ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:177/216)

Baba ponczowa z rumem wg Magdy Gesler z szafranowym lukrem 139

czyta się jej naprawdę ma się odczyniania ze smaczną, bogatą w smak kuchnią. Do mojej baby zrobię lukier szafranowy - będzie pasował jak ulał. Składniki: 500 gram mąki ( u mnie orkiszowa) 100 bram cukru ( dałam trzcinowy) 5 żółtek 250 ml mleka 150 gram masła 30 g drożdży 200 gram rodzynek pół laski wanilii ( dałam pół łyżeczki. mielonej laski) poncz: 2 łyżki(...)cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Rodzynki przelać wrzątkiem i odsączyć a sitku. Do sporej miski przesiać mąkę, drożdże z mlekiem, roztopione masło, utarte żółtka i rodzynki. Wyrobić luźne ciasto aż będzie odchodzić do ręki. Nakryć misę serwetką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 2-3 godzinach podwoi swoją objętość, wtedy wyjmujemy i zagniatamy ponownie. Wkładamy do formy

AZgotuj!
Pełnoziarniste muffinki z rabarbarem 153

dodatkiem mąki orkiszowej pełnoziarnistej oraz masła orzechowego. Są bardzo smaczne i proste do przyrządzenia, wystarczy tylko wszystkie składniki połączyć ze sobą. Składniki: 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki cukru kokosowego 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 jajka 100 gram masła orzechowego o smaku piernika Primavika 4 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki otrąb owsianych 1 czubata(...)małe kawałki. Do miski wsypujemy obydwie mąki, cukier, proszek do pieczenia, otręby owsiane, dodajemy jaka, masło orzechowe, olej kokosowy oraz jogurt. Wszystko dokładnie miksujemy, dodajemy pokrojony rabarbar, lekko mieszamy. Ciasto przekładamy do papilotek ułożonych na blasze, mniej więcej do 3/4 wysokości, wierzch posypujemy cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni

Bajeczna Kuchnia
Kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym 183

Poniżej przedstawiamy przepis na kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym. Pyszne kopytka ze szpinakiem i masłem szałwiowym Składniki: 350 g świeżego szpinaku 1i 3/4 szklanki mąki (u mnie gładka orkiszowa) 250 g ricotty 1 jajko 4 łyżki startego parmezanu 4-5 ząbków czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz sól 1 łyżka oliwy 3 łyżki masła klarowanego 8 listków szałwii Przygotowanie(...)dusimy około 2 minuty. Zostawiamy do wystudzenia. Na stolnicę wsypujemy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy ricottę , 2 łyżki parmezanu, odciśnięty z wody i pokrojony szpinak, sól, pieprz, gałkę muszkatołową. Wyrabiamy ciasto. Następnie odrywamy po kawałku i formujemy wałeczki, lekko spłaszczamy i kroimy niewielkie kluseczki. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy listki szałwii, dorzucamy sól, pieprz, i smażymy na małym ogniu przez

Moja Mama Gotuje
Bułeczki drożdżowe z soczewicą i suszonymi pomidorami 111

być podawane do barszczu, na nadchodzącego Sylwestra jako przegryzka. Smakują najmłodszym, więc będą dobre na wszelakie imprezy karnawałowe, albo poprostu na drugie śniadanie do szkoły. Polecam :) 250 g mąki orkiszowej jasnej 10 g drożdży 0/5 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki soli 100 ml ciepłej wody 50 ml passaty pomidorowej 80 ml oleju (użyłam oleju z suszonych pomidorów)   0/5 czerwonej cebuli(...)cukrem i czekamy aż się rozpuszczą. Dodajemy łyżeczkę mąki, łyżkę ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy do mąki wraz z resztą składników i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy je w ciepłe miejsce do podwojeia objętości. Soczewicę płuczemy i gotujemy do miękkości, w podwójnej ilości wody (około 12 minut). Odstawiamy do ostudzenia. Cebulę siekamy i szklimy na oleju. Dodajemy

