Bułeczki z mlekiem migdalowym - 1 szklanka mąki orkiszowej - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej plus do posypania - 2 łyżki mąki kokosowej - 25 g świeżych drożdży - 1 szklanka mleka migdalowego plus trochę do posmarowania - 1 jajko - 1 czubata łyżka oleju kokosowego - 3 łyżki letniej wody Do posypania sezam i czarnuszka. Drożdże pokruszyc do małej miseczki, zalać(...)drożdże się rozpuścily Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, mleko migdałowe, drożdże i olej kokosowy. Wszystko mieszamy i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto będzie ciągnące i klejące się do rąk. Miskę przykrywamy bawełnianym ręcznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Urywamy po kawałku ciasta na obsypane mąka ręce, formujemy bułeczki
Szkrab Je Samkalorie. Babeczki można przygotować bez jabłek, np. z rodzynkami lub suszoną żurawiną. Po prostu pycha! Polecam :) Babeczki kakaowe z jabłkami Składniki na 12 sztuk: szklanka mąki pszennej szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej pół szklanki cukru (użyłam ksylitolu) 3 jajka pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao(...)puszystą masę. Dodajemy olej, śmietanę i krótko miksujemy. Suche składniki łączymy z ubitą masą, mieszamy do połączenia składników. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy na końcu do ciasta i mieszamy łyżką. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu dekorujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO
Smak mojej kuchnitylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zwiększona porcja przeznaczona jest do cięższej mąki orkiszowej, której tutaj użyłam. Składniki: 250 g puree z dynii 4 jajka L 350 g mąki orkiszowej 630 220 g cukru/ksylitolu 150 ml oleju 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy skórka otarta z 1 pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy Wykonanie: puree z dynii przygotować(...)olej i puree z dynii. Na koniec wmieszać porcjami makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy. Można dodać kilka łyżek soku z pomarańczy wlać ciasto do formki. Użyłam foremki silikonowej, która nie wymaga smarowania. Jeśli używasz formy metalowej wysmaruj ją tłuszczem i wysyp mąką piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka. Początkowo, około
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kuchni na dobre,a że to samo zdrowie więc polecam i zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki soli morskiej rozczyn(...)mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon i pure. Wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto po czym odrywać kawałki i formować w dłoniach bułeczki. Bułeczki ułożyć
Kolorowa kuchnia Elkinatura, mimo tego bardzo zachęcam do jego przygotowania, ponieważ jego smak jest niepowtarzalny i życie jest za krótkie, żeby nie zrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka 40 g świeżych drożdży 150 g płatków owsianych górskich 50 g pestek słonecznika 20 g oleju rzepakowego opcjonalnie(...)prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej i sól, jeśli jej używacie. Zagniatamy ciasto, będzie się kleiło i nie będzie elastyczne :) Wkładamy masę do foremki keksowej o długości 30 cm i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, do podwojenia objętości. Chleb pieczemy
MamaOskarkaciężko mi uwierzyć, że nie śnię - chodzę do szkoły piec chleb! Żyć, nie umierać , jak mawia Tato. W ogóle mój plan lekcji wygląda niezwykle kusząco: czekolada , zdrowe ciasta , dekoracje kremem cukierniczym (to już jutro!), a do tego kilka godzin teorii z pierwszej pomocy, higieny pracy, co nieco o zdrowiu i produktach (dzisiaj na przykład dowiedziałam się, jak myć ręce(...)spiszą się na medal. Przepis na muffinkową bazę z 1 mix, 100 muffins Susanny Tee. Muffiny z czekoladą i kremem z nutelli Składniki: (na 14 muffinek) 340 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/8 łyżeczki soli 100 g cukru 110 g ciemnej czekolady (70%) 2 jajka 250 ml mleka 90 ml oleju 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii krem
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu pieczywa? Masz ochotę na domowy, chrupiący i ciepły chleb? Polecam szybki domowy chleb, który przygotujesz bez zbędnego trudu! :) Składniki: - 2 szklanki mąki (ja zmieszałam pszenną z orkiszową) - 5 łyżek oliwy - 1 szklanka wody - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: - wodę podgrzej w rondelku(...)dodaj wodę z drożdżami - wszystko wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką, - masę odstaw w ciepłe miejsce na ok. 40 minut, następnie przygotuj wąską blachę i wysmaruj ją masłem, - po 40 minutach ciasto przełóż do blaszki - znów przykryj ściereczką i poczekaj aż ponownie wyrośnie - po ok. 40 minutach włóż ciasto do nagrzanego piekarnika, - piecz 1h w 180 stopniach. Smacznego
MintTastepączki :) Oczywiście w zdrowszej wersji ale równie pyszne i szybkoznikające! SKŁADNIKI: 200 ml lekko ciepłego mleka 25 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych 300 g mąki orkiszowej białej 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka cukru pudru 2 całe jajka szczypta soli SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: 1)Zrobić zaczyn: do pokruszonych drożdży dodać(...)drożdże zaczęły działać i się spieniły. 2)Po tym czasie wymieszać zaczyn z jajkami, resztą mleka, dodać olej, cukier puder, sól i mąkę. Wyrobić ręcznie lub w maszynie. Ciasto powinno lekko kleić się do rąk, ale być plastyczne. 3) Ciasto wyłożyć do miski posypanej mąką, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1,5 godziny aby ciasto wyrosło
