upieczeniu. Swoje pierniczki zamiast lukrem ozdobiłam polewą czekoladową, bo takie czekoladowe lubimy najbardziej. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml miodu 85 g masła 1/2 szklanki(...)suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam starłam skórkę ze świeżej cytryny. Ciasto będzie dość lepiące, ale takie ma być. Odstawić do przestygnięcia. Jak wystygnie zgęstnieje nabierać ciasto łyżeczką i formować kulki wielkości orzecha włoskiego zwilżonymi dłońmi, by ciasto nie lepiło się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koksem i w kwietniu będzie kolejny ale o tym kiedy indziej 💋 Nazwa: Mieszanki musli: Fit / Cookiem&Cream Firma: mojemusli.pl Skład: Fit (z owocami): błonnikowe musli [płatki owsiane, orkiszowe, żytnie, otrębowe branflakes (pełne ziarno pszenicy, kaszka kukurydziana, cukier, ekstrakt słodu jęczmiennego, sól)], siemię lniane 7%, suszona żurawina 6% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), suszone jagody goji 4,3%, malina liofilizowana(...)się na śniadanie przed treningiem gdzie dostarczymy sobie nieco szybkiej energii i budulca naszym mięśniom. Jednak to tylko najprostsze zastosowanie a inne ciekawsze pomysły zaoferujemy Wam niebawem. Gryczane ciasto czekoladowe z tego przepisu, śmietanka kokosowa, mieszanka musli, kiwi. Kakaowy budyń owsiany, musli Cookiem&Cream i smoczy owoc. Musli Fit (z owocami) Ocena: 6 pand Musli Cookiem&Cream
Candy PandasWytrawne gofry orkiszowe podane z pieczonymi burakami posypanymi tymiankiem, serem feta i pysznym dipem jogurtowym, to zdecydowanie idealna, a zarazem wykwintna przekąska, którą możemy poczęstować swoich gości. Oczywiście nie musimy się ograniczać do samej przekąski. Tak przygotowane gofry będą równie pyszne na podwieczorek lub śniadanie. Polecam Wam gorąco ten przepis, bo takie zestawienie jest przepyszne. Do upieczenia gofrów wykorzystałam moją(...)puszyste i w smaku przypominają pancakes. SKŁADNIKI Gofry: 3 jajka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 500 ml maślanki 3 łyżki oleju rzepakowego 150 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Farsz: 1 kg buraków oliwa kilka gałązek tymianku 250 g sera feta sól, świeżo mielony pieprz kolorowy pęczek natki pietruszki
Passions hobbies lifechałka upieczona została ze zdrowszej wersji mąki - mąki orkiszowej. Bardzo prosta do przygotowania. Nie kupisz takiej chałki nawet w najlepszej piekarni. Polecam! Składniki na 2 chałki: 500 g mąki orkiszowej jasnej 630 250 ml mleka 4 łyżki miodu 30-40 g świeżych drożdży 60 g masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Składniki na masę makową: 200 g suchego, mielonego maku(...)kilkoma łyżkami mleka. Resztę mleka umieścić w garnuszku razem z masłem i miodem, delikatnie podgrzać odważyć mąkę do misy miksera, dodać całą resztę składników i hakiem zagnieść gładkie, lśniące ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości w międzyczasie przygotować masę makową. Odmierzyć do garnuszka mleko, dodać miód, masło i zagotować. Gorącym mlekiem zalać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nadesłane przepisy konkursowe. Nawet nie spodziewałam się, że tyle pyszności wymyślicie ! Niby kasza, wydawać by się mogło że "cóż można z niej wymyślić..." A jednak! Pojawiły się ciasta, chleby, zapiekanki, kotlety, zupy, pudding, sałatki ! Na pewno będę korzystać z waszej pomysłowości :) Jednego zwycięzcę wyłonię po waszym głosowaniu (przypominam, że jednego wybieram ja, a dwóch Wy) A teraz czas(...)warzywami 3. Deser jaglano – owocowy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 4. Gofry z kaszy jaglanej 5. Jagielnik czekoladowo- kokosowy 6. Jaglany placek z rabarbarem 7. Kasza orkiszowa pod pierzynką 8. Kotlety z kaszy gryczanej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 9. Krupnik na gęsich pipkach 10. Kukurydziany deser z jogurtem i truskawkami 11. Pomidorowa kasza orkiszowa
