drożdży. Składniki na zakwas pszenny-orkiszowy: 1 łyżka zakwasu żytniego 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej+ 2 łyżki mleka 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej + 2 łyżki mleka 1 łyżka mąki orkiszowej jasnej+ 2 łyżki mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Składniki na chałkę: cały zaczyn na zakwas pszenny 350 g mąki orkiszowej jasnej 100 ml mleka 60 g cukru(...)zakwas pszenny metodą 3-stopniową. 1 łyżkę zakwasu żytniego rozmieszać z 1 łyżką mąki orkiszowej i 2 łyżkami mleka + cukier+ sól. Odstawić do wyrośnięcia. Czynność powtórzyć jeszcze dwukrotnie cały zaczyn pszenny z resztą składników umieścić w misie robota i przy pomocy haka zagnieść gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny wyrośnięte ciasto powtórnie zagnieść i podzielić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pestkami dyni zmielić na mąkę. Można wykorzystać też gotową mąkę owsianą lub zamienić na orkiszową, gryczaną czy pszenną pełnoziarnistą Pół banana rozgnieść widelcem, połączyć z jajkiem, mąką owsianą, siemieniem lnianym i makiem Dodać taką ilość wody, żeby uzyskać konsystencję gęstej śmietany Wykładać łyżką porcje ciasta na nagrzaną patelnię, na górę placków układać ulubione owoce (u mnie banan i kiwi) Smażyć
HealthyCreationsrondelku podgrzej mleko z miodem lub syropem daktylowym. Do miski przesiej mąkę ryżową i orkiszową, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj składniki mokre: mleko z syropem lub miodem oraz olej. Całość dokładnie wymieszaj. Czekoladę pokrój na drobne kawałki, dodaj do ciasta. Zagniataj, aż powstanie jednolite ciasto. Odłóż je na ok. 20 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzej
365 dni dookoła kuchniobjętość). Do miski z wyrośniętym zaczynem wsypujemy resztę mąki pszennej zwykłej, dodajemy mąkę orkiszową, sól, dwie łyżki roztopionego masła i letnią wodę. Całość mieszamy z początku nożem, lub drewnianą łyżką a później w rękach, łącząc dokładnie wszystkie składniki i wyrabiając elastyczne, dosyć zwarte ciasto, do momentu aż zacznie odchodzić nam od rąk ( w razie potrzeby dodajemy do ciasta nieco
Miód i pieprzpropozycja może być całkiem niezłym pomysłem na słodką przekąskę w ciągu dnia ;) Do ciasta użyłam soku jabłkowego, który nadał dodatkowej słodyczy babeczkom i użyłam jednego z superfoods - nasionek chia (przyjemnie chrupią podaczas jedzenia :D). Wegańskie muffinki z sokiem jabłkowym 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 0,5 szklanki ksylitolu szczypta soli 1 łyżeczka sody 1/4 szklanki oliwy 1 łyżeczka
FitKotsporych placków / Jak zrobić? ok. 100 g mąki pszennej lub orkiszowej 4/5 szkl. kefiru - ok. 200 ml jajko łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki sody łyżeczka rozpuszczonego ostudzonego masła Mąkę i sodę wymieszać, wbić jajko, wlać masło, miód i kefir. Wymieszać całość. Ciasto odstawić na pół godziny. Po tym czasie smażyć (smażyłam na maśle, można także użyć oleju/oliwy lub smażyć
tost z dżememchrupiącą skórką. Na 2 bochenki: Zaczyn: 100 g zakwasu 200 g mąki orkiszowej typ 1850 100 ml wody Mieszamy składniki łyżką aż się połączą i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin. Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 8-12 godzin wcześniej. Ciasto właściwe: cały zaczyn 100 g mąki żytniej typ 720 400 g mąki pszennej 230 ml wody
Marder&Marder ManufactureSkończyły mi się puszki! Nie mam miejsca na więcej pierniczków. Hmm... Może to jakiś znak...? Na szczęście w niedzielę przyjadą goście, trochę zjedzą, trochę zabiorą (oby
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłatków owsianych(ja dałam błyskawiczne) -50g mąki orkiszowej 700 -175g mąki pełnoziarnistej orkiszowej Płatki owsiane zmielić blenderem lub mikserem z ostrzami(ja lekko podusiłam w woreczku i było ok), nie muszą być drobne jak mąka. Wszystkie składniki połączyć i zagnieść na klejące ciasto(ja wymieszałam w malakserze z hakiem, a dopiero potem wyrobiłam ręcznie). Wałkować
