ciasto bez pieczenia w 10 minut - 18500 przepisów (strona:1034/1234)

Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 277

Chrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni

Book of spells
Bezglutenowe gofry – puszyste i chrupiące 366

Chrupiące i puszyste bezglutenowe gofry to najlepszy początek dnia! W ramach małych przyjemności zrobiłam sobie prezent w postaci gofrownicy i się zaczęło! Od blisko dwóch tygodni

Book of spells
Kołacz (kołocz) śląski z serem 351

przy pomocy szpatułki wmieszać do masy serowej wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. 2/3 ciasta rozwałkować na cienki placek wielkości blaszki, drugi placek podobnie grubszy placek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Gęsto ponakłuwać go widelcem, by nie urósł za bardzo podczas pieczenia. Wyłożyć na ciasto masę serową i rozprowadzić równomiernie szpatułką. Na serze ułożyć drugi(...)widelcem. Posmarować placek rozbełtanym białkiem, by posypka lepiej się trzymała palcami odrywać małe kawałeczki ciasta. Formować lekko wciskając kciuk i układać na cieście jeden kawałek obok drugiego, delikatnie na "zakładkę" (ciasto urośnie i kruszonka się rozjedzie)  piec w 200`C 35 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jak kupowaliśmy choinkę. I szafranowe drożdżowe supełki 230

roku zresztą, okazało się, że na wolnym powietrzu drzewko wydaje się zdecydowanie mniejsze, niż kiedy ustawi się je pod dachem. Tym razem jednak udało się je postawić bez wiercenia dziury w suficie, i nawet na gwiazdę miejsce zostało.  Uradowani jak małe dzieci, zabraliśmy się do ubierania choinki. Zajęło nam to kilka cudownych godzin, których efekt podziwiam teraz(...)gładkie, lekko lepkie ciasto. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie przygotować nadzienie: Marcepan zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać masło, cukier i skórkę z pomarańczy. Zmiksować na gładką masę, odstawić. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Jedną odłożyć, drugą rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować połową

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bezglutenowa Wegańska Tarta kokosowa z truskawkami. 206

Lato to czas świeżych lokalnych owoców. To też doskonała okazja do tego by wykorzystywać je w kuchni w jak największej ilości. Póki mamy jeszcze truskawki, które

vaniliowoczekoladowa
Zupa z zielonej soczewicy z kaszą gryczaną i paluszkami serowymi 211

olej z pestek winogron - ugotowana na sypko kasza gryczana (ilość zależy od potrzeb) Dodatkowo: - plauszki serowe z ciasta francuskiego - składniki na 8 szt.: - 1 opakowanie 375g gotowego ciasta francuskiego - 15 dag startego sera żółtego - 2 jajka (1 do sera, drugie do smarowania ciasta) - opcjonlnie papryka, sól, kminek Soczewicę płuczemy i zalewamy letnią wodą, pozostawiamy do namoczenia na godzinę. Kaszę gryczaną(...)podsmażamy chwilę, aby uwolnić aromat. Soczewicę odcedzamy na sicie i dodajemy do garnka, posypujemy pieprzem ziołowym. Mieszając smażymy 10 minut. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy temperaturę pod garnkiem i gotujemy 40 minut (tyle czasu potrzebuje soczewica). Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy pozbawione nasion i pokrojone papryki, pokrojone w kostkę pomidory, pokrojoną marchew z bulionu, posiekane listki oregano

mojewypiekiinietylko
Ostatni akcent lata - ametystowy sernik z malinami 226

Jesień widać już w przyrodzie, miejsce owoców dojrzewających latem zajęły już piękne słodkie śliwki, dojrzałe soczyste jabłka i gruszki. Mimo, że pogoda w ostatnim tygodniu dopisała

