koktajl to na pierogi. A teraz? Kurka, truskawki są czy chcę czy nie :) Jemy, jemy a one dalej rosną! Trochę zamroziłam, część zjadamy na bieżąco, część upycham w ciastach, a na część szukam pomysłu na bieżąco. Takim sposobem trafiłam na TAKĄ . Pieczoną, z bananem, truskawkami i czekoladą. Boziu, jak to pachniało po upieczeniu! Ta owsianka była tylko dla mnie(...)smak cynamonu, pieczonego jabłka i gruszek w takiej owsiance.... marzenie! Składniki: na 4 porcje suche składniki 175 g płatków owsianych (może być mieszanka owsianych, orkiszowych, żytnich, gryczanych) 2 płaskie łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g gorzkiej czekolady mokre składniki 1,5 szklanki mleka (ok. 350 ml) 1 jajko
bistro mamaroku będzie jeszcze trzeci, czyli sernik na zimno z karmelizowanymi jabłkami. A ponieważ jabłka bardzo się lubią z korzennymi przyprawami, znajdziecie w serniku także cynamon i kardamon. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niezbyt kaloryczne - zamiast śmietany dodałam jogurt naturalny - i wraz z pięknymi czerwonymi Jabłkami Grójeckimi cudnie się prezentuje na stole. Serdecznie Was zachęcam do przygotowania(...)tortownicę o średnicy 20 cm. Składniki Karmel: 40 g cukru 500 g Jabłek Grójeckich Jonaprince kilka kropel cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu Spód: 160 g orkiszowych ciastek 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżka kakao Masa serowa: 500 g białego mielonego serka z wiaderka 300 g gęstego jogurtu 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatitysię poświęcić i posmakować domowego chleba :) Składniki 3 i 1/5 szklanki mąki pszennej lub 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 3 i 1/3 szklanki mąki orkiszowej typ 2000 350 - 400 ml wody o temperaturze około 45 stopni 7 g drożdży instant ( w Polsce najczęściej tyle jest w jednym opakowaniu chociaż np. Delecta ma opakowania 8 gramowe(...)wody). Dodać miękkie masło i stopniowo dolewać wodę o temperaturze około 45 stopni (jest to o tyle ważne, że drożdże instant najlepiej pracują w tej temperaturze) Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę, dodać 3-4 łyżki białego uprażonego sezamu i ponownie zagnieść ciasto (1-2 łyżki białego sezamu pozostawić do dekoracji). Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataProste rzeczy najlepiej trafiają do naszej świadomości, dlatego też dzisiejsza propozycja to coś co może odmienić Wasze poranki raz na zawsze. Omawiana już nie raz na
Kuchnia PROzdrowotnaPiekę własne bułki, własne chleby. Mąż woli klasyczne pszenne pieczywo: chleby i bułeczki, szczególnie bułki kajzerki posypane sezamem, makiem bądź siemieniem lnianym. Ja wolę pieczywo pełnoziarniste. Chleby pszenno-żytnie, orkiszowe z dodatkiem wszelkiego rodzaju ziaren, suszonych owoców np. słonecznika, siemienia lnianego, dyni, żurawiny. Chleb czy bułki za każdym razem mogą smakować inaczej, dzięki czemu domowe wypieki nigdy nam się(...)gorąca, bo drożdże się zaparzą i również nie urosną. Całość lekko wymieszaj do jednolitej konsystencji. Dodaj masło, wodę, jajko, sól i mąkę. Całość wymieszaj mikserem za pomocą końcówek do ciasta drożdżowego na jednolitą masę, ciasto powinno mieć konsystencje zwartej i jednolitej kuli. Miskę przykryj ściereczką, by ciasto nie wyschło z góry i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut
To Musisz Wiedziećdietetycznymi, ale także tym, które dbają o linię, sportowcom oraz dzieciom. Jednym słowem wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywaniu. W ofercie znajdują się również mieszanki do wypieku chleba i ciasta. Dużym plusem, który najbardziej zachęca do zakupu jest niska cena. Opakowanie 300-gramowej kaszki to koszt około 6 zł - w porównaniu do popularnych kaszek dla dzieci, kosztuje więc naprawdę niewiele(...)wtedy powstaje pyszny, naturalny budyń. Do wyboru mamy 9 rodzajów, z czego ja miałam okazję próbować; mieszaną (sorgo+quinoa+pełnoziarnisty ryż), jaglaną, sorgo, gryczaną, orkiszową, owsianą z dodatkiem nasion. Przygotowanie kaszek - jak już wspomniałam - jest bardzo proste. Do ciepłego mleka lub wody wsypujemy kaszę aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie odstawiamy