Tradycyjna KuchniaPyszne, mięsiste i gęste ciasto piernikowe z dodatkiem tartej marchewki oraz miodu. Bogate w orzechy i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Przełożone masą z nasączonych w likierze suszonych śliwek i marcepanu. Wykończyłam je aksamitnym i delikatnym ganachem z gorzkiej czekolady, słodkiej śmietanki oraz odrobiny masła. Można wykonać je w ostatniej chwili lub upiec 4-5 dni przed świętami(...)opakować w woreczek i zamrozić. Odmrażamy bez odwijania z folii, na blacie kuchennym, przez około 2 godziny. W wersji bezglutenowej, mąkę pszenną można zastąpić - jasną lub razową - mąką orkiszową. SKŁADNIKI / na formę keksową o wymiarach 12 x 25 cm PIERNIK 250 g mąki pszennej 2 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach / ok. 2 marchewki 2 jajka
cool and mintymąkę do tego pieczywa. Otrzymałem od nich do przetestowania mąkę razową orkiszową i mąkę żytnią chlebową . Te mąki naprawdę dają radę :) Składniki na 2 bochenki: 440 g maki orkiszowej razowej typ 2000 200 g mąki pszennej 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720 7 g suchych drożdży 400 ml zakwasu na żurek ok. 200 ml wody 2 łyżki oleju(...)mąki (czyli nie taki gęsty jak mój), ewentualnie taki ze sklepu, czyli zupełnie rzadki to będziecie potrzebowali mniej wody, być może wcale. To już trzeba dopasować do tego żeby ciasto było elastyczne. No więc wszystkie składniki dajemy do dużej miski i wyrabiamy ciasto. Tak przez jakieś 10 minut. Tak żeby w miarę elastyczne było. Moje było własnie "w miarę" :) Przykrywamy
Marder&Marder Manufacturedyni.Wysmienite do dzemow i konfitur,jak rowniez z wytrawnymi dodatkami.Zapraszam do wyprobowania przepisu. Skladniki na 12 buleczek:500 g maki orkiszowej (250 g maki pelnoziarnistej i 250 g jasnej orkiszowej 630)70 g zmielonego siemienia lnianego1 duze jajko1,5 lyzki oleju1 lyzka miodu1 lyzeczka soli350 g mleka zmieszanego pol na pol z woda1 op.suchych drozdzy lub 20 g swiezychDodatkowo(...)dostepne w sprzedarzy juz zmielone lub zmielic samemu w mlynku do kawy.Wyrabiac przez 10 minut.Uformujemy kule,przykryc folia spozywcza i pozostawic na okolo 1 godzine do podwojenia objetosci.Po wyrosnieciu ciasta wyrzucic je na blat i powtornie zagniesc.Gdy bedzie lekko sie kleic podsypac delikatnie maka.Uformowac 12 buleczek ,kazda okolo 80 g. Ukladacna blaszce wylozonej papierem do pieczenia,przykryc sciereczka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roku ten przepis testowałam multum razy! Na wszystkie możliwe sposoby. Z większą lub mniejszą ilością masła, mąką żytnią lub orkiszową lub pszenną zwykłą. Wychodzą zawsze i za każdym razem są tak samo smaczne. Szybko miękną bo nadają się do jedzenia już kolejnego dnia po upieczeniu. To są ciastka, które możecie upiec choćby dzisiaj! Z pewnością jutro będą smakowały doskonale(...)Miód, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję sodę, wówczas masa zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika i kakao mieszam dokładnie a następnie wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto należy rozwałkować* na grubość 0,5 cm i wycinać ulubione kształty. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-10 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce
Mango Papajaktórzy mieli okazję ich spróbować. Mega chrupiące i pyszne w smaku. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych (u mnie górskie) - 200g miękkiego masła - 100g mąki orkiszowej typ750 - 50g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 1 duże jajo - 3/4 szklanki ksylitolu (lub cukru trzcinowego, lub pomieszany ksylitol i cukier) - szczypta soli - 1 łyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) - 1/2 płaskiej łyżeczki sody(...)wymieszane z sodą, ksylitol (cukier), ksylitol z wanilią, jajo, szczyptę soli. Wszystko wyrobiłam hakiem miksera, na końcu dodałam pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i czekoladę. Dokładnie wymieszałam. Z otrzymanego ciasta odrywałam kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę mocno spłaszczałam, ciastka powinny być cieniutkie. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Smaczne ZdroweNo i skończyło się rumakowanie...Poniedziałek spadł na nas znienacka, choć teoretycznie powinniśmy się byli go spodziewać już niedzielnym popołudniem. Jednak rozleniwieni sylwestrowymi feriami nie potrafiliśmy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMuffiny z czarnymi porzeczkami macerowanymi w alkoholu z laską wanilii. Takie wspaniałe owoce zostają po przygotowaniu domowego cassisa :).Poza ciastami można je dodawać do mięs, sosów, sałatek, deserów oraz napoi zimnych i gorących. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które(...)różanego cukru pudru znajdziecie w przepisie na Batator - świąteczny tort (przepis).Czas przygotowania: 25 minutPorcje: 12 Składniki:150 g mąki pszennej,100 g mąki orkiszowej razowej typ 2000,80 g cukru,1/2 szklanki owoców czarnej porzeczki macerowanych w alkoholu, 120 ml oliwy,100 ml mleka,1 jajo,1 łyżeczka ekstraktu wanilii,sok i skórka
SzczyptaSmaQczyli dietetyczna propozycja dla odchudzających się :) i unikających pszenicy. Chlebek samo zdrowie, dziś w wersji wytrawnej z czosnkiem i ziołami, na bazie płatków i otrębów owsianych, które możecie zastąpić orkiszowymi lub żytnimi. Pieczywo banalnie proste i szybkie w przygotowaniu, z dużą porcją błonnika. Skropione oliwą lub obłożone plastrami awokado może być znakomitą bazą do kanapek. Czas przygotowania: 50 minut(...)łyżeczka soli Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki owsiane rozdrobnij mikserem na mniejsze kawałki (nie na proszek), dodaj pozostałe składniki, zmiksuj na wolnych obrotach na gładką masę. Ciasto rozlej do dwóch silikonowych foremek, wstaw do nagrzanego piekarnika 180'C na 40 minut. Lekko przestudź, wyjmij z foremek na kratkę. Wersja na thermomix Przygotowanie: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Płatki
SzczyptaSmaQjest zbędny (dałam więc też mniej soli). Przepis na keksówkę o wym. 30x10cm lub 35x10cm . Ja piekłam w silikonowej formie, o wym. 30x11,5cm. Składniki: - 500g mąki tortowej (dałam orkiszową typ700; przy typie750- 550g) - 500ml ciepłej wody (ok40-45*C) - 20g świeżych drożdży - 1/2 szkl. otrębów pszennych (dałam owsiane) - 4 kopiaste łyżki nasion dyni - 3 kopiaste łyżki nasion słonecznika(...)wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszać z solą, otrębami oraz ziarnami. Dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży, wlać pozostałą wodę i dokładnie wymieszać. Mnie wyręcza zawsze mikser, ale można również mieszać ręcznie. Ciasto jest bardzo luźne, takie właśnie ma być. Gotowe ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w dość ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie trwa to ok.40 minut. Wyrośnięte ciasto mieszamy
Smaczne Zdrowezbyt wysoka. Jeżeli masz do dyspozycji zwykłą patelnię, przed każdym nałożeniem nowej partii placuszków nanieś na powierzchnię za pomocą silikonowego pędzelka delikatną warstwę oliwy. Skład: 2 szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1 płaska łyżeczka sody 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta morskiej soli 1 łyżeczka cynamonu 1 banan 2 roślinne „jaja” (2 łyżki zmielonego siemienia lnianego z dodatkiem 6 łyżek(...)roślinne mleko i syrop klonowy. Wszystko dokładnie zamieszaj, przelej do suchych składników i połącz tak, aby powstała gładka masa. Rozgrzej patelnię beztłuszczową. Na rozgrzaną powierzchnię wlej niewielką ilość ciasta ( o objętości równej ¼ szklanki) i smaż, aż na wierzchniej stronie placka pojawią się bąbelki (ok. 2 minuty), przełóż na drugą stronę i piecz, aż nabierze złocistobrązowej barwy (ok. 1 minutę
Roślinna - blog wegański