ciasto orkiszowe - 3239 przepisów (strona:140/216)

KLUSKI LENIWE - KLUSECZKI SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 252

półtłustego twarogu - 2 jajka - 100g mąki orkiszowej białej (u mnie typ 750) - 40g mąki (skrobi) ziemniaczanej - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią (można pominąć) - 1/4 łyżeczki soli Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do niego jajka (białka można ubić na pianę i dodać osobno), ksylitol, sól, oraz mąki. Wyrobić ciasto. Będzie dość lepkie. Gdyby nie dało się uformować wałeczków

Smaczne Zdrowe
Przepis #134 Tort Kinder Country + I urodziny bloga! 356

ciasta.   Aby uczcić pierwsze urodziny nie może zabraknąć tortu:) Dlatego przygotowałam tort podobny do batonika Kinder Country - bez białej mąki i białego cukru! Przepis znajdziecie poniżej:) Wartości odżywcze na 100 g: 214 kcal w tym: B: 7,4 g; W: 22,6 g; T: 10 g.  Składniki ( forma o średnicy 16 cm) Spód - 0,5 szklanki mąki orkiszowej(...)łyżki masy zostawiamy do posmarowania wierzchu). Przykrywamy drugim krążkiem. Wierzch smarujemy pozostałą masą. Posypujemy ekspandowanym ziarnem. W rondelku rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy, którym polewamy wierzch tortu. Ciasto nie tylko dobrze smakuje ale także ładnie się prezentuje. Idealnie sprawdzi się na lekki wiosenny podwieczorek. Smacznego

Health-Fit-Life
Odwrócone ciasto jogurtowe z czereśniami i kwiatami lipy 204

stało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami(...)kwiaty jadalne i do tego zdrowe polecam dodawanie lipy do przygotowywanych potraw, zwłaszcza deserów. Porcja: tortownica 22 cm Składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej (lub pszennej), 500 g jogurtu gęstego Bakoma,  50 g oleju kokosowego lub słonecznikowego, 3/4 szklanki cukru pudru trzcinowego Diamant lub białego drobnego, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody, 500 ml wydrylowanych

SzczyptaSmaQ
Bruschetta z mozzarellą 259

Przepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kruche ciasteczka z kawą i orzechami 264

wyżera. Te ciastka zanim ostygły zostały zjedzone, a wykombinowałam je pod swoje gusta, czyli nie za słodkie i z kawą. Składniki: 350 g mąki pszennej, może też być orkiszowa tortowa 100 g oleju roślinnego (słonecznikowy, kokosowy ale w formie płynnej) 150 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 100 g orzechów włoskich/laskowych/migdałów czubata łyżka rozpuszczalnej kawy/mo(...)dekoracji Przygotowanie: Olej zblenduj z cukrem na gładką masę, orzechy drobno posiekaj, a mąkę przesiej do dużej miski razem z kawa, solą i proszkiem do pieczenia. Połącz całość, wyjdzie ciasto idealne do formowania, ale kulaj ciastek większych niż orzech włoski. Piecz około 15 minut w temp. 180 C na śodkowej półce piekarnika. Po upieczeniu wystudź (o ile się powstrzymasz

greenscarf
OTRĘBOWY CHELBEK BANANOWY Z RABARBAREM. 198

smak i nuta majowa w postaci rabarbaru. OTRĘBOWY CHLEBEK BANANOWY Z RABARBAREM. /całkiem własny;/ 2 przejrzałe banany 3/4 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 i 1/3 szklanki otrębów orkiszowych 1 łyżeczka z czubkiem sody oczyszczonej 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki oleju ryżowego 2 szklanki pokrojonego w kostkę rabarbaru Banany rozgniatam widelcem i mieszam ze sodą oczyszczoną. Zostawiam. Jajka ucieram(...)Dodaję banany, miksuję. Kolejno dodaję przesianą mąkę, otręby, mleko, miksuję. Na samym końcu cienkim strumieniem wlewam olej ryżowy. Mieszam i dodaję rabarbar. Formę keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 180 stopniach 30-35 minut, do suchego patyczka. Studzę kwadrans w piecu, a następnie poza nim, do całkowitego wystudzenia. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Burgery na słodko z 3 rodzajów substancji słodzących (bez cukru białego, laktozy, wegańskie) 165

może być coś lepszego niż bananowa bułka z kremem czekoladowym, kotletem orzechowym i frużeliną truskawkową? Sami się zastanówcie! :D Składniki : Bułeczki bananowe (5-6 sztuk) -150g mąki orkiszowej typ 700 -75g mąki żytniej pełnoziarnistej -5g suchych drożdży -135ml napoju roślinnego -25g oleju kokosowego -2 łyżki nektaru kokosowego -100g banana -2-3 łyżeczki cynamonu Orzechowe(...)Napój, olej  i nektar roztopić razem. Dodać banana i razem zblendować na gładko. Mąki, drożdże  i cynamon dokładnie razem wymieszać. Do suchych składników dodać mokre. Dokładnie wymieszać ciasto drewnianą łyżką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (przykryć ręczniczkiem). Gdy ciasto wyrośnie formować kulkę podsypując wierzch mąką. Układać bułeczki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Znów