Poranek na słodkoZnacie crumble?To doskonaly i bardzo szybki sposob na pyszny, goracy deser ,a jednoczesnie na zagospodarowanie owocow.Male kokilki pelne soczystych owocow,otulone pierzynka okruchow chrupiacego ciasta i wyglada i smakiem oczaruja kazdego.A clou wszystkiego to czas,bo calosc serwujemy w ciagu 30 minut.Ta pyszna kruszonka ,ktorej glownym skladnikiem sa owoce pochodzi z Anglii.Wszystkie jesienne owoce:jablka,gruszki,sliwki,pigwy swietnie(...)piec okolo 20 minut,do momentu kiedy kruszonka sie zrumieni,a owoce beda bulgotacPodawac gorace,choc zimne sa rownie pyszne.Uwagi : Czesc maki,tez pelnoziarnistej lub orkiszowej mozna zastapic mielonymi migdalami,orzechami, platkami owsianymi itd.,mozliwosci jest bez liku,a wszysto zalezy od upodoban.Zamiast cukru -miod stewia lub inny slodzik.Jezyny sa tak aromatyczne,ze nie wymagaja innych przypraw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odklejać od dłoni, czyli ma nie być ciągnące). Dwie keksówki ( 12 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Zwilżyć wierzch ciasta wodą. Pozostawić na 1-3 godz. do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Kiedy zobaczymy, że chleb zaczyna wyrastać, wkładamy go do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp. 200 stopni C. przez(...)proporcjach jak w podanym przepisie) średnio raz na 4 dni. "- tyle autorka. Ja upiekłam chleb z połowy składników. Dałam 37 dag mąki żytniej (typ 720) i 28 dag mąki orkiszowej. Piekłam w foremce 30 x 12 cm Mam nadzieję, że przybliżyłam sposób upieczenia chleba. Może warto skorzystać ze wskazówek i odważyć się na pierwszy wypiek :) A w książce można znaleźć
Proste Potrawymakaronu. Nie znaczy to jednak, że w ofercie są tylko ekologiczne makarony. Ich pasją są produkty ekologiczne na bazie płaskurki, samopszy i orkiszu. W paczce znalazłam: Makaron razowy orkiszowy BIO Makaron razowy samopszy Płatki MIX 5 zbóż Płatki z samopszy Mąka z samopszy BIO Mąka gryczana BIO Kasza z samopszy BIO Otręby z samopszy BIO Jako(...)zostawiamy w ciepłym miejscu na 15 minut. PĄCZKI: Mąki, płatki kukurydziane,kminek, cukier puder, cukier waniliowy i utuczone ziemniaki mieszamy z przestudzonym olejem koksowym, rozczynem drożdżowym oraz mlekiem. Ciasto powinno być gęste ale luźne. W razie potrzeby dolewamy odrobinę mleka. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie mieszamy ciasto aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i odstawiamy
Kuchnia w oparachOd jakiegoś czasu na sklepowych półkach i straganach można dostać kurki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Korzystając z okazji postanowiłam je kupić
Oryginalny smakGrudniowa piekarnia Amber zaprasza na świąteczny szwedzki, korzenny chleb na piwie. Tym razem chleb wybrał Marcin z bloga "Grahamka, weka i kajzerka". W Szwecji tradycyjnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis autorski (mój). Ostatnio żadne słodycze mnie nie kuszą i nawet moja ulubiona biała czekolada leży nietknięta. Nie robię tak dużo słodkości jak wcześniej, hmmm
Di gotujeekologiczną i zdrową żywnością. Włosi nie tylko pieką z niej chleb, ale wyrabiają makarony. Płaskurka (w Niemczech zw. Emmer) to zboże znane od starożytności - starsza odmiana mąki orkiszowej (a ciągle odmiana pszenicy). Płaskurka to moc białka, minerałów i antyoksydantów, jest wolna od chemii i zanieczyszczeń. Ma twardą łuskę chroniącą wnętrze ziarna przed uszkodzeniem i zanieczyszczeniami. Uprawiana jest wyłącznie ekologicznymi(...)drożdży instant 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu/cukru 1 łyżka oleju 2 łyżki czarnuszki - do posypania Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść hakiem gładkie, elastyczne ciasto. Misę przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia gdy ciasto podwoi objętość wyrzucić je z misy, powtórnie zagnieść i podzielić na 14 równych kawałków, w razie potrzeby
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!uzyskał najwyższą notę z możliwych – czyli 10 punktów! Składniki (tortownica o wymiarach 21 cm): Biszkopt* (składniki na jeden biszkopt, a do tortu potrzeba dwóch): 1 1/2 szklanki mąki orkiszowej (najczęściej używam typu 700) 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru brązowego lub ksylitolu 1 łyżka octu jabłkowego 1 1/4 szklanki mleka roślinnego(...)boki tortownicy smarujemy olejem kokosowym lub innym. Do tak przygotowanej tortownicy wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 30 minut aż patyczek wetknięty w ciasto będzie suchy. Do tortu potrzeba dwa biszkopty, każdy według przepisu podanego powyżej. Ja robię jedną porcję, wylewam do tortownicy, zaraz potem drugą i piekę oba biszkopty jednocześnie w piekarniku
Lamarida.pl