ciast, a których przecież szkoda wyrzucać. Ich przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, razem z pieczeniem zajmuje niecałe 30 min. Do tego są naprawdę smacznie i idealnie pasują jako dodatek do kawy czy herbaty ☕ Składniki: 4-5 białek pół szklanki cukru pudru 70 g masła 200 g wiórków kokosowych 2 dojrzałe banany 3-4 łyżki mąki (ja dałam mąkę orkiszową
Kuchnia MagdaLenyPrzepis zaczerpnięty ze strony Moje wypieki i domowe gotowanie na pyszne i zdrowe bułeczki na śniadanie. SKŁADNIKI 700 g mąki orkiszowej + mąka do podsypywania 200 ml maślanki, 200 ml ciepłej wody, 40 g drożdży, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka cukru, 1/3 szkl. oleju, 2 łyżki słonecznika łuskanego , 1 łyżeczka czarnuszki, 2 łyżki płatków owsianych WYKONANIE(...)Zaczyn: maślankę lekko podgrzewamy, rozpuszczamy w niej drożdże, dodajemy cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Ciasto: w misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy zaczyn, olej, wodę, czarnuszkę i słonecznik, mieszamy i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką w miarę potrzeby, tworząc kulkę. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 50 minut w ciepłe miejsce
słodki bratekmąki orkiszowej100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej25 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli350 ml letniej wody50 g ziaren słonecznikadodatkowo:2 łyżki wodyMąki przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać cukrem i zalać 100 ml wody.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto. Dodać słonecznik, zagnieść
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorkiszowej typ 2000 1/4 kostki drożdży 3/4 szklanki mleka łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego sól 2 łyżki oliwy z oliwek 1 pomidor 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 cebuli 15 czarnych oliwek 2 kule sera mozzarella 5-6 plastrów szynki parmeńskiej 1 łyżka sambal oelek pieprz oregano Z drożdży, cukru, mleka, mąki, łyżki oliwy z oliwek oraz szczypty soli zagniatamy ciasto
Mango Papajaprzyswajalnego wapnia i ryboflawiny (witaminy B 2 ). Warto komponować tak naszą dietę, by mleko i przetwory mleczne odgrywały w niej dużą rolę. Składniki (6-7 drożdżówek): 200 gram mąki orkiszowej typ 2000 + odrobina do podsypania 130 ml maślanki 2 żółtka 25 gram rozpuszczonego masła 4 łyżki cukru trzcinowego 25 gram świeżych drożdży szczypta soli 5 łyżek ciepłego mleka + 2 łyżki(...)ciepłe mleko. Dokładnie mieszam i odstawiam na 20-30 minut, by drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodajemy resztę składników: maślankę, żółtka, szczyptę soli i resztę mąki. Wyrabiam ciasto, dodaję rozpuszczone masło i nadal wyrabiam. Ciasto nie powinno zbyt mocno kleić się do rąk. Wkładam do miski wysmarowanej masłem, przykrywam ściereczkę i odstawiam na 1,5-2 godziny w ciepłe
Mango Papajajaja na ok.pół godziny do ciepłej wody)Mąka- 360 gr miękkiego masła - 15 łyżek cukru (można więcej jak lubimy bardzo słodko)- 30 łyżek przesianej mąki(ja dałam orkiszową, ale może być każda z drobnego przemiału - 4.5 łyżeczki(nie kopiastej)proszku do pieczenia (również przesiewamy)-szczypta soli-1.5 łyżki przesianego ciemnego kakao - Bułka tarta i łyżeczka masła(...)wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.Do reszty naszej masy przesiewamy 1,5 łyżki kakao.Mieszamy i wykładamy dowolnie na jasną masę.Włączamy piekarnik na 200 stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie
Pasje JolkiZapraszam na bardzo pyszną zapiekankę bezglutenową. Jesienne chłody to najlepsza pora na takie gorące, parujące i aromatyczne dania. Bardzo polecam :-) * * * Składniki (proporcje dla 4-osobowej rodziny
Kawa z mlekiemorkiszowa Radix-Bis ) 3/4 szklanki mleka Dodatkowo: 3/4 szklanki konserwowej marchewki z groszkiem sól, pieprz Ponadto: olej do smażenia Kaszę manną wymieszać z mlekiem. Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała. Na końcu do masy wmieszać odcedzoną marchewkę z groszkiem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta
Di gotujenadmiar wody. Bułeczki mogą być wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami - tak jak lubicie. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 12 Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 200 ml mleka 60 ml oleju 80 g miodu lub cukru 30 g świeżych drożdży szczypta soli sezam do posypania jajko rodzynki (opcjonalnie(...)wymieszaj z miodem, zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka (nie gorącego!), odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdże, pozostałe mleko, olej i puree z dyni, wyrób ciasto. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 40 st.C. Miskę posmaruj olejem, przełóż do niej ciasto, wierzch oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw do wyłączonego(!!) piekarnika na ok. godzinę
SzczyptaSmaQporzeczek. A wybrał go do wspólnego wypieku po raz kolejny Adam z bloga Kuchnia Gucia . Dziękuję - świetny wybór! :) Składniki (na keksówkę): 400 g zakwasu żytniego 130 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 70 g wody 8 g soli 200 g namoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta 60 g suszonych czarnych porzeczek (u mnie(...)mocno wysuszone po nalewie na likier porzeczkowy 30 g rodzynków Drewnianą łyżką wymieszać wszystkie składniki z wyjątkiem porzeczek i rodzynków. Dodać porzeczki i rodzynki. Wymieszać do połączenia składników. Zostawić ciasto przykryte wilgotną ściereczką na ok. 20-30 min. Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny
Weekendy w domu i ogrodziehumoru na jutro. Zapowiada się ciężki dzień, więc przyda się słodkość. Poza tym trzeba opróżniać słoiki z przetworami z ubiegłego roku. Owoce czekają :) Składniki : 480+20 dag mąki pełnoziarnistej orkiszowej drożdże suszone (7 g) 2 łyżeczki cukru z wanilią czubata łyżka cukru szczypta soli 20 g miękkiego masła 2 jajka (duże i małe) ok. 250 ml mleka z ciepłą wodą(...)ziemię lniane (u mnie złociste) ok. 0,5 litra marmolady 480 g mąki wymieszać z solą, drożdżami i cukrami. Do suchych składników dodać masło i duże jajko. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając wodę z mlekiem. Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Powinno też odchodzić od rąk. Odstawić ciasto na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Przykryć je wilgotną ściereczką. Wyrośnięte
Weekendy w domu i ogrodziektoś wie, to proszę o info w komentarzu :) A z "paczki żywnościowej" do dzisiejszych testów użyłem: - sezam łuszczony bio - mąka orkiszowa pełnoziarnista bio Zatem konkrety: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki miodu nasiona sezamu do posypania odrobina mleka(...)posmarowania chleba Mąkę i sól mieszamy w dużej misce, wkruszamy drożdże. Mieszamy i robimy w środku dołek. A do niego wlewamy oliwę, miód i wodę. I porządnie wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Ciasto pewnie będzie trochę klejące, ale nie dosypujmy więcej mąki. Ma być tak jak jest. Od razu po wyrobieniu ciasto przenieść do foremki (najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia
Marder&Marder Manufactureskórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ 750, 40 g świeżych drożdży, 40 g otrębów orkiszowych, 250ml maślanki, 250 ml letniej wody, 4 łyżki letniego mleka, 2 płaskie łyżeczki cukru, 2 płaskie łyżeczki soli, dwie garści ziaren słonecznika. Przygotowanie: Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru(...)mleka. Dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąki przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki i zaczyn drożdżowy. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta- powinno podwoić swoją objętość. Następnie przekładamy do keksówki, wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami lub silikonowej (ja używam silikonowej i niczym już jej nie smaruję, foremka się rozszerza dlatego chlebek
Aga w kuchnizaprzestała konsumpcji ;-) Jeśli chcecie zobaczyć ich reakcję, zerknijcie na minę Toffika... chwilę potem dostał prawdziwego ślinotoku... Polecam! Składniki na ok. 20szt.:* 300 g mąki razowej (np. orkiszowa, pszenna) 200 g marchewki ( 3 średnie marchewki) 120 g zimnego masła 2 łyżki miodu * Używałam dużej foremki do ciasteczek w kształcie kości o długości 13 cm. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze(...)kawałki i zmiksować w blenderze dość drobno, ale tak by pozostały wyraźne kawałeczki. Mąkę wrzucić do miski, dodać pokrojone na małe kawałki masło, wlać miód, wsypać marchewkę. Wyrobić ciasto na jednolitą, gładką masę. Uformować z ciasta kulę, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 min. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do temperatury
maniapieczeniamąki orkiszowej 6302 płaskie łyżeczki soli320 ml wody200 g żytniego zakwasu1 łyżeczka drożdży instantWykonanie: wieczorem,poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas.Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn.dwukrotnie dokarmianymodważyć suche składniki.Zakwas umieścić w misie robota,dodać odważone suche składniki,sól suche drożdże i wodę.Drożdże można oczywiście pominać,wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego.Wyrabia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!orkiszowej i 0,5 kilo tortowej) ale to dowolnie- Płaska łyżka soli- 30 g drożdżyDrożdże mieszam z wodą, na to wsypuję mąkę, na mąkę maślankę, i na koniec daję sól. Robot Kiciuś wyrabia.Jeżeli nie mamy robota, to wsypujemy mąkę do miski, robimy dziurkę i wlewamy rozrobione drożdże, delikatnie mieszamy i dodajemy maślankę i sól.Chwilę wyrabiamy. Gdy już ciasto
Pasje Jolkirazu po upieczeniu, dlatego warto je przygotować w weekend. Z przepisu otrzymamy 12 dużych i słodkich bułeczek. Szwedzkie drożdżówki z cynamonem: 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej 1/2 szklanki cukru 1 szklanka ciepłego mleka (250 ml) 2 średnie jajka 80 g roztopionego masła 40 g świeżych drożdży szczypta soli Nadzienie: 1 łyżka roztopionego masła 2 łyżki mielonego(...)pozostałe ciepłe mleko (3/4 szklanki), dodajemy rozpuszczone masło (80g), ubite jajka, rozczyn drożdżowy, szczyptę soli i wsypujemy mąkę (na początku dodajmy 4 szklanki, pozostałe 1/4 szklanki zostawmy do podsypywania ciasta, gdyby było zbyt lepiące). Wyrabiamy gładkie ciasto (ręcznie lub za pomocą haka miksera). Zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 30×40 cm. Smarujemy
Poezja smaku