tych, z karmelizowanymi jabłkami. Smakują rewelacyjnie! Prosty, szybki i tani obiad! Naleśniki piekłam na patelni o średnicy 24 cm. Składniki na 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej (wymieszana pół na pół orkiszowa jasna z pełnoziarnistą) 150 ml mleka 100 ml puree z dynii 50 ml gazowanej wody minaralnej szczypta soli 1 łyżeczka miodu/cukru 1 łyżka oleju 2 jajka masło(...)przepisu. Puree przetrzeć dodatkowo przez sito do miski odważyć mąkę, dodać sól, mód, dyniowe puree, wbić jajka i zmiksować. Cały czas miksująć dodawać porcjami mleko i dolewać wodę. Odstawić ciasto przynajmniej na kwadrans. Przed smażeniem skorygować ilość płynów. Jeśli ciasto nie rozlewa się swobodnie na patelni dodać odrobinę więcej wody jabłka obrać, przekroić na połówki, następnie na ćwiartki i usunąć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwszym kęsie bułeczki znalazłam się w czosnkowym niebie. Pyszne! Do przygotowania bułeczek potrzebujemy (12 małych bułeczek): Uwaga! Wszystkie składniki odmierzamy tym samym kubkiem/szklanką 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki wody Składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i podgrzewamy. W trakcie gotowania mieszamy aż całość zacznie gęstnieć. Wtedy odstawiamy na bok do ostudzenia. Wykorzystamy później : ) 1/2 szklanki(...)przez praskę W miseczce mieszamy mleko, drożdże i 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na bok na 5 minut. W tym czasie do dzieży miksera (lub naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto) przenosimy naszą ugotowaną wcześniej mieszaninę, mąkę, sól i pozostałe 3 łyżki cukru. Dodajemy zaczyn i mieszamy przez ok 5-7 minut. Dodajcie do ciasta oliwę i ponownie mieszajcie aż ciasto
Szybko Tanio Smaczniechwili uwagi czy rozmowy. Podarujcie bliskim coś od serca, jak własnoręcznie zdobione pierniczki. Pieczone z miłością smakują rozkosznie ;-) PIERNICZKI: - 300 g mąka orkiszowa typ 650 - 250 g mąka orkiszowa pełne ziarno - 300 g miodu - 100 g cukru - 1 jajko XL - 2 łyżeczki sody - 2 łyżki kakao - 60 g przyprawy do piernika bez mąki w składzie - 120 g margaryny bądź(...)kakao, rozpuść i rozmieszaj w rondelku; odstaw do całkowitego wystudzenia - mąkę wymieszaj z sodą - do miski z mąką dodaj masę z rondla i jajko, całość zagnieść na gładkie ciasto - ciasto owiń folią i wstaw do zamrażarki na 20 minut - ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy foremkami pierniczki i pieczemy - temp. 165 stopni C; czas pieczenia w zależności od grubości pierniczków
SMYKWKUCHNIktoś zwariował, bo robi sobie tosty w nocy. A tu rano taka niespodzianka! Moje największe zdumienie w życiu! Składniki: • 1 kg mąki • 1 szklanka otrąb orkiszowych • 1 szklanka siemienia lnianego • 1 mała paczka (ok. 1/2 szklanki) nasion słonecznika • 1 łyżka cukru • 1 łyżka soli • 1 kostka drożdży 100 g • 4 szklanki letniej wody Wykonanie: • Do miski(...)minut w ciepłe miejsce, aby urosło. • Do miski z resztą mąki dodać pozostałe składniki: otręby, siemię lniane, słonecznik i wlać 3 szklanki wody. Wymieszać. • Dodać ciasto odstawione w ciepłe miejsce i całość mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. • Gotowe ciasto wylać na posmarowaną masłem blachę (ilość odpowiednia na 3 keksówki). • Przed
To co kochamwyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa) 2 łyżeczki drożdży 1,5 łyżeczki soli (można dodać śmiało 2 łyżeczki) 500 ml ciepłej wody 4 łyżki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren sezamu tłuszcz do wysmarowania blachy(...)Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa. Formę o długości 22 x 9 cm ( u podstawy) wysmarowałam tłuszczem i obsypałam mąką. Przełożyłam do niej ciasto. Przykryłam folią spożywczą i ściereczką. Odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 godziny. Gdy pięknie wyrosło, zdjęłam folię i wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. Piekłam około 40 minut