Bon appetit mon amie
Faszerowana ,,kaczka dziwaczka” pieczona w garnku rzymskim 298

dorwać nie mogłam :-(. Zaintrygował mnie jednak przepis z bloga Kulinarne Etiudy na kaczkę faszerowaną w cieście. Jednak ciasto sobie podarowałam :-). A przepis na farsz również delikatnie zmieniłam.  Polecam pieczenie w naczyniu rzymskim - dla mnie to niesamowite odkrycie. W momencie kiedy piekłam w nim kaczkę, co prawda, nawet nie wiedziałam, że naczynie które posiadam jest ,,naczyniem rzymskim" jednak już(...)wtedy się nim zachwyciłam - kaczka wyszła soczysta, przeszła idealnie ziołami a do tego upiekła się w sosie własnym bez grama dodatkowego tłuszczu. Przyrządzenie kaczki w taki sposób wymaga sporo czasu i wprawy - samej ciężko by mi było ją dobrze zszyć i nafaszerować gdyż robiłam to pierwszy raz. Jednak w grupie siła dlatego też zbawienną okazała się tutaj pomoc Rysia

sierotka maRysia w kuchni
Najprostsza i najlepsza tarta z białą czekoladą 291

Mama w pracy, Artur w pracy, wstrętna pogoda, a ja sama siedzę w domu i wciąż nie mam motywacji by zacząć powtarzać anatomię.. Mam takie

Be Fit Be Strong
Migdałowa szachownica 894

mnie to ciasto w klimacie migdałowym jest jeszcze smaczniejsze. Choć wykonanie wydaje się skomplikowane, to zapewniam, że wcale tak nie jest. Aha, jeszcze jedno - tak jak w przypadku tradycyjnego Metrowca, tak i tu wychodzą dwa ciasta, więc miejcie to na uwadze zabierając się za pieczenie ;). Polecam :). W związku z tym, że ciasto jest dość pracochłonne, ciasta polecam upiec dzień(...)ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszać ją bardzo delikatnie do ciasta ( najlepiej robić to szpatułką, nabierając powietrza od spodu ).  Ciasto przelać do keksówki o wymiarach dolnych około 29 x 9 cm,  wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Piec około 45 minut w temperaturze 170°-175° C, do suchego patyczka. Po upieczeniu przez kilka

Opowieści z piekarnika
Tort urodzinowy Świnka Peppa 261

nieco zmodyfikować przepis na proste ciasto czekoladowe . Czy był to strzał w 10? Raczej nie. Gdybym piekła tort jeszcze raz chyba wybrałabym ciasto muffinkowe – jest duuużo szybsze i na tyle stabilne, żeby unieść wszystko co chciałam zapakować do środka :) Waniliowe ciasto, które upiekłam ma dużo brązowego cukru, który szybko karmelizuje się przy pieczeniu, więc całość smakuje trochę(...)papieru do pieczenia, dzięki temu będzie łatwiej przesuwać je po stole i mniej będą się kruszyć. Krem budyniowy przygotowujemy według przepisu . Pierwszy ze spodów układamy na paterze. Pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Na środek ciasta nakładamy dżem (ciasto waniliowe jest

Ciastkozercy
Szynka z rękawa 2w1 272

specjalnym rękawie do pieczeniapieczenie bez przykrycia (np. na blasze) wysusza to mięso – nie ma skóry, nie jest obłożone słoniną czy plastrami boczku. Nie ma dodatkowego tłuszczu poza kilkoma łyżkami oliwy – wyschnie. Pieczenie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką sprawia, że nie staje się z wierzchu delikatnie przypieczone. A pieczenie w zamkniętym obiegu powietrza, w rękawie(...)już można piec.   Najczęściej piekę ją razem z małymi ziemniakami – myję je, nacinam płytko z dwóch stron, w garnku rozpuszczam masło klarowane z solą, obtaczam w nim ziemniaki. Upieką się razem z szynką. Wstawiam razem na blachę do piekarnika nastawionego na 180⁰C i piekę godzinę. Zmniejszam temperaturę do 150-160⁰C i piekę jeszcze 45 minut, do godziny

Karo in the Kitchen
Zwierciadło malinowe.(bez pieczenia) 176

To przez to ciasto zakochałam się w pieczeniu i cukiernictwie. Byłam chyba w drugiej albo trzeciej klasie gimnazjum kiedy do kiosków wchodził magazyn kulinarny do

vaniliowoczekoladowa