Chlebek bananowy, wilgotny, długo zachowuje świeżość, bardzo aromatyczny. Ma mięsisty, gęsty, słodki miąższ. Banalny do przygotowania, zrobisz go bez użycia miksera. Przygotowanie ciasta bananowego ogranicza się
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Porcje 2 Porcje 2 Składniki 100 g mąka orkiszowa 50 g masło 2 szt jajko 1/2 pęczek szparagi 200 g łosoś 100 ml jogurt naturalny 1 łyżeczka zioła dowolne - lubczyk, oregano, czubryca 30 g ser żółty opcjonalnie Sposób przygotowania Mąkę, masło i żółtko (białko zostawiamy na później) ugniatamy na zwarte ciasto, formujemy w kulkę i odkładamy na minimum 30 minut
Kucharzycamąki orkiszowej 2 szklanki wody 1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych) 1/3 szklanki otrąb 1/4 szklanki siemienia lnianego złotego lub brązowego 2 łyżeczki pestek dyni 2 łyżeczki pestek słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli zakwas pszenny (lub żytni z tego przepisu ) Przygotowanie: Wszystkie składniki na chleb mieszamy, a powstałe ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i poruszonej mąką
Bon appetit mon amiemałych bułeczek) Składniki: 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa, ale zwykła pszenna też może być) około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g twarogu koziego (w formie serka na kanapki) 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki w misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy
Moja MichaLiski . Składniki na 4 sztuki: 700 g mąki orkiszowej typ 700 300 ml wody 60 g oleju 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 30 g świeżych drożdży Najpierw robimy zaczyn, czyli drożdże łączymy z cukrem i łyżką wody. Odstawiamy na 15 minut, a po tym czasie dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto przez 15 minut. Powinno wyjść gładkie i elastyczne
Marder&Marder Manufacturemałe bochenki: 500 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 10 g drożdży instant 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 480 ml wody Mieszanka ziaren: 50 g słonecznika 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Zostawiamy tylko 3 łyżki ziaren, na koniec posypiemy nimi chleb. Wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Pewnie będzie się trochę kleiło do dłoni
Marder&Marder Manufacturemożna przechowywać w lodówce.Składniki:- 330g mąki orkiszowej, u mnie typ750 (lub 300g mąki pszennej)- 3 żółtka- 1 łyżka oliwy z oliwekW misie miksera umieścić mąkę, dodać jajka i oliwę. Mieszać pomału przy użyciu zwykłego mieszadła aż składniki zaczną się sklejać.Następnie zamienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto aż będzie zwarte.Otrzymane ciasto wyrobić jeszcze chwilę
Smaczne Zdrowemąki orkiszowej białej(700) -200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej -250g zimnego masła -200g ksylitolu -2 jajka -1 żółtko -duży cukier waniliowy(trzcinowy) Do misy wsypać mąki, cukier waniliowy, dodać jajka, żółtko oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Zagnieść hakiem, a następnie wyrobić szybko ręcznie do połączenia składników. Ciasto podzielić na 2 części, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
Smaczne ZdroweBanalnie proste, szybkie i puszyste ciasto z truskawkami, w sam raz do kawy, w sam raz na śniadanie według średniowiecznej uzdrowicielki św. Hildegardy z Bingen. Kuchnia bazująca na spuściźnie świętej prócz dostarczania nam walorów smakowych ma także na celu uchronić nas przed rozmaitymi chorobami, przynosząc dobre samopoczucie, zdrowie i radość. Jest to możliwe nie tylko dzięki temu, że oparta jest(...)zgodnie z unikalną wizją zdrowia św.Hildegardy, kładąc nacisk na wewnętrzną równowagę i viriditas, czyli uzdrawiającą siłę natury. Mąkę pszenną zamieniłam na mąkę orkiszową pełnoziarnistą. Do dzieła! Składniki truskawki (dowolna ilość) 4 jaja 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g tartych migdałów szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 1 cytryna 3 łyżki stołowe mleka pół kostki masła lub pół szklanki oleju
Z Kuchni Do Kuchniwykonaniu ciasteczek nie jest wymagana precyzja, także poradzą sobie z nimi najmniejsze dzieci. Polecam! Składniki na około 30 ciasteczek: 200 g mąki orkiszowej jasnej 200 g drobnego grysiku orkiszowego pełnoziarnistego 200 g masła 2 łyżeczki przyprawy mahlep* 3-4 łyżki wody różanej 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu+ do posypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masy daktylowej Wykonanie: suche(...)dodać pokrojone na małe kawałki masło i łopatką wymieszać do powstania "mokrego piasku". Na końcu dolać kilka łyżek wody różanej, tak by wszystkie okruszki się połaczyły i powstało jednolite ciasto. Uformować kulę, owinąć folią spożywczą i umieścić na 1 godzinę w lodówce masę daktylową jeśli jest za gęsta zmiksować z sokiem pomarańczowym, dodać 1/2 łyżeczki cynamonu. Masę daktylową bez trudu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie pół na pół zwykła pszenna i orkiszowa pełnoziarnista) Odrobina oliwy Dodatki 2 jajka Pomidorki koktajlowe Oliwki Szczypiorek Pasta ajvar Jogurt naturalny Papryka słodka Wodę na jajka zagotować, gdy zacznie wrzeć włożyć jajka i gotować 5-6 minut tak, żeby żółtko pozostało półpłynne Składniki na chlebek zagnieść na miękkie elastyczne ciasto. Ilość mąki dostosować tak, żeby udało się uformować placek
HealthyCreationsnaleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki orkiszowej sól, pieprz, świeże zioła 50 ml oleju farsz: 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta w oleju 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex natka pietruszki kilka łyżek sosu chili z domowej spiżarni sos pomidorowy z domowej spiżarni do posmarowania naleśników Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Zioła
Życie zaczyna się w kuchnidrożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki orkiszowej, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut. Do bardzo dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać mleko, dodać sól, cukier, stopione masło i gotowy zaczyn. Wszystko wymieszać łyżką, po czym przełożyć na podsypany mąką blat i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (może to zająć około 8 minut). W razie
Passions hobbies lifesiemienia lnianego, 100 g otrębów orkiszowych prażonych, ponadto mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki razowej, siemię lniane, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, płatki i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i lekko klejące. W razie potrzeby dodajemy
Moniki Smakołykiwarzywami. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 200 gram mąki orkiszowej - 100 gram margaryny - 1 jajko - 1 łyżka wody - 1 łyżka cukru trzcinowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łączę ze sobą wszystkie składniki, schładzam w lodówce przez minimum 30 minut. Formę do tarty smaruję margaryną, wykładam ciasto i piekę ok. 20 minut w temp
Wielopokoleniowo