potrawyregionalnedługa przerwa "wakacyjna" była. Cóż, trochę miałam bieganiny, ale postaram się nadrobić zaległości :) Przeglądając moje kulinarne notatki odkryłam, że mam około 10 przepisów na ciasto naleśnikowe :) Jakoś tak jest, że jak robię naleśniki to za każdym razem z innej mąki, czasem wegańskie, czasem nie. Po prostu biorę to, co mam pod ręką ;) Rozpoczynam więc naleśnikową serię :) Dzisiaj prezdstawiam naleśniki(...)mąka się zachowuje więc na wszelki wypadek wymieszałam ją z kilkoma innymi - wyszło pysznie :) Naleśniki sa delikatne, lekko puszyste. Smakują na słodko i na ostro. Składniki: 100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 90 g mąki jęczmiennej razowej 100 g mąki żytniej razowej (typ 2000) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 jajka 300 ml mleka sojowego 300 ml wody 2 łyżki oliwy Przygotowanie
pyszne zdrowościzasadą: po pierwsze sezonowo! Składniki Brownie: (na tortownicę o średnicy 28 cm): 2 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z wody cukinii 1 szklanką mąki (u mnie orkiszowa) 1/2 szklanki kakao 2 łyżki cukru 1 łyżka stewii 1 starte jabłko 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć(...)piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody
Mango Papajazasadą: po pierwsze sezonowo! Składniki Brownie: (na tortownicę o średnicy 28 cm): 2 szklanki startej na drobnych oczkach i odciśniętej z wody cukinii 1 szklanką mąki (u mnie orkiszowa) 1/2 szklanki kakao 2 łyżki cukru 1 łyżka stewii 1 starte jabłko 2 jajka szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć(...)piernika. Zawartość jednej miski łączymy z zawartością drugiej, dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. Formę wykładamy papierem do pieczenia (papier wypuszczamy na zewnątrz tortownicy) i przekładamy do niej ciasto. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 40 minut. Po tym czasie studzimy. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem i tak przygotowaną polewą polewamy brownie. Składniki: Lody
Mango Papajalubię tak bez podawania autora. Składniki (na ok 5 - 7 drożdżówek) 15 g drożdży świeżych (u mnie 5 g instant) 30 g cukru 270 - 300 g mąki orkiszowej jasnej (w oryginale była chyba pszenna) 100 ml letniego mleka 30 g roztopionego masła 1 jajko szczypta soli Nadzienie: 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej ok 300 g truskawek 2 łyżki(...)cukier. Zamieszać, posypać odrobiną mąki i odstawić, aż zaczyn zacznie pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i w razie potrzeby dodać pozostałą mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto odgazować i podzielić na kilka części. Uformować bułeczki i dnem szklanki w każdej zrobić wgłębienie. Przykryć
Sto kolorów kuchniorkiszowej z dodatkiem płatków owsianych, a do tego oczywiście naturalny jogurt. Jeść, nie umierać ;-). Orkiszowe muffiny light z owocami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 300 g mąki orkiszowej typ 720 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g płatków owsianych 3 jajka 150 ml oleju 150 g cukru trzcinowego 400 g jogurtu naturalnego ok. 300 g brzoskwiń(...)jogurt. Mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem i również dodajemy do pozostałych składników. Na koniec dodajemy esencję. Wszystko dokładnie mieszamy. Do silikonowej foremki na muffiny lub do papierowych papilotków wlewamy ciasto, mniej więcej do 3/4 wysokości. Na wierzchu układamy plasterki brzoskwiń. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciastka przez około 30 minut. Ciasto powinno się lekko przyrumienić, a owoce odrobinę
