 Prosty chlebek z patelni z pastą paprykową i jajkami 209
Prosty chlebek z patelni z pastą paprykową i jajkami 209mnie pół na pół zwykła pszenna i orkiszowa pełnoziarnista) Odrobina oliwy Dodatki 2 jajka Pomidorki koktajlowe Oliwki Szczypiorek Pasta ajvar Jogurt naturalny Papryka słodka Wodę na jajka zagotować, gdy zacznie wrzeć włożyć jajka i gotować 5-6 minut tak, żeby żółtko pozostało półpłynne Składniki na chlebek zagnieść na miękkie elastyczne ciasto. Ilość mąki dostosować tak, żeby udało się uformować placek
HealthyCreations Orkiszowe naleśniki z mieszanką meksykańską i fetą 170
Orkiszowe naleśniki z mieszanką meksykańską i fetą 170naleśniki: 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki orkiszowej sól, pieprz, świeże zioła 50 ml oleju farsz: 1 opakowanie sera sałatkowego typu feta w oleju 1 opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex natka pietruszki kilka łyżek sosu chili z domowej spiżarni sos pomidorowy z domowej spiżarni do posmarowania naleśników Przygotowanie: Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Zioła
Życie zaczyna się w kuchni Bułki orkiszowe 154
Bułki orkiszowe 154drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki orkiszowej, ponownie wymieszać i zostawić do powstania zaczynu na 15-30 minut. Do bardzo dużej miski wsypać pozostałą mąkę, wlać mleko, dodać sól, cukier, stopione masło i gotowy zaczyn. Wszystko wymieszać łyżką, po czym przełożyć na podsypany mąką blat i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto (może to zająć około 8 minut). W razie
Passions hobbies life Chleb pszenno razowy z siemieniem lnianym 193
Chleb pszenno razowy z siemieniem lnianym 193siemienia lnianego, 100 g otrębów orkiszowych prażonych, ponadto mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki razowej, siemię lniane, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę pszenną, płatki i wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne i lekko klejące. W razie potrzeby dodajemy
Moniki Smakołyki Wytrawna tarta orkiszowa; spód wytrawnej tarty 162
Wytrawna tarta orkiszowa; spód wytrawnej tarty 162warzywami. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: - 200 gram mąki orkiszowej - 100 gram margaryny - 1 jajko - 1 łyżka wody - 1 łyżka cukru trzcinowego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Łączę ze sobą wszystkie składniki, schładzam w lodówce przez minimum 30 minut. Formę do tarty smaruję margaryną, wykładam ciasto i piekę ok. 20 minut w temp
Wielopokoleniowo Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami 190
Wiosenne ciasteczka orkiszowe z budyniem i powidłami 190orkiszowe z budyniem i powidłami 220 g mąki orkiszowej razowej 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 60 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu waniliowego premium Delecta z dodatkiem wanilii 2-3 łyżki mielonych orzechów włoskich 2 żółtka 4 łyżki mleka (można dodać więcej, jeśli ciasto nie nadaje się do wałkowania) domowe powidła
FitKot Domowy makaron orkiszowy 166
Domowy makaron orkiszowy 166pasków 2-3 cm Składniki: 200 g mąki orkiszowej 2 jajka 2-4 łyżki wody szczypta soli Wykonanie: na stolnicę wsypać mąkę, w środku zrobić zagłębienie, wlać rozbełtane jajka, stopniowo wymieszać zgarniając mąkę z boków dodając sól. Ewentualnie prościej i szybciej umieścić wszystkie składniki w misie robota i zagnieść lśniące, gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić, by odpoczęło 30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Naleśniki orkiszowe z wiśniami i pomarańczą 204
Naleśniki orkiszowe z wiśniami i pomarańczą 204Składniki na ok. 8 naleśników: 150 g mąki orkiszowej 2 jajka 250 ml mleka 2% oliwa do smażenia 100 g wiśni (u mnie mrożone) 1 pomarańcza 150 ml soku wyciśniętego z pomarańczy 3 łyżki ksylitolu (cukru brzozowego) 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki wody W misce zmiksować mąkę, jajka, mleko. Ciasto odstawić na 20 minut. Patelnię lekko natłuścić oliwą
Moja Galeria Smaku Ciasto z buraków 212
Ciasto z buraków 212burgery ( klik ), była zupa ( klik ), czas na deser. Ciasto czekoladowe o winnym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Składniki (10 porcji): szklanka mleka roślinnego (u mnie ryżowe) 1/3 szklanki oleju rzepakowego 400 g buraków pieczonych, po obraniu 2 łyżki mocnej kawy 3 jajka M 50 g startej gorzkiej czekolady 350 g maki orkiszowej pełnoziarnistej (ok. 2 i 3/4 szklanki) 1 łyżeczka
Powiedz dietom nie Nie chleb ale pancakes życia | bomba witaminowa 289
Nie chleb ale pancakes życia | bomba witaminowa 289łyżeczki ostropestu plamistego 10 g mąki orkiszowej 2 jajka + 1 białko 1 łyżeczka jagód goji Szczypta cynamonu, kurkumy i spiruliny Odrobina sody Woda Przygotowanie: Jajka rozbełtać. Dodać wszystkie składniki, wodę odpowiednio do uzyskania konsystencji jak na zwykłe pancakes. Odstawić na kilka/kilkanaście minut. Smażyć na średnim ogniu, przewracać aż ciasto się zetnie i smażyć na mniejszym. Podawać z ulubionymi