Mienta blog
Szybkie i zdrowe ciasteczka bez pieczenia i recenzja nowego grilla od Russel Hobbs 225

użyciu Wbudowany element grzewczy Szybkie nagrzewanie Regulowany wskaźnik temperatury dla maksymalnej kontroli Odłączany przewód i tacka ociekowa 2400W Przepis na walijskie ciasteczka : Składniki :  1 czubata szklanka mąki orkiszowej typu 1000 1/4 kostki masła klarowanego można zamienić na olej kokosowy 1/4 szklanki cukru kokosowego szczypta soli 1 jajko  odrobina domowego ekstraktu waniliowego w oryginalnym przepisie jest 1/4 szklanki rodzynek(...)masa się nie trzyma) Przygotowanie :  Masło siekamy i umieszczamy do miski razem z innymi składnikami, wyrabiamy masę jeśli się  nie trzyma dodajemy odrobinę mleka, następnie rozwałkowujemy ciasto między dwoma arkuszami papieru na grubość ok 5mm i wkładamy ciasteczka na patelnie/grill i smażmy ok 3 minuty z każdej strony na odrobinie oleju, pilnujcie żeby nie były surowe w środku

zdrowa vege kuchnia
Świąteczne pierniczki w czekoladzie 177

mnie 70% zawartości kakao) dostarcza około 409 kalorii, 6,5 g białka, 22,5 g tłuszczu, 53,5 g węglowodanów oraz 4 g błonnika pokarmowego. SKŁADNIKI: 200 g mąki orkiszowej 200 g mąki jaglanej 200 g ksylitolu 200 g miękkiego masła 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub 1 łyżeczka(...)dużej misce za pomocą miksera ubijamy miękkie masło, ksylitol i ekstrakt waniliowy do czasu, aż uzyskamy puszystą masę. 2. Następnie do masy dodajemy jajko i dokładnie miksujemy. 3. Do ciasta dodajemy przesiane mąki, sól, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz startą skórkę z pomarańczy. Przez chwilę miksujemy wszystkie składniki na małych obrotach, a następnie wyrabiamy już ciasto ręcznie

W kuchni Katie
KRUCHE CIASTECZKA ORKISZOWE Z PESTKAMI DYNI 184

dosłownie chwilę... Z podanych składników wyszło mi 21 ciastek. Piekłam je już dwa razy i za każdym razem ilość była identyczna... Przepis znaleziony tutaj Składniki:  - 310g mąki orkiszowej typ750 - 160g zimnego masła - 40g smalcu - 80g ksylitolu lub drobnego cukru trzcinowego - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 80g pokruszonych,*  podprażonych wcześniej  na suchej patelni pestek dyni - 3 łyżki syropu(...)worka i potraktowałam delikatnie tłuczkiem do mięsa Masło i smalec pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w misie miksera razem z pozostałymi składnikami. Przy użyciu haka miksera zagnieść kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Z powstałej masy odrywamy male kawałki i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie spłaszczamy je dłońmi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i widelcem odduszamy

Smaczne Zdrowe
Chleb 231

się go...wychłodzić. Składniki 1 kg mąki- wymieszałam wszystkie trzy rodzaje, tak by waga wskazała dokladnie 1 kg mieszanki. Użyłam do chleba mąki ECO pszennej graham 1850, mąki orkiszowej 650 oraz mąki razowej 2000 wszystkie z  Młyn Kopytowa 150 g ziaren Słoneczne Pola od  Ziarenkowo 500 ml wody 50 g świeżych drożdży 5 łyżeczek cukru 2 łyżeczki soli(...)rozmaryn, szałwia itd Wykonanie Najpierw podgrzej wodę do 37 stopni C i rozrób drożdże z wodą. Do misy wsyp mąkę, sól, cukier, miekkie masło , białka, dodaj mąkę. I wyrabiaj ciasto. Mnie pomógł robot i hak do ciasta. Pod koniec wyrabiania dodaj ziarna i dokładnie je wmieszaj w ciasto. Odłóż misę w ciepłe miejsce na półtorej do dwóch godzn. Ja przykrywam