Kulinarne przygody Gatitydrugą porcję,żeby zostało coś na następne dni. Są meeega pyszne :-) , wręcz rozpływają się w ustach, a oto przecież chodzi w kruchych ciachach. Znalezione tutaj . Składniki: - 850g mąki orkiszowej (u mnie typ700) lub 5 szklanek mąki pszennej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szkl ksylitolu -cukier albo olejek waniliowy -4 żółtka -200g masła -szczypta soli(...)kawałki i dodać do ok.4,5 szkl. mąki. Dodać do tego ksylitol, cukier lub olejek waniliowy,szczyptę soli, żółtka, proszek do pieczenia, kwaśną śmietanę i olej i zagnieść gładkie ciasto. Jeśli się klei dodać resztę mąki ( ja dosypałam jeszcze 1 łyżkę dodatkowo- wszystko zależy od rodzaju mąki). Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej wmieszać inne dodatki, otrzymamy za jednym
Smaczne ZdroweSkładniki: 2 marchewki starte na małych oczkach 1 i 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych 4 duże jaja w pokojowej temperaturze 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki cukru trzcinowego lub miodu wielokwiatowego 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki cynamonu aromat pomarańczowy naturalny lub skórka z ekologicznej pomarańczy 1 łyżka inuliny Jaja ubić z miodem, dodać mielone(...)przez 50 minut. Krem: 2 opakowania serka mascarpone łyżka syropu z agawy kilka kropel aromatu pomarańczowego lub łyżeczka skórki z ekologicznej pomarańczy Wymieszać razem na gładki krem. Przeciąć wypieczone ciasto. Smarować warstwy kremem. Na wierzchu posypać kakao
AZgotuj!oleju rzepakowego 10 g cukru waniliowego 100 g cukru (proponuję jeszcze zmniejszyć) 300 g mąki pszennej (wzięłam 150 g mąki pszennej białej i 150 g mąki razowej orkiszowej) 10 g proszku do pieczenia= ły żka sto łowa 3 średniej wielkości jabłka (wzięłam niezbyt słodkie Glostery) dodatkowo cukier i cynamon do obtoczenia upieczonych bu ł eczek Jabłka dobrze umyć(...)Twarożek/ricottę, olej, cukier i cukier waniliowy wymieszać w misce. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Dodać kawałki jabłek. Wyrobić ręką, by składniki połączyły się. Ciasto jest dość gęste i lepiące się. I tak ma być. Ulepić bułki. Mnie wyszło 11, Edycie 14, autorki przepisu sugerują 6-9. Zatem każdy lepi według uznania. Bułki układać
Weekendy w domu i ogrodzieszklanka łuskanych pestek dyni 1/2 szklanki nasion chia 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżeczki soli morskiej 2 szklanki puree z dyni z tego przepisu 1 szklanka mąki orkiszowej 1 łyżka czarnuszki (opcjonalnie) 1 łyżka nasion kolendry 2 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: opakowanie białego serka koziego do smarowania 2 czerwone cebule 4 łyżki oliwy(...)pestki słonecznika, len, pestki dyni, mąkę, nasiona Chia, orzechy włoskie, czarnuszkę, kolendrę i sól. Dodaj miód, oliwe z oliwek i puree z dyni. Wymieszaj wszystkie składniki i zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo wodę, aż do uzyskania zwartej masy. Owiń ciasto folią i zostaw na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. W tym czasie przygotuj dwa arkusze papieru
Smiling Shrimpwiele sposobów i podać za każdym razem nieco inaczej. Zobaczcie sami! Składniki: 50 g płatków owsianych górskich 100 ml mleka 40-50 g mąki pszennej lub orkiszowej 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć, ale wówczas warto ubić na pianę białko jaja i dodać je jako ostatni składnik) szczypta soli(...)naleśniki. Jeśli unikacie proszku do pieczenia, możecie oddzielić żółtko od białka. Żółtko dodać do masy od razu, a ubite na sztywno białko na sam koniec delikatnie wmieszać w ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej
Kulinarne InspiracjeWarto mieć co najmniej kilka sprawdzonych przepisów na fit słodycze. Koniecznie spróbujcie tego przepisu na ciasteczka z jabłkiem. Mam nadzieję, że przypadnie wam do gustu i
