zapiekłam w małych naczynkach, żeby każdy miał swoją porcję. 500 g śliwek węgierek 50 g orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego KRUSZONKA: 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki płatków orkiszowych 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 2 łyżki otrąb pszennych 1/2 szklanki cukru brązowego 100 g masła Składniki na kruszonkę umieścić w miseczce i dodać zimne masło. Wymieszać rozcierając całość(...)krótko w palcach. Na wierzch wyłożyć grubą warstwę kruszonki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 30 min, do zrumienienia. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasta z owocami , Desery , Tarty i kruche ciasta , Zapiekanki Tagged: kruszonka , orzechy włoskie , płatki owsiane , śliwki
https:KKuchniaMniamPolecam bardzo gorąco, tym bardziej, że są jeszcze jagody. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Przygotowywałam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera twarogowego (u mnie "Mój ulubiony" Wieluń) - 250ml słodkiej kremówki - 40g żelatyny - 1/3 szklanki* wrzątku - 220g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka soku(...)500ml wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam ciasto. Gotową masą wykleiłam dokładnie dno tortownicy (masy jest bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam wcześniej masłem, a dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiłam
Smaczne Zdrowechcą, lubią, pragną, potrzebują… przybywam z odsieczą! Powiedziałabym, że babka jest warta grzechu, jednak po roszadach w przepisie, grzech nie jest wielki. Częstujcie się, proszę! 225 g mąki orkiszowej 200 g słodziwa 9 łyżek naturalnego kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka szklanka mleka 100 ml oleju rzepakowego 2 łyżki ekstraktu waniliowego 1 szklanka wrzącej wody opcjonalnie: kopiasta(...)kakao i mieszamy dokładnie, aby nie pozostały grudki. Zdejmujemy garnuszek z kuchenki, dodajemy żółtko, mieszamy i ponownie podgrzewamy. Mieszamy do czasu, aż polewa będzie błyszcząca i gęsta. Polewamy nią ciasto. 12 porcji po ok. 240 kcal każda (bez polewy, z masłem orzechowym i czekoladą
KucharzycaSkładniki : 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka+25 ml wody 25 g drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie: ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem drożdże wymieszać wodą, do rozpuszczenia wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć misę folią spożywczą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko (do posmarowania) Sezam, mak, kminek lub gruboziarnista sól do posypania Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść
Stare GaryPotrzebujemy: 600g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, 400g mąki pszennej, 450g miękkiego masła, 3 jajka, 1 szklanka cukru, w wersji wytrawnej pomijamy, w zamian możemy użyć ulubionych ziół, Sól do smaku, Ziarno sezamu, siemię lniane lub kminek. Składniki zagniatamy. Zawijamy w folię i do lodówki lub od razu bierzemy się do pracy. Z kawałków odrywanego ciasta, formujemy paluszki dowolnej długości
Leśny Zakątekdodać 100 g mąki orkiszowej typ 650, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut. Do bardzo dużej miski wsypać pozostałą mąkę typ 650, mąkę typ 1850, mieszane ziarna, sól, wlać pozostałą wodę i zaczyn. Wymieszać całość łyżką, po czym przełożyć na oprószony mąką blat kuchenny i zagnieść gładkie i elastyczne ciasto (może to zająć około
Passions hobbies lifejasnej mąki orkiszowej typ 630 pół łyżeczki sody oczyszczonej pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki ksylitolu (może być inny cukier, miód) Miksujemy blenderem składniki mokre, osobno mieszamy składniki suche. Całość łączymy mieszając łyżką. W głębokim garnuszku rozgrzewamy olej (powinno go być przynajmniej do połowy naczynia). Dwoma łyżeczkami nakładamy ciasto formując łezki\kulki. Smażymy na brązowy kolor
coolinarnyszklanka mąki (ja użyłam orkiszowej razowej, ale może być pszenna) 2 jaja szczypta soli 1 opakowanie kremowego serka o smaku wiśni i żurawiny (użyłam Almette) 250 gram czereśni, umytych i wydrylowanych 50 gram masła szczypta cynamonu 1 łyżka cukru trzcinowego 3-4 łyżki płatków migdałów Z mąki, szczypty soli, jednego jaja i żółtka zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka konieczność
Mango Papajachałki): 250 g mąki orkiszowej 250 g mąki pszennej paczka suszonych drożdży (8g) 80 g cukru szczypta soli 3 jajka ok. 100 ml ciepłej wody wymieszanej z mlekiem ok. 2 łyżek oleju Wymieszać ze sobą suche składniki. Jajka rozbełtać widelcem. Dodać do suchych składników. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę z mlekiem i wyrabiać na jednolite ciasto (ok. 10 minut). Pod koniec
Weekendy w domu i ogrodziełyżki mąki orkiszowej 2 łyżki pokruszonych chrupek kukurydzianych 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia ewentualnie 1 łyżeczka miodu Dodatkowo : jogurt naturalny twarożek kawałki melona suszona żurawina Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy
Chocolate Muffin Blogcukru 2,5 szklanki mąki orkiszowej 630 1 szklanka oleju 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mąki 3 łyżki kakao Wykonanie: jajka ubić z cukrem na gęsty kogel-mogel zmiejszyć obroty miksera i dosypywać partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewać olej oraz wodę mineralną ciasto podzielić na 2 równe części
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek dwa pomidory 0,2 kg bundzu, sera korycińskiego lub jaki lubicie 3 pęczki pietruszki garść orzechów włoskich i pestek dyni kilka zielonych liści salaty masłowej garść listków bazylii dwa pęczki natki pietruszki olej (ja użyłam zwykłego Kujawskiego) kawałek sera bursztyn Na początek ciasto na kopytka: Dynię
ladykitchenSkładniki: -250g mąki orkiszowej(lub pszennej) -125g masła -70g ksylitolu(może być cukier) -szczypta soli -3 jajka przepiórcze(może być jedno zwykłe) -100g łuskanych pistacji -50g gorzkiej czekolady -50g białej czekolady Pistacje dokładnie obieramy i drobno siekamy. Rozkruszone pistacje mieszamy z mąką, szczyptą soli, ksylitolem, jajkiem i masłem. Ciasto zgniatamy i wkładamy do lodówki
Smaczne Zdroweeśny mech po raz trzeci..dwa razy [ klik , klik ] robiłam ze świeżego szpinaku, a tym razem już z mrożonego..i jednak lepsze jest ze świeżego...no i tym razem zrobiłam ciasto z innego przepisu..i jak dla mnie to akurat było "najgorsze" [ale to nie znaczy , że niedobre ] z tych 3 wypróbowanych przeze mnie.Ja zrobiłam z ciut większej porcji(...)akcji udział wzięły: Joasia , Małgosia .... Składniki na kwadratową blaszkę [23-23 cm] ok. 300 g mrożonego szpinaku lub 450 g świeżego 1⅔ szkl.mąki (krupczatka lub mąka pszenna orkiszowa o niskim typie przemiału; można też wykorzystać kaszę mannę wymieszaną pół na pół z mąką tortową) ¾-1 szkl.cukru (biały, brązowy lub ksylitol) 2 jajka (o temperaturze pokojowej) 1 szkl. oleju
Moje domowe kucharzenie