Z Kuchni Do Kuchni
Wytrawny chlebek na bazie siemienia lnianego 150

przypomina innego wypieku, tym bardziej kupnego. Bardzo polecam, warto go upiec i sięgać po kolejne kromki. Składniki: 1 szkl. mleka sojowego 1 łyżka octu jabłkowego 2 ¼ szkl. pełnoziarnistej mąki orkiszowej 60 g mielonego siemienia lnianego 1 łyżeczka soli morskiej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (bez dodatku związków glinu) 160 g musu jabłkowego (niesłodzonego) lub startych na drobnych oczkach jabłek(...)octem, tak aby się zsiadło i powstała maślanka. W osobnej większej misce wymieszaj mąkę, siemię lniane, sól i proszek do pieczenia. Przelej mokre składniki do suchych i wymieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wierzch możesz udekorować płatkami migdałów lub pestkami. Wstaw do piekarnika i zapiekaj przez ok. 40 min. Wyjmij chlebek z piekarnika i odczekaj 15 min, zanim wyciągniesz

Roślinna - blog wegański
placki ziemniaczane faszerowane kapustą i pieczarkami 141

składniki na farsz: ok. 400 g kapusty białej 200 g pieczarek 1 mała cebula sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Kapustę szatkujemy i gotujemy w lekko

Domowy Smak Jedzenia
Deser kokosowo-śliwkowy 120

Pyszny deser śliwkowy, który najlepiej smakuje na ciepło z domowymi lodami bananowymi. W zamrażarce zawsze trzymam woreczek z pokrojonymi w talarki bananami. W razie potrzeby miksuję

Kucharzyca
Owsiany chleb z jabłkami 129

Chleb z dodatkiem jabłek i płatków owsianych. Zdrowsza wersja pieczywa na śniadanie. Chleb jest fajny wilgotny i prosty do zrobienia. 500 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej 250 g mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży 1 łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju rzepakowego 3 jabłka duże 1/2 szklanki płatków owsianych 1 i 3/4 szklanki wody letniej Do miski przekładam drożdże, dodaję dwie(...)zaczyn zacznie pracować. Do zaczynu dodaję resztę mąki, sól, jabłka obrane i starte na tarce o oczkach drobnych, płatki owsiane, wodę letnią i wyrabiam mikserem około 10 minut aż ciasto będzie dobrze wyrobione. Na końcu dolewam oliwę i dalej wyrabiam. Odstawiam do wyrośnięcia na półtorej godziny. Dwie foremki keksówki smaruję, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto. Odstawiam

wesoła kuchnia
Pyszne i zdrowe gofry orkiszowo-żytnie 163

diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 jajka 1 1/3 szklanki mleka 1 1/3 szklanki mąki orkiszowej BIO z Bazarku Smakosza 1/4 szklanki mąki żytniej BIO razowa z Bazarku Smakosza 4 łyżeczki cukru brązowego / zwykłego / innego "słodzidła" 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 1 1/2 łyżeczki(...)całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę lub olej, mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta. Przed smażeniem każdej następnej porcji mieszamy ciasto. Gofry podajemy same lub w towarzystwie zdrowych dodatków. Oczywiście takie gofry będą równie dobrze smakować w towarzystwie bitej śmietany, ale wówczas nie będą

Słodkie okruszki
Zdrowe gofry orkiszowe (z dodatkiem mąki żytniej) 193

zdrowszej wersji. Aby nie zniweczyć efektów ćwiczeń postawiłam na zdrowe gofry orkiszowe (z dodatkiem mąki żytniej). Wyszły przepyszne. Składniki: 2 jajka 1 1/3 szklanki mleka 1 1/3 szklanki mąki orkiszowej BIO z Bazarku Smakosza 1/4 szklanki mąki żytniej BIO razowa z Bazarku Smakosza 4 łyżeczki cukru brązowego / zwykłego / innego "słodzidła" 1/2 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 1 1/2 łyżeczki(...)całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie dosypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, znów mieszamy. Na koniec dolewamy oliwę lub olej, mieszamy. Na rozgrzaną gofrownicę wylewamy porcje ciasta. Przed smażeniem każdej następnej porcji mieszamy ciasto. Gofry podajemy same lub w towarzystwie zdrowych dodatków. Oczywiście takie gofry będą równie dobrze smakować w towarzystwie bitej śmietany, ale wówczas nie będą