Głodni Wrażeń - fit przepisySKŁADNIKI SUCHE: 35 dag mąki orkiszowej typ 700 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 6-10 dag cukru trzcinowego (mniej posłodzone smakują nieco... bułkowo) małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią SKŁADNIKI MOKRE: 125 ml oleju 125 ml mleka 125 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego DODATKOWO: 10 dag mrożonych jagód WYKONANIE: Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni z termo obiegiem, foremkę(...)jednej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem waniliowym. W drugiej misce roztrzepać płynne składniki, a następnie przelać je do składników suchych. W razie, gdyby ciasto było za gęste, dodać niewielką ilość mleka lub soku pomarańczowego. Do masy dodać mrożone jagody i delikatnie wymieszać. Łyżką rozłożyć porcje ciasta do przygotowanych papilotek. Piec około
Kuchenne zapiski Edytyciepłego mleka 190 ml bardzo ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki mąki żytniej 1/2 szklanki mąki orkiszowej 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki otrąb 200 g serka wiejskiego Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i odstawiamy(...)serkiem wiejskim i również dokładamy do miski. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką, lub wyrabiamy ręcznie. Mieszanie (lub wyrabianie) nie powinno trwać dłużej niż trzy minuty. Po tym czasie wierzch ciasta oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na około 60 minut w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu. Wyrośnięte ciasto przekładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy
Rozpustne gotowanietrafione :) Składniki na 2 chlebki do keksówek (wym. 10x30 cm) ZACZYN: 800 gr mąki pszennej typ 650 lub 600gr mąki pszennej i 200 gr mąki razowej (bądź orkiszowej jak w moim przypadku) 500 ml maślanki naturalnej 250 ml wody 20 gr świeżych drożdży Wieczorem dnia poprzedzającego wypiek przygotowujemy zaczyn. Wszystkie składniki mieszamy w misce lub sporym garnku(...)alkoh. który się wypieka). Pozostawiamy na noc do wyrośnięcia na ok. 12 godzin. Całość będzie gęsta i mocno klejąca. Zdjęcia przed wyroś. i po 12 h. Składniki na ciasto właściwe: cały zaczyn 300 gr maki pszennej typ 650 lub wyższy 100 gr letniej wody 2 płaskie łyżeczki soli Następnie łączymy cały zaczyn z mąką, wodą i solą. Dokładnie wyrabiamy
Gotowanie...to proste !Przepis znaleziony tutaj , lekko zmodyfikowany. Składniki: - 250g płatków owsianych górskich - 250g masła - 3 jajka - 2/3 szklanki ksylitolu lub cukru trzcinowego (lub pół na pół) - 100g mąki owsianej - 50g mąki orkiszowej (u mnie typ750) - 1 płaska łyżeczka naturalnego proszku do pieczenia - szczypta soli - 150g orzechów (dałam po 50g: brazylijskich, włoskich i migdałów) - 100 rodzynek - 50g suszonej żurawiny Orzechy kroimy na mniejsze(...)ksylitol lub/i cukier, sól, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka i roztopione masło. Mieszamy do połączenia składników. Można odstawić na ok.10 minut, do napęcznienia płatków. Z ciasta odrywamy kawałki (najlepiej w rękawicach lub zmoczonymi dłońmi) i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy na gr.ok.1cm i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Można rozpłaszczać np. przy
Smaczne Zdrowekońca, a nam wciąż jest mało tych pysznych, słodkich i soczystych owoców. Przez ostatnie dni jemy truskawki na tysiące sposobów: solo, w postaci koktajli, z makaronem i ryżem, w ciastach i ciasteczkach, a także na śniadanie jako dodatek do omleta. O tak, dzisiejsze śniadanie to czysta rozkosz :) W sam raz na sobotni poranek, kiedy można dłużej pozostać w łóżku(...)przejmując się, że upadająca truskawka pozostawiła różowy pocałunek na śnieżnobiałej pościeli ;) SKŁADNIKI: Na śniadanie dla 2 osób. Omlet: 2 jajka 100 ml mleka 3 łyżki mąki (u mnie orkiszowa) 1 łyżka mielonych migdałów 1 łyżeczka cukru pudru 1 szczypta soli Nadzienie: 200 g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru 2 kostki gorzkiej czekolady 200 g truskawek 1 łyżka płatków migdałów