Czarnawisienka 321. 173
321. 173Sami tworzymy to, kim jesteśmy.” Orkiszowy clafoutis z makaronem, podany z borówkami, czereśniami i truskawkamiJuż kiedyś robiłam taką wersję z makaronem.Ale to było kiedy.. :P a zalegający w lodówce makaron nie może się przecież zmarnować :P Lubię tą konsystencję po upieczeniu, ten makron się zlewa z ciastem jednocześnie tworząc chrupiącą skorupkę na wierzchu <3Przypominam sobie tamte chwile
More food, love and dreams Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim i "Magiczne miejsce" 210
Chleb na zakwasie z czosnkiem niedźwiedzim i "Magiczne miejsce" 210keksówkę): 250 g zakwasu 400 g mąki orkiszowej (typ 630) 150 g mąki pszennej (typ 450) 9 g soli 2 g suszonego czosnku niedźwiedziego 350 g wody W dużej misce wymieszać suche składniki. Zakwas rozcieńczyć połową szklanki wody i dodać do suchych składników. Wymieszać. Dodać do masy resztę wody i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Powinno mieć konsystencję dającą się mieszać
Weekendy w domu i ogrodzie Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi 231
Ciasteczka budyniowe z karobem i orzechami laskowymi 231orzechów laskowych mielonych 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g masła klarowanego (w stałej formie) 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego (47 g) 80 g ksylitolu 1/4 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 2 żółtka 3-4 łyżki mleka 1 łyżka karobu Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i zagnieść gładkie ciasto (jeśli jest zbyt suche, można dodać odrobinę więcej mleka
Fitkot Langosz 216
Langosz 216pisać, zróbcie koniecznie! Składniki: 250 g mąki orkiszowej jasnej 125 g wody 1 ugotowany ziemniak 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy/oleju 20 g drożdży sos czosnkowy: jogurt grecki czosnek sól dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie: ugotowany ziemniak (najlepiej z poprzedniego dnia) rozgnieść widelcem i z pozostałymi składnikami na ciasto umieścić w misie miksera. Hakiem zagnieść gładkie, nielepiące
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Ciastka owsiane z bakaliami 199
Ciastka owsiane z bakaliami 199płatków owsianych 60 g płatków orkiszowych 40 g otrębów 50 g rodzynek 50 g żurawiny 50 g orzechów 50 g słonecznika 50 g skórki pomarańczowej Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Do ciasta wsypać płatki i otręby. Wymieszać i odstawić mikser. Wsypać bakalie
My simple kitchen Gofry orkiszowe 246
Gofry orkiszowe 246sztuk) - mąka orkiszowa (typ 2000) - 1 szklanka - mąka pszenna - 1 szklanka - mleko - 1 szklanka - olej - 1/4 szklanki - jajko - 3 sztuki - proszek do pieczenia - 1 łyżeczka Sposób przygotowania: Całe jajka zmik sować, a następnie dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia i olej. Wszystkie składniki dokładnie razem połączyć. Ciasto powinno być trochę gęstsze, niż
Fit-amina Cytrynowe ciasteczka na oliwie 197
Cytrynowe ciasteczka na oliwie 197ciasteczka na oliwie 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki ksylitolu fińskiego 1 małe jajko 1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin) 3 łyżki soku z cytryny skórka starta z cytryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie składniki wymieszać ze sobą na gładką masę. Porcje ciasta nabierać łyżeczką, formować kulki, lekko spłaszczając. Piec
FitKot Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi 252
Orkiszowe bułeczki z orzechami włoskimi 252pewno Ci posmakują! Składniki : 350 g mąki orkiszowej jasnej - 630 210 ml wody 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka miodu 2 płaskie łyżeczki suchych drożdży 50 g orzechów włoskich 2 łyżki oleju 1 łyżka czarnego sezamu Wykonanie: wszystkie składniki umieścić w misie robota i zagnieść gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Pod koniec wmieszać do ciasta posiekane włoskie orzechy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit! Chleb wieloziarnisty na drożdżach 212
Chleb wieloziarnisty na drożdżach 212pszennej typ 500 220 g razowej mąki orkiszowej typ 2000 20 g ziaren babki płesznik 80 g siemienia złocistego siemienia lnianego 20 g ziaren słonecznika płaska łyżeczka soli pół łyżeczki cukru paczka suszonych drożdży (8 g) ok. 300 ml ciepłej wody Wymieszać suche składniki z ziarnami. Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto ręcznie ok. 6 minut. Ciasto uformować w kulkę
Weekendy w domu i ogrodzie KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 213
KRUCHE ROŻKI PIWNE Z POWIDŁAMI I NUTELLĄ 213rożków. Składniki: - 380g mąki orkiszowej białej, u mnie typ750 (lub 2 szklanki mąki pszennej) - 1/2 szklanki piwa (125ml) - 250g zimnego masła - powidła, nutella, gęsta konfitura - lukier: - kilka łyżeczek pudru trzcinowego (ok.8-10) - kilka kropli aromatu migdałowego - kremówka Z mąki, pokrojonego na mniejsze kawałki zimnego masła oraz piwa zagnieść jednolite ciasto, które następnie podzielić
Smaczne Zdrowe