Marcepanowa kuchniawypieku, jeśli wolicie nieco lżejsze chleby zamieńcie go na białą mąkę orkiszową. Życzę smacznego!. Składniki na jeden bochenek, na wąską formę keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie łyżeczki soli Mój wypiek powstał(...)miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość. 3. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, spód wysypujemy ziarnami, przekładamy wyrośnięte ciasto
Apetyczna babeczkaCzas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 50 min Czas całkowity 1 hr 5 min Składniki 800 g mąki orkiszowej 550 ml ciepłej wody 14 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo 2 łyżki oliwy 4 łyżki mielonych otrąb 4 łyżki siemienia lnianego(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Następnie dodajemy oliwę, ciepłą wodę i sól. Pamiętajmy o tym, aby soli nie sypać bezpośrednio na zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy dokładnie ciasto, aby odchodziło od miski. Ciasto będzie nieco klejące, ale nie należy dosypywać więcej mąki. Dwie formy o wymiarach 20x10 smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami. Ciasto dzielimy na dwie części
Wędrówki po kuchnicieplejsze tym krótsze wyrastanie ). Gdy ciasto podwoi objętość odgazowuję je wbijając w nie pięść. Posypuję blat niewielką ilością mąki, wykładam ciasto i formuję z niego kulę, którą spłaszczam. Kroję ciasto na 8 części. Pokrojone kawałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach i odstawiam do czasu aż podwoją objętość ( do 30 minut ). Pieczenie : Piekarnik nagrzewam(...)wystarczy 20 minut lub mniej. Generalnie pieczemy do czasu aż wierzch będzie brązowy. Z przepisu można zrobić także nieduży chlebek. Możecie też zamiast mąki pszennej razowej użyć razowej mąki orkiszowej
Niebieski kubek z kawaplacuszki z dodatkiem płatków orkiszowych to świetny pomysł na rozpoczęcie dnia. Takie placuszki możecie zabrać później ze sobą do pracy czy szkoły zamiast zwykłych kanapek. Składniki: 50 g płatków orkiszowych 70 g mąki ryżowej/lub innej 2 jajka 1 przejrzały banan 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/proszku budyniowego 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie(...)cukier trzcinowy i sodę. W drugiej roztrzepać 2 jajka z dodatkiem szczypty soli, następnie połączyć z bananem, suchymi składnikami i płatkami. Wszystko delikatnie wymieszać przy pomocy łyżki. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, dodać odrobinę wody. Patelnię rozgrzać i delikatnie natłuścić. Nakładać porcjami ciasto. Na jeden placuszek przypada ok. 1,5 łyżki ciasta. Gdy na powierzchni pojawią się delikatne pęcherzyki
Kuchnia Elliezapytał co poleciłabym na przyjęcie. Kilka dni temu ktoś inny spytał o radę, co przygotować na urodziny dziecka. Wczoraj natomiast zadzwoniła koleżanka i powiedziała, że szuka dobrego i szybkiego ciasta. Postanowiłam zatem co jakiś czas przygotowywać dla Was zestawienia wpisów z przepisami z danej kategorii, bo - jak widzę - takich zestawień szukacie. Dzisiaj, jako pierwsze, polecę Wam niektóre moje ulubione sałatki(...)ogórkiem kiszonym i porem Letnia sałatka "zielony dobieraniec" Ziemniaczana sałatka z czosnkiem i szczypiorkiem Sałatki błyskawiczne ze szklanki Brokułowa sałatka z grillowanym kurczakiem i serem feta Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, pomidorami, cukinią i papryką Błyskawiczna sałatka z wędzonym łososiem
Codzienna kuchnia niecodziennaDzień przed pieczeniem chleba przygotuj: 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550) 1/3 szklanki mąki orkiszowej 2/3 szklanki wody 3 łyżki aktywnego zakwasu pszennego Wszystkie składniki mieszamy w naczyniu. Owijamy szczelnie folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu na całą(...)między czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, którą od razu posypujemy dwiema szczyptami soli. Smażymy do zarumienienia. Pozostawiamy do ostygnięcia. Do ciasta dodajemy sól i wyrabiamy mikserem przez 6 – 8 minut. Ciasto będzie lekko klejące i dość rzadkie. Następnie dodajemy uprażoną cebulkę .Miksuj do momentu,połąxzenia składników. Ciasto pozostawiamy
w mojej kuchniSKŁADNIKI: 250 g mąki orkiszowej jasnej, 200 g mąki razowej żytniej typ 2000, 100 g mąki pszennej (u mnie chlebowa typ 750), 300 ml letniej wody, 1 łyżka miękkiego masła, 20 g drożdży świeżych, 1 łyżka letniego mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soli, ziarna do posypania: sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznik, do posmarowania: 1 jajko+ 1 łyżka mleka(...)miseczce przygotowujemy zaczyn: 1 łyżka letniego mleka + 1 łyżka miodu + drożdże- rozcieramy i mieszamy. Do dużej miski wsypujemy przesiane mąki, wlewamy letnią wodą, zaczyn, dodajemy masło i sól. Ciasto mieszamy ręką (najlepiej założyć rękawiczkę jednorazową, bo ciasto się trochę klei). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie formujemy 9 bułeczek, i układamy na blaszce posypanej mąką. Ponownie
Aga w kuchni