Słodkie okruszki
Tradycyjne pączki (z kajmakiem i malinami) 126

moje początki w pieczeniu pączków.. Zawsze musi  być ten pierwszy raz. Wyszły smaczne :) Składniki (na 7-8 pączków): 350 gram mąki (użyłam 250 gram pszenne + 100 gram orkiszowej) 150 ml mleka 8 g świeżych drożdży 3 żółtka 3-4 łyżki oleju 30 gram cukru szczypta soli 1/2 laski wanilii sok z 1/2 limonki 20 ml wódki lub spirytusu(...)soku z limonki, ewentualnie jakaś dekoracja np. kandyzowany imbir Mąkę mieszam z drożdżami. Dodaję resztę składników: mleko, żółtka, cukier, sól, ziarenka wanilii, sok z limonki, alkohol i wyrabiam gładkie ciasto. Na koniec wyrabiania dodaję olej. Jeśli ciasto klei się zbyt mocno dodaję odrobinę mąki. Ciasto przekładam do miski, przykrywam lnianą ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5- 2 godziny

Mango Papaja
Wegańskie racuchy drożdżowe z jabłkami 143

doskonałe posunięcie, bo racuchy wyszły smaczniejsze niż zazwyczaj. Przypominają mi najlepsze jabłkowe ciacha. Gorąco polecam! ;) Składniki (na około 20 sporych racuchów) : 4 spore jabłka 2 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka mleka roślinnego (ja użyłem kokosowego pół na pół z owsianym) 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego + 80 ml wrzątku 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych 2 łyżki cukru(...)wsyp do miski. Siemię lniane zalej wrzątkiem, wymieszaj, odstaw na 5 minut , a następnie dodaj do mąki. Wlej jeszcze letnie mleko i wszystko dokładnie połącz ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, ale jeszcze trochę lejące, w razie potrzeby dolej więcej mleka. Teraz odstaw je na co najmniej 30 minut by drożdże zaczęły pracować. W tym czasie możesz

Food Square
PYZY DROŻDŻOWE, PAMPUCHY, KLUSKI NA PARZE, NA MĄCE ORKISZOWEJ 218

zbędnych dodatków konserwujących. Puszyste i bardzo sprężyste (po zduszeniu od razu odzyskują dawny kształt). Z podanych składników wyszło mi 25 dużych pyz. Składniki: - 1,1kg mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 4 jajka "L" - 100g stopionego masła - 0,5 litra ciepłego mleka - 50g świeżych drożdży - 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej lub morskiej (zwykłej mniej) - 2 kopiaste łyżki ksylitolu (lub cukru) + kilka(...)rozmieszać i odstawić do wyrośnięcia. W misie miksera roztrzepać lekko jajka z solą i ksylitolem (lub cukrem). Dodać ciepłe mleko, rotopione masło, wyrośnięty zaczyn i resztę mąki. dokładnie wyrobić ciasto. Można również ciasto wyrobić ręcznie. Kiedyś używałam do tego drewnianej łopatki. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwa to ok.30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć

Smaczne Zdrowe
Szarlotka Mojej Mamy 127

już od lat :). Zmieniłam w niej tylko (od pewnego czasu) rodzaj mąki i ilość cukru. Szarlotka Mojej Mamy Składniki: 1,5 kg jabłek 1⁄2 kg mąki (u mnie orkiszowa ale może być pszenna) 140 g cukru (można więcej ale jak dla mnie ilość jest wystarczająca) 4 żółtka 2 łyżki jogurtu greckiego(może być też śmietana) 250 g masła(...)grubej tarce. Następnie podsmażyć na łyżeczce masła, dodać szczyptę cynamonu i 1 łyżkę cukru (ja nie daję). Czasem do jabłek dodaję pokrojonego w małe kawałki ananasa. • Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na brytfankę wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć jabłka i przykryć drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Po nakłuwać widelcem i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika

Moja Mama Gotuje
Jagodzianki orkiszowe odrywane 146

Sezon na jagody w pełni. Swoje kupiłam na targu i zamiast koktajlu upiekłam jagodzianki z mąki orkiszowej jasnej. Odrywane, wyrastały  w tortownicy, dzięki czemu nie popękały, choć ja lubię te popękane. Składniki: 500 gram mąki + do podsypywania 3 żółtka cukier trzcinowy nierafinowany ok 3/4 szklanki pół kostki drożdży ( u mnie 50 gram) niepełna szklanka ciepłego mleka pół kostki rozpuszczonego(...)trzcinowego Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Jaja ubić z cukrem na puch. Do misy przesiać mąkę, wlać ubite żółtka z cukrem, wlać mleko z drożdżami i wsypać cukier. Zagniatać ciasto, potem wleć masło i wyrabiać, aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Zostawić przykryte pod ściereczką ok 45 minut do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu podziel ciasto na równe części. Uformuj