Smaczne Zdrowebyła duża szybko zniknęła :) Ciasto można upiec w zwykłej keksówce. Przepis z Moich Wypieków . Polecam! Kolorowa babka Składniki na formę z kominem o średnicy 26cm: 250g masła lub margaryny 6 jajek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków łyżka cukru z prawdziwą wanilią lub łyżeczka ekstraktu z wanilii 2 szklanki mąki tortowej orkiszowej (lub zwykłej pszennej) 2 łyżeczki proszku(...)jednym żółtku ucierając po każdym dodaniu. Następnie wlewamy olej i miksujemy. Wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Do jednej dodajemy kakao, mieszamy. Do drugiej dodajemy kisiel cytrynowy i mieszamy. Do trzeciej dodajemy suchy mak, mieszamy. Do czwartej dodajemy kisiel
Smak mojej kuchnizaczynu i mąki, niż było to w przepisie oryginalnym. Po prostu starłem duże jabłko, i użyłem cały zaczyn, nie odmierzając go wg receptury. Musiałem zatem dodać trochę mąki, aby ciasto miało odpowiednią zwartość. Dzięki temu wyszły trzy bochenki - jeden w keksówce, drugi podłużny, wyrastający od razu na blasze, zaś trzeci w małej, okrągłej tortownicy. Ten z tortownicy wyjątkowo szybko wyrósł(...)końcu uciekł nie dając się sfotografować...Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach i YeastSpotting.Zaczyn:55 g zakwasu żytniego razowego o hydracji 100%200 g mąki orkiszowej chlebowej200 g wody1 jabłkoObierz jabłko i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj w misce „nakarmiony" 12 godzin wcześniej zakwas, mąkę, wodę i starte jabłko. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce
Grahamka, weka i kajzerkaDokarmiłam zakwas, wyciągnęłam mąki z zakamarków szafki i zakasałam rękawy. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i nie sprawia żadnych żadnych problemów. Jedynie musimy się uzbroić w cierpliwość przy wyrastaniu ciasta. Wiadomo, zakwas ma swoje prawa... Wspólnie upiekłyśmy chleb mieszany na miodzie i zakwasie z oliwkami i dodatkiem siemienia lnianego według przepisu Badylarki z bloga Weekendy w domu i ogrodzie(...)razowej orkiszowej 250 g mąki pszennej 650 8 g soli 1 łyżka płynnego miodu 330 g + 20 g wody 20 czarnych oliwek Wykonanie: Siemię lniane zalewamy 20 g wody. Odstawiamy na 30 minut. W dużej misce mieszamy wszystkie rodzaje mąk, sól, miód, aktywny zakwas, namoczone siemię i 200 g wody. Dolewamy pozostałą wodę i wyrabiamy ciasto drewnianą łyżką
Kulinarne przygody Gatitybyły zamierzeniem autorki przepisu ;) Z tym ciastem pracuje się bardzo dobrze. Żeby chlebki miały identyczny kształt, można upiec je w naczyniach żaroodpornych. Innym sposobem jest odważenie takich samych porcji ciasta. Ja upiekłam 2 w naczyniach i dwa bez. Jeżeli nie jesteście pewni, czy chcecie je zrobić, to zapewniam, że mogą być nie lada atrakcją. Najbardziej pamiętna dla mnie historia(...)chlebowej (typ 720) 250 g mąki orkiszowej (typ 630) 15 g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli ¾ łyżki melasy trzcinowej 600 ml letniej wody 2-3 łyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę z melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto. Pod koniec dodać olej
Pełny talerzciasta dodałam także pokruszoną czekoladę z jajka niespodzianki (tu już niestety cukier był... ale za to ten smak...), obydwie wersje były przepyszne. Baaardzo chrupiące i bardzo wciągające. Zasmakowały także dzieciom, a to najistotniejsze. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Z podanych ilości wyszły mi 24 ciastka . Składniki: - 2,5 szklanki płatków owsianych górskich - 1 szklanka mąki pszennej (dałam 180g mąki orkiszowej
Smaczne Zdrowewersji large…Dzisiaj jednak upiekłam mniejsze chlebki ale na tyle duże, że po brzegi można je napełnić awokado, fetą, suszonymi pomidorami…Posypać czarnuszką, rzucić kilka oliwek… Ciasto na chlebki można rozwałkować wałkiem lub po prostu rozciągnąć palcami. Chlebki są rustykalne, gdzieniegdzie napuchnięte jak pita . Lubię pieczywo o nieregularnym kształcie. Można z nich zrobić kanapki i obłożyć(...)tylko dusza zapragnie. Chlebki piekę na grillu lub w piekarniku w zależności od pory roku i czasu. Chlebki z ciecierzycą Składniki: na 14 sztuk 250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej 750 g mąki pszennej 50 świeżych drożdży 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 700 ml zimnej wody 1 łyżka soli 1 puszka
codojedzenia