W kuchni Katiepatelni naleśnikowej o przekroju 24 cm. Dziś przepis podstawowy, jutro zapraszam na naleśniki szpinakowe zapiekane z ricottą i szpinakiem, czyli podwójnie szpiankowe. Składniki na 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej jasnej 700 150 ml mleka bez laktozy 150-200 ml wody mineralnej 1/2 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego masła/oleju 2 jajka M 2 garście szpinaku Wykonanie: szpinak dokładnie umyć(...)koloru. Im lepiej zmiksowane, tym intesywniejszy zielony kolor wszystkie skladniki wymienione w przepisie i zmiksowany szpinak wymieszać przy pomocy ręcznego miksera. Odstawić na 30 minut nabierać chochelką porcje ciasta i rozlewać na gorącej patelni. Gdy ciasto trudno się rozlewa skorygować ilość wody. Smażyć po kilka minut z każdej strony. Postępować podobnie do wykończenia składników podawać z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr 5 min Składniki 350 g mąki żytniej typ 2000 150 g mąki orkiszowej 290 ml wody 10 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki siemienia lnianego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru(...)odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe
Wędrówki po kuchniponiżej składników wychodzą 2 chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm. SKŁADNIKI 500 g zakwasu żytniego (z mąki żytniej razowej typ 2000) 300 g mąki orkiszowej graham typ 1850 600 g mąki żytniej chlebowej typ 720 100 g mieszanych ziaren (u mnie siemię lniane, dynia, słonecznik) 20 g soli 800 ml wody (przegotowanej i ostudzonej) dodatkowo(...)wszystkie składniki się połączą. Przykryć dużym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 godziny. Dwie formy keksowe o wymiarach 35x12,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto na chleb krótko wymieszać i przełożyć do form. Górę wyrównać zmoczoną łyżką (łyżkę należy maczać w przegotowanej wodzie). Można już na tym etapie posypać chleby ziarnami, wtedy w trakcie wyrastania
Passions hobbies lifeidealnie smakuje świeżutki smalec i ogóry małosolne ... mniam, pyszności... :-) Piekłam w dwóch formach o wym.24x8cm. Składniki: - 1kg mąki żytniej pełnoziarnistej - 300g zakwasu żytniego (lub 200g żytniego i 100g orkiszowego ) - 30g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g ziaren ziaren amarantusa - 30g otrębów żytnich lub owsianych - ok.950ml (g) wody źródlanej lub filtrowanej W misie miksera umieścić mąkę (pomimo iż jest to kilogram(...)amarantusa, otręby, odważony zakwas i wlać wodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Nie wyrabiać długo, nie ma takiej potrzeby, mąka żytnia nie wymaga długiego wyrabiania. Mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przekładamy do dwóch przygotowanych wcześniej form (silikonowe wystarczy delikatnie przesmarować olejem, metalowe musimy wysmarować i dokładnie obsypać otrębami lub mąką). Dokładnie ubijamy miejsce przy miejscu łyżką maczaną w zimnej wodzie
Smaczne Zdroweaczkolwiek odrobinę bardziej zwarty niż w Biove tradycyjnym na pszennej mące, delikatnie chrupiąca skórka, wyraźnie wyczuwalny smak orkiszu...pycha! :-)Składniki (na 4 bułki a 170 g):500 g mąki orkiszowej (typ 700)290 g letniego mleka 20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant)5 g słodu jęczmiennego20 g oliwy8 g soliPrzygotowanie bułek: W miseczce rozdrobnij drożdże w letnim(...)rozpuszczonymi w niej drożdżami, oraz z oliwą, mieszaj do uzyskania jednolitej masy.Dodaj sól, mieszaj dalej dodając powoli pozostałą część mąki. Po uzyskaniu jednolitej masy wyrabiaj około 10 minut. Jeśli ciasto ma zbyt mało płynów, możesz je spryskać delikatnie mlekiem lub wodą.Podziel ciasto na dwie równe części, przykryj ściereczką, a następnie miską i pozwól wyrastać około 20 minut.Każdą
Grahamka, weka i kajzerka