnie dodać jajka i zagnieść kruche ciasto. Wsypać ziarna słonecznika i dyni i dokładnie wymieszać. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Masę podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce. Po ok.30 minutach wyjmujemy

Smaczne Zdrowe
Chleb razowy z jabłkiem i cydrem 140

pochodzi z książki E. Mrówczyńskiej "O jabłkach"      Składniki: 10 g drożdży 1 łyżeczka cukru 150 ml wody 200 g maki pszennej typ 750 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1,5 łyżeczki soli morskiej 100 g ugotowanych ziemniaków (przecisnąć przez praskę) 120 ml cydru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 małe jabłko Drożdże wraz z cukrem(...)drożdże ruszyły. Mąki wraz z solą i ziemniakami łączymy. Robimy dołek i wlewamy zaczyn, następnie cydr i oliwę i resztę wody. Wodę wlewamy stopniowo, wykorzystujemy jej tyle aby ciasto, które zgniatamy było gładkie i sprężyste. Chwilę wyrabiamy i następnie dodajemy jabłko pokrojone w kostkę wraz ze skórką i ponownie chwilę wyrabiamy. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią

Delicious Titbits
Owsiane placuszki cynamonowe z twarożkiem i gruszką 121

Jest sobota, są placuszki :) Ostatnio zaopatrzyłam się w spore ilości mąki owsianej i orkiszowej, dlatego na blogu znajdziecie dużo przepisów z ich wykorzystaniem. Dzisiejsze placuszki są puszyste, miękkie i bardzo aromatyczne, dzięki dodatkowi cynamonu. Polecam podać je z wiejskim twarożkiem i soczystą gruszką :) Smacznego!   Składniki : 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: twarożek wiejski pokrojona gruszka Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę

Chocolate Muffin Blog
Chleb orkiszowo-owsiany z suszonymi śliwkami 159

Składniki na keksówkę o długości 30 cm: 1 szklanka mąki owsianej 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki gryczanej (można pominąć i dodać więcej m.owsianej lub orkiszowej) 2 szklanki letniej wody 1 saszetka drożdży instant 3-4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 2 łyżki ksylitolu (lub miodu/cukru) 120 g suszonych śliwek  Przygotowanie: Do miski wlać wodę(...)dokładnie łyżką wymieszać składniki. Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości.  Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być w tym wypadku. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem

Ze smakiem i z pasją
Placuszki (pancakes) palce lizać! 1088

witaminowymi dodatkami – to jest to, co sprawdzi się w familijnej kuchni. Pancaki są także dobre na deser, do pachnącej kawy. Pancakes z bananami i miodem Składniki: ¾ szklanki mąki orkiszowej lub mąki pszennej (130g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ – ½ łyżki cukru pudru 1 jajko 3 łyżki oleju pół szklanki mleka (125g) 2 banany 1 łyżka masła ½ łyżeczki cukru miód(...)przez sitko. Jajko, mleko oraz olej łączymy z sobą za pomocą trzepaczki do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy masę do suchych składników i mieszamy trzepaczką do momentu otrzymania gładkiego, lśniącego ciasta. Odstawiamy ciasto na około 5-10 minut. Banany kroimy na plasterki, na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy banany i cukier, lekko mieszamy (banany muszą leżeć w jednej warstwie), smażymy banany

KulinarneImpresje.pl
Orkiszowe Naleśniki z Kawą 131

pyszne naleśniki z mąki orkiszowej i z dodatkiem świeżo parzonej Kawy , którą możecie kupić w sklepie www.e-czarnuszka.pl. Szeroki wybór Kaw , da Wam bardzo duże pole manewru w wyborze odpowiedniego smaku naleśników i nie tylko :) Polecam jeść naleśniki oczywiście z pyszną świeżo parzoną Kawą np. PINACOLADA SKŁADNIKI NA 10 SZTUK NALEŚNIKÓW : 1.5 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1 szklanka dowolnej(...)Jajka dokładnie ubijam z dodatkiem cukru brązowego i cukru wanilinowego.  Dodaję pozostałe składniki w tym kawę.  Mieszam za pomocą miksera.  Na rozgrzaną patelnię wylewam porcję ciasta.  Smażę po obu stron na rumiano.  Podaję z ulubionym dodatkiem np. powidłami

Gotowanie Patki
Drożdżówki fit 130

Drożdżówki fit z dżemem Pyszne drożdżówki fit !  Niesłodkie, wilgotne i miękkie - pyszna propozycja na II śniadanie. Składniki: (na 12 drożdżówek) - 3 szklanki mąki orkiszowej lub gryczanej; - 2 szklanki mąki pszennej; - 6 łyżek oleju; - 5 łyżek cukru trzcinowego/ksylitolu; - 1 łyżeczka soli morskiej; - 1 łyżka nasion chia; - 3 małe jaja; - 1/3 kostki świeżych drożdży; - 1 szklanka mleka; - ulubiony dżem - ja wybrałam(...)misce, dodaj olej, nasiona chia, sól, cukier, wbij jaja; - mleko delikatnie podgrzej i rozpuść w nim drożdże; - mleko z drożdżami dodaj do miski wraz z pozostałymi składnikami - zacznij wyrabiać ciasto; - w razie potrzeby gdy ciasto podczas wyrabiania będzie za bardzo kleiste - dosypuj mąki; - ciasto powinno być lekko lepkie i zwarte; - odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

MintTaste