AZgotuj!
Bułeczki z mlekiem migdałowym 175

Bułeczki z mlekiem migdalowym - 1 szklanka mąki orkiszowej  - 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej plus do posypania  - 2 łyżki mąki kokosowej  - 25 g świeżych drożdży   - 1 szklanka mleka migdalowego plus trochę do posmarowania - 1 jajko - 1 czubata łyżka oleju kokosowego   - 3 łyżki letniej wody Do posypania sezam i czarnuszka. Drożdże pokruszyc do małej miseczki, zalać(...)drożdże się rozpuścily Olej kokosowy roztapiamy w kąpieli wodnej. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, mleko migdałowe, drożdże i olej kokosowy. Wszystko mieszamy i wyrabiamy około 10 minut. Ciasto będzie ciągnące i klejące się do rąk. Miskę przykrywamy bawełnianym ręcznikiem. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około godzinę. Urywamy po kawałku ciasta na obsypane mąka ręce, formujemy bułeczki

Szkrab Je Sam
Babeczki kakaowe z jabłkami 93

kalorie. Babeczki można przygotować bez jabłek, np. z rodzynkami lub suszoną żurawiną. Po prostu pycha! Polecam :) Babeczki kakaowe z jabłkami Składniki na 12 sztuk: szklanka mąki pszennej szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej pół szklanki cukru (użyłam ksylitolu) 3 jajka pół szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao(...)puszystą masę. Dodajemy olej, śmietanę i krótko miksujemy. Suche składniki łączymy z ubitą masą, mieszamy do połączenia składników. Jabłka obieramy i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy na końcu do ciasta i mieszamy łyżką. Ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach. Po przestudzeniu dekorujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Babka dyniowa - fit 138

tylko 2 łyżeczki proszku do pieczenia, zwiększona porcja przeznaczona jest do cięższej mąki orkiszowej, której tutaj użyłam. Składniki: 250 g puree z dynii 4 jajka L 350 g mąki orkiszowej 630 220 g cukru/ksylitolu 150 ml oleju 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia cukier waniliowy skórka otarta z 1 pomarańczy kilka łyżek soku z pomarańczy Wykonanie: puree z dynii przygotować(...)olej i puree z dynii. Na koniec wmieszać porcjami makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z wyparzonej pomarańczy. Można dodać kilka łyżek soku z pomarańczy wlać ciasto do formki. Użyłam foremki silikonowej, która nie wymaga smarowania. Jeśli używasz formy metalowej wysmaruj ją tłuszczem i wysyp mąką piec w 170`C 60 minut, do suchego patyczka. Początkowo, około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bułki dyniowo-orkiszowe z czarnuszką 193

kuchni na dobre,a że to samo zdrowie więc polecam i zachęcam do dyniowych eksperymentów. U mnie dziś bułki dyniowe,lekko słodkawe, idealne na niedzielne śniadanie. 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g mąki pszennej 150 g puree z dyni 1 łyżka miodu naturalnego 1 jajko 2 łyżki oleju z pestek winogron szczypta kardamonu 1/4 łyżeczki soli morskiej rozczyn(...)mleka,drożdży,cukru i mąki zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Do miski wsypać obie mąki,dodać jajko,miód,sól,olej,kardamon i pure. Wlać wyrośnięte drożdże i wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ścierką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto po czym odrywać kawałki i formować w dłoniach bułeczki.  Bułeczki ułożyć

Kolorowa kuchnia Elki
Chleb orkiszowy na drożdżach. 181

natura, mimo tego bardzo zachęcam do jego przygotowania, ponieważ jego smak jest niepowtarzalny i życie jest za krótkie, żeby nie zrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka 40 g świeżych drożdży 150 g płatków owsianych górskich 50 g pestek słonecznika 20 g oleju rzepakowego opcjonalnie(...)prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej i sól, jeśli jej używacie. Zagniatamy ciasto, będzie się kleiło i nie będzie elastyczne :) Wkładamy masę do foremki keksowej o długości 30 cm i zostawiamy w ciepłym miejscu na około pół godziny, do podwojenia objętości. Chleb pieczemy

MamaOskarka