Candy Pandas
Czeskie rogaliki. Ceské rohlíky. 142

mąki pszennej typ 550 (można zamienić na orkiszową) 300 ml mleka 25 g masła 10 g soli 6 g drożdży 1 żółtko jaja 1 jajko sezam do posypania Sposób wykonania: Doprowadź mleko do wrzenia i pozostaw do wystygnięcia. Zagnieć mąkę, mleko, masło, sól, drożdże i żółtko jaja przez około 15 minut, aż ciasto będzie gładkie i umieść je w lodówce

Codziennik Kuchenny
Pieczone faworki 204

początkowej wersji miały to być faworki dla osób, które muszą unikać laktozy, glutenu i jajek. Jednak w fazie koncepcyjnej przeistoczyły się w wersje lekko dietetyczną. Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, zaś smażenie w głębokim oleju na pieczenie w piekarniku i tak powstały Pieczone faworki – najlepszy sposób na czwartkowe smutki Odmiana dla tradycyjnych, karnawałowych faworków . Jeśli trzeba było(...)przepis na 30 sztuk 500 g mąki orkiszowej 50 g masła 50 g cukru trzcinowego 2 jajka sok wyciśnięty z połowy cytryny szczypta soli + cukier puder Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj jajka, masło, sok wyciśnięty z połowy cytryny, szczyptę soli i cukier. Całość dokładnie zagnieć, tak, aby otrzymać zwartą masę. Gotowe ciasto obwiń folią i wstaw do lodówki

365 dni dookoła kuchni
Makaron pomidorowy z maszynki 184

Maszynka do produkcji domowego makaronu to bardzo przydatny gadżet w kuchni. Makaronu na sklepowych półkach co prawda nie brakuje, ale orkiszowy ciągle jest rarytasem, a kolorowe makarony barwione są chemicznymi barwnikami. Kolorowy makaron bez trudu przygotujesz sam! A domowy wiadomo najlepszy! Ja proponuję przygotować tym razem kolorowy makaron - makaron pomidorowy. Ma wyrazisty smak i delikatny pomidorowy kolorek. Makaron barwią(...)porcji: 400 g mąki orkiszowej jasnej+do podsypania 4 jajka L 2 łyżki oliwy/oleju 1 płaska łyżeczka soli 6 suszonych pomidorków z oleju 1 łyżka przecieru pomidorowego Wykonanie: suszone pomidorki odsączyć z oleju, dodać przecier i zblendować na gładkie puree składniki na makaron umieścić w misie robota i zagnieść ciasto hakiem. Do ciasta dodałam oliwę pomidorową ze słoiczka z suszonymi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Eko wafle gryczane/ amarantusowe/ orkiszowe - Biojeje + KONKURS! 169

Pamiętacie jeszcze naszą dawną recenzję wafli zbożowych Siejeje ? Recenzja cieszyła się dużym zainteresowaniem, więc dziś wracamy wspomnieniami do przeszłości i przedstawiamy nową a nawet lepszą wersję

Candy Pandas
Chleb orkiszowy na zakwasie z suszoną śliwką 218

wysmarować masłem klarowanym i wysypać mąką orkiszową (moja foremka jest okrągła, dla odmiany) Masę na chleb przełożyć do foremki, wierzch delikatnie wygładzić mokrą łyżką  Piecyk nagrzać do 50 stopni, wyłączyć go, włączyć tylko opcję lampki i włożyć chleb do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykrywając go folią. Sprawdzić po godzinie, czy ciasto nie zaczyna dochodzić do folii. W razie

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Chleb orkiszowy na zakwasie z suszoną śliwką 218

wysmarować masłem klarowanym i wysypać mąką orkiszową (moja foremka jest okrągła, dla odmiany) Masę na chleb przełożyć do foremki, wierzch delikatnie wygładzić mokrą łyżką  Piecyk nagrzać do 50 stopni, wyłączyć go, włączyć tylko opcję lampki i włożyć chleb do wyrośnięcia na ok. 2 godziny, przykrywając go folią. Sprawdzić po godzinie, czy ciasto nie zaczyna dochodzić do folii. W razie

Szczęśliwa kuchnia
Tarta grzybowa na spodzie orkiszowym pełnoziarnistym 137

szkl mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag 0,5 szkl luksusowej Młynomag 200 g masła 2 żółtka sól szczypta proszku do pieczenia 200 g świeżych grzybów (opieńki kanie) 1 cebula olej do smażenia sól pieprz 300 ml śmietany 18% 2 jajka szczypta estragonu Z mąki, masła i żółtek zagniatamy ciasto z dodatkiem szczypty proszku do pieczenia i soli. Wylepiamy formę do tarty

Gotowanie jest łatwe
Wytrawna tarta z pomidorkami cherry; orkiszowa tarta z małymi pomidorkami 118

potrzeba dużo czasu :-) SKŁADNIKI: spód: - wytrawna tarta orkiszowa (link!) nadzienie: - małe pomidorki cherry - przyprawy: szczypta soli, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, papryka słodka, papryka ostra i inne przyprawy, wg uznania - 2 jaja - 1 szklanka mleka - gałka muszkatołowa - 2-3 plastry żółtego sera (może być zdecydowanie więcej, mi zależało na wersji trochę lżejszej) Przygotowuję ciasto na spód, odkładam z niego 1/4 część

Wielopokoleniowo